OPINIONS

Παναθηναϊκός: Ο δεξιός μπακ θ' αποκαλύψει το σχέδιο

Παναθηναϊκός: Ο δεξιός μπακ θ' αποκαλύψει το σχέδιο

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας δείχνει τους δύο δρόμους για την αναπλήρωση του Ουσμάν Κουλιμπαλί και εξηγεί πως σχετίζονται με την ανάδειξη των ταλέντων από την ακαδημία του Παναθηναϊκού.

Ο Ουσμάν Κουλιμπαλί αμφιταλαντεύτηκε αρκετά, όμως αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό. Ο Αφρικανός ψάχνει περισσότερα χρήματα στο τελευταίο καλό συμβόλαιο της καριέρας του και αυτό είναι θεμιτό.

Είναι 30 ετών, πλέον δεν συμπεριλαμβάνεται στους διεθνείς του Μάλι και εμφανίζει μυϊκούς τραυματισμούς. Άρα, ήθελε να εξασφαλιστεί και κανένας δεν μπορεί να του προσάψει το παραμικρό, επειδή νοιάζεται για την οικογένεια του.

Όπως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Νίκο Νταμπίζα, που δεν προσέφερε υψηλότερες αποδοχές σε έναν ποδοσφαιριστή που τραυματίζεται συχνά. Η κάθε πλευρά προάσπισε το συμφέρον της και προτίμησαν να μην συνεχίσουν μαζί. Ποιος θα δικαιωθεί για το διαζύγιο, θα φανεί σύντομα. Η δικαίωση θα εξαρτηθεί από την αμοιβή που θα πάρει ο παίκτης στην επόμενη ομάδα του: αν θα είναι χαμηλότερη ή όχι από αυτή που θα έπαιρνε στο Τριφύλλι.

Πάντως, η ζωή θα προχωρήσει για αμφότερους. Βασικά, εδώ είναι το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό: πως θα διαχειριστεί το κενό του Κουλιμπαλί. Ασφαλώς, ισχύει το "ουδείς αναντικατάστατος". Όμως, ο τρόπος που θα διαλέξουν ο Νταμπίζας και ο Δώνης για να αναπληρώσουν τον Αφρικανό, θα... μαρτυρήσει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο που θα ακολουθήσουν στις μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού.

Υποτίθεται ότι από το καλοκαίρι του 2018, ο Νταμπίζας και ο Δώνης εφαρμόζουν ένα τριετές πλάνο με την έγκριση του Αλαφούζου. Ο σκοπός είναι η στελέχωση του ρόστερ με νέους και ταλαντούχους, προερχόμενους κατά κύριο λόγο από την ακαδημία. Αυτό συνέβη αναγκαστικά τη σεζόν που τελειώνει, αφού είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις μεταγραφές και στη συγκρότηση του ρόστερ.

Φέτος, όλα δείχνουν ότι η ΠΑΕ θα πάρει άδεια συμμετοχής για το επόμενο πρωτάθλημα. Άρα, έστω και υπό καθεστώς λιτότητας, οι Νταμπίζας και Δώνης έχουν την άνεση να φέρουν παίκτες της αρεσκείας τους στο "Γεώργιος Καλαφάτης". Εν αναμονή και της απολογιστικής συνέντευξης του Νίκου Νταμπίζα, ο οποίος θα δώσει στίγμα για την πολιτική του, προκύπτει το εξής ερώτημα: κάθε κενό θα καλυφθεί με έμπειρο ή θα δοθεί χώρος στους μικρούς;

ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

Το δεξιό άκρο της άμυνας είναι το πλέον ενδεδειγμένο για να δώσει απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή, στο ρόστερ υπάρχουν ο Ματίας Γιόχανσον, ένας αξιόλογος ποδοσφαιριστής αλλά με ιστορικό τραυματισμών, ο υπηρεσιακός Αχιλλέας Πούγγουρας και οι ταλαντούχοι Κώστας Αποστολάκης και Γιώργος Βαγιανίδης. Ο 20χρονος Αποστολάκης είχε την προσαρμογή του πέρυσι, ενώ ο 18χρονος Βαγιανίδης τη νέα σεζόν θα μπει στον προθάλαμο των ανδρών.

Ποσοτικά, ο Παναθηναϊκός είναι καλυμμένος για τη θέση. Διαθέτει για βασικό έναν παίκτη με παραστάσεις και προσόντα, τον Γιόχανσον, συγχρόνως, μπορεί να αξιοποιήσει τον νεαρό Αποστολάκη, ο οποίος έχει προοπτικές, σε πιο αμυντικογενείς συνθήκες θα επιστρατεύσει τον Πούγγουρα, ενώ θα βάλει στην εξίσωση τον Βαγιανίδη, ένα παιδί που όσοι τον παρακολουθούν, τον συγκρίνουν ευθέως με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη.

Εξυπακούεται ότι ο προαναφερόμενος συλλογισμός θα ανατραπεί πλήρως εάν αποκτηθεί ένας αντί-Κουλιμπαλί. Αυτός θα μοιράζεται το χρόνο με τον Γιόχανσον και οι ευκαιρίες για τον Αποστολάκη θα περιοριστούν δραματικά. Ο δε Βαγιανίδης θα δει... την πρώτη ομάδα με τα κιάλια, εκτός από κάποιες προπονήσεις. Κάτι που θα σημάνει μία χαμένη χρονιά για τους μικρούς, αφού όσο ο Παναθηναϊκός θα επανέρχεται στην κανονικότητα του, τόσο θα δυσκολεύει η προώθηση των νεαρών...

Κοινώς, η διαχείριση της αναπλήρωσης του Κουλιμπαλί θα δείξει τις σκέψεις του Νταμπίζα και του Δώνη, ανεξαρτήτως των λεγομένων τους. Εννοείται πως εκ των προτέρων, κάθε χειρισμός έχει τα υπέρ και τα κατά του. Για τη στήριξη σε Αποστολάκη και Βαγιανίδη, εύλογα κάποιος θα φέρει ως παράδειγμα τους χαμένους φετινούς βαθμούς λόγω των λαθών απειρίας του Μαυρομάτη και θα αναρωτηθεί αν ο Παναθηναϊκός αντέχει ανάλογα φαινόμενα τη νέα σεζόν.

Από την άλλη, κάποιος θα αντιτάξει ότι με τα χρήματα που θα διαθέσει ο Παναθηναϊκός, δεν πρόκειται να βρει τον νέο... Ντάνιελ Άλβες, άρα αξίζει να στηρίξει τα παιδιά του. Όπως και να έχει, ο τελικός λόγος ανήκει στους Νταμπίζα και Δώνη και αυτοί θα κριθούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ