OPINIONS

Από πού να πιαστείς Παναθηναϊκέ;

SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ /  EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον προβληματικό Παναθηναϊκό που δεν συνέρχεται με τίποτα, για τις επιλογές του Γιώργου Δώνη που δεν βγαίνουν και επισημαίνει ότι ο Φάνης Μαυρομάτης πρέπει να "προστατευτεί" για να μην εκτεθεί.

Υπάρχουν μερικές φορές που δεν έχεις τίποτα να γράψεις... Δεν βρίσκεις ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος σε κάτι... Μία τέτοια περίπτωση είναι η ήττα του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δεν αφήνει την παραμικρή θετική εντύπωση, κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να κρατήσει ο Γιώργος Δώνης και να δουλέψει πάνω του. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε χωρίς να κάνει τίποτα σωστά, δεν είχε ούτε έναν διακριθέντα και όλοι οι παίκτες του είχαν απόδοση κάτω του μετρίου.

Βέβαια, η "πράσινη" εικόνα δεν προκαλεί καμία έκπληξη και δεν κρίνεται ως ένα μεμονωμένο γεγονός. Αποτελεί τη φυσιολογική συνέχεια του θεάματος που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός από την αρχή του 2019. Το σύνολο που δεν έχει καμία σχέση με τον πρώτο γύρο, που αδυνατεί να δημιουργήσει, στερείται φαντασίας, έχει χάσει τον πλουραλισμό του στο σκοράρισμα και πλέον δεν αναδεικνύει νέους πρωταγωνιστές, όπως συνέβαινε το φθινόπωρο.

Επιπλέον, στις αδυναμίες του Παναθηναϊκού προστίθεται η ατυχία του. Ο Γιώργος Δώνης έχει λίγους έμπειρους παίκτες και είδε δύο από αυτούς, τον Ουσμάν Κουλιμπαλί και τον Εμμάνουελ Ινσούα να τραυματίζονται στα πρώτα λεπτά. Ο Αφρικανός υπέστη μυϊκό τραυματισμό στο 6' και ο Αργεντινός αριστερός μπακ-χαφ χτύπησε στο κεφάλι στο 14' και αμφότεροι αντικαταστάθηκαν από τον Παντελάκη και τον Χατζηθεοδωρίδη. Δύο φιλότιμους και χρήσιμους παίκτες, αλλά όχι εξίσου ποιοτικούς και σημαντικούς για τον τρόπο παιχνιδιού του Γιώργου Δώνη.

Είναι σαφές ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει το ρόστερ που του επιτρέπει να αναπληρώνει τον Ινσούα και τον Κουλιμπαλί. Ή τον Κάτσε και τον Μακέντα, οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν επειδή είχαν δηλωθεί να εκτίσουν ποινή λόγω τεσσάρων κίτρινων καρτών. Ούτε θα βρει λύσεις στη δημιουργία, όταν δεν αποδίδουν οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Γιόχανσον και Κουρμπέλης. Γιατί στους Ζωσιμάδες, οι πιο σημαντικοί του Τριφυλλιού είτε δεν ήταν στο γήπεδο, είτε ήταν ωσεί παρόντες.

Ασφαλώς, ο Γιώργος Δώνης έχει τις ευθύνες του για το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα των παικτών του. Η επιδημία ίωσης στις αρχές του Ιανουαρίου και η διαχείριση της έπαιξε το ρόλο της, όπως και η κόπωση από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Όμως, η υποχρέωση του προπονητικού επιτελείου ήταν να προλάβει αυτά τα φαινόμενα και δεν τα κατάφερε. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Γιώργος Δώνης και οι συνεργάτες του δεν έχουν εντοπίσει τα αίτια της καθίζησης. Διότι αφού δεν τα γνωρίζουν, δεν μπορούν να αποφασίσουν πως θα τα διορθώσουν, ώστε ο Παναθηναϊκός να επανέρθει σταδιακά στην κανονικότητα.

Απαραίτητη υποσημείωση εδώ, για να μην παρεξηγούμαστε... Μιλάμε για τη φετινή κανονικότητα, που έχει διαμορφωθεί από τον Γιάννη Αλαφούζο, στην οποία το "ταβάνι" του Παναθηναϊκού είναι η πεντάδα. Η... κανονική κανονικότητα θα επανέρθει μόνο με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό. Χωρίς έναν ιδιοκτήτη ο οποίος θα έχει τη διάθεση να επενδύσει και να ασχοληθεί με τον Σύλλογο, δυστυχώς οι τίτλοι και οι διακρίσεις στην Ευρώπη θα παραμείνουν όνειρα θερινής νυκτός.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αποδείχτηκε λανθασμένη η απόφαση του Δώνη εκτίσουν την ποινή τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι Κάτσε και Μακέντα. Ο Παναθηναϊκός χάνει μεγάλο μέρος της δυναμικής του εκτός έδρας και οι απουσίες δύο σημαντικών μονάδων, τον έκαναν ακόμα πιο ευάλωτο. Αντίθετα, στο ΟΑΚΑ που ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται πιο απειλητικός και κυριαρχικός, θα ήταν πιο εύκολο να καλυφθούν τα κενά των δύο ποδοσφαιριστών.

Επίσης, μοιάζει ανεξήγητη η στήριξη του Γιώργου Δώνη στον Φάνη Μαυρομάτη. Όχι επειδή δεν είναι ένα παιδί με ικανότητες και ταλέντο. Η ισοπέδωση και η καταστροφολογία δεν αρμόζουν σε μία ορθολογική ποδοσφαιρική προσέγγιση, είναι ανόητο να λέμε ότι ο 21χρονος στόπερ είναι του πεταματού... Ο Μαυρομάτης έχει δείξει ότι έχει προσόντα να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, αλλά τώρα υποπίπτει σε λάθη και πρέπει να προστατευτεί. Δύο φορές απείλησε ο Κλάους Αθανασιάδης, στη δεύτερη σκόραρε και στις δύο εμπλέκεται ο Μαυρομάτης. Στο πρώτο μέρος ο Μαυρομάτης αδράνησε και αρχίζει η επίθεση από δεξιά, που κατέληξε στην κεφαλιά του Κλάους που απέκρουσε ο Διούδης. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μαυρομάτης έχασε το μαρκάρισμα του Αθανασιάδη, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα...

Ο Δώνης επιμείνει στον Μαυρομάτη και ταυτόχρονα, δεν μεταχειρίζεται αναλόγως άλλους παίκτες. Ο Παντελάκης ήταν καλός εναντίον της Λάρισας και του Παναιτωλικού, αλλά την επόμενη αγωνιστική στη Λιβαδειά έμεινε στον πάγκο. Ο Οικονόμου που ήταν εκτός αποστολής με την ΑΕΛ και στο Αγρίνιο, ξαφνικά βρέθηκε βασικός με τον Λεβαδειακό και στα Γιάννινα δεν ταξίδεψε καν. Ο Τζανδάρης έχει βγει από την εξίσωση, αφού στους Ζωσιμάδες προτιμήθηκε ο Στάικος και γενικότερα, το πράγμα έχει μπερδευτεί αρκετά. Εύλογα, θα αναρωτηθεί κάποιος: πρόκειται για παίκτες που θα επηρεάσουν ή θα αντιστρέψουν την πορεία της ομάδας; Όχι, είναι η απάντηση. Ωστόσο, η διαχείριση του έμψυχου δυναμικού αντικατοπτρίζει σε ένα βαθμό το γενικότερο πρόβλημα που βιώνει το ποδοσφαιρικό τμήμα αυτή τη χρονική περίοδο.

Για να μην το κουράζουμε, προφανώς ο Νταμπίζας, ο Δώνης, ο Σαραβάκος και όσοι δουλεύουν μαζί τους κάθε μέρα στο "Γεώργιος Καλαφάτης", έχουν βγάλει... λαγούς από τα καπέλα τους. Ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και στον πρώτο γύρο έκανε την υπέρβαση και ήταν ανέφικτο να συνεχίσει στα... κόκκινα. Όμως, αυτό απέχει από την επαπειλούμενη κατάρρευση που φαντάζει ανεξέλεγκτη.

Γιατί αν δεν ανακοπεί η πτώση του Παναθηναϊκού, αν δεν "χτιστούν" αναχώματα, τότε σε 2-3 αγωνιστικές η πεντάδα θα απομακρυνθεί επικίνδυνα. Ευτυχώς, η Ξάνθη έμεινε στο 0-0 με τη Λαμία και ο Άρης έχει δύσκολο έργο τη Δευτέρα (11/2), εναντίον του Αστέρα στην Τρίπολη. Διότι στην περίπτωση που η διαφορά αυξηθεί στους 4 βαθμούς, τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο...

Υ.Γ.: Ο Σκόνδρας δεν δέχτηκε κίτρινη κάρτα στην αγκωνιά στον Ινσούα, που έστειλε τον Αργεντινό στο νοσοκομείο με ζαλάδες. Λίγο αργότερα, ο ίδιος παίκτης σήκωσε τον Καμπετσή στον αέρα και ξανά δεν δέχτηκε κίτρινη. Θα έπρεπε να ήταν η δεύτερη, που θα σήμαινε την αποβολή του. Αλλά ο Κομίνης παρέβλεψε τις ξεκάθαρες παραβάσεις και επέδειξε ασέβεια στον Παναθηναϊκό. Σίγουρα, η διαιτησία δεν ευθύνεται για την απόδοση του Τριφυλλιού. Αλλά η αντιμετώπιση πρέπει να σημειωθεί. Για λιγότερο δυνατά μαρκαρίσματα, ο Κάτσε αποβλήθηκε στο Αγρίνιο και ο Παναθηναϊκός έπαιξε μισή ώρα με αριθμητικό μειονέκτημα.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ