OPINIONS

Παναθηναϊκός: Υπογραφή Πιτίνο, δικαίωση Γιαννακόπουλου

EUROLEAGUE / ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Κουβόπουλος γράφει για το τεράστιο διπλό του τριφυλλιού στη Μόσχα, την επίδραση του Ρικ Πιτίνο και την τελική ευθεία για την πρόκριση στους 8 της EuroLeague 2018/19.

Καμία έκπληξη. Απολύτως καμία έκπληξη. Ο Παναθηναϊκός είναι «γεννημένος» για τέτοια παιχνίδια, για τέτοιες νίκες, για τέτοιες μεγάλες βραδιές. Πολλοί μπορεί να ήταν σίγουροι πως ο Παναθηναϊκός θα διασυρόταν στην Μόσχα, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη που βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης, αλλά οι παίκτες του «τριφυλλιού» είχαν άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Και οι παίκτες του Παναθηναϊκού αλλά κυρίως ο Ρικ Πιτίνο .

ΤΡΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ

Για τρίτο συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι ο Παναθηναϊκός απέδειξε στην πράξη πως το τσιπάκι έχει αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός δείχνει να αποκτά και πάλι το…. χαμένο τουDNA μακριά από το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και πλέον δείχνει ικανός να κάνει την ζημιά σε οποιοδήποτε γήπεδο της Ευρώπης. Και αυτό γιατί οι παίκτες του έχουν ξεκινήσει και πιστεύουν απόλυτα στις δυνάμεις τους, πατάνε πιο γερά από ποτέ στα πόδια τους και βγάζουν στο παρκέ τις πραγματικές τους δυνατότητες.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΙ ΡΟΛΟΙ

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως όλοι οι παίκτες στο ρόστερ του Πιτίνο έχουν ξεκάθαρο ρόλο. Από τον Καλάθη που ηγείται, τον Παπαπέτρου που ακολουθεί, τους Λάνγκφορντ και Κιλπάτρικ που είναι τα… βαριά επιθετικά χαρτιά, τον νέο εξελιγμένο Τόμας, τον Παπαγιάννη που στο πλάι του Καλάθη θα γίνει φόβος και τρόμος στηνEuroleague, τον Αντετοκούνμπο που κάνει την δουλειά του και με το παραπάνω, τον Λεκαβίτσιους που και απόψε έκανε αυτό που έπρεπε την κατάλληλη στιγμή, αλλά και τον Γκιστ που αρχίζει και γίνεται ένα από τα πλέον αξιόπιστα τεσσάρια, βοηθώντας τόσο στο να καλύψει το κενό του Μήτογλου, όσο και να γίνει ο… δάσκαλος του μικρού.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Και η ψυχολογία των «πράσινων» αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους αριθμούς της Μόσχας. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 41% στα δίποντα, 56,3% στα τρίποντα, 79% στις βολές, είχε 16 ασίστ και 10 λάθη. Στις μόνες κατηγορίες που η ΤΣΣΚΑ ήταν από πάνω ήταν τα ριμπάουντ όπου νίκησε κατά… κράτος (42-33) και στις βολές όπου οι παίκτες του Ιτούδη είχαν το εντυπωσιακό 21/23 την στιγμή που οι «πράσινοι» είχαν 15/19.

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΙΤΙΝΟ

Όλα αυτά δεν γίνονται στην τύχη. Είτε το θέλετε, είτε όχι. Όλα τα παραπάνω έχουν υπογραφή. Φαρδιά-πλατιά. Την υπογραφή του Ρικ Πιτίνο. Ο Αμερικανός του «τριφυλλιού» από την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα και έκατσε στον πάγκο του Παναθηναϊκού κατάφερε να αλλάξει πολλά. Κατάφερε να «χτίσει» την ψυχολογία των παικτών του, κατάφερε να «χτίσει» την φυσική τους κατάσταση και κατάφερε να «κρύψει» τις αδυναμίες τους.

Ο Παναθηναϊκός πλέον βαδίζει εκ του ασφαλούς με έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού (το λεγόμενο (painttouch) με το τεχνικό επιτελείο της ομάδας να ζητά όλο και περισσότερο να ακουμπάει η μπάλα στο «ζωγραφιστό». Οι «πράσινοι» είτε με ποστάρισμα, είτε με διεισδύσεις, είτε με αιφνιδιασμούς έχουν εξαιρετικά ποσοστά κάτι που τους κάνει να έχουν πολύ καλή ψυχολογία.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟY

Στην πορεία του χρόνου, στην πορεία της σεζόν ο Γιαννακόπουλος δικαιώνεται και στην επιλογή του Ρικ Πιτίνο. Ο Αμερικανός του «τριφυλλιού» ακόμα και να φύγει το καλοκαίρι θα έχει αφήσει μεγάλο έργο στην ομάδα. Και θα το έχει καταφέρει σε χρόνο ρεκόρ. Η βελτίωση του παιχνιδιού παικτών όπως ο Παπαγιάννης, ο Μήτογλου και ο Παπαπέτρου σαφώς και έχει να κάνει με την δική τους δουλειά, αλλά έχει να κάνει και με τον ίδιο τον Πιτίνο.

ΥΓ1: Το πιο δύσκολο έγινε. Τα πιο σημαντικά όμως είναι αυτά που έρχονται. Με Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ (με το γήπεδο να πρέπει να είναι κατάμεστο) και με Αρμάνι στο Μιλάνο σε μία εβδομάδα. Και τα μετά τα πιο… σημαντικά.

ΥΓ2: Είδατε πως αλλάζουν οι καιροί; Πως ήταν πριν από λίγο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός και πως είναι τώρα οι «αιώνιοι». Έτσι είναι το μπάσκετ, έτσι είναι ηEuroleague.

ΥΓ3: Οι πανηγυρισμοί στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού είναι το… μυστικό. Και αυτό κρατήστε το.

ΥΓ4: Όλα όσα έχει τραβήξει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να το πλήξουν ανεπανόρθωτα. Καλό θα ήταν έστω και την ύστατη στιγμή κάποιοι να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους, τις απόψεις τους και τις εμμονές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ