OPINIONS

Παίζει με τη φλόγα...

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα χρειάστηκε ο Ολυμπιακός και ας είναι καλά ο γίγαντας Βαλμπουενά που γλίτωσε την ομάδα από μεγάλο κάζο. Ο Διονύσης Βερβελές σχολιάζει την δύσκολη πρόκριση των Πειραιωτών.

Στόχος επετεύχθη για τον Ολυμπιακό, αλλά κόντρα στη Λαμία, δεν εστάλησαν απλά μηνύματα. Καμπάνες για τα καλά και θα κάνω μια ρεαλιστική προσέγγιση γι’ αυτά που έγιναν καλά και αυτά που δεν έγιναν. Που για εμένα, ήταν τα περισσότερα.

Ο Ολυμπιακός, γνώριζε ότι είχε χειρότερο αποτέλεσμα από πέρσι. 3-3 τότε, 0-0 τώρα στη Λαμία. Κάτι που σήμαινε πως αν δεχόσουν γκολ, θα έτρεχες και θα… έφτανες, γιατί υπήρχε ο τύπος που λέγεται Ματιέ Βαλμπουενά.

ΔΥΟ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

Τι και αν η άποψη ήταν να μπει η ομάδα δυνατά; Έβγαλε δύο φάσεις στα πρώτα έντεκα λεπτά, αυτή του Χασάν στο 7’ και αυτή του Μασούρα στο 11’ και… έγινε κομπάρσος στο πρώτο ημίχρονο. Μπάλα κυκλοφορούσε, φάσεις δεν έπαιρνε και δεν έπειθε πως έχει μπει στον αγωνιστικό χώρο για να εξασφαλίσει το εισιτήριο της πρόκρισης στα ημιτελικά.

Σε αυτό το διάστημα, έδωσε δικαιώματα δύο φορές. Στο 5’, από λάθος του Γκασπάρ ξεκίνησε η κόντρα με τον Καραμάνο να μην μπορεί να σκοράρει από κοντά. Και στο 44’, "κοιμήθηκε" όλη η άμυνα, κανείς δεν σηκώθηκε για να πάρει κεφαλιά και ο Ολυμπιακός πλήρωσε την απόφασή του να παίζει στο χώρο, με ένα ακόμη γκολ από τον Αντέντζο.

Να δέχεσαι τέτοιο γκολ από τον Κέιν στον Λονδίνο, έχει μια βάση, λογικό. Αλλά τώρα, σε ματς που καλείσαι να μην δεχθείς γκολ να μένεις έτσι πίσω στο σκορ και να κυνηγάς, το γκολ χαρακτηρίζεται φθηνό. Δύο φάσεις είχες να αντιμετωπίσεις αμυντικά σε αυτό το διάστημα και δέχθηκες ένα γκολ.

ΜΟΝΟ… ΣΠΑΘΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΙΕ

Δεν μπορώ να θυμηθώ τόση μεγάλη παρεμβατικότητα από τον πάγκο, σε ματς του Ολυμπιακού, επί ημερών Μαρτίνς. Η λύση ήταν μία. Μέσα ο Βαλμπουενά. Μαζί του μπήκε και ο Ελ Αραμπί, αλλά ο Γάλλος ήταν απολαυστικός. Καθόμουν έβλεπα χθες βράδυ μεγάλο μέρος του αγώνα σε επανάληψη. Τι έκανε ο βραχύσωμος μέσος;

-στο 53’ κόρνερ με τον Ελ Αραμπί να παίρνει κεφαλιά άουτ

-στο 57’ ψαλιδάκι μέσα από την περιοχή, είπε «όχι» ο Κάχριμαν

-στο 60’ κόρνερ και ασίστ με την κεφαλιά του Χασάν για το 1-1

-στο 72’ νέα σέντρα μετά από υποδοχή πάσας από Φορτούνη και το 2-1 από τον Σισέ

-στο 77’ φάουλ αυτή τη φορά και 3-1 με νέα κεφαλιά του Σισέ.

"Μανούλα" στις στημένες φάσεις ο Γάλλος άσος, δικαίωσε όσους τον εμπιστεύθηκαν πέρσι το καλοκαίρι. Μόνο… σπαθιά δεν κατάπιε ο Βαλμπουενά και ανεβάζει τον Ολυμπιακό επίπεδο. Αυτή η πρόκριση έχει σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή του. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, για το αν θα τα κατάφερνε η ομάδα χωρίς αυτόν μέσα.

Έβγαλε τσαμπουκά μέσα στο γήπεδο, πάθος, πράγματα που αναφέραμε και μετά το «διπλό» στο Περιστέρι. Με άλλη μία ασίστ τότε στο γκολ του Χασάν στο 90’. Καλά να είναι ο Γάλλος, είναι απαραίτητος για τη συνέχεια. Είδαμε και πόσο έλειψε στον Ολυμπιακό όταν είχε πρόβλημα τραυματισμού.

ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΕΞΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΚΤΩ ΗΜΙΧΡΟΝΑ!

Ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης γλίτωσε μεγάλο κάζο. Κακά τα ψέματα, η ομάδα φλέρταρε με το να γράψει ιστορία, αρνητικά. Αποκλείστηκε πέρσι από τη Λαμία, 19 λεπτά πριν το τέλος του ματς ήταν και πάλι εκτός! Και αξίζει να σημειώσουμε κάτι. Με όλο το σεβασμό στην ομάδα της Λαμίας, δεν είναι κανένα φόβητρο.

Και, όμως, με τη Λαμία ο Ολυμπιακός, πέρσι και φέτος, δεν κέρδισε σε έξι από τα οχτώ ημίχρονα. Ουσιαστικά επικράτησε στο δεύτερο ημίχρονο του εκτός έδρας πέρσι με 2-1 για να έρθει το τελικό 3-3 και χθες, στο δεύτερο επίσης. Με το 3-1 σκορ επιμέρους, για το τελικό 3-2. Δύο ημίχρονα από τα οχτώ! Κάτι δείχνει αυτό πάντως και πάλι καλά για τον Ολυμπιακό που έσωσε την παρτίδα…

ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ…

Πέρσι, ο αποκλεισμός από τη Λαμία, ήταν η… σφραγίδα της αποτυχίας στους στόχους. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός από τη Ντιναμό Κιέβου στην Ευρώπη, η ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και το τέλος του πρωταθλήματος ουσιαστικά, ήρθε και το κάζο από τη Λαμία. Αυτή τη φορά, η σειρά ήταν αντίθετη.

Πρώτο το Κύπελλο. Καταλαβαίνουν άπαντες, γιατί θα ήταν ότι χειρότερο για τον Ολυμπιακό να τεθεί εκτός Κυπέλλου αυτή τη στιγμή. Με το πρωτάθλημα να περιμένει και την ομάδα να είναι μόνη πρώτη και την Άρσεναλ να ακολουθεί, 20 και 27 Φεβρουαρίου…Τα κατάφερε, έκανε την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά δεν εισπράττει απλά μηνύματα. Καμπάνες βαράνε, για τα καλά…

ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ… ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ

Όταν ο Ντανιέλ Ποντένσε ανακοινώθηκε στους Γουλβς, είχα εκφράσει την άποψη πως θα λείψει πολύ από την ομάδα… Η συνέχεια, δείχνει δύσκολη. Δεν ξέρω τι και αν θα μπορέσει με τον Μορ ο Ολυμπιακός, αλλά αυτό που βλέπω, αυτό που εισπράττω είναι πως η ομάδα δείχνει πολύ προβλέψιμη για τους αντιπάλους. Είναι ματς που μοιάζουν. Αυτό στο Περιστέρι για παράδειγμα, κρίθηκε από μια ασίστ του Βαλμπουενά και πάλι και μια έξοχη κεφαλιά του Χασάν.

Η ομάδα δεν μπορεί να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες με τους εξτρέμ που κατεβαίνει. Δεν μπορούν, δεν έχουν τα χαρακτηριστικά να υπηρετήσουν αυτό το πλάνο. Μαζεύεται πιο κεντρικά και ο αντίπαλος, περιορίζει τους χώρους και έτσι έρχονται οι δυσκολίες. Βλέπεις τον Ολυμπιακό να κυκλοφορεί την μπάλα, αλλά πολλές φορές χωρίς νόημα. Υπήρξε φάση χθες που Καμαρά και Σισέ άλλαξαν δέκα πάσες στην ίδια φάση!!! Απίστευτο και όμως συνέβη…

Ο Μαρτίνς προσπάθησε να κρύψει το πρόβλημα με το 4-4-2, αλλά ο τραυματισμός του Σουντανί, αλλάζει τα δεδομένα…

ΘΑ "ΚΑΕΙ" Ο ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ

Προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Μασούρας δοκίμασε ένα σουτ. Κακό και η εξέδρα γκρίνιαξε. Αδίκως για εμένα. Ο Μασούρας αυτό που μπορεί να δώσει, θα το δώσει. Μέσα στο γήπεδο, είναι φιλότιμος. Στρατιώτης. Απλά είναι δεδομένο, πως όταν δεν είναι καλά και δεν προσφέρει αυτό που μπορεί, θα παίζει με το ρίσκο να "καεί" στα μάτια πολλών.

Έχει κάνει ήδη τριανταπέντε ματς με την ομάδα και έχει έξι γκολ. Βέβαια, έχει σκοράρει σε τέσσερις αναμετρήσεις, καθώς δύο φορές πέτυχε από δύο γκολ. Ο κόσμος πάντα στον Έλληνα θα τα… χώσει παραπάνω. Παλιότερα ήταν η πάσα του Μπουχαλάκη, τώρα ο εξτρέμ των «ερυθρολεύκων». Εκτιμώ πως θα πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα, να πάρει κάποιες ανάσες ίσως; Θα γίνει το Σάββατο, πιστεύω θα βγάλει φρεσκάδα με την Άρσεναλ που θα πάρει φανέλα βασικού…

Ο ΛΟΒΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ…

Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πόσο ακόμη μπορεί να επιμείνει ο Μαρτίνς στον Λοβέρα. Ο Αργεντίνος είναι ένα στοίχημα για τον Ολυμπιακό. Οκ, να το δεχθώ. Πρέπει, όμως, πάση θυσία να βγει φέτος; Για κάποιο λόγο; Γιατί; Μη γίνει νέος Σολδάνο; Εγώ κάνω το ταμείο. Βλέπω ότι ο Αργεντίνος έχει καταγράψει δεκαοχτώ συμμετοχές! Έβαλε δύο γκολ στο πιο εύκολο ματς της χρονιάς, αυτό με την Καλαμάτα εντός για το Κύπελλο. Έχει άλλη μια ασίστ, στο εύκολο ματς στην Καλαμάτα. Και από εκεί και πέρα, τίποτα…

Στα άκρα δεν μπορεί να σταθεί, επιτελικός που να παίξει όταν πλέον έχεις διαθέσιμους Βαλμπουενά και Φορτούνη; Του έδωσε χρόνο ο Μαρτίνς στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, στην Κρήτη με τον ΟΦΗ, σε πολλά ματς. Λίγο με το Βόλο στο 0-0 πήγε να βοηθήσει, αλλά δεν του βγήκε. Και πιστεύω πως το θέμα Λοβέρα πλέον, έχει να κάνει και με ισορροπίες στην ομάδα μέσα… Δεν μπορεί δηλαδή καλύτερα στη γραμμή ο Ραντζέλοβιτς; Δεν αξίζει να πάρει ευκαιρίες ο Χριστοδουλόπουλος που έχει και μια εμπειρία; Παίκτες που μπορούν να παίξουν στα άκρα. Στην τελική, δεν είναι για φανέλα βασικού; Ως αλλαγή δεν μπορούν;

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΡΥΘΜΟ;

Άντε λοιπόν και να θέλει να βοηθήσει ο Μαρτίνς κάποιους παίκτες… Αν δεν παίξουν με τον Πανιώνιο, τον Παναιτωλικό, πότε θα παίξουν; Στην Τούμπα ή στα πλέι οφ; Ή αν έρθει ΠΑΟΚ, ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου; Όποιος πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός θα βγάλει 18-20 ματς από εδώ και πέρα με 13 παίκτες, μάλλον είναι πολύ αισιόδοξος. Και με υγιείς όλους πρώτα ο Θεός θα επισημάνω, χωρίς κάποιο απρόοπτο, μυϊκό πρόβλημα για παράδειγμα. Αν δεν βρει ένα ρυθμό, κάποια λεπτά ο Μορ, ο Ραντζέλοβιτς, ο Χριστοδουλόπουλος, έστω και για ένα χρονικό διάστημα, πως θα βοηθήσουν στα δύσκολα; Τι θα τους πει ο προπονητής; Μπείτε και δείξτε στην Τούμπα;

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΜΑΤΙΕ ΚΑΙ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Αν δεν βρεθούν παίκτες που θα βγουν μπροστά και θα δώσουν πράγματα, είναι δεδομένο πως ο Μαρτίνς θα στηριχθεί και με τον Βαλμπουενά στην εντεκάδα, αλλά και με τον Φορτούνη. Θα περιμένει πράγματα από την ποιότητά τους, από ένα στημένο, από μια καλή μπαλιά.

Η μπάλα δύσκολα θα βγαίνει σωστά στα άκρα και φυσικά επειδή τα ματς που θα ακολουθήσουν θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, ίσως έρθουν και απώλειες… Το ματς στην Τούμπα στις 23 του μήνα, είναι καθοριστικό για πολλούς λόγους. Πρέπει η ομάδα να σταθεί όρθια στη Θεσσαλονίκη για πολλούς λόγους. Για βαθμούς και πρεστίζ. Θα τα δούμε, όμως, όταν έρθει εκείνη η ώρα…

ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ;

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός είναι μέσα σε όλους του τους στόχους. Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, στους «32» του Europa League και πρώτος στο πρωτάθλημα. Η χρονιά μπορεί να εξελιχθεί ιδανικά… Έχει όλα τα φόντα… Βέβαια, εκτιμώ πως έχουν καεί… κανονάκια αρκετά.

Παίρνεις ματς στο 90’ όπως στο Περιστέρι. Κάνεις ανατροπή όπως με τη Λαμία… Προκρίνεσαι επί του Ερυθρού Αστέρα με γκολ στο τέλος. Και αναρωτιέμαι, αν αυτό… γυρίσει και σε δύο-τρία ματς δεν έρθουν οι λύσεις, τι θα γίνει; Θα αντέξει η ομάδα; Υποθετικά όλα βέβαια, αλλά… Γι’ αυτό και καταλήγω πως το βασικό είναι αν μπορέσει η ομάδα να περάσει με νίκη από την Τούμπα. Θα έχει βάλει τις βάσεις για να αντέξει και δύο… γκέλες στα πλέι οφ. Βέβαια, συγνώμη αν το χαλάω σε κάποιους, αλλά πιστεύω πως είναι και θέμα νοοτροπίας.

Όταν ορισμένοι παίκτες θα είναι μπλαζέ και επιρρεπείς στο λάθος, θα έχεις προβλήματα. Όταν βλέπεις τον Βαλμπουενά να κάνει τάκλιν στο αράουτ, να είναι μαχητής λες και είναι 23 χρονών και παίζει για ένα καλό συμβόλαιο, μια μεταγραφή, θα έχεις κάθε λόγο να αισιοδοξείς. Δεν αλλάζω την άποψή μου περί ψυχολογικής προετοιμασίας της ομάδας. Θα ήθελα να «γυαλίζει» περισσότερο το μάτι των «ερυθρολεύκων» και αυτό νομίζω είναι κάτι που επιθυμεί και ο κόσμος… Για ευνόητους λόγους. Γιατί γούσταραν τον Βαλμπουενά και υποκλίθηκαν άπαντες στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στη Λαμία;

Η ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ…

Για εμένα, η εικόνα με τη Λαμία, δεν ήταν καλή… Η ομάδα μόνο συγκεντρωμένη δεν έδειχνε για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Το πέναλτι που κάνει ο Σισέ «γκρεμίζει» τα δύο γκολ που είχε βάλει. Κάνει 3-2 η Λαμία, με δέκα παίκτες. Και φτάνεις στο σημείο να αγχωθεί από το πουθενά. Ο Ολυμπιακός πέρασε πολύ απλά γιατί μίλησε ο Βαλμπουενά, γιατί σκόραρε ο Χασάν και πάλι και έδωσε λύση. Εγώ με τέτοια εικόνα και στη συνέχεια, είμαι πολύ επιφυλακτικός πάντως…

Δεν ξέρω τι μπορεί να αλλάξει ο Μαρτίνς, καταλαβαίνω ότι έχει πολλά στο μυαλό του, δυσκολίες που του προκύπτουν. Μακάρι να βρει τις λύσεις, για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην υλοποίηση των στόχων του. Εύκολο δεν είναι, ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αλλά ο φάσεις που έδωσε ο Ολυμπιακός π.χ. στη Λαμία για να πετύχει δύο γκολ, ήταν δώρα…

Δώρο ήταν και εκείνο το γκολ του Ίνγκασον με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Και όταν δεν βλέπεις βελτίωση σε τέτοιους τομείς, είναι να αγχώνεσαι για τη συνέχεια που θα φέρει πολλά και συνεχόμενα ματς… Να είναι καλά ο Βαλμπουενά λοιπόν και πάμε για τα επόμενα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ