OPINIONS

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά ίσως να μην αρκούν

ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΦΙΛΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΦΙΛΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας δικαιολογεί την απόγνωση που νιώθουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά την ήττα στο φιλικό από τη Λάρισα και αναρωτιέται πόσο καλός μπορεί να είναι ο επιθετικός που θα αποκτηθεί προκειμένου να δώσει λύσεις...

Πριν την έναρξη της φετινής προετοιμασίας, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν προετοιμαστεί ψυχολογικά για μια δύσκολη σεζόν. Το καταλάβαιναν από την αποχώρηση του Λουτσιάνο και του Λουντ, των δύο από τους ελάχιστους εναπομείναντες ποιοτικούς παίκτες στο ρόστερ. Το κατανοούσαν διαβάζοντας τα ονόματα των υποψήφιων μεταγραφικών στόχων, οι οποίοι ήταν Έλληνες κάτω των 23 ετών, αγωνιζόμενοι κατά κύριο λόγο σε μικρές ηλικιακά διοργανώσεις.

Με την έναρξη των προπονήσεων, οι φίλοι του Τριφυλλιού αντιλήφθηκαν πλήρως τη σκληρή πραγματικότητα, αντικρίζοντας στις φωτογραφίες από το Τίλμπουργκ της Ολλανδίας πολλά πρόσωπα που δεν γνώριζαν και ακούγοντας τους παίκτες των Νέων, που γυμνάζονται υπό τις οδηγίες του Γιώργου Δώνη και θα κληθούν να δώσουν βοήθειες στη διάρκεια της σεζόν.

Ωστόσο, η απόλυτη συνειδητοποίηση συνέβη το βράδυ της Κυριακής (12/8). Προηγουμένως, η κατάσταση δεν φάνταζε τόσο απελπιστική... Είτε επειδή υπήρχε περισσότερος χρόνος μέχρι τη σέντρα της Superleague, είτε γιατί κάποια ματς δεν είχαν τηλεοπτική κάλυψη, είτε διότι πραγματοποιήθηκαν με ομάδες του εξωτερικού, τα προβλήματα καμουφλάρονταν ως ένα βαθμό.

Πλέον, κάτι τέτοιο δεν ισχύει... Η ήττα του Παναθηναϊκού από τη Λάρισα με 1-0 στο AEL FC Arena και το κυριότερο, η εμφάνιση του, ανέδειξαν όλα τα αδύνατα σημεία. Σε τόσο μεγάλη έκταση είναι η αλήθεια, που οι πιο πολλοί αμφιβάλλουν εάν υπάρχει σωτηρία φέτος για το Τριφύλλι και αν αυτή τη φορά, θα καταφέρει να σώσει την... παρτίδα.

ΑΕΛ ΟΠΩΣ Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

Η Λάρισα ήταν για τον Παναθηναϊκό ο μέσος αντίπαλος που θα συναντήσει στη Superleague. Αν ηττήθηκε τόσο εύκολα από αυτή, αν είναι τόσο δύσκολο να την απειλήσει, όταν επιπρόσθετα δεν έχει τη δύναμη της έδρας που πρόσδιδε το "Απόστολος Νικολαΐδης", τότε τι θα κάνει στο πρωτάθλημα; Πώς θα σταθεί στην κατηγορία; Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον...

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσεις την ψυχολογία των οπαδών του Παναθηναϊκού. Μία περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να πιάσεις σφυγμό... Σχόλια για τη δυναμική της ομάδας, υπολογισμοί για την παραμονή της στη Superleague, άφθονες αντιδράσεις και οργή κατά του Γιάννη Αλαφούζου, έλλειψη ελπίδας για το μέλλον. Όμως, το χειρότερο είναι ότι πολλοί προτιμούν να μην ασχοληθούν καν. Δεν είδαν το ματς, άντε το πολύ - πολύ να ρώτησαν για το σκορ ή ίσως να μην αναρωτήθηκαν καθόλου. Δηλαδή, έχουν περάσει στο στάδιο της παραίτησης και έχουν βγάλει τον Παναθηναϊκό από την καθημερινότητά τους.

Μπορεί να τους αδικήσει κανείς; Μάλλον, όχι. Υπάρχει τρόπος να τους εμπνεύσει ξανά την ελπίδα; Προς το παρόν, όχι. Σίγουρα, οι συγκεκριμένοι δεν θα ασχοληθούν όσο ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός θα έχει ιδιοκτήτη τον Γιάννη Αλαφούζο και θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Από εκεί και πέρα, ο Νταμπίζας, ο Δώνης, οι συνεργάτες τους, οι ποδοσφαιριστές και όσοι εργάζονται στην ΠΑΕ, πρέπει να τα παρατήσουν; Όχι. Έχουν υποχρέωση να προσπαθήσουν για το καλύτερο και να παλέψουν για την υπέρβαση.

ΠΟΣΗ ΒΑΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ

Αγωνιστικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη δημιουργία. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τρόπο να απειλήσει τον αντίπαλο και αυτό φάνηκε στη Λάρισα. Σαφώς, υπάρχουν ελαφρυντικά, όπως οι νέες δοκιμές που έκανε ο Δώνης. Θεωρητικά, ακόμα δεν έχουμε παρακολουθήσει την "καλή" ενδεκάδα του Παναθηναϊκού και ίσως να την παρατάξει ο Δώνης στο τελευταίο φιλικό με τον Λεβαδειακό, το Σάββατο 18 Αυγούστου.

Για παράδειγμα, το δίδυμο Κάτσε - Κουρμπέλη στη μεσαία γραμμή θα βελτιώσει την λειτουργία της και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. Οι Κουλιμπαλί και Ινσούα έχουν πιο δημιουργικές ικανότητες σε σχέση με τους Γιόχανσον και Χατζηθεοδωρίδη. Ο Μουνιέ ήταν κάκιστος και δεν αναπληρώνεται στην κακή του μέρα. Λογικά, μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος θα έχει αποκτηθεί και ο βασικός επιθετικός.

Όλα τα προαναφερόμενα επιχειρήματα έχουν βάση και όντως, θα διορθώσουν μερικές αδυναμίες. Όμως, ρεαλιστικά μιλώντας, αρκούν για να αλλάξει τελείως η εικόνα του Παναθηναϊκού; Γιατί η ομάδα έμοιαζε τόσο εγκλωβισμένη και ήταν τόσο δύσκολο να φέρει τη μπάλα στην περιοχή της Λάρισας, ώστε ο επιθετικός που θα αποκτηθεί, θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του Ιγκουαΐν για να δώσει πραγματικές λύσεις. Όμως, όλοι ξέρουμε πως ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να αποκτήσει τέτοιον στράικερ...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ