OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός πληρώνει τις "ανορθογραφίες" του

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για το ρίσκο που πήραν οι Νταμπίζας και Δώνης με το ρόστερ του Παναθηναϊκού και για τη σημασία που απέκτησαν τα παιχνίδια με Άρη και Ολυμπιακό.

Το ποδόσφαιρο έχει το απρόβλεπτο και το αναπάντεχο, όμως διέπεται από κανόνες και αρχές. Όταν οι επικεφαλής μιας ομάδας τις παραβιάζουν ή προσπαθούν να παρεκκλίνουν για να δώσουν έμφαση σε άλλον τομέα, παίρνουν ρίσκο και διακινδυνεύουν να τους τιμωρήσει το άθλημα. Η τιμωρία μπορεί να έρθει άλλοτε πιο αργά, όμως συχνά εμφανίζεται με το "καλημέρα" και δείχνει στους υπεύθυνους ότι έσφαλλαν.

Αυτό συμβαίνει στον Παναθηναϊκό στις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, με την ισοπαλία 1-1 με τη Λαμία εκτός έδρας και με την ήττα με 1-3 από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ. Ο Νίκος Νταμπίζας και ο Γιώργος Δώνης σχεδίασαν ένα ρόστερ που έχει αρκετές "ανορθογραφίες", πίστευαν ότι μπορούσαν να τις καλύψουν με εσωτερικές μετακινήσεις, όμως το γήπεδο τους διαψεύδει κατηγορηματικά έως τώρα.

Σαφώς, τα κενά στο έμψυχο δυναμικό δεν ευθύνονται απόλυτα για το αρνητικό αποτέλεσμα του Σαββάτου. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν είχαν προετοιμαστεί πνευματικά για μάχη, αντιμετώπισαν το ματς με υπεροψία, έμπαιναν νωθρά στις διεκδικήσεις και υπέπιπταν στο ένα λάθος μετά το άλλο. Ορθώς τα επισήμανε όλα τα προαναφερόμενα ο Γιώργος Δώνης στη συνέντευξη Τύπου, αυτός ευθύνεται για την ψυχολογική προετοιμασία που (δεν) έκαναν οι ποδοσφαιριστές και πρέπει να το διορθώσει.

Όπως, ο Γιώργος Δώνης ευθύνεται για τον κακό τακτικό σχεδιασμό. Ο προπονητής του ΟΦΗ, Γιώργος Σίμος τον αιφνιδίασε με το πλάνο του και στη διάρκεια του ματς είχε τις απαντήσεις για κάθε κίνηση του Δώνη. Ο Δώνης επιμείνει στο 4-3-3 διότι πιστεύει ότι ταιριάζει στις ανάγκες του Παναθηναϊκού. Στα δύο πρώτα ματς της σεζόν, διαψεύστηκε οικτρά. Ο Δώνης ανέλαβε την ευθύνη για όλα, αλλά το ζητούμενο είναι η εύρεση λύσεων. Αν ο Δώνης θα αλλάξει σύστημα ή θα προσαρμόσει αλλιώς το υπάρχον, το γνωρίζει ο ίδιος, αν και μάλλον δεν έχει σκεφτεί ακόμα τι και πως. Τουλάχιστον, μεσολαβεί η διακοπή, οπότε το προπονητικό επιτελείο έχει το χρόνο να αναλύσει πλήρως τα αίτια και να παρέμβει δραστικά.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΗΡΘΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

Η ποδοσφαιρική λογική τα έφερε έτσι, ώστε οι Νταμπίζας και Δώνης να έχουν να διαχειριστούν όχι μόνο τις παρενέργειες της ήττας, αλλά και τις "ανορθογραφίες" του ρόστερ. Η αποβολή του Κουρμπέλη στις καθυστερήσεις ήταν το… ενός κακού, μύρια έπονται. Ο Κουρμπέλης δεν είναι απλά ο αρχηγός, ένας από τους πιο ποιοτικούς, με επιρροή στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού και μία από τις ελάχιστες προσωπικότητες στα αποδυτήρια. Ο Κουρμπέλης είναι και ο μοναδικός αμυντικός χαφ…

Λόγω της απ’ ευθείας κόκκινης κάρτας, ο Κουρμπέλης δεν θα παίξει στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη και με τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Άρα, ο Δώνης έχει χάσει το μόνο καθαρόαιμο "εξάρι" του. Ωστόσο, στην ήττα από τον ΟΦΗ «κάηκαν» και οι εναλλακτικές που έχουμε δει στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο Ζοάο Νούνες ήταν κάκιστος και φέρει ευθύνη στα δύο πρώτα γκολ του ΟΦΗ, με πιο κραυγαλέο το λάθος του στο 0-2 στο οποίο… σερβίρει τη μπάλα στον Μανούσο. Όσο για τον Χρήστο Δώνη, αυτός με τα κλάματα του μετά τη λήξη και με την πίεση που δέχεται, είναι άδικο να αναλάβει και αυτό το φορτίο.

Επομένως, οι Νταμπίζας και Δώνης θα βρουν μπροστά τους ένα από τα δομικά σφάλματα τους στη συγκρότηση του ρόστερ τη φετινή σεζόν, λίγο μετά την έναρξη της. Το αρνητικό είναι ότι δεν προλαβαίνουν να διορθώσουν άμεσα την παράλειψη τους, αφού ακόμα και αν έρθει ένας αμυντικός χαφ στη διορία των ελεύθερων, δεν θα είναι έτοιμος στη Θεσσαλονίκη. Εκτός και αν αναγνωρίσουν ότι δεν λειτούργησαν σωστά με τον Φάνη Τζανδάρη και τον επαναφέρουν. Μακροπρόθεσμα, υπάρχει ο χρόνος για να αποκτηθεί ένας αμυντικός χαφ και να ενσωματωθεί στο ροτέισον στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Όπως τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός, τα ματς με τον Άρη και τον Ολυμπιακό είναι κρίσιμα. Με 2Χ2 νίκες, το κλίμα αντιστρέφεται πλήρως και η ομάδα θα πάρει τα πάνω της. Στο… ανάποδο σενάριο, με δύο ήττες η σεζόν… καίγεται πριν την ώρα της και δύσκολα θα μαζευτεί το πράγμα. Τα υπόλοιπα θα τα σχολιάσουμε στη διάρκεια της εβδομάδας.

Υ.Γ.: Η εικόνα του Χουάν Χοσέ Περέα ήταν το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο της βραδιάς. Ο 19χρονος Κολομβιανός έχει θράσος, δεν φοβήθηκε και πήρε πρωτοβουλίες. Το ματς δεν τον βοήθησε να ξεχωρίσει περισσότερο, αλλά τουλάχιστον ο Περέα πρόλαβε να κερδίσει το πέναλτι.

Υ.Γ.2: Κάθε φορά πρέπει να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Ναι, ο Γιάννης Αλαφούζος φταίει που ο Παναθηναϊκός έχει απομακρυνθεί από το πραγματικό μέγεθος του. Κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό, το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία και δεν αλλάζει. Αλλά, ο Παναθηναϊκός ήταν τραγικός απέναντι στον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ και όχι εναντίον της Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. Ο Αλαφούζος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να μην επισημάνουμε τα λάθη στη σχεδίαση ή στην απόδοση της ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ