OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός έχει την πίεση του αποτελέσματος

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τα ζητούμενα που έχει να διαχειριστεί ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο και την ανάγκη για τη νίκη.

Με τη λέξη "ντέρμπι" ορίζεται η αναμέτρηση δύο ομάδων οι οποίες εδρεύουν στην ίδια πόλη ή στην ίδια περιοχή, εάν μιλάμε για μεγαλούπολη. Γεωγραφικά, η κυριακάτικη (16/12) αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο προσεγγίζει την κυριολεκτική έννοια του όρου, ανεξάρτητα από το αν οι αντίπαλοι έχουν κοινούς στόχους, ιστορία, τίτλους ή μάζα οπαδών.

Ιστορικά στο ποδόσφαιρο, ο Παναθηναϊκός και ο Ατρόμητος δεν θεωρούνται ανταγωνιστές. Ο Παναθηναϊκός είναι ο αρχαιότερος των μεγάλων της χώρας, με πλούσιο παλμαρέ, με απήχηση σε όλη την επικράτεια και με επιρροή στην κοινωνία. Το μέγεθος του δεν μειώνεται στο ελάχιστο από την δύσκολη περίοδο που διανύει. Ο Ατρόμητος έχει μεγαλώσει αγωνιστικά τα τελευταία χρόνια, κατατάσσεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, εκπροσωπεί το Περιστέρι, έναν από τους πολυπληθέστερους δήμους, αλλά μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στο Τριφύλλι.

Εξετάζοντας τη φετινή σεζόν, ο Ατρόμητος υπερέχει του Παναθηναϊκού, έστω και στα σημεία. Ο Ατρόμητος έχει ενεργή ιδιοκτησία, τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο "κορμό" στην ενδεκάδα από πέρυσι και έχει συγκεντρώσει τρεις περισσότερους βαθμούς, 28 έναντι 25 (δεν υπολογίζεται η ποινή του -6 για τις ανάγκες της σύγκρισης). Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έχει νέο προπονητή και ένα ρόστερ που συγκροτήθηκε με περιορισμούς, ενώ ο ιδιοκτήτης του είναι φευγάτος και έχει επιβάλλει μνημόνιο.

ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΑΒΟΡΙ

Η εισαγωγή ήταν απαραίτητη για να αντιληφθούμε τις συνθήκες που ισχύουν για το κυριακάτικο παιχνίδι. Παρότι ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, δεν υπάρχει φαβορί και αουτσάιντερ. Με καθαρά ποδοσφαιρικά κριτήρια, ίσως ο φιλοξενούμενος να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα αμφίρροπο ματς που έχει τις προϋποθέσεις να προσφέρει θέαμα, ανάμεσα σε δύο αντιπάλους που συγκαταλέγονται στην "πρώτη ταχύτητα" της Superleague.

Μέχρι στιγμής, ο Παναθηναϊκός δεν έχει νικήσει κάποια από τις ομάδες που καταλαμβάνουν τις ίδιες ή υψηλότερες θέσεις στη βαθμολογία, με εξαίρεση το "διπλό" επί της Ξάνθης στην πρεμιέρα. Αναδείχτηκε ισόπαλος με τον Ολυμπιακό στο "Καραϊσκάκης", με τον Άρη στο "Βικελίδης" και με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ενώ ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Επομένως, το παιχνίδι με τον Ατρόμητο είναι το τελευταίο στον πρώτο γύρο, που έχει τη δυνατότητα να πετύχει μία σημαντική νίκη.

Ασφαλώς, ισχύει ότι η φετινή σεζόν είναι ιδιαίτερη. Υπάρχουν πολλά ελαφρυντικά για το σύνολο του Γιώργου Δώνη και δεν παραγνωρίζονται οι αντιξοότητες. Όμως, ο Παναθηναϊκός δεν παύει να αποτελεί υπολογίσιμο μέγεθος ακόμα και στα χειρότερα του. Δεν έχει την άνεση να προσεγγίσει ένα ματς χωρίς να σκέφτεται τη νίκη και με αυτή τη νοοτροπία επιβάλλεται να παραταχθεί στο χορτάρι.

Επιπλέον, υφίσταται το βαθμολογικό κίνητρο. Ο Παναθηναϊκός έχει θέσει ως στόχο την είσοδο στην πεντάδα, ώστε να εκτίσει την ποινή του αποκλεισμού από τις διοργανώσεις της UEFA. Δεν είναι ο στόχος που αρμόζει στον Σύλλογο, αλλά είναι ρεαλιστικός σε μία περίεργη χρόνια. Φυσικά, για να τερματίσει ο Παναθηναϊκός στην πέμπτη θέση πρέπει να συγκεντρώσει βαθμούς και ιδίως όταν παίζει στην έδρα του. Ειδικά, όταν έχει μία νίκη στις τελευταίες έξι αγωνιστικές...

ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΤΗΝ ΟΡΜΗ

Κανένας δεν θα στήσει στο απόσπασμα τον Νταμπίζα, τον Δώνη, τους συνεργάτες τους και τους ποδοσφαιριστές σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος την Κυριακή. Εννοείται ότι θα προκύψει γκρίνια αν ο Παναθηναϊκός δεν νικήσει τον Ατρόμητο, αφού αυτή είναι η μοίρα των μεγάλων. Ωστόσο, τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος δεν έχουν την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες.

Από την άλλη, η εξαιρετική εκκίνηση στο πρωτάθλημα καλλιέργησε προσδοκίες. Δημιούργησε μία δυναμική και προσέλκυσε τον κόσμο στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, που όμως είναι αναιμική και κινδυνεύει να εξανεμιστεί εάν ο Παναθηναϊκός δεν πετύχει μία εμφατική νίκη. Δεν το ομολογεί, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ανάγκη για να νικήσει την Κυριακή. Σε άλλες εποχές, ο "άσος" θα ήταν μήνυμα τίτλου. Τώρα, θα μετατραπεί σε ένα προαπαιτούμενο για την πεντάδα.

Ο Παναθηναϊκός έχει τρία παιχνίδια για να αποχαιρετήσει γλυκά το 2018 και να επανακτήσει την ορμή που είχε μέχρι τον Νοέμβριο. Χρειάζεται δύο συνεχόμενες νίκες επί του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ και επί του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο, για να διατηρηθεί τουλάχιστον στην πέμπτη θέση. Επίσης, επιβάλλεται να επικρατήσει του Κισσαμικού στα Χανιά στο φινάλε των ομίλων του Κυπέλλου, ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ισοπαλία με την Ιεράπετρα και να τερματίσει πρώτος, εξασφαλίζοντας καλύτερη κλήρωση στους "16" της διοργάνωσης. Το 3Χ3 είναι αυτοσκοπός για τα καλά Χριστούγεννα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ