OPINIONS

Κερδίζει όπου θέλει

EUROLEAGUE / ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Κουβόπουλος γράφει για τον Ρικ Πιτίνο που πέτυχε ήδη τον πρώτο μεγάλο στόχο του, την ηδονή που προσφέρει ο Νικ Καλάθης και τον Ντίνο Μήτογλου που έρχεται με φόρα.

Πολλά στόματα έκλεισαν απόψε στην Ρωσία. Και στην Ελλάδα. Όχι απλά πολλά. Πάρα πολλά. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει μια τεράστια νίκη , απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και να «κλείσει» τον πρώτο γύρο τηςEuroleagueμε ρεκόρ 10-7 και άπαντες στην ομάδα και τα... πέριξ της να έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι για τα επόμενα 17 ματς που έρχονται στον δεύτερο γύρο.

Οι περισσότεροι είχαν τον Παναθηναϊκό τελειωμένο στο Καλίνινγκραντ. Θεωρούσαν πως η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη εύκολα ή δύσκολα θα έπαιρνε την νίκη, θα έριχνε χαμηλά τον Παναθηναϊκό και οι «πράσινοι» θα ταξίδευαν στο Μιλάνο, την άλλη εβδομάδα, για το ματς με την Αρμάνι με την πλάτη στον… τοίχο. Αμ δε…

Τα πράγματα είναι απλά. Ο Ρικ Πιτίνο έχει ήδη προλάβει να πετύχει τον πρώτο μεγάλο στόχο που είχε θέσει από την ημέρα που επέστρεψε. Να μπολιάσει και πάλι τον Παναθηναϊκό και τους παίκτες με την νοοτροπία του νικητή. Αυτό δεν φάνηκε πρώτη φορά απόψε. Είχε φανεί και στον αγώνα του «Παλάου Μπλαουγκράνα» απέναντι στην Βαρκελώνη. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός για 37 λεπτά ήταν μέσα στο ματς και στο τέλος έχασε στις λεπτομέρειες. Την Φενέρμπατχσε την κέρδισε μέσα στο άδειο ΟΑΚΑ και την ΤΣΣΚΑ την υπέταξε μέσα στην Ρωσία λίγο πιο μακριά από το «σπίτι» της. Αλλά για να τα λέμε όλα τα πράγματα στο Καλίνινγκραντ για την ομάδα του Ιτούδη ήταν πολύ καλύτερα από θέμα κόσμου.

Ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Και αυτό φαίνεται τόσο από την εξέλιξη του σκορ, όσο και από τους αριθμούς. Στο τέλος της ημέρας ο Παναθηναϊκός είχε 45 ριμπάουντ έναντι 46 της ΤΣΣΚΑ, είχε 28 ασίστ ενώ οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 19, είχε 7 κλεψίματα έναντι 2 των Ρώσων και σε 45 λεπτά ντέρμπι είχε μόλις 8 λάθη κόντρα στα 13 που είχαν οι παίκτες της ρωσικής «Αρκούδας».

Για να καταφέρει ο Πιτίνο να περάσει στον Παναθηναϊκό και πάλι την νοοτροπία του «τριφυλλιού» έπρεπε πρώτα απ’ όλα να κάνει τους παίκτες του να πιστέψουν στους εαυτούς τους. Και αυτό το έχει καταφέρει στον απόλυτο βαθμό. Τα αποψινά τρανά παραδείγματα είναι δύο. Ο Ντίνο Μήτογλου και ο Ουέσλι Τζόνσον. Ο Έλληνας παίκτης έκανε το παιχνίδι της ζωής του και σε 40:35 λεπτά συμμετοχής είχε 25 πόντους, 16 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα κάνοντας 8 προσωπικά ρεκόρ!

Ο Αμερικανός τεχνικός τον έχει πιστέψει, τον έχει κάνει άλλον παίκτη, τον εκμεταλλεύεται και στο «4» και στο «5» και πλέον ο Μήτογλου έχει αλλάξει επίπεδο. Έχει αλλάξειstatusκαι αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες στους αγώνες του Παναθηναϊκού. Την ίδια στιγμή ο 67χρονος προπονητής, δεν σταμάτησε να κινείται στην… σκακιέρα του ματς. Πότε με τα κοντά σχήματα, πότε με τα ψηλά σχήματα (με τον Παπαπέτρου στο «2»), αλλά η κίνηση… ματ ήταν άλλη. Η είσοδος του Ουέσλι Τζόνσον στο ματς που ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα στον Παναθηναϊκό. Ο Αμερικανός μπήκε στο παρκέ… άνιωθος, χωρίς φόβο, χωρίς αίσθηση του τι γίνεται… και «καθάρισε» το ματς. Με δύο μεγάλα τρίποντα, με μία μεγάλη άμυνα (τάπα) πάνω στον Μάικ Τζέιμς και με τοποθετήσεις που δημιουργούσαν καταστάσεις για τους συμπαίκτες του στην επίθεση.

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ

Αυτό που έχει γίνει απόψε με τον Καλάθη δεν υπάρχει. Δεν έχει προηγούμενο. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει ακούσει τα… πάντα. Τον έχουν περάσει πριονοκορδέλα. Και όλα αυτά σε ένα ματς που το πήρε όλο πάνω του. Στο ματς που ο Καλάθης έχει ακούσει και έχει «διαβάσει» τα πάντα είχε 22 πόντους, 6 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 1 κλέψιμο και μόλις 1 λάθος με την αξιολόγησή του να φτάνει το 40 σε 39:33 λεπτά συμμετοχής.

Για όσους δεν το καταλάβατε και θέλετε επανάληψη ο Καλάθης σε ένα παιχνίδι που ήταν ντέρμπι από την πρώτη μέχρι και την τελευταία φάση έκανε μόλις 1 λάθος. Βρείτε έναν άλλο παίκτη που να έχει αυτούς τους αριθμούς. Ναι. Ο Καλάθης έχει κάνει περισσότερα λάθη. Που δεν γράφονται στην στατιστική. Έχει πάρει λάθος αποφάσεις, έχει βεβιασμένες επιθέσεις, έχει κακές άμυνες… Αλλά σας παρακαλώ. Κάντε μας την χάρη πια με τον Καλάθη. Θέλετε δεν θέλετε είναι και αρχηγός και ηγέτης….

ΥΓ1: Το διπλό αυτό είναι τεράστιο για τον Παναθηναϊκό, αλλά αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να κάνει κάτι ανάλογο την ερχόμενη εβδομάδα στο Μιλάνο, τότε θα μιλάμε για άλλα πράγματα.

ΥΓ2: Και μετά το Μιλάνο το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού είναι… λουκούμι.

ΥΓ3: Τα 9:41 λεπτά συμμετοχής του Ουέσλι Τζόνσον ίσως αλλάξουν τα δεδομένα.

ΥΓ4: Κάπως έτσι είχαν αλλάξει τα δεδομένα πέρσι και με την περίπτωση του ΝτεΣόν Τόμας.

ΥΓ5: Ο Φριντέτ τελικά κάνει ή δεν κάνει για τηνEuroleague;

ΥΓ6: Μάικ ψυχάρα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ