OPINIONS

Το "άλλο στυλ" που προδίδει τον Ουζουνίδη

SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας εξηγεί γιατί ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό και επισημαίνει την παράνοια που βιώνει ο προπονητής του "τριφυλλιού".

Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Κολοβέτσιος, Μολέντο, Χουλτ, Κουρμπέλης, Ζέκα, Χατζηγιοβάνης, Λουντ, Άλτμαν, Μολίνς. Πρόκειται για τους 11 που είχε αρχίσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν, στο 1-0 του Παναθηναϊκού επί της Γκαμπάλα στο "Απόστολος Νικολαΐδης" στις 27 Ιουλίου του 2017, στο πλαίσιο του γ' προκριματικού του Europa League.

Βλαχοδήμος, Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Ινσούα, Κουρμπέλης, Τζανδάρης, Λουντ, Χατζηγιοβάνης, Άλτμαν, Δώνης. Ήταν οι βασικοί του Ουζουνίδη στο ισόπαλο 0-0 του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, στις 27 Ιανουαρίου του 2018, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Superleague.

Ακριβώς έξι μήνες αργότερα, πέντε παίκτες αντικαταστάθηκαν στην ενδεκάδα, εκ των οποίων οι Μολέντο, Ζέκα και Χουλτ έχουν αποχωρήσει, ο Κουλιμπαλί είναι φευγάτος και μόνο ο Μολίνς θα αγωνιστεί ξανά με τα πράσινα. Από τους υπόλοιπους έξι, ο Βλαχοδήμος ανήκει στη Μπενφίκα, ο Λουντ θα μείνει το πολύ μέχρι το καλοκαίρι και ο Κουρμπέλης ίσως πωληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Επίσης, οι Ινσούα, Γιόχανσον και Άλτμαν έχουν αμφίβολο μέλλον στην ομάδα, λόγω των αποδοχών τους και της εντολής του Αλαφούζου για περικοπές. Στο ενδιάμεσο, ήρθαν και έφυγαν από το Τριφύλλι οι Τσάβες, Κουτρουμπής, Βιγιαφάνιες, Χίλιεμαρκ, Καμπέσας, Σιλά. Ούτε κέντρο διερχομένων να ήταν...

Επομένως, για να το εξηγήσουμε, μόνο οι Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Τζανδάρης, Χατζηγιοβάνης και Δώνης έχουν θέση στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Αρκεί ο Παναθηναϊκός να μην καταρρεύσει οικονομικά και οι ίδιοι να θέλουν να συνεχίσουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με τόσες αντιξοότητες. Διότι ο καθένας έχει τις αντοχές τους και δέχεται συμβιβασμούς μέχρι ένα όριο.

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ

Πως σας φαίνεται ο προηγούμενος απολογισμός; Κουραστήκατε να διαβάζετε και χάσατε το μέτρημα από το "συν και πλην"; Λογικά, κάτι τέτοιο θα συνέβη. Για ελάτε τώρα στη θέση του Μαρίνου Ουζουνίδη, για τον οποίο αυτή είναι η καθημερινότητα στον Παναθηναϊκό. Να οργανώνει την προπόνηση και να μην ξέρει ποιον θα χάσει από τη διάθεση του. Να έχει μοντάρει τόσες διαφορετικές ενδεκάδες στη διάρκεια της σεζόν, με όλο και λιγότερη ποιότητα και προσωπικότητα.

Φυσικά, η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη απ' ότι φαντάζεστε. Επειδή υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες στον τρόπο λειτουργίας μιας ομάδας και αυτές στον Παναθηναϊκό δυσλειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. Όπως οι ελλείψεις στο υλικό αποθεραπείας ή η απουσία ενός επικεφαλής φυσιοθεραπευτή, στα οποία είχε αναφερθεί πριν καιρό σε συνέντευξη του ο Ντίνος Διαμαντόπουλος. Όποτε, ότι και να γράψουμε για τις δυσχέρειες στη δουλειά του Ουζουνίδη ή όσα και να περιγράψει ο ίδιος, πάλι δεν θα αρκούν.

Φυσικά, ο Ουζουνίδης έχει υποπέσει σε λάθη σε αρκετά παιχνίδια. Στο κοουτσάρισμα, στην τακτική, στις επιλογές. Οι μεταγραφές δεν βοήθησαν, λόγω και των ανωμαλιών που παρουσιάζει η ομάδα. Εννοείται πως η αδυναμία επίτευξης "διπλού" δεν οφείλεται μόνο στα οικονομικά προβλήματα και στην αβεβαιότητα από την αποστασιοποίηση του Αλαφούζου. Εξυπακούεται πως υπάρχουν και αγωνιστικοί λόγοι. Αλλά, σε ένα οικοδόμημα με σαθρά θεμέλια, μία κακοτεχνία σε έναν όροφο θεωρείται πταίσμα...

ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ

Η επόμενη (και λογική) ερώτηση είναι αν ο Ουζουνίδης θα αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες και για πόσο. Αυτό μόνο εκείνος το ξέρει, ίσως και οι πιο στενοί συνεργάτες του. Οι υπόλοιποι μπορούμε να υποθέτουμε, βασισμένοι στα λεγόμενα του και στην εντύπωση που δημιουργεί στις δημόσιες εμφανίσεις του. Από την παρουσία του στον πάγκο και στις συνεντεύξεις Τύπου και στο ρεπορτάζ που βγαίνει από το εσωτερικό της ομάδας.

Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ισοπαλία του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα, ο Ουζουνίδης δεν μίλησε σαν ένας προπονητής ο οποίος σκέφτεται να φύγει. Αντίθετα, επισήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν και έδειξε διατεθειμένος να το παλέψει. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η δήλωση του ότι "πλέον, πάμε σε ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, πρέπει να γίνει αυτό. Έφυγαν παίκτες, δοκιμάζαμε άλλα πράγματα μέχρι την Τετάρτη, αλλά με τις αποχωρήσεις δοκιμάσαμε άλλα, δεν είναι εύκολο, πρέπει να βρεθούμε ξανά. Να αλλάξουμε ξανά την ομάδα μας, να μπούμε σε άλλο στυλ";

Ένας προπονητής που δουλεύει ένα πλάνο και δεν μπορεί να το εφαρμόσει λόγω εξωγενών παραγόντων, είτε επιλέγει να παραιτηθεί, είτε ψάχνει κάτι διαφορετικό. Είναι προφανές ότι ο Ουζουνίδης προτιμά τη δεύτερη λύση, γιατί αποκλείεται να έχει καταστρώσει ένα σχέδιο που θα το υλοποιήσει σε λίγες μέρες. Ένα νέο αγωνιστικό στυλ θα χρειαστεί χρόνο και ο Ουζουνίδης αποφάσισε να το διαθέσει.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο Ουζουνίδης σκέφτεται το μέλλον του στον Παναθηναϊκό, ακόμα και υπό τις παρούσες περιστάσεις. Δύσκολα θα παραιτηθεί άμεσα, αφού και ο Αλαφούζος φαίνεται πως αναθεωρεί μερικές αποφάσεις του. Βέβαια, με τον εφοπλιστή ποτέ δεν είσαι σίγουρος, αλλά τουλάχιστον παρατηρείται μία αναδίπλωση. Άρα, προς το παρόν ο Ουζουνίδης μένει και βλέπουμε τα υπόλοιπα...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ