OPINIONS

Παίζει καλά το παιχνίδι των μεταγραφών

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από τον Ποντένσε στον Σεμέδο, ένα πράγμα δείχνει η ιστορία όλα αυτά τα χρόνια για τις αγορές και τις πωλήσεις του Ολυμπιακού. Γράφει ο Διονύσης Βερβελές.

Την ώρα που η ομάδα προπονείται στο Ρέντη ανά γκρουπ και που θέλει να εστιάσει στην επιστροφή της στη δράση, τα μεταγραφικά σενάρια είναι πάντα στο προσκήνιο για τον Ολυμπιακό. Τόσο στο πάρε, όσο και στο δώσε βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι.

Ο Ρούμπεν Σεμέδο και με δήλωσή του, έδωσε τροφή για περισσότερα σχόλια, λέγοντας πως θέλει να πάει σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Σε χθεσινό άρθρο, εξήγησα πως δεν είναι ψέμα, ότι ο Ολυμπιακός είναι η... γέφυρά του για κάτι καλύτερο. Βέβαια, εδώ έχουμε να δούμε αρκετά θέματα στην πορεία, καθώς δεν είναι μια απλή περίπτωση.

Όπως θα παίξει καταλυτικό ρόλο το νούμερο που θα μπει ως βάση για τις όποιες συζητήσεις. Βέβαια, από τη στιγμή που ο Σεμέδο το έχει βάλει στο μυαλό του, σημαίνει πως το "χτίζει" για τα καλά...

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΙΓΜΑ...

Η περίπτωση του Σεμέδο, μου θυμίζει τον παίκτη που έφυγε τις τελευταίες ημέρες του Γενάρη. Ο Ντανιέλ Ποντένσε που λίγο διάστημα πριν είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του, έδειξε το δρόμο για την Αγγλία. Πίεσε για να μεταγραφεί στους Γουλβς, παρότι το τελικό ποσό της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, δεν είχε σχέση με τα νούμερα που είχαν ακουστεί αρχικά.

Ο Ποντένσε, όμως, ήθελε και αυτός να πάει σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπως και το συμβόλαιο που του δόθηκε ήταν πολύ καλύτερο. Είναι το τελευταίο δείγμα, το πιο πρόσφατο αν προτιμάτε, ποδοσφαιριστή που έψαξε τη μεταγραφή και την κατάφερε.

Πάντως, το κενό του στον Ολυμπιακό δεν φάνηκε! Και χωρίς αυτόν, η ομάδα κατάφερε να πετάξει εκτός Ευρώπης την Άρσεναλ, αλλά και να "κλειδώσει" Φεβρουάριο μήνα το πρωτάθλημα. Τα κατάφερε ο Ολυμπιακός και ο Μαρτίνς, άλλο αν παίκτης στα άκρα χρειάζεται στο μέλλον και για τέτοιον κινούνται ήδη οι "ερυθρόλευκοι".

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΟΒΟΣ Ο ΣΑ

Ο τρίτος Πορτογάλος της παρέας, είναι ο Ζοσέ Σα. Κι αυτός, μπορεί να αποδειχθεί πρόσωπο-έκπληξη για το καλοκαίρι. Γενικά, το τελευταίο διάστημα δημιουργείται μια αίσθηση πως ο 27χρονος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, βλέπει με καλό μάτι μια μετακίνησή του, είτε στην Αγγλία είτε στην Ισπανία.

Σαν να τον... γλύκανε η ιστορία του Ποντένσε. Κι αυτός με δηλώσεις που αφήνει τα πάντα ανοιχτά το τελευταίο διάστημα, σίγουρα πιστώνεται την καλή εικόνα της ομάδας στην Ευρώπη και καλά βράδια που είχε. Παίζουν ρόλο αυτά για έναν τερματοφύλακα...

Ο ΚΟΡΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Κάνοντας έναν απολογισμό... Τερματοφύλακας ο Σα, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταγραφής. Στόπερ ο Σεμέδο, επίσης. Δίπλα του ο Μπα που αρέσει, αλλά θα μείνει... Και έχουμε δεξιά τον Ομάρ το συμβόλαιο του οποίου λήγει και αριστερά τον Τσιμίκα, που δείχνει το πιο "hot" όνομα για να φέρει τα περισσότερα λεφτά στα ταμεία του Ολυμπιακού.

Είναι δυνατόν από τους πέντε αυτούς να μείνει μόνο ο Μπα; Δείχνει πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, άλλωστε ο Ολυμπιακός δεν θέλει να χαλάσει ό,τι έχτισε φέτος στην αμυντική του λειτουργία. Ο κορμός της άμυνας τα πήγε καλά, ειδικά στην Ελλάδα έκανε διαφορά σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες, αλλά είναι ένα ζήτημα...

ΜΙΑ ΕΦΤΑΔΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ...

Ο Ολυμπιακός στα χρόνια με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο τιμόνι του, έμαθε να πουλάει καλά. Να καταφέρνει να "χτίσει" καλές αξίες, υπεραξίες σε κάποιες περιπτώσεις. Έδωσε ποδοσφαιριστές που στα μάτια πολλών, φαίνονταν αναντικατάστατοι. Παίκτες που υπήρχε το άγχος της επόμενης ημέρας, ειδικά στον κόσμο της ομάδας.

Είχαν δεθεί μαζί τους, έβλεπαν και θα ήθελαν να μείνουν, αλλά οι προκλήσεις ήταν μεγάλες. Τόσο για τους ποδοσφαιριστές, όσο και για το σύλλογο βέβαια. Δεν θα συμπεριλάβω εδώ το όνομα του Παναγιώτη Ρέτσου, πολύ απλά γιατί ήταν μια αποκάλυψη. Ένα παιδί που μπήκε, έπαιξε, πωλήθηκε. Δεν πρόλαβε να δώσει πολλά στον Ολυμπιακό, ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση. Πάμε να δούμε, όμως, κάποιες άλλες...

Πρώτη του Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Ο Σέρβος είχε πάρει περιβραχιόνιο, ήταν το κάτι άλλο και συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία στην Κρίσταλ Πάλας. Η πώληση του Μήτρογλου στη Φούλαμ, ήταν μια δοκιμασία για έναν εξαιρετικό φορ... Μήπως το ίδιο δεν έγινε με τον Μανωλά όταν υπέγραψε στη Ρόμα και συνέχισε στην Ιταλία;

Μαζί με τον Μιλιβόγεβιτς, αλλά για την Κίνα, είχε φύγει και ο Ιντέγε. Ένας φορ που τα πήγαινε περίφημα στον Ολυμπιακό. Φανέλα βασικού είχε πάρει και ο Σάμαρης που έκανε σούπερ μεταγραφή στην Μπενφίκα. Και φυσικά, δεν μπορώ να παραβλέψω το πως ένιωθαν πολλοί όταν ο Μιραλάς έφυγε για την Έβερτον και την ανησυχία για τα αριστερά, όταν ο Μαζουακού μετακόμισε στην Premier League και την Γουέστ Χαμ.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια εφτάδα μεταγραφών, με τον Ολυμπιακό να βάζει πολλά χρήματα στα ταμεία του, αλλά και τους περισσότερους παίκτες να προσφέρουν εκεί που πήγαν...

ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΤΟ "ΧΤΙΣΟΥΝ"

Οι "ερυθρόλευκοι" όλα αυτά τα χρόνια, κατάφεραν να "χτίσουν" όλο αυτό... Η διοίκηση Μαρινάκη άνοιξε το παιχνίδι με τους ατζέντηδες, έτσι ήρθαν κάπως πιο εύκολα ορισμένοι παίκτες, όπως και έφυγαν άλλοι.

Μέρος του παιχνιδιού. Με σεβασμό σε όλους τους προπονητές, ναι, έπαιξαν το ρόλο τους, βοήθησαν τους παίκτες, αλλά θεωρώ πως αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία του συλλόγου.

Γιατί όταν κάνεις κάτι με επιτυχία το 2012, μπορείς να το κάνεις και το 2016, αλλά και το 2020, σημαίνει ότι κάτι καλό έχεις "χτίσει". Πως μπορείς να παίζεις καλά αυτό το παιχνίδι.

Όχι μόνο του να πουλάς τους παίκτες, αλλά και να καταφέρνεις να βρίσκεις άξιους αντικαταστάτες. Γι’ αυτό και η άποψή μου είναι πως ότι και αν γουστάρει... αύριο ο Σεμέδο, ο Σα, κάποιος άλλος, αυτό που θα μετράει πάνω από όλα, είναι το ο Ολυμπιακός να είναι καλά.

Αυτοί που ξέρουν πως γίνεται, είναι στην ομάδα. Και θα παραμείνουν. Άρα, απλά ο κόσμος θα περιμένει να δει τον νέο και έχει μάθει εδώ και χρόνια να μην... αναπολεί. Ναι, εκτιμά, αλλά κανείς δεν έφυγε... εύκολα. Οι περισσότεροι παίκτες είχαν μεγάλες προτάσεις, εξαιρετικά συμβόλαια, το έδειξε η πορεία τους.

Ακόμη και σήμερα κάποιοι είναι πρωταγωνιστές. Ο Ολυμπιακός βρίσκει τον τρόπο, έχει τη συνταγή και αυτό θα κληθεί να κάνει και τη νέα σεζόν. Ειδικά από τη στιγμή που έχει λύσει το θέμα της παραμονής του προπονητή, ίσως είναι και πιο εύκολο...

Υ.Γ.: Λίγο... άσχετο, αλλά... Όταν ο κόσμος "καίγεται" να επιστρέψει στα γήπεδα, όταν έχει κλειστεί τόσο καιρό στο σπίτι του, όταν έχει χάσει δουλειές, δεν... αντέχει να βλέπει "γλέντι" στην Ομόνοια με τόσο κόσμο, για το σιντριβάνι. Δεν μπορούσε να περιμένει δηλαδή; Θα τελείωνε το νερό; Σοβαροί να είμαστε, υπεύθυνοι, αλλά ΟΛΟΙ. Όπως μας έμαθε άλλωστε ο κ. Τσιόδρας, ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει πλούσιους και φτωχούς, δεν κάνει διακρίσεις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ολυμπιακός: Μια πικρή αλήθεια για τον Σεμέδο
Ολυμπιακός: Δεν θα το έκανε αυτό ο Μαρτίνς με Ουάρντα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ