OPINIONS

Αδίκησαν τους εαυτούς τους

Αδίκησαν τους εαυτούς τους

Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για την… ανεξήγητη 11άδα του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι, το "0 στα 2" σε ματς που ήθελε και την ηρεμία που αναζητεί με "διπλό" επί του Άρη.

Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια ομάδα και προπονητή, να έχουν αδικήσει τόσο τους εαυτούς τους και την όλη προσπάθεια ως τώρα! Αυτό που έγινε στο Βελιγράδι, μπορεί να συμβεί σε μια διοργάνωση σαν το Champions League.

Βλέπεις τη Λίβερπουλ από 3-0 να ισοφαρίζεται σε 3-3 από την Σάλτσμπουργκ. Ανεξάρτητα αν επικράτησε στο τέλος. Εκπλήξεις, αρκετές. Τέτοια έγινε και στο Βελιγράδι. Άποψη δεν θα αλλάξω. Επιμένω ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από τον Ερυθρό Αστέρα. Πιο ποιοτική ομάδα.

Μόνο που το βράδυ της Τρίτης, έκανε ένα μεγάλο λάθος. Πήγε να "κουμπώσει" πάνω στα δεδομένα του Ερυθρού Αστέρα και όχι να κάνει το δικό του παιχνίδι. Αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ως τώρα, στα προκριματικά, στα πλέι οφ, αλλά και στην πρεμιέρα του Champions League με την Τότεναμ. Σε ένα αργό ρυθμό, σαν να περιμένει την τύχη του, αντί να την ορίσει ο ίδιος!

Η βασική εξήγηση, έχει να κάνει με την απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος προπονητής, αποφάσισε να παρατάξει την ομάδα του αφήνοντας στον πάγκο τους κατά γενική ομολογία καλύτερους και πιο σταθερούς παίκτες του ως τώρα. Εκτός εντεκάδας ο Βαλμπουενά, ο Ποντένσε, ο Γκιγιέρμε και ο Ελαμπντελαουί. Μια απόφαση που σήκωσε μεγάλη κουβέντα, μόλις έγινε γνωστό το αρχικό σχήμα.

ΜΗΝΥΜΑ Ή ROTATION;

Κανείς δεν μπορεί να δώσει την πραγματική εξήγηση σε αυτή του την απόφαση. Είχε να κάνει με το rotation; Ναι, αλλά το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα ήταν Τρίτη και αυτό με τον Άρη την Κυριακή. Μεσολαβούσαν αρκετές ημέρες. Και το ταξίδι για το Βελιγράδι, κοντινό. Μιάμιση ώρα με το αεροπλάνο. Αρκετοί εκτιμούν πως ήταν μήνυμα. Δεν άρεσε που οι βασικοί του, είχαν αυτή την κακή εικόνα στο 1-1 με τον Παναθηναϊκό. Πως έδωσαν δικαιώματα για να δεχθεί έντονη κριτική και ο Μαρτίνς. Βέβαια, από αυτούς που δεν αγωνίστηκαν, ο Βαλμπουενά μόνο κακός δεν ήταν στο ΟΑΚΑ. Μια σημαντική σημείωση. Είναι καιρός για τέτοια μηνύματα; Τους τιμώρησε δηλαδή;

ΕΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΗ… ΦΩΤΙΑ

Παίρνοντας αυτή την απόφαση ο Μαρτίνς, ουσιαστικά έπαιξε με τη φωτιά. Μπορεί να πει κάποιος ότι ως την αποβολή του Μπενζιά ήταν μπροστά στο σκορ και χωρίς να απειλείται. Ναι, δεκτό. Με τη διαφορά ότι ο Ολυμπιακός δεν θύμιζε σε τίποτα αυτόν που είχαμε δει σε άλλα ματς. Δεν απειλούσε την εστία του Μπόργιαν, ο οποίος φέρει τεράστια ευθύνη και στο γκολ που δέχθηκε από τον Σεμέδο. Περισσότερο "εγκλωβίστηκε" για την εξέλιξη του ματς ο Μαρτίνς, με την απόφασή του να αφήσει στον πάγκο όλους αυτούς που ως τώρα έφεραν την ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Έπαιξε με τη… φωτιά και στο τέλος κάηκε. Είχε απίστευτο εκνευρισμό μετά το 2-1, όπως και οι συνεργάτες του. Είχε το παράπονό του και δικαιολογημένα από τον διαιτητή Μπαστιέν για την κόκκινη κάρτα στον Μπενζιά, αλλά έβλεπε και το πλάνο του να γκρεμίζεται από την ομάδα του Μιλόγεβιτς.

"0 ΣΤΑ 2" ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ

Ο Μαρτίνς έκανε εξαιρετική δουλειά στα προκριματικά και στα πλέι οφ. Κατάφερε να βάλει την ομάδα στους ομίλους και να φέρει και δόξα, αλλά και χρήμα. Διαβασμένος για τους αντιπάλους, όπως έπρεπε. Μόνο που τίποτα δεν τελείωσε. Κάθε άλλο. Όλα τότε άρχιζαν. Στον αγώνα με την Τότεναμ και να χάσεις, κανείς δεν θα σου χρεώσει τίποτα. Έκανε υπέρβαση εκείνη την ημέρα, έστω και αν οι Άγγλοι δείχνουν μια γενική προβληματική εικόνα. Είναι, όμως, μία ομάδα με τεράστια συμβόλαια και σε άλλο επίπεδο. Τι ακολουθούσε; Το ματς με τον Παναθηναϊκό. Το ήθελαν όλοι. Κόσμος, διοίκηση… Το 1-1, έδωσε δικαιώματα. Η απόφαση του Μαρτίνς να πάει εκεί με την ίδια εντεκάδα που είχε παίξει κόντρα στην Τότεναμ, σήκωσε κουβέντα. Έγινε ντόρος και ίσως αυτός να επηρέασε και τις αποφάσεις του για τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Στο "Ράικο Μίτιτς", η ομάδα έπαιζε κάτι περισσότερο από ένα τρίποντο. Με "διπλό" θα ήταν μια ανάσα από την 3η θέση και υπό προϋποθέσεις θα συζητούσε για 2η θέση. Και τώρα, ενδέχεται να μην της φτάνει η 6η αγωνιστική και μια νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα, για να προχωρήσει…

Πέρσι, ο Μαρτίνς πήρε πάνω του μεγάλο βάρος για το κοουτσάρισμα σε μεγάλα ματς. Παρουσίαζε δυσκολίες ο Ολυμπιακός και δεν του βγήκαν πολλά. Είτε αφορούσε rotation (π.χ. ματς Κυπέλλου με τη Λαμία) είτε πρόσωπο σε εντεκάδα (π.χ. χρησιμοποίηση Νάτχο ως έκπληξη στην Τούμπα). Φέτος, θέλει να δείξει κάτι διαφορετικό. Στο ένα ματς (με Παναθηναϊκό) πήγε με την ίδια εντεκάδα και δεν τα κατάφερε. Στο άλλο (με Ερυθρό Αστέρα) έκανε πολλές αλλαγές και επίσης δεν τα κατάφερε. Το ματς που ακολουθεί με τον Άρη, τον κάνει να "αποδείξει", ενώ μέσα στον Οκτώβρη στο Καραϊσκάκη θα έρθει η ΑΕΚ… Με την Μπάγερν, είναι άλλο ματς. Όλοι το ξέρουν.

ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ…

Αν έβλεπε κανείς τους τέσσερις βασικούς του Ολυμπιακού που έγιναν αναπληρωματικοί το βράδυ της Τρίτης, θα καταλάβαινε πολλά. Χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση, παράπονο, αλλά… Ο μόνος που έδειχνε κάπως ενεργός, ήταν ο Βαλμπουενά. Τα έβαλε με το διαιτητή και τον τέταρτο για την αποβολή, με τον Μάριν στην κλωτσιά στον Τσιμίκα, φώναζε στους συμπαίκτες του να πάνε στον κόσμο, έδωσε τη φανέλα του σε οπαδό του Ερυθρού Αστέρα. Ο Ομάρ, μπήκε αλλαγή, αλλά ως δεξιός χαφ. Και τι να δείξει εκείνη την ώρα. Ο Ποντένσε, ήταν η πρώτη αλλαγή, αλλά με το σφύριγμα του ρέφερι στο τέλος έφυγε απευθείας για τα αποδυτήρια. Ο Γκιγιέρμε, παρέμενε ανέκφραστος, αλλά σε τέτοια ματς θέλει να παίζει και δεν το κρύβει. Τώρα, ο Μαρτίνς θα ζητήσει από αυτούς να μπουν στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Άρη και να πάρουν το ματς…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ

Στα social media, χαμός. Ακροατές στις εκπομπές, επίσης κατά του Μαρτίνς. Πριν λίγες ημέρες διάβαζες για συγκρίσεις με τον Βαλβέρδε και μηνύματα "ανανεώστε του το συμβόλαιο για πέντε χρόνια". Τώρα, στο… απόσπασμα. Ξεκαθαρίζουμε. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά την εμπιστοσύνη της διοίκησης στον Μαρτίνς. Σαφέστατα και η απόφασή του για την εντεκάδα, ξένισε πολλούς. Ήταν όλοι ενημερωμένοι, όμως. Ο Καρεμπέ, ο Μοντέστο… Αυτός αποφασίζει άλλωστε. Δεν του βγήκε, όπως φάνηκε από το τελικό 3-1. Ο Μαρτίνς τα είχε με τον διαιτητή για την αποβολή του Μπενζιά, αλλά ίσως θα μπορούσε να παρέμβει λίγο νωρίτερα στο ματς. Δεν… μάγευε κιόλας ο Μπενζιά στο ματς, επίφοβος ήταν με την κάρτα, δεν πρόλαβε ο κόουτς. Κι αντί να φέρει έναν χαφ στο ματς που θα κρατήσει μπάλα (Βαλμπουενά) ή θα δώσει τρεξίματα (Γκιγιέρμε), ρίσκαρε με τον Ποντένσε ως πρώτη αλλαγή.

Δεν υπάρχει θέμα για το μέλλον του, αλλά όταν αναφερόμαστε στον Ολυμπιακό, όλοι κρίνονται με τα αποτελέσματα. Είτε αφορούν προπονητή είτε παίκτες. Έτσι μας έχει διδάξει το παρελθόν. Γι’ αυτό και τώρα, αυτό που θα αναζητήσει ο Πορτογάλος τεχνικός, είναι η… ηρεμία για λίγες ημέρες, με το "διπλό" στη Θεσσαλονίκη επί του Άρη. Αν δεν έρθει, χάνει πόντους… Κι άλλους πόντους.

ΤΥΧΑΙΟ; ΜΠΑ, ΟΧΙ…

Ήμουν μέσα σε όλα τα ματς του Ολυμπιακού ως τώρα, με περιγραφή για τον Sport24 Radio. Κρατώ τις σημειώσεις μου, τις φάσεις. Οδηγούμαι σε ένα συμπέρασμα που φαντάζομαι ότι το έχουν δει καλύτερα στην ομάδα και αυτοί που πρέπει. Και κολλάει στην αρχική μου θέση, γιατί Μαρτίνς και ομάδα, αδικούν εαυτούς. Ναι, υπάρχουν στιγμές που θα αμυνθείς. Αυτός ο Ολυμπιακός, όμως, με τους παίκτες που έχει, τα χαρακτηριστικά τους, είναι για να δημιουργεί και να σκοράρει. Δεν είναι μαθημένος να κρατάει σκορ, δεν πρέπει στην τελική να παίζει έτσι. Τι έκανε στο Βελιγράδι; Προηγήθηκε και πήγε να κρατήσει το 0-1. Κάλλιστα με άλλη νοοτροπία θα μπορούσε να χτυπήσει και με δεύτερο γκολ. Με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, μία από τα ίδια. Έκανε το 0-1 και… έφυγε από το ματς. Σε ματς που έμοιαζε αρκετά. Γιατί ότι έκανε ο Δώνης με τις αλλαγές του, έκανε και ο Μιλόγεβιτς. Με τον Σέρβο κόουτς να έχει το αβαντάζ να παίζει με παίκτη παραπάνω η ομάδα του. Ακόμη και στη Ρωσία με την Κράσνονταρ ο Ολυμπιακός, όταν μπήκε για να αμυνθεί, δέχθηκε γκολ νωρίς. Και όταν βγήκε μπροστά, της έβαλε δύο! Ακόμη και στην Τουρκία, όταν πήγε να υπερασπιστεί το 0-1 έκανε όλα τα λάθη μαζεμένα. Αν δεν ήταν ο Σα να αποκρούσει το πέναλτι, ίσως να μην είχε νικήσει. Τυχαίο; Μπα, όχι, δεν νομίζω… Η ομάδα αυτή είναι γεννημένη για να δημιουργεί, να σκοράρει και όχι να παίζει… άμυνα, ειδικά απέναντι σε ομάδες που είναι κατώτερες. Γι’ αυτό έδωσες δικαιώματα με Παναθηναϊκό και Ερυθρό Αστέρα. Να το κάνεις απέναντι στην Μπάγερν, να το καταλάβω. Ακόμη και με την Τότεναμ, αν θυμάστε το τέλος, έδειχνε ότι μπορούσε να κάνει το 3-2 όταν βγήκε μπροστά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ