OPINIONS

Ταμάμ για τον Μαρτίνς ο νέος ρόλος του Καμαρά

CHAMPIONS LEAGUE / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÏÓÖÐ - ÂÉÊÔÏÑÉÁ ÐËÆÅÍ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÏÓÖÐ - ÂÉÊÔÏÑÉÁ ÐËÆÅÍ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Δημήτρης Σαμόλης σχολιάζει το νέο ρόλο που έχει φέτος στον Ολυμπιακό ο Μαντί Καμαρά, ο οποίος εξυπηρετεί στο ακέραιο το σχέδιο του Πέδρο Μαρτίνς. Η δημιουργία που λείπει στον Αφρικανό μέσο, την οποία όμως δουλεύει.

Τούτη τη σεζόν παρακολουθούμε στον Ολυμπιακό έναν διαφορετικό Μαντί Καμαρά σε σχέση με την προηγούμενη. Τις φορές που ο Πέδρο Μαρτίνς αποφασίζει να κατεβάσει την ομάδα του με τρεις χαφ, δηλαδή με διάταξη 4-3-3, ο Αφρικανός δεν αποτελεί το εξάρι. Μπουχαλάκης και Γκιλιέρμε κάνουν αυτή τη δουλειά.

Ο Αφρικανός αγωνίζεται μπροστά τους, έχοντας βέβαια διπλό ρόλο. Όταν ο Ολυμπιακός αμύνεται, πιέζει πάντα την πρώτη πάσα και στοχευμένα κινείται στον καλύτερο δημιουργό του αντιπάλου. Πολλά φορές φτάνει μέχρι το σημείο που κινείται ο Ελ Αραμπί για να πιέσει και μένουν πιο πίσω οι Γκιλιέρμε - Μπουχαλάκης.

Σε φάση επίθεσης, ο 23χρονος λειτουργεί ως δεκάρι. Ο Γκιλιέρμε είναι συνήθως αυτός που παίρνει την πρώτη μπάλα και ο Καμαρά μένει ψηλά για να κάνει το σκαλοπάτι στο χτίσιμο της επίθεσης του Ολυμπιακού. Θα επιχειρήσει να τρέξει τη μπάλα, να πατήσει αντίπαλη περιοχή, να δώσει στήριγμα στον Ελ Αραμπί.

Έτσι κι αλλιώς δεν είναι καθαρό εξάρι. Περισσότερο οκτάρι είναι, με πολύ καλά τρεξίματα. Αντέχει το "ξύλο", έχει μπόλικες δυνάμεις, πιέζει και μαρκάρει καλά. Θα μου πείτε: Τα κάνει όλα σωστά; Ασφαλώς όχι. Δημιουργικά δεν είναι ιδιαίτερα καλός. Θα μπορούσε να τα καταφέρει πολύ καλύτερα στην τελική προσπάθεια, στις πάσες, αλλά και στην εκτέλεση. Το βλέπει κανείς στα παιχνίδια του Ολυμπιακού πως λειτουργεί περισσότερο υποστηρικτικά σε ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως για παράδειγμα ο Βαλμπουενά.

Δηλαδή δεν περιμένει ο Μαρτίνς από τον Καμαρά να πάει στο ένας εναντίον ενός και να τελειώσει μια επίθεση. Η δημιουργία είναι όμως κάτι που το δουλεύει πολύ στις προπονήσεις. Σε αυτό που θέλει από την ομάδα του ο Πορτογάλος, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του διεθνούς μέσου είναι ταμάμ. Έχει προσαρμοστεί άμεσα στο τακτικό σκέλος και εξυπηρετεί απόλυτα το πλάνο του, λειτουργώντας πολλές φορές ως δεύτερος επιθετικός.

Στο Emirates κόντρα στην Άρσεναλ έκανε φανταστικό παιχνίδι. Ήταν που ήταν "φακελωμένος" από ομάδες της Αγγλίας, με εκείνη την παρουσία ανέβασε κι άλλο τις μετοχές του και τη δημοτικότητα στο Νησί. Τι έκανε στο Λονδίνο ο Καμαρά; Έπαιρνε τη μπάλα από τον Γκιλιέρμε και τροφοδοτούσε κυρίως τον Βαλμπουενά, επιλέγοντας τις περισσότερες φορές να παίξει με τη μία. Λίγες φορές θα τον έβλεπες να κάνει δεύτερο κοντρόλ. Έπαιζε το 1-2, άλλαζε γήπεδο, προσπάθησε όμως και να περάσει κάθετες πάσες είτε αριστερά είτε δεξιά. Βρέθηκε και ο ίδιος σε θέση βολής, στο 37', αλλά δεν έβαλε σωστά το σώμα για να μπορέσει να "εκτελέσει" τον Λένο. Θα μπορούσε μάλιστα να σπάσει δεξιά στον Αραμπί που ήταν έτοιμος να εκτελέσει. Το πρόβλημα που λέγαμε εκτελεστικά.

Όταν είχε τη μπάλα η Άρσεναλ, ο Καμαρά ξεκινούσε την άμυνα για τον Ολυμπιακό πρεσάροντας ψηλά. Από εκεί και πέρα, γυρνούσε πίσω, έκλεβε τη μπάλα, σήκωνε κεφάλι και επεδίωκε με βαθιά πάσα να τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του που έφευγαν στα άκρα της επίθεσης.

Μεσοεπιθετικά δεδομένα χρειάζεται δουλειά ο μέσος από τη Γουϊνέα, αλλά ο Μαρτίνς έχει βρει στο πρόσωπό του ένα υπεροπολύτιμο εργαλείο που συνδέει την άμυνα και την επίθεση. Πάντως από τα πόδια του φέτος οι "ερυθρόλευκοι" έχουν πάρει το εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ, ενώ "καθάρισαν" την εντός έδρας αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ με το φοβερό σουτ έξω από την περιοχή που κατέληξε στα δίχτυα για το 2-0.

Σε ουκ ολίγα παιχνίδια δοκιμάζει το μακρινό σουτ. Έχει εμπιστοσύνη στα πόδια του και θεωρεί πως έχει την ικανότητα να βρει γκολ από μακρινή απόσταση. Άλλες φορές απειλεί ουσιαστικά και άλλες οι προσπάθειές του είναι αποτυχημένες. Ποντάρει όμως στο σουτ εκτός περιοχής και ο αγώνας του Κυπέλλου με τη Λαμία είναι ενδεικτικός.

Πέρυσι έκανε 36 συμμετοχές και σημείωσε έξι γκολ, φέτος έχει παίξει ήδη σε 38 ματς. Με βάση το transfermarkt διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο "ερυθρόλευκο"ρόστερ με 8.000.000 ευρώ μετά τον Φορτούνη (10 εκατ. ευρώ). Κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο η ΠΑΕ απέρριψε πρόταση της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεχτεί νέες προτάσεις ο Ολυμπιακός για τον χαφ από τη Γουϊνέα. Το ερώτημα είναι πού θα κάτσει η μπίλια. Σε ποιο ποσό, δηλαδή, δεν θα κάνει διαφορετικά η διοίκηση και θα απαντήσει θετικά. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι συμμετείχε στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Η παρουσία του στα γήπεδα της Αιγύπτου τον πήγε πίσω σε συλλογικό επίπεδο, αλλά από την ημέρα που ο Μαρτίνς αποφάσισε να εφαρμόσει το 4-3-3, από το εντός έδρας ματς με τη Μπάγερν δηλαδή, ο Καμαρά άρχισε να μπαίνει και πάλι στον περσινό δρόμο, αυτόν που ανέβασε την τιμή του και τον έφερε στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ