OPINIONS

Παναθηναϊκός: Νέος, ωραίος και ελληνικός

Παναθηναϊκός: Νέος, ωραίος και ελληνικός

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ συνεχίζει να κερδίζει και να… ελπίζει. Ο Γιάννης Κουβόπουλος γράφει για έναν ακόμα μεγάλο στόχο και την κίνηση "ματ" της διοίκησης του τριφυλλιού.

Η σεζόν για τον Παναθηναϊκό δεν ξεκίνησε καθόλου καλά και, η αλήθεια είναι πως, συνεχίστηκε ακόμα χειρότερα. Ο Τσάβι Πασκουάλ από το περσινό καλοκαίρι μέχρι και την στιγμή που ελήφθη η απόφαση για λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών, δεν κατάφερε να δώσει στους πράσινους την απαιτούμενη χημεία, να ξεκαθαρίσει τους ρόλους και να μπορέσει να δώσει στους παίκτες του την ώθηση που χρειάζονταν για να βγάλουν στο παρκέ τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Και φυσικά δεν θα πούμε ποτέ ότι ο Τσάβι Πασκουάλ είναι κακός προπονητής. Το αντίθετο. Ο έμπειρος προπονητής είναι ένας εκ των κορυφαίων τεχνικών της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά όλα είναι στο… πρόγραμμα. Ο Καταλανός τεχνικός δεν μπόρεσε να «χτίσει» από την αρχή την νέα ομάδα που είχε στο μυαλό του, έδειξε… κολλημένος σε κάποια "θέλω" του που συγκεκριμένοι παίκτες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, ενώ και κάποιες από τις μεταγραφές που έκανε δεν του βγήκαν. Κάτι που μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες.

ΚΙΝΗΣΗ "ΜΑΤ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Και πάνω που όλοι θεωρούσαν ότι ο Παναθηναϊκός έχασε το… τρένο. Ότι η σεζόν 2018-2019 θα είναι μία από τις χειρότερες στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας, ήρθε η κίνηση "ματ"από πλευράς Δημήτρη Γιαννακόπουλου και τα άλλαξε όλα. Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός (μετά από πολλά χρόνια) είχε και πάλι στο ρόστερ του την αφρόκρεμα του ελληνικού μπάσκετ, τους καλύτερους παίκτες της γενιάς που έρχεται (μετά από αυτήν που είχε τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός) χρειαζόταν ένας άνθρωπος να μπορεί να διαχειριστεί, να "ψήσει" και να βγάλει στον… αφρό νεαρούς παίκτες με πλούσιο ταλέντο. Και ποιος καλύτερος από έναν προπονητή ο οποίος εδώ και 40 χρόνια δουλεύει με τα μεγαλύτερα ταλέντα του Αμερικανικού μπάσκετ.

Η επιλογή του Ρικ Πιτίνο μόνο τυχαία δεν ήταν… Η διοίκηση του Παναθηναϊκού δεν λογάριασε χρήματα, δυσκολίες και ρίσκο και κινήθηκε βάσει της απόφασης που είχε παρθεί εξαρχής. Το να "χτιστεί" δηλαδή ένας νέος, Ελληνικός, Παναθηναϊκός. Και με υλικά όπως ο Καλάθης, ο Παππάς, ο Παπαπέτρου, ο Μήτογλου, ο Αντετοκούνμπο και ο Παπαγιάννης μόνο κάτι πολύ καλό μπορείς να βγάλεις.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ

Στην αρχή της θητείας του Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό τα πράγματα έμοιαζαν να μην πηγαίνουν όπως τα είχαν φανταστεί στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ. Το έργο όμως του 66χρονου προπονητή μόνο εύκολο δεν ήταν. Χρειαζόταν χρόνο και ο ίδιος για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπως χρειαζόταν χρόνο και η ίδια η ομάδα για να μπορέσει να δουλέψει σε διαφορετική βάση, με διαφορετική νοοτροπία και φιλοσοφία. Και στην πορεία τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν. Συγκεκριμένοι παίκτες όπως ο Τόμας και ο Λεκαβίτσιους άρχισαν να κάνουν την διαφορά, αλλά όλο το βάρος είχε πέσει πάνω στους Έλληνες. Στους παίκτες, δηλαδή, που θα "χτιστεί" ο νέος Παναθηναϊκός.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ

Στα τελευταία 5 παιχνίδια της EuroLeague ο Παναθηναϊκός μετράει 4 νίκες. Οι πράσινοι έχουν επικρατήσει της Εφές και της Χίμκι στο ΟΑΚΑ, και της Γκραν Κανάρια και της Νταρουσάφακα σε Λας Πάλμας και Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα. Και τα έχουν καταφέρει παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ. Κάτι που φαίνεται τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Ποιος μπορεί να παραβλέψει την "τρομακτική" αγωνιστική άνοδο του Ιωάννη Παπαπέτρου; Ο Έλληνας παίκτης στην άμυνα κάνει τα πάντα, μαρκάροντας από το… ένα μέχρι και το τέσσερα, ενώ στην επίθεση έχει πλέον την ψυχολογία να απειλήσει από μακριά, να παίξει στοlowpost, να δημιουργήσει αλλά και να βάλει την μπάλα στο παρκέ.

Ποιος μπορεί να παραβλέψει την ουσιαστική επιστροφή του Γιώργου Παπαγιάννη; Στον Παναθηναϊκού δεν… έπεσαν από τα σύννεφα με το κακό αγωνιστικό του πρόσωπο στα μισά της σεζόν. Ήξεραν την κατάσταση και ήξεραν τι να περιμένουν. Ήξεραν όμως ότι έχει όλες τις προοπτικές, όλα τα εφόδια να επιστρέψει… δριμύτερος. Και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει γίνειtalkofthetownστηνEuroLeague.

Ποιος μπορεί να παραβλέψει την εξαιρετική παρουσία του Ντίνου Μήτογλου; Ο Έλληνας παίκτης είχε ξεκινήσει "ζεστός" από το καλοκαίρι, αλλά η αλήθεια είναι πως στην Πιτίνο… εποχή, έχει γίνει ακόμα καλύτερο. Έχει εμπλουτίσει το επιθετικό του παιχνίδι, ενώ έχει γίνει ανίκητος στα ριμπάουντ.

Μέσα σε αυτούς προσθέστε τον αρχηγό Νικ Καλάθη που έχει "καθαρίσει" ολοκληρωτικά το μυαλό του, τον ξεκάθαρο ρόλο του Θανάση, τον Παππά που λείπει αλλά όπως συνηθίζει θα επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός, αλλά και τον Γιώργο Καλαιτζάκη που πλέον είναι εμφανές ότι μπαίνει στην ομάδα σε κάθε ματς και περισσότερο.

Ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο, με όλα όσα γίνονται από πλευράς Ολυμπιακού πολύ δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα, δίνει την "μάχη" του για την είσοδό του στα playoffsκαι παράλληλα "χτίζει" κάτι πολύ μεγάλο.

Πλέον, δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος που να θεωρεί πως η σεζόν 2018-2019 είναι χαμένη…

ΥΓ1: Η αμερικανική φύση του Πιτίνο ταιριάζει γάντι σε παίκτες όπως ο Καλάθης, ο Θανάσης, ο Παπαπέτρου, ο Μήτογλου, ο Παπαγιάννης!

ΥΓ2: Τον Βουγιούκα δεν τον ξεχάσαμε. Ο Ίαν είναι μια κατηγορία μόνος του, αλλά δεν είναι στον… μέσο όρο ηλικίας του θέματός μας. Και φέτος ο Έλληνας σέντερ έχει αποδειχθεί τρανό παράδειγμα για όλους στο ΟΑΚΑ. Και αγωνιστικά και επαγγελματικά.

ΥΓ3: Σαφώς και οι νίκες στα Κανάρια και στην Πόλη ήρθαν επί κατώτερων αντιπάλων, αλλά έχουν τεράστια σημασία. Από εκεί που ο Παναθηναϊκός δεν κέρδιζε ούτε με… αίτηση μακριά από το ΟΑΚΑ, πλέον αρχίζει και ανακτά ξανά το χαμένο του…DNAμακριά από το "σπίτι" του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ