OPINIONS

Πρωτιά και άμεση βελτίωση

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε στο ντέρμπι των αιωνίων, αλλά προβλημάτισε και καλείται να βρει άμεσα τις λύσεις αν θέλει να είναι το φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε το σκοπό του το βράδυ της Κυριακής απέναντι στον Παναθηναϊκό που τα έδωσε όλα για μια ακόμη φορά. Οι ερυθρόλευκοι είχαν ένα δεδομένο από το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Άρης είχε κάνει το δώρο με το 4-2 επί του ΠΑΟΚ και οι παίκτες του Μαρτίνς, καλούνταν να πάρουν το τρίποντο, με στόχο να βρεθούν μόνοι στην κορυφή του πρωταθλήματος. Το κατάφεραν, με πολύ άγχος ωστόσο και το σημαντικότερο; Με κακή εικόνα σε μεγάλο μέρος του ματς.

Ο Μαρτίνς ουσιαστικά αποφάσισε να πορευθεί με μια αναμενόμενη εντεκάδα. Έβαλε δύο σχετικά ανέτοιμους σε αυτή, τον Βαλμπουενά με τον Ποντένσε. Προτίμησε να μη βάλει και τρίτο, τον Αβραάμ και να ρισκάρει με την απειρία του Μπα.

Η ομάδα κατάφερε να πάρει δύο καλές στιγμές με τον Μασούρα (σε 22' και 25') και εκεί ήταν λες και έφυγε από το γήπεδο. Ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, έβλεπες τον Δώνη με τον Κουρμπέλη να έχουν το κουμάντο στο κέντρο και τους Χατζηγιοβάνη και Μπουζούκη να κάνουν δουλειά από τα άκρα. Η απόκρουση του Σα στο 43' στο σουτ του Γιόχανσον, είναι φάση βαρόμετρο για την εξέλιξη του ματς. Γιατί άλλη κουβέντα θα γινόταν με 0-1 ημίχρονο και με την εικόνα που είχε ο Ολυμπιακός. Στα συν, ότι εκτός ματς έδειχνε ο Ζαχίντ και ο Μακέντα. Δεν έπαθε τη ζημιά εκεί και ήταν ένα μήνυμα για την εξέλιξη του ματς.

ΚΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Έτσι, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί. Κάθε άλλο. Ο Μαρτίνς έβαλε τον Μπενζιά αντί του Μασούρα, με στόχο να πάρει το κέντρο. Έστειλε τον Βαλμπουενά στα άκρα και ουσιαστικά κατάφερε να ισορροπήσει την κατάσταση. Μπουχαλάκης και Καμαρά διαφορά δεν μπορούσαν να κάνουν. Δεν μπορείς να τους αδικείς κιόλας. Διαφορά θα σου κάνει ο Γκιλιέρμε, όχι αυτοί που αποτελούν πολύτιμα εργαλεία ανάλογα το ματς. Ο Ολυμπιακός δεν δεχόταν πλέον φάσεις, αλλά δεν μπορούσε να απειλήσει και να δημιουργήσει εύκολα.

ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας, ο Μαρτίνς ρίσκαρε εκ νέου με την είσοδο του Χριστοδουλόπουλου. Η ένταξή του στην ομάδα φαινόταν πως θα γινόταν πιο ομαλά, αλλά κλήθηκε να μπει στο 0-0 με Βόλο και στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό. Ένας παίκτης που είχε να παίξει δέκα μήνες, κατάφερε να κάνει την κλασσικότερη φάση ως εκείνη τη στιγμή στο ματς. Είναι μέσα στη φάση του γκολ εκεί που αρχίζει η φάση, έχει μια εξαιρετική πάσα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ασίστ στο σουτ του Ομάρ στο 82'. Με τον Νορβηγό, έβγαλε καλές συνεργασίες και αυτό είναι ένα συν για τον Μαρτίνς, καθώς είχαν στείλει τα ανάλογα μηνύματα από πέρσι. Η επιστροφή του Λάζαρου πάντως, μόνο ευχάριστο γεγονός είναι για τον Πορτογάλο κόουτς, ειδικά τώρα.

Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Σε λιγότερο από ένα μήνα κλείνει τα 33 του χρόνια. Ο Μαροκινός επιθετικός, είναι σταθερή αξία στο σκοράρισμα. Έφτασε τα δέκα γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα και βάζει τη δική του σφραγίδα, στην πορεία του Ολυμπιακού και στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν το έκτο του γκολ τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα και αυτό λέει πολλά. Μαζί και με εκείνο το γκολ από πέναλτι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα που κράτησε ζωντανή την ομάδα στην Ευρώπη.

Ο Ελ Αραμπί, ίσως να γινόταν και αλλαγή. Ο Μαρτίνς σκεφτόταν την είσοδο του Γκερέρο και γιατί έχει καλή παράδοση απέναντι στους πράσινους. Ήταν και η εικόνα του Ελ Αραμπί με την μπάλα εκτός περιοχής τέτοια, που ωθούσε τον Πορτογάλο σε τέτοια απόφαση. Μέσα στην περιοχή, όμως, είναι "όλα τα λεφτά". Και το απέδειξε χθες, στη μία φορά που θα μπορούσε να εκτελέσει. Το έκανε με γκολάρα και έδωσε για μια ακόμη φορά τη λύση.

ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ Ο ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ολυμπιακός με ανακοίνωσή του πριν τον αγώνα, είχε μεταφέρει τους ενδοιασμούς του για τον ορισμό του Σιδηρόπουλου στο VAR. Ο Δωδεκανήσιος διαιτητής, με την συμπεριφορά του, τους δικαίωσε. Και αν στη δεύτερη φάση λες είναι δύσκολη και τον στέλνει στο VAR, το να λέει στον Γκεστράνιους ότι είναι πέναλτι η φάση με Μπουζούκη και Καμαρά, πάει την ιστορία σε άλλο επίπεδο. Απορώ πώς μπορεί να σταθεί και να παίξει αυτός ο ρέφερι ματς του Ολυμπιακού στη συνέχεια.

Ειλικρινά. Ο Παναθηναϊκός ζητάει δύο πέναλτι, αλλά του πήρε και… ώρα βέβαια να διαμαρτυρηθεί. Ο Δώνης δεν είπε κουβέντα στη συνέντευξη Τύπου, ο Χατζηγιοβάνης ήταν ο πρώτος που είπε για πέναλτι και τι να δει ο Θεός… Βέβαια, πέρσι όταν ο Χατζηγιοβάνης έκανε χέρι και δεν είχε VAR, δεν ήθελε να πει κάτι. Πήρε πέναλτι χωρίς να είναι και με Σιδηρόπουλο διαιτητή ο Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη, αλλά αυτά εύκολα ξεχνιούνται. Πέρασε ο Ολυμπιακός στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και ξαφνικά… έκρηξη από πολλούς. Έβγαλε και ανακοίνωση ο ΠΑΟΚ, προφανώς σε αρκετούς αρέσει να είναι ο Ολυμπιακός από κάτω και να φωνάζει.

Εγώ είδα μια 17η αγωνιστική μετά από αποχή -και καλά- διαιτητών, που αποφάσισαν να παίξουν και τα έκαναν μαντάρα. Ας κάνουν λίγο την αυτοκριτική τους, αν θέλουν βέβαια…

ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ;

Ένα ζήτημα που προκύπτει και από αυτό το ντέρμπι για εμένα, είναι και το τι θα κάνει η ομάδα για να πάρει αυτό το πρωτάθλημα. Αφήνω εκτός το κομμάτι της διαιτησίας, εκεί που φαίνεται πως έχουμε ακόμη μπροστά μας πολλά επεισόδια. Πάρα πολλά. Η ομάδα έτσι όπως πάει τον τελευταίο καιρό, θα πάρει το πρωτάθλημα μόνο αν ο ΠΑΟΚ είναι χάλια και δεν μπορεί να "καθαρίσει" δύσκολα ματς… Στέκομαι στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός μπήκε μέσα σε ντέρμπι αιωνίων που γνώριζε πως "38+3=41 και πρώτη θέση".

Αυτό, μέσα στο γήπεδο, δεν αποτυπώθηκε σε στοιχεία απλά. Πάθος. Τσαμπουκά. Βλέπεις τους πράσινους να διεκδικούν εξάδα και ρίχνουν δύο κλωτσιές, παίρνουν και δύο κάρτες. Εδώ, την κάρτα την πήρε ο Χριστοδουλόπουλος (!) για τέτοια κλωτσιά. Το έλεγα και κατά τη διάρκεια της μετάδοσης. Ακόμη και στα χρόνια που έπαιρνε ο Ολυμπιακός πρωτάθλημα, έτρωγε κλωτσιές, αλλά έπαιζε και δυνατά. Γυάλιζαν μάτια. Εδώ, βλέπεις ένα στιλ λες και απαγορεύεται να παίξεις δυνατά. Σε ντέρμπι αιωνίων επαναλαμβάνω, όχι σε ματς με τον… Παναιτωλικό και τον Πανιώνιο. Αν θέλουν οι παίκτες του Ολυμπιακού να πάρουν αυτό το πρωτάθλημα, θα πρέπει να το δείχνουν και με την εικόνα τους. Πρέπει να ξυπνήσουν, να βγάλουν στοιχεία που λείπουν αυτή τη στιγμή.

ΕΤΣΙ, ΘΕΛΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Όπως έχει διαμορφωθεί το ρόστερ της ομάδας, με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν, έχω τις επιφυλάξεις μου κατά πόσο αυτό το σύνολο μπορεί να αντέξει ως το τέλος. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα μυϊκών τραυματισμών που έχουν εμφανιστεί. Βλέπεις παίκτες που χάνουν το ρυθμό τους. Ο Ποντένσε, δεν είχε καμία σχέση με τον παίκτη που έχουμε δει.

Δεν είχε την έκρηξη, ούτε στιγμή! Ο Βαλμπουενά "φτιάχνει" το γκολ, αλλά σίγουρα μπορεί να δώσει και περισσότερα. Υπάρχουν αρκετοί που ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς και πλέον μπροστά υπάρχουν πάρα πολλά ματς. Σίγουρα μετά το Χριστοδουλόπουλο ο Μαρτίνς περιμένει και τον Φορτούνη. Εκτιμώ, όμως, πως πιθανότατα κάτι θα χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τον Ολυμπιακό θα έπρεπε να είναι ο... Χασάν. Στα χαφ, ίσως χρειάζεται ένας πιο δημιουργικός ποδοσφαιριστής. Όπως και πρέπει να γίνει μια σοβαρή κουβέντα για στόπερ, όσο ο Αβραάμ δεν θα μπορεί να πάρει συνεχόμενα ματς και ο Μπα έχει αυτή την απειρία. Εκτός και αν κρίνει ο Μαρτίνς πως ο Σισέ θα επιστρέψει καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ