OPINIONS

The "R" factor

The "R" factor

Ο Γιάννης Κουβόπουλος γράφει για την ματσάρα του ΟΑΚΑ, την εμφάνιση… ζωής του Tyrese Rice και τους… Referees που μόνο απαρατήρητοι δεν πέρασαν.

Από το ξεκίνημα, κιόλας, του άρθρου θεωρώ πως μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι. Στο χθεσινό παιχνίδι του ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από τον Παναθηναϊκό, είχε περισσότερες λύσεις πάνω στο παρκέ, αλλά οι "πράσινοι" ήταν εκείνοι που είχαν τον τρόπο και την εμπειρία να κερδίσουν ένα ματς σαν και αυτό. Ένα μας γεμάτο… ιδιαιτερότητες.

Βλέπετε το χθεσινό μας ήταν το πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων που από εκείνο το αλήστου μνήμης παιχνίδι της 13ης Φεβρουαρίου του 2019 όταν ο Ολυμπιακός πήρε την απόφαση να μην εμφανιστεί στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού του Κυπέλλου και να αναχωρήσει άρον άρον από το ΟΑΚΑ. Από τότε μέχρι χθες… Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν συναντήθηκαν ποτέ, μιας και το ένα φύλλο αγώνα "έκλεισε" στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ και το άλλο στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με τον Ολυμπιακό να μην μπαίνει στον κόπο να κάνει την εμφάνισή του στο γήπεδο.

Και η ιδιαιτερότητα αυτή επηρέασε και τους δύο αντιπάλους. Από την το εκατέρωθεν σύνδρομο στέρησης και από την άλλη το άγχος. Ένα άγχος που ήταν όλο στην μεριά του Παναθηναϊκού. Και φάνηκε από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, όταν οι "πράσινοι" έδειχναν στοιχεία μη "καθαρού" μυαλού. Και από την άλλη οι παίκτες του Κεμζούρα οι οποίοι ήξεραν ότι παίζουν χωρίς να έχουν τίποτα να χάσουν. Και αυτό φάνηκε και στην στατιστική όπου ο Ολυμπιακός ήταν σχεδόν παντού καλύτερος. Στα τρίποντα ο Ολυμπιακός είχε το εντυπωσιακό 44%(11/25), είχε 7 περισσότερα ριμπάουντ (41-48) και είχε και 20 ασίστ έναντι μόλις 11 του Παναθηναϊκού. Αυτό που πρόδωσε όμως τον Ολυμπιακό ήταν οι βολές (64%) και ο εκπληκτικός Ταιρίς Ράις ο οποίος έκανε το παιχνίδι της ζωής του.

ΕΝΑΣ ΚΟΥΚΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Ο Αμερικανός αγωνίστηκε για 30:13 (με την επιλογή Πιτίνο να παίξει με δύο χειριστές να είναι ξεκάθαρη) και τελείωσε την αναμέτρηση με 41 πόντους. Επίδοση που αποτελεί την δεύτερη καλύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Ράις είχε 5/7 δίποντα, 8/16 τρίποντα, 7/7 βολές και 7 κερδισμένα φάουλ. Ουσιαστικά ο Ράις ήταν ο παίκτης που έκρινε το ματς. Έκανε… σμπαράλια τα αμυντικά πλάνα του Κεστούτις Κεμζούρα ο οποίος δεν δίστασε να παραδεχθεί στο τέλος του παιχνιδιού πως φέρει μεγάλη ευθύνη για το ότι η ομάδα του δεν μπόρεσε να περιορίσει τον παίκτη του Παναθηναϊκού.

Και μπράβο του γι αυτήν του την παραδοχή. Ο Ράις με την εμφάνισή του αυτή, ουσιαστικά, απέδειξε πως ένας… κούκος μπορεί να φέρει την άνοιξη και πως ένας παίκτης μπορεί να κερδίσει μια ομάδα μόνος του. Γιατί κακά τα ψέματα, αυτό έγινε χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ.

ΛΑΜΟΝΙΚΑ, ΡΙΖΙΚ ΚΑΙ ΠΕΡΟΥΓΚΑ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ

Για να τα λέμε όλα. Ο Ολυμπιακός είχε τις ευκαιρίες του (και μάλιστα αρκετές) να πάρει το ματς και να κάνει μια ακόμα τεράστια έκπληξη. Όπως εκείνη της Μόσχας, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ. Όμως οι "ερυθρόλευκοι" κάποια στιγμή σταμάτησαν να βρίσκουν μεγάλα σουτ (Πολ και Σπανούλη έβαλαν μπόλικα από δαύτα) ενώ και οι διαιτητές δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι περισσότερο.

Μπορεί κάποιοι να κάνουν λόγο για… τοξικοτήτα όποτε μιλάμε για διαιτησία αλλά έτσι είναι. Είναι και αυτή(οι) μέρος της εξίσωσης. Λαμόνικα, Ρίζικ και Περούγκα ήταν πάρα πολύ κακοί και "σφύριζαν" με ξεκάθαρα διαφορετικά κριτήρια. Έτσι ο Παναθηναϊκός είχε να υπερκεράσει ένα ακόμα εμπόδιο. Σημασία έχει ότι στο τέλος της ημέρας, τα κατάφερε.

ΤΟ ΠΙΟ ΓΕΡΟ ΒΗΜΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Πλέον ο Παναθηναϊκός έχει κάνει ένα ακόμα ισχυρό βήμα για την εδραίωσή του στην οκτάδα Βρίσκεται στην 6η θέση και ισοβαθμεί με Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην τέταρτη με ρεκόρ 8-4. Το πρόγραμμα πλέον μοιάζει να είναι πιο δύσκολο και από… Γολγοθάς μιας και την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει το ματς με την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη. Και ακολουθούν Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έπεται και η Αρμάνι στο Μιλάνο. Οπότε καταλαβαίνετε τι έχει μπροστά του ο Παναθηναϊκός. Η νίκη επί του Ολυμπιακού, ακόμα και στην παράταση, του δίνει τεράστια ψυχολογία εν όψει της συνέχειας.

ΥΓ1: Το καθοριστικό καλάθι που έστειλε το ματς στην παράταση, αλλά και οι δύο άμυνες που βγάζει στο τέλος του έξτρα πενταλέπτου ο Γιώργος Παπαγιάννης ίσως αποδειχθούν καθοριστικές φάσεις για την εξέλιξή του.

ΥΓ2: Μετά τους Σενγκέλια και Μονρό, ο Μήτογλου τα πήγε περίφημα και στον Πρίντεζη, αλλά και στον Μιλουτίνοφ. Σπουδαία δουλειά από τον Ντίνο που έχει ξεπεταχτεί για τα καλά.

ΥΓ3: Στα ριμπάουντ δεν ήταν κακός ο Παναθηναϊκός. Συνολικά μπορεί να έχασε την "μάχη", αλλά ο Πιτίνο έψαχνε ένα περιφερειακό να πάρει 6-7 ριμπάουντ, όπως έκανε ο Ντόνοβαν Μίτσελ στο Λούιβιλ. Ε, ο Καλάθης πήρε 10. αι μιας και ο λόγος για τον Καλάθη. Είχε 0/9 τρίποντα, αλλά την κατάλληλη στιγμή πάσαρε σωστά στον Παπαγιάννη, έβγαλε καθοριστικές άμυνες στην παράταση, ενώ έβγαλε και τα… πνευμόνια του Σπανούλη.

ΥΓ4: Για την ιστορία οι βολές είχαν φτάσει λίγο πριν το τέλος στο 16-31. Οι 22 του Παναθηναϊκού είναι πλασματικός αριθμός. Στην τρίτη και την τέταρτη περίοδο που ο Παναθηναϊκός έφτασε να προηγείται ακόμα και με 13 πόντους, οι "πράσινοι" συμπλήρωναν τα ομαδικά φάουλ στο πρώτο τρίλεπτο.

ΥΓ5: Στον Ολυμπιακό ήξεραν ότι η ένσταση που κατέθεσαν δεν έδενε από πουθενά και γι αυτό την απέσυραν.

ΥΓ6: Με 23% στα τρίποντα, τον Φριντέτ στο μηδέν και τον Καλάθη να έχει μόλις 1 ασίστ, ο Παναθηναϊκός του ημιχρόνου ήταν μπροστά με 7 πόντους. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της καθολικής ανωτερότητας του Παναθηναϊκού απέναντι στον Ολυμπιακό.

ΥΓ7: Ο Παναθηναϊκός είχε συνολικά 10/33 τρίποντα. Από αυτά ο Ράις είχε 8/16. Αν τα αφαιρέσουμε από τον συνολικό αριθμό, οι υπόλοιποι "πράσινοι" είχαν 2/17. Τραγικό. Αντιθέτως εξαιρετικός ο Παναθηναϊκό στις βολές με 19/22.

ΥΓ8: Ο Πιτίνο ετοιμάζει τον Ουάλι για «4»… Για να το δούμε κι αυτό. Ακόμα και στο κακό βράδυ του Φριντέτ ο Πιτίνο πήρε από τον παίκτη του αυτό που ήθελε σε συγκεκριμένα σημεία. Και το εξήγησε, όπως και σε όλους μας, τι πρέπει να αλλάξει…

ΥΓ9: Μαγική ατμόσφαιρα από τους φίλους του Παναθηναϊκού που γέμισαν το ΟΑΚΑ. Δεν έγινε το παραμικρό με την ομάδα του Ολυμπιακού να μένει ανενόχλητη στο παρκέ του γηπέδου για αρκετή ώρα μετά το τέλος του αγώνα. Όπως πρέπει να γίνεται πάντα και παντού.

ΥΓ10: Μπράβο στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για τα συγχαρητήρια που έδωσε στον Παναθηναϊκό για την φιλοξενία των «πράσινων». Κάποια πράγματα έστω και από «αιώνιους» πρέπει να αναγνωρίζονται. Γιατί οι "πράσινοι" κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες για να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

ΥΓ11: Το χθεσινό ματς ήταν το καλύτερο μάθημα για όλους εκείνους που έλεγαν για "30άρες", "40άρες" κλπ… όλοι αυτοί προφανώς και δεν ξέρουν τι σημαίνει Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Τώρα, κάτι πρέπει να έμαθαν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ