OPINIONS

Δουλειά και ψυχή φέρνουν το 45ο

Δουλειά και ψυχή φέρνουν το 45ο

Ο Ολυμπιακός που έδειξε στην Τούμπα ότι δούλεψε και στη διακοπή, επιστρέφει στη θέση του. Τρανό παράδειγμα της διαφοράς των δύο ομάδων φέτος, ο Βαλμπουενά και ο Ελ Αραμπί που θα έχει πρόταση το καλοκαίρι. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει.

Άγχος για την πρεμιέρα των playoffs δεν υπήρχε στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Όσοι διαβάζατε το ρεπορτάζ από την πρώτη στιγμή της καραντίνας, θα διαπιστώνατε πως στις τάξεις των ερυθρολεύκων, δεν το είδαν ως ευκαιρία για ξεκούραση. Ναι, δόθηκε μια άδεια δύο εβδομάδων ενδιάμεσα, αλλά ο Ολυμπιακός λειτούργησε απολύτως επαγγελματικά. Με ειδικά προγράμματα, καταγραφή του τι κάνουν οι παίκτες και εκτίμησή μου είναι πως αυτή η εικόνα, αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στην Τούμπα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήξερε πως είναι ματς για να κερδίσει και άλλους πόντους. Τόσο αυτός, όσο και οι ποδοσφαιριστές του. Η συνταγή είναι γνωστή και δεν άλλαξε ούτε τώρα. Μια εντεκάδα που έμαθε να παίζει μαζί, να βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. Ο ένας να καλύπτει το λάθος του άλλου. Πώς το είπε ο Βαλμπουενά; "Παίζουμε για τον συμπαίκτη μας…". Έτσι είναι. Ο Ολυμπιακός φέτος αυτό το είχε και καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι επιστρέφει στη θέση που γνωρίζει καλύτερα από κάθε ελληνική ομάδα, αυτή του πρωταθλητή.

ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ

Ο Μαρτίνς και τα στελέχη του Ολυμπιακού, την κατασκοπία τους για τον ΠΑΟΚ την είχαν κάνει. Άλλο αν δεν το… φώναζαν προς τα έξω. Μέρος του παιχνιδιού είναι κι αυτά άλλωστε. Γνώριζαν για τις κουβέντες περί μείωσης συμβολαίων, για μια περίεργη ατμόσφαιρα για τον Φερέιρα, για την αγωνία παικτών για το αύριο της καριέρας τους. Όπως και μια αίσθηση, του ότι δεν είχαν δουλέψει όπως αυτοί. Πληροφόρηση και σύγκριση.

Νομίζω πως όσοι είδαν το ματς, κατάλαβαν τι συνέβη. Ο Ολυμπιακός μπήκε για να κάνει κουμάντο, να δείξει ότι είναι το αφεντικό. Τι και αν επικοινωνιακά ο ΠΑΟΚ έλεγε για τη διαφορά στο -4 και νέο ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα, δίψα δεν έδειξε να έχει, αντίδραση δεν μπορούσε να βγάλει και ο Ολυμπιακός πέρασε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την Τούμπα. Εκείνη η ήττα (3-2 από 0-2) στο Κύπελλο Ελλάδας, μπορεί να καλυφθεί στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη.

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΔΙΨΑ

Τρανό παράδειγμα της διαφοράς των δύο ομάδων φέτος, ο Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος άσος δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Δύο ημέρες πριν το ματς της Τούμπας, δεν μπόρεσε να προπονηθεί. Είχε ενοχλήσεις. Δεν ήταν και λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι δεν θα παίξει. Σιγά. Για τον Ματιέ μιλάμε, για τον τύπο που στην καραντίνα πήγαινε με το μπλουζάκι προπόνησης του Ολυμπιακού να τρέξει στην παραλία. Όχι μόνο έπαιξε, αλλά έφτιαξε ένα ακόμη γκολ. Η 22η του ασίστ φέτος. Κυνήγησε μια… χαμένη φάση, ανάγκασε τον Βιεϊρίνια να κάνει το λάθος και… κέρασε τον Ελ Αραμπί για μια ακόμη φορά. Για τον Μαροκινό, η ανάλυση πιο κάτω. Το συμπέρασμα; Όταν βλέπεις την ψυχή, τη δίψα, το πάθος του Βαλμπουενά, ξέρεις το δρόμο και την κατάληξη. Το 45ο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού έχει την υπογραφή του. Και όχι μόνο το πρωτάθλημα…

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΜΠΕΡΓΚ

Το έχω γράψει και στο παρελθόν, θα το ξαναγράψω και τώρα. Και θέλω να είμαι και ειλικρινής. Τον Μπεργκ ως φορ τον εκτιμώ. Τον θεωρώ πολύ καλό παίκτη και περίμενα να δω την εξέλιξη με τις συζητήσεις του, για μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι των Πειραιωτών «έψηναν» τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί για να είναι έτοιμος. Άλλοι λένε πως δεν ήθελε ο Μπεργκ. Άλλοι πως κουράστηκε να περιμένει ο Ολυμπιακός. Την… τιμωρία στο Σουηδό οι Πειραιώτες την απέδωσαν με την πρόκριση επί της Κράσνονταρ και την είσοδο της ομάδας στους ομίλους του Champions League. Κάνοντας… ταμείο σήμερα, να είναι καλά ο Μπεργκ.

Ο Ελ Αραμπί, αποδείχθηκε "λίρα εκατό". Έχει βάλει 25 γκολ και μάλιστα, «χτύπησε» σε ματς που "καίνε". Όταν σκοράρεις σε παιχνίδια τέτοιου επιπέδου, που "ξεκλειδώνουν" τίτλους, πως να μην είσαι πετυχημένος; Σκόραρε ξανά, είδε ένα ακόμη γκολ να του ακυρώνεται φέτος, αλλά ο τύπος έκανε διαφορά. Έδωσε στον Ολυμπιακό το εύκολο γκολ, αυτό που έλειψε. Κρατήστε το. Πρόταση για τον Ελ Αραμπί θα έρθει, πως, όμως, να πεις "ναι"; Ο άνθρωπος είναι μηχανή του γκολ, επαγγελματίας, γιατί να μη συνεχίσει να… πυροβολεί και τη νέα σεζόν.

Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Βλέποντας το ματς, διαπιστώνει κάποιος ότι ο Ολυμπιακός στα πρώτα 35 λεπτά έκανε ένα εξαιρετικό ματς στην Τούμπα. Κυκλοφόρησε μπάλα, έλεγχε το ρυθμό, ήταν το αφεντικό στην αναμέτρηση. Έκανε σε αυτό το διάστημα το 0-1, έδειχνε ικανός να βρει και ένα δεύτερο γκολ, παρά να ισοφαριστεί. Ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν έδειχνε να είναι σούπερ από ενέργεια. Και ο Μαρτίνς, ουσιαστικά αυτό που έκανε, ήταν να σεβαστεί την κατάσταση. Αν είσαι οπαδός που μένεις σε μεγάλες νύχτες, λες ότι έπρεπε να μείνει ψηλά και να συνεχίζει την πίεση ο Ολυμπιακός, να βάλει και δεύτερο και τρίτο γκολ. Ο Μαρτίνς, σεβάστηκε την κατάσταση και των δύο ομάδων, στο πως θα είναι μετά την πανδημία, μετά από αυτή την αποχή. Είδε πως ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε, έτσι προτίμησε να πάει στα σίγουρα και η επιλογή του τον δικαίωσε. Τρίποντο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τρίποντο στην πρεμιέρα των πλέι οφ, δύο… βόλτες στην Τούμπα και μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αν τα καταφέρει η ομάδα του και στη ρεβάνς του Κυπέλλου, ίσως στείλει στην πόρτα της εξόδου τον συμπατριώτη του…

ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΛΕΟΝ

Ο Ολυμπιακός στη φετινή χρονιά, κατάφερε να επαναφέρει στοιχεία που είχε στο παρελθόν και τον έκαναν αυτοκράτορα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα 45 του πρωταθλήματα το δείχνουν άλλωστε. Βρήκε την αυτοπεποίθηση που του έλειπε, στο διάστημα που προβλημάτισε. Έχει ταυτότητα, ξέρει τι θέλει και πως να παίρνει ματς. Όποιος περιμένει σε αυτή τη φάση να δει σούπερ μπάλα, είναι πολύ ρομαντικός. Η δουλίτσα να γίνεται είναι η φάση και κοιτάζοντας το ημερολόγιο, 8 Ιούνη 2020, ο Ολυμπιακός είναι στο +17 από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ με εννέα αγωνιστικές να μένουν για το πρωτάθλημα. Είναι στα ημιτελικά του Κυπέλλου με ρεβάνς στο σπίτι του, έχει να παίξει και με τους Γουλβς για τη φάση των "16" του Europa League. Κοινώς, έχει δρόμο. Και σε αυτή τη διαδρομή, θα πορευθεί με την αυτοπεποίθησή του, με τον ενθουσιασμό του, με το οικογενειακό κλίμα που έχει "χτίσει". Να είστε σίγουροι πως η φετινή επιτυχία, είναι συνολική. Έχουν βοηθήσει όλοι από τα πόστα τους, ήταν όλοι πάνω από το σύλλογο. Από το πιο σημαντικό, ως το πιο… ασήμαντο. Τέτοιες λεπτομέρειες, φέρνουν τίτλους, κάνουν διαφορά…

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ…

Στόχος του Ολυμπιακού φυσικά είναι να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό. Να μην… αράξει, να μην θεωρήσει ότι τελείωσαν όλα χθες βράδυ στην Τούμπα. Έχει μπροστά του άλλωστε πολλά κίνητρα. Να κατακτήσει τίτλους, αλλά και ρεκόρ. Κι όπως έγραψα στην προαναγγελία του ματς, ας έχουν και το κίνητρο της προβολής τους οι παίκτες. Είτε φέρουν πρόταση είτε λήγουν συμβόλαια και παίζουν για ανανέωση ή για τον επόμενο σύλλογο. Όλα μετρούν. Χαμένος ο Ολυμπιακός δεν βγαίνει πάντως και σίγουρα η εικόνα πολλών, θα κρίνει και πιο εύκολα καταστάσεις τις επόμενες ημέρες. Όπως είναι η περίπτωση του Ομάρ. Και όχι μόνο. Ο Μαρτίνς πάντως, θα αναλάβει να συνεχίσει η ομάδα συγκεντρωμένη, σοβαρή και να μη δώσει δικαιώματα. Η όλη εικόνα τη φετινή σεζόν, παραπέμπει στο πως έτσι θα συνεχίσει…

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ