OPINIONS

Χάθηκε η μπάλα με τον Μίτσελ

Χάθηκε η μπάλα με τον Μίτσελ
INTIME SPORTS

Ο Ηλίας Ευταξίας γράφει για τα τελευταία 24ωρα στον Ολυμπιακό θυμίζουν αρκετά την εικόνα της ομάδας στο χορτάρι. Ένα μικρό αλαλούμ και ξεσπάσματα που σίγουρα δεν λύνουν τα εμφανή προβλήματα

Μετά τον αγώνα με τον Πλατανιά ο Μίτσελ βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου και είναι ακόμα μπροστά σε αυτή. Η κακή εικόνα της ομάδας σε πάρα πολλά παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, η δυσκολία να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα ακόμα και όταν αυτό συμπληρώνεται στο Καραϊσκάκη με αντιπάλους τρεις ταχύτητες κάτω, σε συνδυασμό με την δεύτερη θέση που είναι άβολη και άγνωστη για τον Ολυμπιακό έχουν φέρει αναταράξεις στους ερυθρόλευκους.

Ο προπονητής είναι αυτός που πληρώνει τη νύφη σε κάθε ομάδα, ασχέτως αν είναι ο υπεύθυνος. Δεν μπορείς να διώξεις 10 ποδοσφαιριστές, δεν μπορείς να διώξεις την διοίκηση, άρα ο μόνος που μπορεί να κάνει στην άκρη για να επέλθει μία αλλαγή είναι ο άνθρωπος στην άκρη του πάγκου. Είναι άσχημο αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Αρκετές φορές δεν φταίει ο προπονητής αλλά είναι η μοναδική εύκολη λύση που υπάρχει για να αλλάξει η εικόνα σε ένα σύνολο.

Εντυπωσιακή στήριξη σε Μίτσελ

Στον Ολυμπιακό επέλεξαν να πάρουν ορισμένα ρίσκα το καλοκαίρι γιατί πολύ απλά το έκαναν και παλαιότερα και τους βγήκε. Δεν είναι λάθος η λογική του ρίσκου στις μεταγραφές, ειδικά όταν σε έχει δικαιώσει στο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιδράσεις αν δεν σου βγει. Οι ερυθρόλευκοι πόνταραν σε περίεργες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών και δεν τους έκατσαν. Ο Μίτσελ άλλα ζητούσε, αλλά η στρατηγική που είχε επιλέξει ο σύλλογος του έφερνε άλλα. Ο ίδιος σε μία από τις δεκάδες απολαυστικές συνεντεύξεις που έχει δώσει είπε το καλοκαίρι πως έφτιαχνε ένα σπίτι, πουλήθηκαν οι τοίχοι και δεν ξέρει αν θα έχει πόρτα.

Το θέμα όμως είναι τι γίνεται αφού καταλάβεις πως έχεις κάνει λάθος. Σύμφωνα με τον Ισπανό τεχνικό ο Ολυμπιακός ψάχνει εδώ και 2,5 μήνες για κεντρικό αμυντικό. Ακόμα και τερματοφύλακα που να μπορεί να παίξει περιφεριακός επιθετικός να έψαχνε θα τον είχε βρει. Ο Μίτσελ ζήτησε δημοσίως να είναι ο παίκτης στον Πειραιά στις 28 του προηγούμενου μήνα όμως ο μήνας έχει 6 (πιθανότατα θα φτάσουμε και στο "κι ο μήνας έχει 9"), αλλά φως στο τούνελ δεν υπάρχει, διότι ο Ντιγκάρ όχι φως δεν είναι αλλά ούτε κερί.

Ύστερα από 4 μήνες μπορούμε να πούμε πως οι μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού ήταν λάθος. Το στήσιμο της ομάδας αποδείχθηκε στο χορτάρι πως δεν ήταν σωστό. Δεν πειράζει, αυτά γίνονται και στις καλύτερες οικογένειες. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η διάθεση να διορθωθούν τα λάθη. Διότι στην ερώτηση αν πρέπει να μείνει ο Μίτσελ η απάντηση είναι εύκολη και δεν αφορά μόνο τον Ισπανό προπονητή και τον Ολυμπιακό. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις σε συμφέρει να διώξεις προπονητή στα μισά της σεζόν, αλλά όπως είπαμε πιο πάνω είναι η πιο εύκολη και φτηνή λύση για να ταράξεις τα νερά και να ξυπνήσεις μία ομάδα που έχει δείξει πως έχει ικανότητες αλλά και χτυπητές αδυναμίες.

Τα δεδομένα στην υπόθεση Μίτσελ

Ο Μίτσελ φαίνεται να έχει χάσει αρκετούς παίκτες ή αν θέλετε να χρυσώσουμε το χάπι, έχει κερδίσει ελάχιστους. Η μέχρι τώρα πορεία του στον πάγκο των πρωταθλητών έχει δείξει όμως πως ο Ισπανός μπορεί να βγάλει τουλάχιστον τη σεζόν με επιτυχία, αν διορθωθούν κάποια πράγματα στην ομάδα. Σίγουρα το ίδιο μπορεί να γίνει και με έναν καινούργιο προπονητή, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις τον κατάλληλο τεχνικό και τους παίκτες που θέλει/θέλεις στη μέση της σεζόν.

Πραγματικά δεν γνωρίζω αν θα μείνει ή όχι ο Μίτσελ στον πάγκο του Ολυμπιακού. Αυτό που ξέρω είναι πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και πως αν απολυθεί, θα φύγει πετυχημένος. Είτε όμως μείνει στη θέση του ή έρθει κάποιος άλλος από το εξωτερικό ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται ενίσχυση. Θέλουν κεντρικό αμυντικό, θέλουν εξτρέμ και πρέπει να βρουν πως θα κερδίσουν Αφελάι, Ντουμάζ και Κασάμι. Διότι ακόμα και να έρθουν οι μεταγραφές, ακόμα και αν μείνει ο Μίτσελ, ορισμένα πράγματα είναι στραβά και πρέπει να διορθωθούν.

Ξένος ο διάδοχος του Μίτσελ

Η μπάλα έχει χαθεί και για να κατέβει ξανά στο χορτάρι κάποιος θα πρέπει να την κοντρολάρει και να την μοιράσει στους κατάλληλους παίκτες. Η διοίκηση θα πρέπει να κάνει το κοντρόλ. Στη συνέχεια πρέπει να είναι σίγουρη πως σε αυτούς που θα την δώσει μπορούν να κρατήσουν και δεν θα χαθεί εκ νέου η κατοχή.

Διότι από το ψάχνουμε παίκτες, πήγαμε στο ψάχνουμε προπονητή και ακόμα δεν ξέρουμε αν θα έρθουν παίκτες και αν θα έρθει προπονητής. Τώρα η διοίκηση πρέπει να βγει μπροστά και να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας γιατί η μπάλα έχει χαθεί και αν εξαφανιστεί, δύσκολα μπορείς να παίξεις το παιχνίδι.

Αν φταίει μόνο ο Μίτσελ, να φύγει αυτός. Αν φταίνε τα λάθος υλικά ας προσθέσουν καινούργια. Έγραψα και στην αρχή πως η κατάσταση θυμίζει την εικόνα του Ολυμπιακού στο χορτάρι. Χωρίς οργάνωση, χωρίς σαφή προσανατολισμό με εκλάμψεις που δεν δίνουν όμως σιγουριά. Ο Μίτσελ δεν φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν είναι και στο απυρόβλητο. Έχει κάνει λάθη στη φετινή χρονιά και μάλιστα πολλά. Τα λάθη, όμως, τα διορθώνεις, δεν τα σβήνεις, γιατί αν τα σβήσεις δεν θα έχεις μάθει από αυτά.

Αλήθειες και ψέματα των αριθμών

Η άποψη του κόσμου είναι πως ο προπονητής πρέπει να παραμείνει στη θέση του, αλλά ο κόσμος δεν παίρνει αποφάσεις όπως δεν παίρνει και τις ευθύνες. Ακόμα και η δική μου άποψη που είναι με την παραμονή του Ισπανού τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι και τότε να γίνει νέα συζήτηση, είναι μία γνώμη που την εκφράζω εκ του ασφαλούς. Κανείς δεν θα μου χρεώσει ένα χαμένο πρωτάθλημα ή μία χαμένη πρόκριση αν μείνει ο Μίτσελ. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν στον Ολυμπιακό είναι πρώτα να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους. Αν θέλουν να ακολουθήσουν τα "πιστεύω" του Μίτσελ και στη συνέχεια, αφού δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα, η απάντηση για την παραμονή του ή όχι είναι εύκολη. Δεν κρατάς ένα προπονητή που δεν θες να στηρίξεις με παίκτες για τους χ, ψ λόγους ή τον κρατάς και βγαίνεις στην αγορά με το γεμάτο πορτοφόλι που έχεις, εκμεταλλευόμενος το μεγάλο όνομα που έχεις στην Ευρώπη και φέρνεις υλικά για να πετύχει το γλυκό. Αν έχεις αντιληφθεί διαφορά στην φιλοσοφία βάζεις ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, φέρνεις ξένο προπονητή και τον στηρίζεις (αναγκαστικά πλέον) με νέους παίκτες.

Στο κάτω-κάτω της γραφής αν θες ν' αλλάξεις προπονητή το κάνεις άμεσα και δεν τον ψάχνεις όπως τον κεντρικό αμυντικό. Διότι η ιστορία με τον Μίτσελ και την δυσαρέσκεια που εμφανίζεται και εξαφανίζεται κρατάει καιρό και κάνει μεγαλύτερο κακό από την μη εύρεση αμυντικού.

Υ.Γ. Δεν ασχολούμαι με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού αλλά γνωρίζω πως οι ρεπόρτερ που το καλύπτουν στο Sport24 δεν πληρώνονται από τους ερυθρόλευκους, αλλά από το site. Θα ήταν καλό τόσο για εκείνους (θα γέμιζαν τους λογαριασμούς τους) όσο και για εμάς (δεν θα τους πληρώναμε) να παίρνουν χρήματα από το... καλύτερο μαγαζί στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και το γράφω με απόλυτη βεβαιότητα. Αυτές οι λίγες γραμμές γιατί εκτός από τον μικρό χαμό που επικρατεί στον Ολυμπιακό υπάρχει η αίσθηση πως οι δημοσιογράφοι ξύπνησαν την Δευτέρα το πρωί με όρεξη να διώξουν τον Μίτσελ. Το ρεπορτάζ βγαίνει δύσκολα και μέσα από τις ομάδες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ