OPINIONS

Το παζάρι των ελεύθερων, η σεζόν των μεγάλων ρόστερ και καλών γυμναστών

Security with face masks stand in front of the Signal Iduna Park, Germany's biggest stadium of Bundesliga soccer club Borussia Dortmund, where a temporary coronavirus treatment center opened today in Dortmund, Germany, Saturday, April 4, 2020. Instead of the originally scheduled today football clash between Dortmund and Bayern, parts of the stadium were turned into a medical center for outpatient treatment and consultation. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Martin Meissner)
Security with face masks stand in front of the Signal Iduna Park, Germany's biggest stadium of Bundesliga soccer club Borussia Dortmund, where a temporary coronavirus treatment center opened today in Dortmund, Germany, Saturday, April 4, 2020. Instead of the originally scheduled today football clash between Dortmund and Bayern, parts of the stadium were turned into a medical center for outpatient treatment and consultation. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει γιατί είναι απαραίτητη η επανέναρξη του πρωταθλήματος, τις αποστάσεις που πρέπει να κρατήσει η Super League από την κεντρική οδηγία της UEFA, το ρίσκο για 2 κατηγορίες παικτών και πόσο θα πάει το "κούρεμα" στις Σουπερλιγκάτες!

Την ώρα που οι μεγάλες ευρωπαϊκές Λίγκες ( γερμανική, αγγλική, ισπανική, ιταλική), η μια μετά την άλλη, πλανάρουν/μεθοδεύουν πιθανές ημερομηνίες και τρόπους για την καλοκαιρινή ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων τους, στην Ελλάδα την προσεχή Τρίτη αναμένεται να γίνει το διοικητικό συμβούλιο της Super League, προκειμένου να αποφασιστεί η επανέναρξη της σεζόν με τη διεξαγωγή των playoffs και playouts.

Δεν ξέρω αν έπαιξαν ρόλο: 1ον) η υποχώρηση των νέων κρουσμάτων στην χώρα μας, που θα συνδυαστεί με μια γενικότερη και σταδιακή ελάφρυνση των μέτρων, τα οποία λογικά θα ανακοινώσει προσεχώς η Κυβέρνηση, 2ον) το πανευρωπαϊκό κύμα συνέχισης και ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων, στο πλαίσιο της κεντρικής γραμμής της UEFA, έστω κι αν οι κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας αποφάσισαν να τα διακόψουν, 3ον) η σκληρή/κυνική παραδοχή και σε επίπεδο ποδοσφαίρου, για την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το ξανάγραψα πως η κοινωνική απόσταση ήρθε για να μείνει στον νέο και... αλλαγμένο κόσμο αλλά το ποδόσφαιρο ενώ μπορεί να επιβιώσει για μήνες χωρίς θεατές στις εξέδρες δεν μπορεί χωρίς την... τηλεόραση. Αυτό είναι το Νο 1 εσοδό του, το οποίο δημιουργεί και... παράπλευρα έσοδα και έτσι παράγει πολύ χρήμα παγκοσμίως το ποδόσφαιρο. Οπότε για χάρη και της Τηλεόρασης το ποδόσφαιρο θα πρέπει να... επανεκκινηθεί για να υπάρξει ξανά οικονομική δραστηριότητα! Τόσο απλά και... κυνικά!

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κατά συνέπεια και στην χώρα μας πλέον φαντάζει ως το πλέον πιθανό, για την ακρίβεια πολύ πιθανό, να ξεκινήσει εκ νέου το πρωτάθλημα της Super League! Απολύτως φυσιολογικά κατά την γνώμη μας, κόντρα στις ακραίες και βιαστικές φωνές και αρθογραφίες προ 15μέρου (ακόμη και πρόσφατες), που ζητούσαν την άμεση διακοπή του, με παύλες ή χωρίς... παύλες.

Η ζωή στην μετά κορονοϊού εποχή θα έχει αλλάξει, ο φόβος δεν θα φύγει, θα παραμείνει, αλλά η ζωή (σχεδόν στην κάθε μορφή της) πρέπει να συνεχιστεί, με νέα δεδομένα και... μέτρα. Γιατί πολύ απλά με την αυτοαπομόνωση δεν πρόκειται να θεραπευτεί, ίσα ίσα που θα προκαλέσει τεράστια θέματα... οικονομικής και ψυχικής υγείας!

Στο δια ταύτα, αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι διοικήσεις των ΠΑΕ σε συνεργασία με την Λίγκα του Λυσάνδρου, θα αποφασίσουν το πότε και το που θα ξεκινήσουν/γίνουν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Διαβάζω βέβαια για το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η...τρελή "επιταγή" της UEFA να παίζουν περίπου τρία ματς κάθε εβδομάδα, σε μια μίνι σεζόν εξπρές(πέντε εβδομάδων).

Μόνο που στην κεντρική Ευρώπη ενδεχομένως να μην αποτελέσει πρόβλημα να παίζουν όλοι μπάλα στην ντάλα του καλοκαιριού (Ιούλιο μήνα), στην Ελλάδα όμως, πολύ αμφιβάλω λόγω θερμοκρασιών...

Τι θέλω να πω; Ναι στην επανέναρξη, όχι στις ακρότητες. Για την χώρα μας μιλάμε, οπότε πρέπει να συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα. Να ολοκληρωθεί δηλαδή η σεζόν αλλά όσο πιο γρήγορα γίνεται!

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, ΔΑΝΕΙΚΩΝ & ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΡΟΣΤΕΡ

Από εκεί και πέρα όλοι οι ειδικοί/επαγγελματίες του ποδοσφαίρου, συμφωνούν πως θα ζήσουμε ένα... περίεργο καλοκαίρι στο ποδόοσφαιρο, στην μετά καραντίνας εποχή.

Μεταγραφές δεν θα γίνουν, τουλάχιστον στα μεγέθη και τα ποσά που γινόντουσαν. Γιατί με εξαίρεση κάποιες μεγάλες ομάδες ανά πρωτάθλημα, καμιά άλλη δεν θα λειτουργήσει υπό φυσιολογικές συνθήκες, όπως δηλαδή προ κορονοϊού. Επίσης, στο ενιαίο μεταγραφικό παζάρι, καλοκαιριού και φθινοπώρου, θα κυριαρχήσουν οι ελεύθεροι και οι δανεικοί. Και όπως φαίνεται οι περισσότερες ομάδες θα χρειαστούν μεγάλα ρόστερ.

Με τα πρωταθλήματα να ολοκληρώνονται τον Ιούλιο, με το ελάχιστο των ημερών για διακοπές, με τους ποδοσφαιριστές το δίμηνο του lockdown να κάνουν γυμναστική σπίτι, αντιλαμβάνεται κάποιος πως πολύ πιο εύκολα τα κορμιά θα καούν και θα υπάρχει έξαρση των τραυματισμών.

Ουσιαστικά θα μιλάμε για μιάμιση σερί σεζόν χωρίς ξεκούραση. Για αυτό και είναι πολύ πιθανό την επόμενη σεζόν να έχουν με μεγάλες εκπλήξεις στις πορείες ομάδων και να πετύχουν οι ομάδες με τοπ γυμναστές

Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Μιλώντας με ανθρώπους διάφορων ομάδων της Super League τις προηγούμενες ημέρες, εισέπραξα την άποψη πως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές (Έλληνες και ξένοι) δεν θέλουν να επαναρχίσει - ολοκληρωθεί η σεζόν. Για αρκετούς και διαφορετικούς λόγους...

Ειδικά όμως, δυο κατηγορίες παικτών, οι ελεύθεροι (αυτοί δηλαδή που τελειώνουν τα συμβόλαια τους τον Ιούνιο) και οι δανεικοί, έχουν ένα βασικό λόγο παραπάνω να είναι από άκρως επιφυλακτικοί μέχρι αρνητικοί.

Τον πολύ μεγαλύτερο πλέον φόβο - μετά από δυο μήνες αποχής και... γυμναστικής στο σπίτι - να έχουν ένα ανεπιθύμητο τραυματισμό που θα αποτελέσει τροχοπέδη να βρουν το καλοκαίρι νέα ομάδα και συμβόλαιο. Είναι, λοιπόν, αρκετά σύνθετο το θέμα...

ΠΟΣΟ ΘΑ... ΠΑΕΙ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ"

Διάφορες απόψεις έχουν πέσει στις τηλεδιασκέψεις των ανθρώπων της Λίγκας (που συνθέτουν το γνωστό γκρουπ εργασίας που έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την καραντίνα), όσον αφορά τουλάχιστον στο τι κούρεμα σε συμβόλαια, συμβάσεις και μισθούς πρέπει να υιοθετηθεί.

Η πρόταση (μέχρι πρότινος) που ...εμφανιζόταν και ως η πιο συνετή δίκαια (άγνωστο αν έχουν την ίδια άποψη και οι ποδοσφαιριστές), μιλάει για κούρεμα 20% αν το πρωτάθλημα διακοπεί οριστικά. Και για 10% κούρεμα αν επαναρχίσει, με την διεξαγωγή των πλέι οφ και πλέι άουτ

ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ "ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ"

Κακά τα ψέμματα, έτσι όπως διαμορφώθηκε η βαθμολογία της Super League, μετά την αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία σεβάστηκε εκείνη της ΕΕΑ περί αφαίρεσης βαθμών από ΠΑΟΚ και Ξάνθη, ελάχιστες ομάδες θα έχουν ουσιαστικά ενδιαφέρον στα πλέι οφ/πλέι άουτ. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, για την "μάχη" της 2ης θέσης με... θέα στο επόμενο Champions League. Και οι Ξάνθη, Παναιτωλικός, Πανιώνιος, που θα παλέψουν για να αποφύγουν την μια θέση του υποβιβασμού και την άλλη που οδηγεί σε μπαράζ με τον 2ο της Super League 2.

ΥYπάρχει βέβαια μια σημαντική παράμετρος, που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, σε αυτή την διαδικασία (όταν επαναρχίσει). Οι πολλοί δανεικοί ή χωρίς(που τελειώνουν) συμβόλαια παίκτες μια ομάδας. Είτε επειδή δεν θα θέλουν να ρισκάρουν έναν τραυματισμό παίζοντας μετά από το δίμηνο lock down, είτε γιατί θα είναι ήδη "φευγάτοι" και ψιλοαδιάφοροι...

Photo credits: AP Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ