OPINIONS

Με σπασμένα τα φρένα

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2019-2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2019-2020 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πώς το άλλαξε ο Πέδρο Μαρτίνς, ο Κώστας Φορτούνης που ξέρουμε και το κρίμα για τον κόσμο του Ολυμπιακού που δεν μπορεί να απολαύσει την ομάδα του από κοντά. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει τον θρίαμβο επί του ΠΑΟΚ.

Ολυμπιακός non stop η φάση. Έγινε και η ανατροπή του 3-2 στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ με 2-0 στο Καραϊσκάκη και έτσι, ήρθε μια ακόμη δικαίωση μέσα στο γήπεδο. Εκεί που ο Ολυμπιακός επιβεβαιώνει πως έχει πάρει τον… αέρα του ΠΑΟΚ πλέον και διεκδικεί το νταμπλ.

Τρεις συνεχόμενες χρονιές Κυπελλούχος ήταν ο ΠΑΟΚ που πλέον θα αρκεστεί στο κυνήγι της δεύτερης θέσης με την ΑΕΚ, αλλά έδειξε πως ήταν σκληρό καρύδι. Διαβάζοντας κάποιος το χθεσινό άρθρο, θα διαπίστωνε πως και οι επιφυλάξεις του Μαρτίνς φάνηκαν μέσα στο γήπεδο, αλλά βρήκε τις λύσεις και έτσι θα ζήσει και αυτός τον πρώτο τελικό Κυπέλλου ως προπονητής του Ολυμπιακού.

ΜΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΝΤΕΚΑΔΑ

Έκπληξη θα ήταν να τεθεί στη διάθεση του Μαρτίνς ο Βαλμπουενά. Δεν τα κατάφερε ο Γάλλος και έμεινε στην εξέδρα. Από εκεί παρακολούθησε το ματς, με τη δική του ξεχωριστή ένταση, ωστόσο για να βάλει τέτοια ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του, έπρεπε να αλλάξει κάτι. Το σχήμα με Λοβέρα δεν βγήκε. Ο Αργεντίνος έκανε κακό ματς, δεν κατάφερε να βοηθήσει και δείχνει πως θέλει πολλές παραστάσεις σε άλλα ματς πρώτα, για να σταθεί σε αυτά που η μπάλα «καίει».

ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΦΕΡΕΪΡΑ

Ο Πέδρο Μαρτίνς γνώριζε πως ο Φερέιρα σκέφτεται να παραταχθεί με τρεις χαφ. Τον βόλευε, είχε το 3-2 του πρώτου αγώνα, δεν ήθελε να του πάρει ο Ολυμπιακός τη μεσαία γραμμή και να είναι η άμυνα του… κουμπαράς που θα δέχεται κέρματα (φάσεις δηλαδή). Του βγήκε αυτό το πλάνο, ο Ολυμπιακός δεν είχε ταχύτητα, δεν είχε έμπνευση και κάτι έπρεπε να αλλάξει. Ο Μαρτίνς πέρασε στο ματς τον Φορτούνη αντί του Μπουχαλάκη πριν τη συμπλήρωση του ημιχρόνου και στη συνέχεια τον Ραντζέλοβιτς αντί του Λοβέρα. Δύο αλλαγές, που του βγήκαν, με άλλη προσφορά ο καθένας βέβαια μέσα στο γήπεδο.

ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού σε αυτό το ματς, έβαλε τη σφραγίδα του. Ήταν η πρώτη φορά που είχε τόση παρεμβατικότητα σε αναμέτρηση και ειδικά σε τόσο υψηλού επιπέδου ματς. Να σου έρχεται η δυσκολία με την εικόνα στο πρώτο ημίχρονο, να μην απειλείς. Το γεγονός ότι πήγε πρώτος σε διορθωτικές κινήσεις, έδειχνε πως δεν του άρεσε η ομάδα του. Πλέον την ξέρει πολύ καλά, ένιωθε ότι πρέπει να της δώσει άλλη ταχύτητα. Και σε αυτή την εικόνα, δεδομένα έβαλε το χεράκι του και ο Φερέιρα με τις τάσεις αυτοκαταστροφής.

Τριπλή αλλαγή σε ματς που σου είναι 0-0 και περνάς, κάνεις μόνο αν ξέρεις ότι τα εργομετρικά των παικτών σου είναι για… κλάματα. Με τον Τζόλη, όμως, να περιορίζει τη δράση του Τσιμίκα και να τον πετάς εκτός, κάτι δεν κάνεις καλά. Και τι είδαμε στη συνέχεια; Τον Τσιμίκα να παίρνει μέτρα στο γήπεδο, τον Ραντζέλοβιτς να κρατά πίσω τον Γιαννούλη και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός άρχισε να πατάει προς την περιοχή του ΠΑΟΚ.

ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

Ο Μαρτίνς "τρώγεται". Ο Μασούρας δεν κάνει το ματς της ζωής του, κάθε άλλο, αλλά… Πάνω που αποφασίζει στη θέση του να βάλει τον Χασάν, ο Έλληνας εξτρέμ πετυχαίνει γκολάρα. Και είναι με διαφορά το πιο κρίσιμο γκολ που έχει βάλει με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ναι, ήταν και αυτό με την Μπασακσεχίρ εξίσου κρίσιμο το καλοκαίρι, αλλά αυτό με τον ΠΑΟΚ δίνει πρόκριση, πας για κούπα, σε στέλνει στον τελικό Κυπέλλου. Και είναι και δύσκολο γκολ, πλασάρεται καλά στην αντίπαλη περιοχή, διαβάζει εξαιρετικά τη σέντρα του Καμαρά, αλλά και την όλη πορεία της μπάλας. Εκεί, νιώθεις πως σου πάνε όλα καλά, πως δεν γίνεται να μείνεις εκτός αν δεν δώσεις δικαιώματα…

ΚΑΙ, ΟΜΩΣ, ΕΔΩΣΕ…

Ο Ολυμπιακός δεν τα έκανε όλα καλά. Το φάουλ που δίνει για να πάρει ο ΠΑΟΚ την καλύτερή του φάση στο ματς, ήταν… αστείο. Πούλημα μπάλας, εύκολο μαρκάρισμα. Και τι κάνεις; Βάζεις τον Στοχ με το ματς στο 1-0, να φέρει την μπάλα στην εστία σου. Ο Βαρέλα παίρνει την κεφαλιά και η μπάλα πηγαίνει πάνω στον Σα που αποκρούει ενστικτωδώς. Προσέξτε τώρα δύο παρατηρήσεις. Η αντίδραση της άμυνας, είναι κάκιστη. Είναι φάση ίδια με το γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα, τότε που ο ΠΑΟΚ με τον Ίνγκασον είχε κάνει το 0-1 στο Καραϊσκάκη.

Ίδιο στυλ φάουλ, πρώτη απόκρουση Σα (όχι καλή τότε), από κοντά προβολή και γκολ. Κι αυτή τη φορά θα μπορούσε το μενού να έχει προβολή από κοντά. Με τη διαφορά ότι τώρα, ο Μπα έτρεξε στη φάση για να απομακρύνει. Ο άπειρος της παρέας υποτίθεται. Θυμίζω πως ο Μπα, ήταν ο μόνος που έτρεξε στη γραμμή στο σουτ του Χατζηγιοβάννη την Κυριακή, με τον Σα εκτός εστίας. Θα περίμενες τον Σεμέδο να είναι μέσα σε αυτές τις δύο φάσεις, αλλά και στα δύο ματς αυτά, τον Μπα είδα και πιο σταθερό και καλύτερο. Κι αυτό, κάτι λέει…

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Με τον Παναθηναϊκό, ο Φορτούνης κατάφερε να χάσει μια καλή ευκαιρία. Και γι’ αυτό το λόγο, έμεινε στον πάγκο, με τον Λοβέρα να παίρνει φανέλα βασικού. Σύγκριση μεταξύ των δύο δεν υφίσταται για κανέναν λόγο. Δεν γίνεται. Δεν μπορείς να το κάνεις. Προφανώς, όμως, κάτι δεν έκανε καλά με τον Παναθηναϊκό. Ακόμη και τα τρεξίματά του χωρίς την μπάλα δεν ήταν καλά τότε, αλλά μάλλον καλό του έκανε τελικά αυτή η ιστορία. Γιατί ο Φορτούνης που μπήκε αλλαγή με τον ΠΑΟΚ, ήταν ο παίκτης που όλοι γουστάρουν να βλέπουν. Που έμαθαν στην τελική.

Έτρεξε πολύ. Κουβάλησε μπάλα, δεν κρύφτηκε. Με το που μπαίνει, περνάει την κάθετη από την οποία έρχεται η ευκαιρία του Μασούρα. Έφαγε κλωτσιές, πήρε κάρτα, φέρθηκε πανέξυπνα με πίεση, ενώ ο Γιαννούλης ταξίδευε στη φάση που έγινε το 2-0. Και σε τέτοια ματς, η συγκέντρωση, η αφοσίωση, είναι μεγάλο πράγμα. Ο Φορτούνης τα είχε, έκανε διαφορά και γι’ αυτό μετά το τέλος του αγώνα άκουγε στο πάρκινγκ τους οπαδούς του Ολυμπιακού να τον αποθεώνουν.

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ

Ο πανηγυρισμός στο 1-0 του Μασούρα, τα λέει όλα. Μέσα όλοι, ένας χαμός. Ο πανηγυρισμός στο τέλος, το ίδιο. Έβλεπες τους παίκτες αγκαλιά, μια οικογένεια, όπως παλιά. Είτε αυτοί ήταν μέσα και έπαιζαν είτε εκτός. Να βλέπεις τον Τοροσίδη να κάνει ζέσταμα για παράδειγμα και να πανηγυρίζει έτσι. Να είναι ο πρώτος δίπλα στον Μασούρα στο 1-0. Να βλέπεις τον πάγκο, τον γιατρό, τους φροντιστές, όλους. Και να λες, ναι, αυτός είναι ο Ολυμπιακός που ξέραμε. Που χάσαμε κάποια στιγμή στην πορεία.

Δούλεψε, όμως, ο σύλλογος γι’ αυτό και το κέρδισε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Δείχνει πολλά, όμως. Για παράδειγμα πέρσι, στο 3-1 που ο ΠΑΟΚ κερδίζει τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, βλέπεις ότι το μάτι των παικτών του ΠΑΟΚ γυαλίζει. Τώρα, γυάλιζε των «ερυθρόλευκων» και έτσι εξηγείται και αυτό που έχει γίνει.

ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πέρσι ο Ολυμπιακός έτρεχε και δεν… έφτανε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο κόσμος έβλεπε την ομάδα να παίζει καλή μπάλα, 30.000 πήγαιναν στο Καραϊσκάκη. Τώρα που η ομάδα είναι μια ανάσα από το 45ο πρωτάθλημα, που μπορεί να διεκδικήσει το νταμπλ, βλέπεις κόσμο στην μπιραρία και στο πάρκινγκ. Να φωνάζει από εκεί, να μην μπορεί να μπει ο κόσμος στο γήπεδο για να χειροκροτήσει, για να αποθεώσει. Πόσο κρίμα και για τον Μαρτίνς, αλλά και για τους παίκτες του. Πόσο…

Και αυτός ο Ολυμπιακός, είναι ικανός να αφήσει Γουλβς εκτός Europa League, να μπει στους «8» και να μην μπορεί ο κόσμος του να είναι δίπλα. Θα βλέπεις τι έχει κάνει η ομάδα φέτος και θα θυμάσαι τον κορονοϊό και τα παρελκόμενά του, θέλοντας και μη…

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ