OPINIONS

Ολυμπιακός: Με τη σφραγίδα του Μαρτίνς

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πέδρο Μαρτίνς διάβασε καλά τις απαιτήσεις του αγώνα με την ΑΕΚ και έκανε τη διαφορά με τη χρησιμοποίηση των τριών χαφ. Όλα πήγαν τέλεια από τον πάγκο του Ολυμπιακού και είναι κάτι που του δίνει ηρεμία για τη συνέχεια.

Σίγουρα δεν τελείωσε τίποτα, αλλά ο Ολυμπιακός αυτή τη νίκη την είχε ανάγκη. Μετά το "Χ" στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, νέα απώλεια βαθμών θα έδινε τροφή για διάφορα σχόλια. Ειδικά όταν το ματς είναι στο γήπεδό σου, μπροστά στον κόσμο σου. Αυτός βλέπετε είχε προχωρήσει στο sold out και στις εξέδρες φάνηκε πόσο πολύ ήθελαν οι οπαδοί αυτό το τρίποντο.

Το τελικό 2-0, για εμένα, έχει σε μεγάλο βαθμό τη… σφραγίδα του Πέδρο Μάρτινς. Ήταν ένα ματς που «έχτιζε» πάνω του εδώ και ημέρες. Παρότι είχε και τον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου και τη μεγάλη πρόκληση του Champions League, ο Μαρτίνς με τους αναλυτές του, διάβαζαν την αντίπαλη ομάδα, την ΑΕΚ και προχώρησαν σε ένα πλάνο που τους βγήκε.

Σε σύγκριση με τον αγώνα με την Μπάγερν, έκανε δύο αλλαγές. Έβαλε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο αντί του Μεριά και τον Σουντανί αντί του Μασούρα. Τον δικαίωσαν. Όλοι οι άλλοι, ίδιοι. Κάτι που δείχνει πολλά. Γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες πως σκεφτόταν να παίξει πάλι με τρεις μέσους. Με τους Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη και Καμαρά…

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ…

Για ορισμένους, η επιλογή του να αγωνιστεί με τρεις χαφ, φαινόταν φοβική. Ότι δεν θα ήθελε η ομάδα του να βγει μπροστά εύκολα και ότι θα κοίταζε πολύ την άμυνά του. Να μη δεχθεί γκολ. Το δεύτερο έγινε. Και το πρώτο σε ένα βαθμό, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που είχε τις περισσότερες καλές στιγμές στο ματς. Ο Καμαρά, ήταν ο MVP του γηπέδου. Έκανε πολλά χιλιόμετρα, ήταν ο πιο απειλητικός παίκτης για την εστία του Τσιντώτα. Αυτό, είναι ένα κέρδος του Μαρτίνς, γιατί τον πίστεψε, του έδωσε φανέλα βασικού και ο μέσος από τη Γουινέα, έδειξε να βρίσκει ρυθμό και να κάνει ένα από τα καλύτερά του ματς με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ο Μαρτίνς προχώρησε στην απόφαση να βάλει τους τρεις χαφ, γιατί είχε μια αντικειμενική δυσκολία. Το πως θα διαχειριζόταν την απουσία του Ματιέ Βαλμπουενά. Εκτιμούσε πως ο Λοβέρα δεν είναι έτοιμος για τέτοια ματς, δεν ήθελε να τον «κάψει» και σε συνδυασμό με την εντεκάδα που παρέταξε η ΑΕΚ, πείστηκε πως θα έπρεπε να κατέβει με ενισχυμένη μεσαία γραμμή. Η επιλογή του τον δικαίωσε ξεκάθαρα…

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕΤΗ

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν ήθελε να δώσει δικαιώματα η ομάδα του. Να μην πάρει η ΑΕΚ στιγμές στο ματς, ειδικά με παιχνίδι κυριαρχίας. Δεν το ήθελε με τίποτα, γιατί πίστευε πως οι φιλοξενούμενοι έτσι μπορούσαν να αποκτούσαν αυτοπεποίθηση. Η ΑΕΚ βγάζει αντίδραση αμέσως μετά το 1-0 του Σεμέδο στο 9’. Πως; Στο 16’ ο Μπακάκης κάνει βαθιά μπαλιά και ο Ολιβέιρα από πλάγια, πήγε να νικήσει τον Σα που ήταν έτοιμος. Στο 20’, ο Λιβάγια κερδίζει τη μονομαχία με τον Αβραάμ και κάνει την κάθετη, για να του πει πάλι «όχι» ο Πορτογάλος τερματοφύλακας. Ήρθε και ένα σουτ του Σιμάο στο 62’ εκτός της μεγάλης περιοχής και κάπου εκεί τελείωσαν όλα. Μία φάση, αυτή του 20’, δέχθηκε ο Ολυμπιακός από κάθετη πάσα και κάπως έτσι ο Μαρτίνς είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από αυτή τη συμπεριφορά των παικτών του.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟ

Οι παίκτες του Ολυμπιακού μέσα στην εβδομάδα είχαν αγώνα. Όχι πάρτι. Πάλεψαν ως το τελευταίο σφύριγμα απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, όταν όλη η κουβέντα στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ πήγαινε στο πάρτι του Βράνιες και τα όσα έκανε εκεί. Επιλογές. Πάμε σε κάτι άλλο. Βλέπουμε τους δεκατέσσερις που έπαιξαν από κάθε ομάδα και πόσα ματς έχουν ο καθένας και συνολικά. Προσέξτε. Στην παρένθεση οι συμμετοχές τους ως τώρα, σε όλες τις διοργανώσεις.

Σα (17), Σεμέδο (15), Ομάρ (16), Τσιμίκας (13), Παπαδόπουλος (5), Καμαρά (15), Μπουχαλάκης (14), Γκιλιέρμε (16), Σουντανί (7), Ποντένσε (17), Ελ Αραμπί (13), Μασούρας (15), Γκερέρο (14), Λοβέρα (5) για τον Ολυμπιακό.

Τσιντώντας (2), Μπακάκης (9), Λόπες (7), Τσιγκρίνσκι (7), Βράνιες (10), Σιμόες (11), Γαλανόπουλος (10), Λιβάγια (12), Ντέλετετιτς (4), Αλμπάνης (6), Ολιβέιρα (9), Σιμάο (5), Βέρντε (8), Γιακουμάκης (7) για την ΑΕΚ.

182 ματς για τον Ολυμπιακό και 107 για την ΑΕΚ. Οι συμμετοχές τους δηλαδή. Δεν τη βλέπετε μια αρκετή διαφορά για να βγει κούραση; Και, όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν την έβγαλαν στον χλοοτάπητα. Αν μια ομάδα είχε δικαιολογία γι’ αυτή πάντως, αυτή θα ήταν ο Ολυμπιακός…

ΕΙΧΕ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στη… σκακιέρα του πάγκου, ο Κωστένογλου ήταν αυτός που επέλεξε να ρισκάρει πρώτος, να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του. Βάζει στο 58’ τον Σιμάο αντί του Γαλανόπουλου και ο Μαρτίνς απαντά άμεσα. Στο 60’ βάζει τον Μασούρα αντί του Σουντανί που έδωσε πολλά και ήταν μέσα στη φάση του 1-0. Ο Κωστένογλου συνεχίζει με τον Βέρντε στο 66’ να μπαίνει αντί του Ντέλετιτς, απαντά στο 72’ με Γκερέρο αντί Ελ Αραμπί ο Μαρτίνς. Μόνο στην τρίτη αλλαγή δεν απάντησε, γιατί έκρινε πως δεν υπήρχε λόγος. Πέντε λεπτά μετά την τελευταία αλλαγή της ΑΕΚ άλλωστε, ήρθε και το 2-0 από τον Καμαρά. Γενικά ο Μαρτίνς είχε τις λύσεις, τις απαντήσεις που χρειαζόταν γι’ αυτό το ματς. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ότι για τις επιλογές του σε αυτό το 2-0 επί της ΑΕΚ, δεν υπήρξε το παραμικρό ψεγάδι. Όλα πήγαν τέλεια από τον πάγκο και σίγουρα είναι κάτι που του δίνει ηρεμία για τη συνέχεια.

ΕΞΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Στον Ολυμπιακό έχουν πολλά παράπονα από τον διαιτητή Ζορζέ Σόουζα και τους συνεργάτες του. Φάνηκε και από τις αντιδράσεις τους φυσικά, την ώρα του αγώνα. Κι αν η φάση του 26’ με το γκολ του Ελ Αραμπί που ακυρώθηκε για… τρεις φάσεις πίσω, σηκώνει κουβέντα, υπήρχαν πολλά παράπονα για τις αποφάσεις του Πορτογάλου διαιτητή στο πειθαρχικό κομμάτι. Σωστά βγάζει κάρτα στον Σεμέδο στα 2’’ του αγώνα, αλλά κλείνει τα μάτια στο χτύπημα του Ολιβέιρα στον Γκιλιέρμε, στο επικίνδυνο τάκλιν του Τσιγκρίνσκι στον Ποντένσε. Στο δεύτερο ημίχρονο ο βοηθός… βλέπει οφσάιντ τον Ποντένσε μετά από σουτ του Καμαρά κι ενώ η οδηγία εκεί να μη σηκώνεται η σημαία! Και έρχεται και στο τέλος του ματς το μπλοκάρισμα της μπάλας εκτός μεγάλης περιοχής από τον Τσιντώτα και ρέφερι και βοηθό να κλείνουν τα μάτια. Στον Ολυμπιακό πάντως, ανησυχούν πολύ για τη συνέχεια και με τις επιλογές του Περέιρα, του Πορτογάλου αρχιδιαιτητή. Κι ακόμη, δεν έχουμε φτάσει στο 1/3 του πρωταθλήματος. Της κανονικής του διάρκειας, όχι με τα πλέι οφ.

"ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΑΤΣ"

Αν περίμενε κανείς να ανοίξουν σαμπάνιες στον Ολυμπιακό μετά από αυτή τη νίκη, είναι μακριά… νυχτωμένος. Ο Πέδρο Μαρτίνς θεωρεί ότι η ομάδα του απέναντι στην ΑΕΚ έκανε το αυτονόητο. «Έχουμε δύσκολο ματς στην Ξάνθη», έλεγε ο 49χρονος προπονητής που δεχόταν τα συγχαρητήρια όλων για το τρίποντο. Όντως το ματς στην Ξάνθη το Σάββατο έχει δυσκολίες. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στις τρεις τελευταίες του επισκέψεις εκεί ο Ολυμπιακός, δεν κέρδισε!

Στις δύο μάλιστα, πέρσι, με τον Μαρτίνς στον πάγκο του. Δεν τα ξεχνάει αυτά ο Πορτογάλος και θέλει να κλείσει και αυτό το κεφάλαιο. Δύο ισοπαλίες είχε, 0-0 στο Κύπελλο και 1-1 στο πρωτάθλημα. Εννοείται ότι θα κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά από τη νίκη επί της ΑΕΚ και θα δει το ματς με την Ξάνθη με σοβαρότητα. Ο στόχος άλλωστε είναι η ομάδα 1η Δεκεμβρίου απέναντι στον ΠΑΟΚ, να αποκτήσει διαφορά ασφαλείας.

Η ΜΥΡΤΩ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ!

Την ημέρα του αγώνα είχα βάλει ένα υστερόγραφο και πολλοί με ρωτούσατε τι εννοούσα. Ανέφερα χαρακτηριστικά: Υ.Γ.: Αν γίνει μια ευχάριστη έκπληξη που μαθαίνω το βράδυ, θα είναι όλοι περήφανοι. Ως ποδόσφαιρο, όχι μόνο ως οπαδοί του Ολυμπιακού. Αυτά…

Φυσικά και είχε να κάνει με την παρουσία της Μυρτούς. Από… σπόντα είχε φτάσει στα αυτιά μου η έκπληξη που ετοίμαζαν οι «ερυθρόλευκοι». Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όλοι όσοι μεσολάβησαν για να γίνει αυτό. Τόσο οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, όσο και της ΑΕΚ. Αυτό το κορίτσι ταλαιπωρείται από το 2012, μετά την επίθεση Πακιστανού στην Πάρο. Δοκιμάζεται καθημερινά. Να τη βλέπεις να χαμογελά, να νιώθει ευτυχισμένη από το κλίμα που εισέπραξε, κάτι είναι, κάτι σημαίνει. Όπως και το ότι είδα πολλούς βουρκωμένους λίγο πριν τη σέντρα, με κάνει να πιστεύω ότι το 2019 υπάρχει ανθρωπιά τριγύρω μας.

Υ.Γ.: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ