OPINIONS

Η Παναχαϊκή, η δωροδοκία και ο Ασλανίδης

Η Παναχαϊκή, η δωροδοκία και ο Ασλανίδης

Ο Γιάννης Λαμπίρης ανοίγει το "φάκελο" του υποβιβασμού της Παναχαϊκής για απόπειρα δωροδοκία στον αγώνα με τον Άρη στις 5 Μαρτίου 1970.

Η Παναχαϊκή διεκδικεί με αξιώσεις εφέτος την άνοδό της στην μεγάλη κατηγορία, στην οποία για πρώτη φορά είχε ανέβει το 1969.

Απλά τότε η πρώτη γεύση από την Α’ εθνική ήταν πικρή για την ιστορική πατρινή ομάδα, καθώς κρίθηκε ένοχη για δωροδοκία (σε αγώνα με τον Αρη), μηδενίστηκε στους τελευταίους 13 αγώνες της και έτσι επέστρεψε στη Β’ εθνική.

Την απόφαση για τον μηδενισμό της, ανακοίνωσε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Κωνσταντίνος Ασλανίδης υπουργός αθλητισμού επί Χούντας, πριν από 45 χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1970.

Η Παναχαϊκή είχε εκείνα τα χρόνια μια εξαιρετική ομάδα με παίκτες αστέρια, όπως το «μαύρο διαμάντι» τον Κώστα Δαβουρλή, τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο, τον Θέμη Ρήγα, τον Βασίλη Στραβοπόδη και τον Καπανδρίτη, ενώ στην προσπάθειά της για άνοδο είχε ενισχυθεί αποκτώντας για την άμυνα τον μετέπειτα ομοσπονδιακό Αλέκο Σοφιανίδη, τον Ζαχαρία Πιτυχούτη, και τον Μιχάλη Μπέλλη.

Η ομάδα είχε ανέβει «τρένο» αλλά στην Α’ εθνική ως πρωτάρα αντιμετώπιζε δυσκολίες και πάλευε για την σωτηρία της.

Την 1η Μαρτίου του 1970, στα πλαίσια της 22ης αγωνιστικής η Παναχαϊκή (που βρισκόταν στη 15η θέση μεταξύ των 18 ομάδων) έδινε ένα δύσκολο αγώνα στο «Χαριλάου» με τον 4ο της βαθμολογίας Άρη. Δύο μέρες πριν τον αγώνα ο Τάκης Λουκανίδης που έπαιζε τότε στους Θεσσαλονικείς κατήγγειλε ότι κάποιοι άνθρωποι της Παναχαϊκή προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τους συμπαίκτες του στον Αρη, τον Σπυρίδων και τον επιθετικό τον Συρόπουλο δίνοντας τους από 40.000 δραχμές για να έχουν μειωμένη απόδοση στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία και συνέλαβε τον παλαιό παίκτη της Παναχαϊκής Σπύρο Βουλγαράκη ο οποίος φέρεται ότι πέταξε την τελευταία στιγμή τα λεφτά στην τουαλέτα στο ξενοδοχείο τραβώντας και το καζανάκι, αλλά δεν γλύτωσε τελικά και την φυλάκιση για έξι μήνες.

«Κάποιος έπρεπε να πάρει την ευθύνη και τα φορτώθηκα όλα στην πλάτη μου» είπε με πίκρα αρκετά χρόνια αργότερα ο Σπύρος Βουλγαράκης που όχι μόνο υπηρέτησε την Παναχαϊκή μέχρι το 1987, αλλά ήταν ένας από τους κορυφαίους ανιχνευτές ταλέντων, βγάζοντας επί 40 χρόνια ποδοσφαιρικά διαμάντια, γενιές και γενιές ποδοσφαιριστών μέσω από το φυτώριο και θυγατρικό σωματείο της ομάδας, τον Πανιώνιο που προπονούνταν στο γήπεδο της Αγυιάς.

Η ΕΠΟ που εξέτασε την καταγγελία του Τάκη Λουκανίδη με όλα τα στοιχεία, απεφάνθη ότι ήταν βάσιμη και έστειλε την υπόθεση στην αθλητική δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε είχε κινητοποιηθεί όλη η Πάτρα και μέχρι και το εμπορικό επιμελητήριο της Αχαϊας είχε συμπαρασταθεί στην Παναχαϊκή κάνοντας έκκληση στον Υπουργό Αθλητισμού να φερθεί με επιείκια στην ομάδα.

Η ιστορική εφημερίδα «Πελοπόννησος» με καθημερινά πρωτοσέλιδα ζητούσε να μην υποβιβαστεί η ομάδα, ενώ φιλοξενούσε και ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων της πόλης που υποστήριζαν την Παναχαϊκή και ζητούσαν από τον δικαστή να μην την υποβιβάσει.

Τότε ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι θα αναλάβει προσωπικά την υπόθεση την οποία θα πάρει από την αθλητική δικαιοσύνη, για να βγάλει ο ίδιος μια δίκαιη απόφαση.

Στην Πάτρα καθησύχασαν, αλλά μια μέρα αργότερα στις 5 Μαρτίου του 1970 ο Υπουργός Αθλητισμού βγήκε περιχαρής (!) και ανακοίνωσε ότι η Παναχαϊκή μηδενίζεται στον αγώνα με τον Άρη (είχε λήξει 0-0 το παιχνίδι) και στα υπόλοιπα 12 παιχνίδια ως τη λήξη της σεζόν τα οποία και θα έχανε με 2-0 α.α., ενώ για κάθε παιχνίδι που μηδενιζόταν την αφαιρούσαν και έναν βαθμό. Αποτέλεσμα να τερματίσει τελευταία με 36 βαθμούς σε 34 παιχνίδια.

Απλά τότε υπήρχε νόμος ότι σε περίπτωση υποβιβασμού μιας ομάδας λόγω δωροδοκίας οι παίκτες της παραμένουν όλοι ελεύθεροι καθώς εκείνη την εποχή απαγορεύονταν οι μεταγραφές και μόνο αν πούλαγε παίκτη κάποια ομάδα γινόταν μεταγραφή.

Ο Ασλανίδης για να «χρυσώσει» το χάπι του σίγουρου πλέον υποβιβασμού απλά έκανε τη χάρη στην Παναχαϊκή να μην ισχύσει αυτός ο νόμος, πράγμα που βοήθησε τουλάχιστον τους Πατρινούς να κρατήσουν την εξαιρετική ομάδα που είχαν και να ανέβουν άμεσα και πάλι στη μεγάλη κατηγορία όπου μεγαλούργησαν παράλληλα με την εξαιρετική πορεία στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1973.

Για την ιστορία θα θυμίσουμε την ταυτότητα εκείνου του αγώνα Άρη - Παναχαϊκής 0-0.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παιχνίδι έγινε σε πολύ βαριά ατμόσφαιρα λόγω της καταγγελίας της δωροδοκίας και μάλιστα ο Σπυρίδων (ένας παίκτης εκ των οποίων φέρεται να είχε πλησιάσει η Παναχαϊκή) έχασε πέναλτι για την ομάδα του, καθώς το απέκρουσε ο Πεφάνης. Οι Θεσσαλονικείς άγγιξαν τη νίκη στο 82’ αλλά το σουτ του Σακελλαρίδη σταμάτησε στο δοκάρι των Πατρινών.

Πολλά χρόνια αργότερα σε αγώνα Παναχαϊκής-Αρη το 2001, ο τότε γενικός αρχηγός του είχε δημιουργήσει ένα επεισόδιο εκ του μηδενός με τον κόσμο φυσικά να τον αποδοκιμάζει έντονα. Ήταν ο παλαιός παίκτης του Άρη, Σπυρίδων.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων σε εκείνον τον τελευταίο αγώνα της Παναχαϊκής στην παρθενική της συμμετοχή στην Α’ εθνική (1/3/1970):

Άρης: Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Ραπτόπουλος (66’ Σακελλαρίδης), Λουκανίδης, Κωνσταντινίδης, Κεραμιδάς, Παπαϊωάννου, Αλεξιάδης, Συρόπουλος.

Παναχαϊκή: Πεφάνης, Νικολάου, Κεμενίδης, Λιάρος (13’ Καραμπινάς), Μπέλλης, Παππάς, Μιχαλόπουλος, Πιτυχούτης, Στραβοπόδης, Δαβουρλής, Ρήγας (74’ Σπανοσωτηρόπουλος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ