OPINIONS

Παναθηναϊκός: Για την πεντάδα και την πρόοδο

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÐÁÏ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / PANATHINAIKOS-OLYMPIAKOS
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÐÁÏ-ÏÓÖÐ / SUPERLEAGUE / PANATHINAIKOS-OLYMPIAKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ανήμερα της γιορτής του Άγιου με το Τριφύλλι, ο Μπάμπης Τσιμπίδας εξηγεί γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να βελτιώσει κατακόρυφα την απόδοση του σε σχέση με την ΑΕΚ και ζητά μία σκέψη από τους οπαδούς της ομάδας.

Κάθε χρόνο, η 17η Μαρτίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ιρλανδούς... Ο λόγος είναι απλός: γιορτάζουν τον Προστάτη της πατρίδας τους, τον Άγιο Πατρίκιο. Λόγω της διάδοσης της πληροφορίας μέσω του Διαδικτύου, λιγότερο ή περισσότερο, όλοι έχουν ακούσει για τη Saint Patrick's Day. Τι δουλειά έχει αυτή η ημερομηνία σε ένα blog που αφορά τον Παναθηναϊκό; Έχει αν αναλογιστούμε την ιδιαιτερότητα του πολιούχου της Ιρλανδίας , ο οποίος έχει ως σύμβολο του το Τριφύλλι.

Το οποίο, εκτός από αναγνωριστικό του Αγίου Πατρικίου, είναι το σήμα του Παναθηναϊκού. Ασφαλώς, αποτελεί σύμπτωση ότι ο Τριφυλλοφόρος προστάτης των Ιρλανδών γιορτάζει ανήμερα του ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Όμως, μία νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού θα μπορούσε να δώσει ακόμα μία αφορμή για τους λάτρεις του Τριφυλλιού, ώστε να πανηγυρίσουν, παρότι τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται μεταξύ τους...

Αφού τελειώσαμε με τις συμπτώσεις, ας περάσουμε στο κυρίως θέμα... Ο Παναθηναϊκός κλείνει την Κυριακή (17/3) τον κύκλο των φετινών ντέρμπι, υποδεχόμενος τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Όπως και στα προηγούμενα ματς με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, δεν αποτελεί το φαβορί, αλλά το αουτσάιντερ. Αγωνιστικά, πρόκειται για μία ενδιάμεση κατάσταση... Ο Ολυμπιακός υστερεί έναντι του ΠΑΟΚ, αλλά υπερτερεί σε σχέση με την ΑΕΚ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός έχει πιο εύκολη αποστολή απ' ότι εναντίον του Δικεφάλου του Βορρά, όμως θα χρειαστεί να αποδώσει καλύτερα, συγκριτικά με την απόδοση του κατά του Δικεφάλου του Νότου. Ο Ολυμπιακός έχει ποιοτικούς παίκτες, μερικοί διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα και πλεονεκτεί σε ψηλά κορμιά. Έχει αποδείξει φέτος ότι απέναντι σε πιο αδύναμους αντιπάλους, έχει την ικανότητα να "πιάσει" μερικά εξαιρετικά δεκάλεπτα και να διασπάσει μία άμυνα με πολλούς τρόπους.

Ο Φορτούνης είναι το "βαρόμετρο" του Ολυμπιακού και αυτός ο οποίος κάνει τη διαφορά. Έχει περισσότερη ενέργεια από τις προηγούμενες σεζόν, είναι καλοπροπονημένος και έχει μεγαλύτερη διάρκεια, κάτι που του δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση στις επιλογές του. Ο Γκιγέρμε είναι ένας δραστήριος αμυντικός χαφ με ποιοτικές επαφές, ο Ποντένσε ξεχωρίζει στο "ένας εναντίον ενός" και ο Μασούρας πατάει περιοχή, απειλεί και σκοράρει ως έξτρα-λύση στην επίθεση. Επιπλέον, οι δύο ακραίοι μπακ, ο Ομάρ αριστερά και ο Κούτρης αριστερά, έχουν δυνάμεις και παίζουν ψηλά στο γήπεδο, ένα γνώρισμα που δυσκολεύει την άμυνα του αντιπάλου και δίνει πλάτος στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού.

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έχει χτυπητές αδυναμίες. Η πιο σημαντική είναι ότι δεν διαθέτει έναν σκόρερ, ο οποίος θα αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες που δημιουργούν οι συμπαίκτες του. Ο Χασάν ή ο Γκερέρο είναι χρήσιμοι, αλλά απέχουν από το να χαρακτηριστούν killer... Οι "τεσσάρες" επί της ΑΕΚ και του Άρη συνιστούν εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα. Οι δύο πλάγιοι αμυντικοί του συνεισφέρουν επιθετικά, αλλά αμυντικά αφήνουν κενούς χώρους, οι οποίοι σπανίως καλύπτονται. Επίσης, οι κεντρικοί αμυντικοί του είναι επιρρεπείς στα λάθη, αρκεί να πιεστούν και να υπάρχει κοντά ένας στράικερ για να τα αξιοποιήσει.

Φυσικά, τίθεται το εξής ερώτημα: ο Παναθηναϊκός μπορεί αυτή την περίοδο να εκμεταλλευτεί τις δυσλειτουργίες του Ολυμπιακού; Η απάντηση είναι δύσκολη. Ο προ-Χριστουγέννων Παναθηναϊκός είχε τη δυνατότητα να "χτυπήσει" στα μειονεκτήματα του αιωνίου αντιπάλου και να νικήσει. Ο αντίστοιχος του 2019 δεν πείθει ότι θα τα καταφέρει. Δεν είναι χαμένος, αλλά τα προγνωστικά δεν τον ευνοούν.

Προτού κοιτάξει τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός πρέπει να δει τον εαυτό του στο κυριακάτικο παιχνίδι. Επιβάλλεται να διορθώσει τα μειονεκτήματα του (που δεν τα λες και λίγα), ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να φτάσει στη νίκη. Αλλιώς, δεν έχει νόημα να προσπαθήσει να "πατήσει" στα λάθη του αντιπάλου του, διότι δεν θα πετύχει. Δυστυχώς, στην εποχή του μνημονίου του Αλαφούζου, ο Παναθηναϊκός είναι αναγκασμένος να κοπιάσει πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, για να πάρει αποτέλεσμα από ένα ματς.

Εναντίον της ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός λειτούργησε άρτια στο ανασταλτικό κομμάτι, αλλά δεν δούλεψε σωστά στον επιθετικό τομέα. Η αδυναμία κατοχής της μπάλας, η ατολμία στην επίθεση και η έλλειψη απειλητικών προσπαθειών δεν κόστισαν στο αθηναϊκό ντέρμπι, γιατί η Ένωση δεν είχε τον τρόπο να "ξεκλειδώσει" την άμυνα του Τριφυλλιού και να επωφεληθεί από τις εύκολες κερδισμένες μπάλες. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τον Ολυμπιακό. Αν γυρίζει γύρω-γύρω από την περιοχή του Διούδη, έχει πολύ περισσότερες λύσεις για να βρει το γκολ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

Ένα ντέρμπι είναι πάντα ένα ντέρμπι... Κανένας από τους δύο αιώνιους δεν θα παρουσιαστεί αδιάφορος, αφού θέλει να νικήσει για το πρεστίζ και το γόητρο του, ακόμα και αν δεν κρίνεται απολύτως τίποτα. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει και άλλους λόγους να θέλει τη νίκη. Ο πρώτος έχει να κάνει με την πρόοδο του ως σύνολο. Για να πιστοποιήσει τη βελτίωση και την εξέλιξη του, έχει ανάγκη να επικρατήσει επί ενός από τους ιστορικούς ανταγωνιστές του. Με τον ΠΑΟΚ δεν είχε τύχη και με την ΑΕΚ δεν έκανε όσα έπρεπε. Με τον Ολυμπιακό είναι η τελευταία ευκαιρία του, αφού μετά δεν έχει άλλο...

Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βαθμοθηρία... Ο Παναθηναϊκός κατέχει την έβδομη θέση στη βαθμολογία με 32 βαθμούς και προπορεύονται ο Παναιτωλικός (6ος με 33 β.) και ο Άρης (5ος με 37 β.). Ο πρώτος ηττήθηκε το Σάββατο (16/3) από τον ΠΑΟΚ με 2-1 στο Αγρίνιο, οπότε μένει αμετάβλητος. Όμως, ο δεύτερος υποδέχεται τη Δευτέρα τον ουσιαστικά υποβιβασμένο Απόλλωνα στο "Βικελίδης" και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πάρει το "τρίποντο" και θα φτάσει στους 40 βαθμούς. Αν ο Παναθηναϊκός δεν νικήσει τον Ολυμπιακό για να διατηρήσει τη διαφορά στους 5 πόντους, τότε θα αποχαιρετήσει την πεντάδα και η ποινή του ευρωπαϊκού αποκλεισμού θα μεταφερθεί για την επόμενη σεζόν. Γιατί οι 6 ή (πολύ περισσότερο...) οι 8 βαθμοί δεν καλύπτονται σε 5 αγωνιστικές...

Υ.Γ.: Όσοι είστε αναποφάσιστοι για να πάτε το απόγευμα στο ΟΑΚΑ, μην το σκέφτεστε άλλο. Σίγουρα, έχετε πολλούς λόγους για να μείνετε σπίτι σας και να δείτε το ματς από την ΕΡΤ, στον αναπαυτικό καναπέ σας. Όμως, τουλάχιστον για το ντέρμπι, παραμερίστε την οργή σας για τον Αλαφούζο, την απογοήτευση για την κατάσταση στην ομάδα, την απέχθεια σας για όσα συμβαίνουν από το 1996 και μετά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές του Δώνη έχουν ανάγκη από την υποστήριξη και τη φωνή σας. Αναλογιστείτε πόσο πιο δυνατοί θα αισθανθούν, όταν θα βγουν από τα αποδυτήρια και θα δουν γεμάτο το κάτω διάζωμα, να πάλλεται από χιλιάδες αφιονισμένους οπαδούς... Σκεφτείτε το και μην τους αφήσετε μόνους...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ