OPINIONS

Ο Βέργος αρχίζει να σηκώνεται

Ο Βέργος αρχίζει να σηκώνεται

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την άνοδο που παρουσιάζει ο Νίκος Βέργος στην αρχή της προετοιμασίας και συγκρίνει τη σημασία της ήττας από τη Μπέρσχοτ, σε σχέση με το "διπλό" επί της Φέγενορντ.

Το blog δεν θα αλλάξει ούτε λέξη, σε σχέση με ότι έγραφε ο υπογράφων μετά το εντυπωσιακό 3-0 του Παναθηναϊκού επί της Φέγενορντ την Τετάρτη (17/7). Όση αξία είχε η "τριάρα" στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ, άλλη τόση έχει η ήττα με 2-1 από τη Μπέρσχοτ το Σάββατο (20/7). Ο Γιώργος Δώνης και οι συνεργάτες του είδαν αυτά που ήθελαν και θα προσπαθήσουν να τα διορθώσουν στις επόμενες προπονήσεις. Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος των καλοκαιρινών φιλικών: να διακρίνονται εγκαίρως οι δυσλειτουργίες.

Πολλοί θα σκεφτούν ότι η ήττα από μία ομάδα της Β' κατηγορίας του Βελγίου συνιστά απότομη προσγείωση μετά το "διπλό" επί της τρίτης της Eredivisie. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κυρίως επειδή εξηγήσαμε τον σκοπό των φιλικών, αλλά και επειδή ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε ολότελα διαφορετικός. Με αλλαγμένη στο 100% ενδεκάδα, αποτελούμενη από μικρούς από το τμήμα Κ19 και με παίκτες οι οποίοι πέρυσι είχαν λίγο χρόνο. Απολύτως φυσιολογικά, το... μείγμα δεν είχε συνοχή και αδυνατούσε να δημιουργήσει.

Μετά το παιχνίδι, ο Γιώργος Δώνης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για αρκετά λάθη, τα οποία δεν ονομάτισε. Αναμενόμενο, αφού θα τα αναλύσει στους ποδοσφαιριστές του προτού τα μοιραστεί με τους δημοσιογράφους. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού περίμενε πιο αποτελεσματική ανασταλτική συμπεριφορά, πιο πολλές κερδισμένες μονομαχίες και πιο σωστές επιλογές στην επίθεση. Οι νεαροί δεν πήραν καλό βαθμό στα συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού και θα ακούσουν αρκετά στις προπονήσεις.

Μπορούμε να κρατήσουμε κάτι από το σαββατιάτικο φιλικό; Λίγα πράγματα. Αξίζει να σημειώσουμε την ολική επαναφορά του Νίκου Βέργου. Στη διάρκεια του Ιουνίου ο Βέργος συγκαταλεγόταν στους αμφίβολους για τη νέα σεζόν και ένα μήνα μετά, έχει σκοράρει δύο γκολ σε ισάριθμα φιλικά. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα γκολ ή το κερδισμένο πέναλτι, αλλά η γενικότερη εικόνα του στο γήπεδο. Μαχητικός, κινητικός, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και χωρίς να δείχνει ότι σηκώνει... 1 τόνο άγχος.

Αρκούν αυτά για να ακυρώσει ο Δώνης την αναζήτηση ενός επιθετικού με έφεση στο γκολ; Αρνητικό... Ο Βέργος πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα για να μπει πιο ενεργά στο ροτέισον του προπονητή. Ωστόσο, ο Βέργος έχει αρχίσει καλά και βάζει υποθήκη για να τα καταφέρει. Σίγουρα ο Δώνης δεν πρόκειται να πει "όχι" αν τεθεί ανέλπιστα στη διάθεση του ένας στράικερ ο οποίος θα πετυχαίνει γκολ.

Επίσης, η καλή εμφάνιση του Κώστα Κότσαρη στο Αντβέρπ έχει τη σημασία της. Ο νεαρός τερματοφύλακας θα διανύσει μία απαιτητική σεζόν, μέσω της οποίας πρέπει να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού. Φέτος δεν θα μείνει λόγω των περιορισμών στις μεταγραφές, αλλά επειδή πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τον Γιώργο Δώνη.

Ο Κότσαρης παρουσίασε αστάθεια στο Ρότερνταμ και προκάλεσε αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα του στην πίεση που πρέπει να αντέχει ο τερματοφύλακας στον Παναθηναϊκό. Επομένως, είχε ανάγκη από ένα παιχνίδι που θα αποκρούσει μερικά δύσκολα σουτ για να τονώσει την ψυχολογία του. Ο Κότσαρης βρήκε αυτό το ματς απέναντι στη Μπέρσχοτ, έστω και αν το επίπεδο είναι χαμηλότερο. Πλέον, ο Κότσαρης πρέπει να παίξει καλά και με έναν δυνατό αντίπαλο, για να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του και να πείσει τους υπόλοιπους ότι δικαίως είναι το "νούμερο 2" στον Παναθηναϊκό.

Τέλος, σημειώνουμε το ντεμπούτο του Δημήτρη Κολοβού και του Κρίστιαν Κόναν. Ο Κολοβός μοιάζει με safe μεταγραφή. Δεν είναι ο καλύτερος εξτρέμ του κόσμου, αλλά με τα λεφτά που είχε να διαθέσει ο Νταμπίζας δύσκολα θα έβρισκε κάποιον με πολύ υψηλότερα στάνταρ. Ο Κολοβός δεν θεωρείται "στοίχημα" και λογικά θα προσφέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που λείπουν από το ρόστερ. Άλλωστε, ο Παναθηναϊκός είναι και η δική του ευκαιρία, για να αποδείξει ότι μπορεί να διακριθεί σε έναν από τους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όσο για τον Κόναν, δεν είναι δίκαιο να τον κρίνουμε με ένα μισάωρο. Δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά δεν τον βοήθησαν και οι συνθήκες. Απλώς, για να είμαστε ρεαλιστές, αν ο Βέργος συνεχίζει να σκοράρει και αν αποκτηθεί ένας επιθετικός με γεμάτα στατιστικά, τότε ο Ιταλός ποδοσφαιριστής θα πρέπει να κάνει πολλαπλές υπερβάσεις για να διατηρηθεί στο ρόστερ.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ