OPINIONS

Το άγγιγμα του... Πιτίνο

EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρικ Πιτίνο επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και ο Γιάννης Κουβόπουλος γράφει για το μαγικό του ντεμπούτο, το χάρισμα που έχει να "φτιάχνει" παίκτες και φιλάθλους και το τέλος που έβαλε σε σχήματα… ταμπού.

Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο ντεμπούτο για την επιστροφή του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο του τριφυλλιού. Ούτε ο ίδιος ο Hall of Famer. Ούτε η γυναίκα του που αυτή την φορά ήταν ο άνθρωπος που έμελλε να τον πείσει να κάνει και πάλι το υπερατλαντικό ταξίδι.

Γιατί εδώ, στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, όλοι τον αγαπάνε και τον σέβονται. Αυτά του είπε πριν αρχίσει να πακετάρει, πριν από μία εβδομάδα περίπου και τα λόγια της επιβεβαιώθηκαν άμεσα.

Εφτά λεπτά πριν από την έναρξη του χθεσινού παιχνιδιού, ο Ρικ Πιτίνο έκανε και πάλι την εμφάνισή του στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος, άρχισε να χειροκροτεί σαν να μην… υπάρχει αύριο και να τραγουδάει ρυθμικά το όνομά του. Ο coach γύρισε… σπίτι του, αλλά η αλήθεια είναι πως έμοιαζε σαν να μην έφυγε ποτέ.

Το φετινό εγχείρημα δεν είναι διόλου εύκολο. Και μάλιστα είναι 100 φορές πιο δύσκολο από το περσινό. Στις 26 Δεκεμβρίου του 2018 ο Αμερικανός ήρθε και ανέλαβε μια ομάδα που δεν είχε τίποτα να χάσει. Απολύτως τίποτα. Έπαιζε χωρίς… άγχος. Και τα κατάφερε στο ακέραιο. Και με ρόστερ χαμηλότερης ποιότητας. Τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο Πιτίνο έχει στα χέρια του μια εξαιρετική ομάδα, ένα εξαιρετικό ρόστερ και μια ακόμα πιο δύσκολη αποστολή. Ο Παναθηναϊκός είναι σε καλό δρόμο (λόγω και των δύο τελευταίων εκτός έδρας νικών), οι προσδοκίες είναι μεγάλες και ο Πιτίνο είναι έτοιμος για μια ακόμα τεράστια πρόκληση στην καριέρα του.

Ο Ρικ Πιτίνο, χθες, το βράδυ πρόλαβε να βάλει την σφραγίδα του. Πρόλαβε να δείξει πράγματα που μέχρι στιγμής δεν είχαμε καταφέρει να δούμε. Ο Αμερικανός άνοιξε το ρόστερ, μοίρασε τον χρόνο, δεν καταπόνησε τους παίκτες και το αποτέλεσμα ήταν το… 100-68, με τον Παναθηναϊκό να έχει την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης και ακόμα να μην έχουμε δει τίποτα.

Ο Πιτίνο από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα μοίρασε ρόλους. Έδωσε σε όλους να καταλάβουν τον λόγο που έχουν έρθει στην ομάδα. Έφτιαξε την ψυχολογία τους… Τους έκανε να αισθανθούν ασφαλείς και τους έβλεπες να πατούν το παρκέ πιο γερά από ποτέ.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ EVER

Ο… κακός αμυντικά Παναθηναϊκός (και όντως έτσι είναι) χθες είχε 34 deflections (γιατί αφού γύρισε ο Πιτίνο, γύρισαν και τα deflections). Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο να παίξει άμυνα. Να πιέσει την μπάλα, να πιέσει τις πάσες, να κρύψει το φως και ο ένας να καλύψει τα… νώτα του άλλου. Και οι πράσινοι το κατάφεραν στο απόλυτο. Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος σε όλα. Στα δίποντα, στα τρίποντα, στις βολές, στα ριμπάουντ (ναι, καλά διαβάσατε), στις ασίστ, στα λάθη στα κλεψίματα….Παντού.

Ήταν ανώτερος, επέβαλλε τον ρυθμό του πλήρως και δεν απειλήθηκε ποτέ. Και μόνο στα ψιλά δεν έχει περάσει το ότι στο πρώτο του παιχνίδι με τον Πιτίνο στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε τους λιγότερους πόντους μέχρι στιγμής στην σεζόν. Μόνο τυχαίο δεν είναι.

ΡΑΪΣ ΚΑΙ ΦΡΙΝΤΕΤ ΜΑΖΙ

Την ίδια ώρα είδαμε τον Τζίμερ Φρεντέτ να μένει στο παρκέ για σχεδόν 29 λεπτά. Μέχρι χθες δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Τώρα θα το βλέπουμε…. Ξανά και ξανά. Ο Πιτίνο ξέρει και μπορεί να τον διαχειριστεί. Όσα είπε στην συνέντευξη Τύπου για τις αμυντικές του ικανότητες, ούτε υπερβολές είναι ούτε ψέματα. Την ίδια στιγμή είδαμε Ράις και Φριντέτ μαζί… Κάποιοι θεωρούσαν πως αυτοί οι δύο δεν μπορούν να παίξουν μαζί. Ο Πιτίν θεωρεί ότι μπορεί και το είδαμε στην πράξη. Σαφώς και αυτό είναι κάτι που το δίνει και ο αντίπαλος. Τα γκαρντ της Μπασκόνια κούμπωναν σε αυτό το δίδυμο και ο Πιτίνο το εκμεταλλεύτηκε. Και όπως καταλαβαίνετε όσο περισσότερο παίζουν αυτοί οι δύο μαζί τόσο θα ξεκουράζεται ο Καλάθης.

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Πλέον ο Παναθηναϊκός βάζει στο μυαλό του για τα… καλά το ματς της ερχόμενης Παρασκευής στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό. Ένα ματς που περιμένουν όλη την σεζόν. Αλλά όποιος νομίζει ότι οι πράσινοι θα έχουν εύκολο έργο… γελιούνται. Οικτρά. Σε αυτό το ματς δεν έχει καμία σημασία η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, αλλά και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Σαφώς και το 3 στα 3 του Παναθηναϊκού του δίνει πλεονέκτημα, όπως πλεονέκτημα του δίνει και το ΟΑΚΑ, αλλά μέχρι… εκεί. Το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός είναι πάντα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Ανεξαρτήτως συνθηκών και δεδομένων.

ΥΓ1: Η ομάδα του Παναθηναϊκού πλέον βγάζει άλλη υγεία… Και οι παίκτες που είναι στον πάγκο και οι παίκτες που είναι στο παρκέ.

ΥΓ2: Η συνέντευξη Τύπου του Ρικ Πιτίνο είναι για σεμινάριο αθλητικής ψυχολογίας. Όσοι δεν την έχετε διαβάσει, διαβάστε τη και θα καταλάβετε. Βιβλίο πρέπει να γίνουν οι συνεντεύξεις του.

ΥΓ3: Για μία ακόμα φορά ο Ρικ Πιτίνο αναφέρθηκε στον αλληλοσεβασμό που υπάρχει με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ