OPINIONS

Ο Αλαφούζος πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό του

Ο Αλαφούζος πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό του
alafouzos ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την ανάγκη το εταιρικό κομμάτι στον Παναθηναϊκό, να συμβαδίσει με την εξέλιξη που παρουσιάζει το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Το 2019 αρχίζει για τον Παναθηναϊκό διαφορετικά απ’ ότι η έναρξη της σεζόν. Πριν μερικούς μήνες, στα μέσα Αυγούστου, στο Τριφύλλι κυριαρχούσαν ο φόβος, η αβεβαιότητα και η ανησυχία για το μέλλον. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη δεν έπειθε στα φιλικά και οι οπαδοί εξέφραζαν ανοιχτά το άγχος τους για τον κίνδυνο του υποβιβασμού.

Τώρα, αυτά τα συναισθήματα ανήκουν στο παρελθόν. Ο Παναθηναϊκός δεν διεκδικεί τους στόχους που επιτάσσουν η ιστορία και το μέγεθος του, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν απειλείται με τα χειρότερα. Η πεντάδα και η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι ρεαλιστικές διεκδικήσεις για το Τριφύλλι, που θα προσπαθήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ασφαλώς, η φετινή σεζόν κρίνεται ως μεταβατική. Ο Παναθηναϊκός δεν άγγιξε… πάτο, ένα ορατό ενδεχόμενο πριν λίγο καιρό, αλλά δεν αντέχει να μείνει σε παρόμοια φάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να πρωταγωνιστεί και όχι να συμπληρώνει. Το περιθώριο δεν του ταιριάζει, έχει εξοικοιωθεί με τον πρώτο ρόλο και όχι ως κομπάρσος.

Φυσικά,ο πρωταθλητισμός δεν είναι αυτονόητος και πρέπει να συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο Παναθηναϊκός δεν τις διαθέτει, αφού ο μεγαλομέτοχος του είναι απερχόμενος, αλλά ο νέος ιδιοκτήτες δεν έχει βρεθεί. Ο μοναδικός υποψήφιος αγοραστής έχει πάει περίπατο, αφού ούτε ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ δεν πιστεύει πια ότι θα αναμειχθεί στην ΠΑΕ…

Δυστυχώς, ο Άγιος Βασίλης δεν κρύβει επενδυτές στο σάκο του. Ούτε υπάρχουν καταστήματα με χριστουγεννιάτικα δώρα, που να πουλάνε επιχειρηματίες. Ο μόνος τρόπος για να προσελκύσει ο Παναθηναϊκός επιχειρηματικό ενδιαφέρον, είναι να αποκτήσει ελκυστικότητα. Με ένα άρτιο ποδοσφαιρικό σχέδιο και με σωστές εταιρικές επιλογές.

Σε ότι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα, ο Νίκος Νταμπίζας και ο Γιώργος Δώνης εγγυούνται τη λογική, την εξέλιξη και τη σύνεση. Ωστόσο, δεν αρκεί η ομάδα να παίρνει αποτελέσματα και να παράγει ποδοσφαιριστές. Πρέπει ο Γιάννης Αλαφούζος να βοηθήσει στο εταιρικό κομμάτι, ώστε η διοίκηση να συμβαδίζει και μην υπάρχει μόνο για το διαδικαστικό.

Ο Αλαφούζος πρέπει να οργανώσει την ΠΑΕ, να μεριμνήσει για τη στελέχωση της, ώστε να διευκολύνει τον εαυτό του. Μία επανδρωμένη και λειτουργική εταιρία, είναι ελκυστική για έναν επιχειρηματία ο οποίος έχει όραμα και πλάνο για την ανάπτυξη της. Ένα κτίριο με θεμέλια θα χτιστεί πιο εύκολα σε σχέση με ένα οικόπεδο που πρέπει να σκαφτεί από την αρχή.

Δεν νοείται εν έτει 2019 ο Παναθηναϊκός να έχει πλημελλώς στελεχωμένη εμπορική διεύθυνση. Είναι αρνητικό η διοίκηση να είναι υποστελεχωμένη και να παρατηρούνται δυσλειτουργίες. Σίγουρα, η πρόσληψη ικανών υπαλλήλων θα αυξήσει το μισθολογικό κόστος, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποφέρει έσοδα, ιδίως στο χορηγικό σκέλος. Δεν χρειάζεται να επαναληφθούν οι σπατάλες, αλλά να σχεδιαστούν στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέσεις που υπάρχει ανάγκη.

Το μόνο που κατάφερε ο Αλαφούζος με τους χειρισμούς των προηγούμενων μηνών, είναι να πληρώσει περισσότερα. Όχι μόνο δεν γλύτωσε χρήματα, αλλά επιβαρύνθηκε πιο πολύ. Πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να τα διορθώσει. Ένας κανονικός Παναθηναϊκός θα δελεάσει καποιον ενδιαφερόμενο και ο Αλαφούζος θα απαλλαχθεί πιο εύκολα.

Αντίθετα, ένας Παναθηναϊκός περιορισμένων δυνατοτήτων δεν συγκινεί κανέναν. Μακάρι, το νέο έτος να φέρει… μία επανάσταση λογικής στο Σύλλογο, γιατί είναι πραγματική ανάγκη η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλώνει τα υφιστάμενα προβλήματα κι προκαλεί νέα…

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός: Με Κουρμπέλη η πρώτη του 2019, γύρισε ο Ινσούα εκτός οι Μακέντα, Καμπετσής
Παναθηναϊκός: Μεγαλώνει το ροτέισον του Δώνη
Παναθηναϊκός: Θέλει εκκίνηση στο 2019 με νίκες στην επαρχία
Παναθηναϊκός: Μία παρέα και στον Βέρτη οι πράσινοι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ