OPINIONS

Άλλο το DNA του Ολυμπιακού κι άλλο του ΠΑΟΚ

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για το ντέρμπι που “βόλεψε” μόνο τους δύο Πορτογάλους κόουτς, τη διαφορά μεγέθους των δύο συλλόγων που φαίνεται και στο πώς αντιμετωπίζονται Μαρτίνς και Φερέιρα.

Tην Κυριακή το βράδυ στο "Καραϊσκάκης" έγινε κι ένα ντέρμπι, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ οι δυο πρωταγωνιστές και της φετινής Super League 1, αλλά πριν καν συμπληρωθεί 24ωρο από το τελευταίο σφύριγμα του Ισπανού ρεφ, έχουν σχεδόν ξεχαστεί τα πεπραγμένα πάνω στο χορτάρι αφού η... επικοινωνία ενός επικίνδυνου (για όλους) ψυχροπολεμικού φανατισμού τα σκέπασε ήδη όλα.

Και δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αφού λόγω του νέου συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ θα ξαναεπισκεφθεί μέσα στην σεζόν το γήπεδο του μεγάλου του αντιπάλου όπως και ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει δις στην Τούμπα. Θεού θέλοντος και Σύμπαντος επιτρέποντος βεβαίως, βεβαίως. Και όχι μόνο, θα συμπλήρωνα...

ΒΟΛΙΚΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥΣ ΚΟΟΥΤΣ

Κακά τα ψέμματα όμως, κανένα πρωτάθλημα δεν θα κρινόταν από το χθεσινό αποτέλεσμα στο "Καραϊσκάκης". Ακόμη κι αν υπήρχε νικητής, που δεν υπήρξε βέβαια λόγω της ισοπαλίας. Αποτέλεσμα όμως, που προέκυψε βασικά λόγω των λαθών, σε διαφορετικά ημίχρονα, που ξεκίνησαν από τους ανθρώπους στην άκρη των δυο πάγκων.

Κατά σύμπτωση οι δυο Πορτογάλοι κόουτς, Μαρτίνς και Φερέιρα, πρέπει να είναι και οι μοναδικοί που κατά βάθος (για διαφορετικούς λόγους) και στο τέλος της βραδιάς, πρέπει να “βολεύτηκαν” με το 1-1 (ο ένας λιγότερο και ο άλλος περισσότερο πάντως).

Το ότι το ντέρμπι ήταν περισσότερο "τελικός" για τον Μαρτίνς και όχι για την ομάδα του, αποδείχθηκε από το πόσο στρεσαρισμένος και μπερδεμένος εμφανίστηκε στο ξεκίνημα ο Ολυμπιακός. Και... σχηματικά αλλά και ψυχολογικά, παρότι θα περίμενε κανείς να πάρει ώθηση από το καυτό “κάστρο” και τους οπαδούς του, όπως συνήθως συνέβαινε σε μεγάλα ματς στο ίδιο γήπεδο...

ΤΙ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κανονικός Ολυμπιακός του "Καραϊσκάκης", με ρυθμό και ένταση... Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν αυτός που εμφανίστηκε στο 46΄και όχι από το 1 ως το 45΄. Το γιατί συνέβη αυτό, χάνοντας ένα ολόκληρο 45λεπτο, μαζί με τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου, δεν το ξέρω. Ούτε πως γύρισε ο διακόπτης στο ημίχρονο.

Δηλαδή αν ήταν το αίσθημα της αυτοσυντήρησης/επιβίωσης που λειτούργησε, αν "καθάρισε" το μυαλό του Μαρτίνς και των παικτών του, αν ήταν οι αλλαγές προσώπων/ διάταξης/στρατηγικής (ανέβηκε πολύ στο γήπεδο), αν συνέβη κάτι στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα ή αν βοήθησε και το παθητικό/ φοβικό κοουτσάρισμα του Άμπελ Φερέιρα. Μπορεί βέβαια να ήταν και ένας συνδυασμός όλων αυτών...

Ο ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αν μια ομάδα, λοιπόν, άξιζε να κερδίσει το ντέρμπι, ένας προπονητής να δικαιωθεί για τις διορθωτικές τους κινήσεις στην διάρκεια του 90λεπτου και ένας ηγέτης με τον κόσμο να νιώθουν αδικημένοι/"χειρουργημένοι" από τους Ισπανούς διαιτητές ήταν ασφαλώς οι Ολυμπιακός – Μαρτίνς - Μαρινάκης- “ερυθρόλευκοι” οπαδοί.

Γιατί δεν είναι μόνο το μαρς πέναλτι στο 50΄ του Ελ Καντουρί στον Ποντένσε που δεν βλέπουν ούτε ο Μαρτίνεθ, ούτε οιVaristesσυμπατριώτες του Γκαγέγο και Χιμένεθ, αλλά και πως ο πρώτος σε σχέση με το πρώτο 60λεπτο άλλαξε το στυλ σφυριγμάτων του (“έκοβε” σχεδόν τα πάντα, με πολλά ανάποδα φάουλ), όσο το ματς πλησιάζει προς το φινάλε του και ο "δικέφαλος" στο χορτάρι έδειχνε πολύ αδύνατος...

Ο ΠΑΟΚ του πρώτου ημιχρόνου εκμεταλλεύτηκε ουσιαστικά τρία πράγματα και βρέθηκε μπροστά στο σκορ: 1ον)τον “αγχωμένο” Ολυμπιακό, 2ον) τον καλύτερα στημένο στον άξονα ΠΑΟΚ αφού αποδείχθηκε πως χρειαζόταν και ο Καμαρά στην αρχική "ερυθρόλευκη" 11άδα, σε μια 3άδα χαφ αλλά Τότεναμ ο Ολυμπιακός.

Με τον Βαλμπουενα να ξεκινάει αντί του Μασούρα αφού έτσι ο κυνικός και σφικτός νταμπλούχος των 4 χαφ – Αγκούστο, Μίσιτς Καντουρί, Μπίσεσβαρ- πήρε/έκλεισε το κέντρο και δεν άφηνε τους γηπεδούχους να “κτίσουν” επιθέσεις από πίσω (είχαν κατοχή χωρίς ουσία), Και 3ον) τα λάθη που δυστυχώς για τον Μαρτίνς πλέον επαναλαμβάνονται από την άμυνα ζώνης που παίζει στα “στημένα” αλλά κι από τον νευρικό Σα που όντως αιφνιδιάζεται( είχε προηγηθεί η αντίδρασή του- άδειασε την εστία του στην ισοφάριση του Πανιωνίου, την προηγούμενη αγωνιστική)!!

Ο ΦΟΒΙΚΟΣ ΠΑΟΚ

Για την μεταμόρφωση του Ολυμπιακού στην επανάληψη, όταν ο Πέδρο Μαρτίνς προφανώς απελευθερωμένος από το υπερβολικό στρες του αποφάσισε να ρισκάρει με τις αλλαγές του, τα είπαμε και παραπάνω.

Κατάφερε να μεταφέρει το παιχνίδι στην περιοχή του Ζίβκοβιτς και να βρει φάσεις που παραλίγο να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό αρχικά στην ισοφάριση και μετά αγγίζοντας την μεγάλη ανατροπή, εκμεταλλευόμενος περισσότερο τον φοβικό ΠΑΟΚ και λιγότερο την δική του ανάπτυξη. Κι αν τελικά το ντέρμπι "κάθισε" στην ισοπαλία δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με την αντίδραση του Φερέιρα.

Αν το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ ήταν να διατηρήσει το ομολογουμένως εντυπωσιακό αήττητο σερί του (έφτασε τις 47 αγωνιστικές) τότε όντως τα κατάφερε στο “Καραϊσκάκης”. Αν όμως, στον οργανισμό του δεν προβληματίζονται από τον τρόπο και την εικόνα της ομάδας τους, πιθανότατα θα το... βρουν μπροστά τους προσεχώς.

ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΙΣΟΠΑΛΙΩΝ

Ο νταμπλούχος και πιο φρέσκος ΠΑΟΚ που προηγήθηκε χθες στο σκορ κόντρα σε έναν Ολυμπιακό κουρασμένο από το μεσοβδόμαδο παιχνίδι του στο Λονδίνο, στρεσαρισμένο λόγω της πίεσης που νιώθει ο προπονητής του και μπλοκαρισμένο για 45', οπισθοχώρησε τόσο στην επανάληψη που παραπέμπει σε νοοτροπία και προσωπικότητα μικρομεσαίας ομάδας (που δεν είναι). Πόσο μάλλον όταν ο πάγκος του ήταν πλήρης από παίκτες της αξίας των Βιεϊρίνια (αδιανόητο πως δεν χρησιμοποιήθηκε), Άκπομ, Πέλκα, Βαρέλα, Μαουρίσιο...

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως με τον Αμπελ Φερέιρα ο ΠΑΟΚ δεν έχει νίκη σε φετινό ντέρμπι, με ΑΕΚ / Άρη / Παναθηναϊκό / Ολυμπιακό μαζεύοντας ισάριθμες ισοπαλίες. Στα δυο εκτός έδρας, σε ΟΑΚΑ και "Καραϊσκάκης", ο Φερέιρα τα προετοίμασε πολύ σωστά και η ομάδα του προηγήθηκε αλλά έμεινε χωρίςplan bκι απαντήσεις στα δεύτερα ημίχρονα, όταν Κωστένογλου και Μαρτίνς τα γύρισαν.

Στην Τούμπα με Άρη και Παναθηναϊκό στάθηκε τυχερός αφού ισοφάρισε στις ... βαθιές καθυστερήσεις. Και με εξαίρεση την ΑΕΚ στα υπόλοιπα τρία οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ είχαν σφοδρά παράπονα από τους δυο ξένους διαιτητές και τον Σιδηρόπουλο (στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης) που όρισε ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα. Πιθανότατα να είναι και συμπτωματικό...

ΔΙΑΦΟΡΑ... DNA

Στο δια ταύτα: αν δεν υπήρχαν τα πλέι οφ η χθεσινή ισοπαλία του ΠΑΟΚ θα ήταν πολύ πιο σημαντική στην κούρσα του τίτλου. Ο "δικέφαλος" τρέχει ένα αήττητο σερί που ανεβάζει την αυτοεκτίμηση της ομάδας αλλά “καλύπτει”/ "μακιγιάρει" τα δικά του "θέματα" που κάνει μπαμ ότι υπάρχουν.

Απλά στην Θεσσαλονίκη και λόγω... Λουτσέσκου αλλά και λόγω... dna / μεγέθους του συλλόγουδεν τρελαίνονται από το γεγονός πως ο Φερέϊρα αποδεδειγμένα δεν ξέρει πως να κερδίσει ελληνικό ντέρμπι. Όταν στον Ολυμπιακό γίνεται κριτική και αμφισβητείται ο Μαρτίνς επειδή στον 1,5 χρόνο του στην ομάδα έχει κερδίσει μόνο την ΑΕΚ από τηνBig 4ή γιατί σε 3 ματς με τον ΠΑΟΚ δεν έχει νίκη...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ