OPINIONS

Οι παίκτες δεν έχουν να χάσουν, παρά μόνο να κερδίσουν

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΟΥΝΤ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΟ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΟΥΝΤ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Παναθηναϊκό που μοιάζει χαμένος από χέρι και για τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που δημιουργούν κίνητρα για τους ποδοσφαιριστές.

Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία των ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, να υπάρχει τόσο ξεκάθαρο φαβορί και τόσο μεγάλο αουτσάιντερ.

Ο Ολυμπιακός υπερέχει του Παναθηναϊκού σχεδόν σε όλους τους τομείς, από τους πιο ασήμαντους μέχρι τους σημαντικότερους. Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα της έδρας, διατηρεί ισχύ στα κέντρα αποφάσεων, έστω και αν πλέον δεν έχει την πρωτοκαθεδρία και το μοναδικό μειονέκτημα του φαντάζει το κεκλεισμένων των θυρών στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Ακόμα και από στατιστική άποψη να αναλυθεί το κυριακάτικο παιχνίδι, υπάρχει διαφορά. Ο Ολυμπιακός στο Φάληρο μετρά 9 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός μακριά από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει πετύχει μόνο 1 διπλό και έχει 5 ισοπαλίες και 6 ήττες. Άρα, τα νούμερα οδηγούν προς τον άσο, επιπρόσθετα στην αγωνιστική κατάσταση και στις εξωαγωνιστικές συνθήκες.

Δεν είναι υπερβολή να γραφτεί ότι ο Παναθηναϊκός μοιάζει... χαμένος από χέρι. Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν ως ακλόνητο φαβορί τον Ολυμπιακό και για να πειστείτε, αρκεί μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Stoiximan.gr, για να διαβάσετε τις αποδόσεις. Όλες οι ενδείξεις προοιωνίζουν ένα άνετο βράδυ για τον γηπεδούχο και μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή για τον φιλοξενούμενο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ

Τι έχει να αντιτάξει ο Παναθηναϊκός απέναντι στον Ολυμπιακό; Εγωισμό, πάθος, μαχητικότητα και ενέργεια. Πιθανώς και αυτά να μην αποδειχτούν αρκετά, αφού όταν ο αντίπαλος υπερέχει ποιοτικά, τότε δεν αρκεί το δικό σου 100%, αλλά χρειάζεται και η δική του ολιγωρία. Διότι, δυστυχώς, η έκβαση του παιχνιδιού δεν εξαρτάται από το Τριφύλλι.

Ένας τομέας που ο Παναθηναϊκός υπερτερεί έναντι του Ολυμπιακού, είναι η φυσική κατάσταση. Οι χαφ που θα επιλέξει ο Ουζουνίδης, πρέπει να τρέξουν πολύ περισσότερο από τους μέσους του Γκαρσία και να τους "σκάσουν". Κάθε κερδισμένη μάχη στη μεσαία γραμμή, θα συνιστά μία μικρή νίκη για τον Παναθηναϊκό και θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες του για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει μερικούς εξαιρετικούς παίκτες, όπως τον Μιραλάς, τον Φορτούνη και τον Μαρίν, αλλά έχει αποδειχτεί ότι ως σύνολο, δεν έχει διάρκεια. Έχει δύο-τρία καλά διαστήματα και στη συνέχεια, είναι ευάλωτος εάν ο αντίπαλος τον διαχειριστεί σωστά. Βέβαια, ακριβώς στα καλά του δεκάλεπτα, ο Ολυμπιακός μπορεί να διαλύσει αυτόν που έχει απέναντι του, εάν τον βρει αποδιοργανωμένο.

Σε μεγάλο ποσοστό, από τα δεκάλεπτα και τις στατικές φάσεις, θα φανεί εάν ο Παναθηναϊκός μπορεί να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Για να τα καταφέρει, πρέπει να βγει αλώβητος από τα δύο... ναρκοπέδια και τότε θα έχει κάνει ένα καθοριστικό βήμα. Όχι απόλυτα, γιατί σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδια υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας. Αλλά, αυτός θα εξαρτηθεί από την τύχη και τις συγκυρίες.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

Το ντέρμπι δεν πρόκειται να αλλάξει τη μοίρα του Παναθηναϊκού. Είτε νικήσει, είτε ηττηθεί, το διακύβευμα της σεζόν είναι η εξασφάλιση της άδειας συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα. Ήδη, το πρώτο πλήγμα ήρθε με τον αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της UEFA, που στέλνει τον Panathinaikos στα αζήτητα για αρκετό καιρό. Μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη στην αδειοδότηση, θα ήταν εφιαλτικό σενάριο για το Τριφύλλι και θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του.

Όσον αφορά τον Ουζουνίδη, τους συνεργάτες του και τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τον Παναθηναϊκό στο ματς με τον Ολυμπιακό, δεν πρόκειται να κριθούν από το αποτέλεσμα. Οι οπαδοί δεν θα τους ζητήσουν ευθύνες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και τα αναθέματα θα πέσουν στον Γιάννη Αλαφούζο και στον περίγυρο του. Ο εφοπλιστής έχει προκαλέσει τις δυσλειτουργίες στην ομάδα και αυτός αποψίλωσε το ρόστερ από κάθε ίχνος... ποιότητας.

Μία σύγκριση της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου, με αυτή που αναμένεται να αρχίσει την Κυριακή, αρκεί. Μολέντο, Βιγιαφάνιες, Χουλτ, Σιλά, Χίλιεμαρκ έχουν αποχωρήσει από το ρόστερ, ενώ ο Μολίνς έχει τεθεί νοκ άουτ από τις αρχές Ιανουαρίου. Φυσικά, ούτε λόγος για το αρχικό σχήμα στο ντέρμπι του προηγούμενου Απριλίου, όταν ο Ουζουνίδης είχε στη διάθεση του και τους Μπεργκ, Ζέκα και Εμποκού...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Όσοι θα συμπεριληφθούν στην αποστολή του Παναθηναϊκού για το ματς με τον Ολυμπιακό δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αλλά πολλά να κερδίσουν.

Τα ντέρμπι δημιουργούν όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες και αναδεικνύουν πρωταγωνιστές. Αναμφίβολα, οι πιο πολλοί παίκτες που θα αγωνιστούν στο Φάληρο, δεν βρίσκονται στην καλύτερη φάση της καριέρας τους και χρειάζονται μία μεγάλη εμφάνιση.

Ή άλλοι, όπως οι Κουρμπέλης, Λουντ και Κουλιμπαλί έχουν προοπτικές και το "Καραϊσκάκης" είναι μία... πασαρέλα για να δείξουν τις ικανότητες τους.

Ο Παναθηναϊκός ως οργανισμός δεν διεκδικεί τίποτα στο πρωτάθλημα, πέραν της πέμπτης θέσης για να ξεχρεώσει την ποινή της UEFA. Ωστόσο, οι παίκτες μεμονωμένα έχουν πολλά κίνητρα για να διακριθούν.

Σε αυτά ποντάρει ο Ουζουνίδης, που ξέρει ότι τέτοιου είδους παιχνίδια "φτιάχνουν" τους ποδοσφαιριστές, χωρίς να χρειάζεται να τους επισημάνει κάτι ο προπονητής.

Αυτοί οι οποίοι απαρτίζουν την ομάδα του Τριφυλλιού, ας παίξουν για τους εαυτούς τους, πρώτα απ' όλα. Για να δείξουν πως παρόλα όσα τραβούν φέτος, παραμένουν ανταγωνιστικοί και τιμούν τη φανέλα που φορούν.

Έπειτα, ας τα δώσουν όλα για να ανταποδώσουν την υποστήριξη των οπαδών και να τους δώσουν μία χαρά σε μία σεζόν γεμάτη πίκρες. Φυσικά, δεν χρωστάνε στον μεγαλομέτοχο ή στη διοίκηση. Το ντέρμπι είναι μία ευκαιρία για να κάνουν κάτι ξεχωριστό σε μία άσχημη χρονιά...

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ