OPINIONS

Το θέμα είναι να νικάς τον εαυτό σου

Το θέμα είναι να νικάς τον εαυτό σου

Ο Παναθηναϊκός βγήκε πολλαπλά κερδισμένος από το δεύτερο διεθνές τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος" και ο Γιάννης Κουβόπουλος αναλύει το γιατί.

Για μία ακόμα φορά ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι είναι πολλά περισσότερα από μια απλή ομάδα, από ένας απλός σύλλογος. Οι "πράσινοι", το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πραγματοποίησαν το δεύτερο διεθνές τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος" και απέδειξαν πως μέσα σε έναν -ουσιαστικά- χρόνο έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το κορυφαίο γεγονός της pre season σε όλη την Ευρώπη.

Σε ένα… μαγικό (και μπασκετικά και συναισθηματικά) διήμερο, οι κορυφαίοι του Ευρωπαϊκού μπάσκετ ήταν εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους, που έδωσαν και την ψυχή τους, στο να κάνουν τον Παναθηναϊκό την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός, ο κόσμος του, αλλά και οι ομάδες που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ για να πάρουν μέρος στο μεγάλο αυτό τουρνουά, ήταν εκεί για να πουν το δικό τους "ευχαριστώ" και να τιμήσουν την μνήμη του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου.

Αλλά δεν ήταν μόνο το συναισθηματικό κομμάτι… Η ομάδα του "τριφυλλιού" απέδειξε ότι πλέον παίζει… μόνη της και σε επίπεδο marketing. Η παρουσίαση της νέας φανέλας από… αέρος εντυπωσίασε, το νέο επιβλητικό, αλά ΝΒΑ jumbotron ακόμα είναι θέμα συζήτησης, ενώ και γενικότερα όλη η διοργάνωση δεν θύμιζε τίποτα από όσα έχουμε συνηθίσει στην χώρα μας. Και μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και την ποιότητα φιλοξενίας του Παναθηναϊκού απέναντι στις ομάδες που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ. Με αποκορύφωμα το απίθανο Σαββατόβραδο κάτω από την Ακρόπολη με τους παίκτες της Φενέρμπαχτσε, της Αρμάνι Μιλάνο και της Μακάμπι να μένουν με ανοικτό το στόμα…

Όσο για την βράβευση στον Σιμόν Μιζράχι…; Μία ακόμα τρανή απόδειξη πως ο Παναθηναϊκός ξέρει να σέβεται και να αναγνωρίζει. Να αναγνωρίζει τις παρουσίες εκείνες που έχουν βάλει φαρδιά την υπογραφή τους για να γίνει το μπάσκετ ακόμα μεγαλύτερο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Πλέον, ο Σιμόν Μιζράχι αποτελεί τον τελευταίο των "Μοϊκανών", από τους παράγοντες παλαιάς κοπής και θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους όσους εμπλέκονται με το άθλημα.

Πάμε τώρα και στο αγωνιστικό κομμάτι…

Επειδή κατά καιρούς έχει γίνει πολύ κουβέντα για διδακτικές ήττες, η αλήθεια είναι πως διδακτικές ήττες υπάρχουν μόνο σε αγώνες που δεν σε πληγώνουν. Και τέτοιοι αγώνες είναι οι φιλικοί. Γιατί σε όλους τους άλλους, πάντα, έχει κάτι να χάσεις. Και το θέμα είναι να νικάς. Όχι τον αντίπαλό, αλλά τον εαυτό σου. Να εντοπίζεις λάθη και αδυναμίες, να τις διορθώνεις και να βελτιώνεσαι.

Και η ήττα του Σαββάτου από την Μακάμπι είναι 100% διδακτική. Όλα τα… καμπανάκια "χτύπησαν" στον Αργύρη Πεδουλάκη που είδε την ομάδα του να βγάζει στο παρκέ του ΟΑΚΑ όλα τα… κουσούρια της. Όλες τις αδυναμίες της και να γίνονται περισσότερο από ορατά όλα αυτά που πρέπει να δουλευτούν άμεσα, μιας και μας χωρίζουν μόλις πέντε ημέρες από την έναρξη του πρωταθλήματος και περίπου ένα δεκαήμερο από το ξεκίνημα της Ευρωλίγκας.

Η αλήθεια πάντως είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει μπει σε έναν δρόμο ξεκάθαρο. Έχει βγάλει πάνω στο παρκέ όσα θέλει να κάνει, έχει ανοίξει τα χαρτιά του με ποιον τρόπο θέλει να παίξει και είναι εμφανείς και οι αδυναμίες του, αλλά και τα πλεονεκτήματά του. Τα τελευταία μάλιστα φάνηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αναμέτρηση με την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Πάμε να τα δούμε όλα μαζί…

*Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ακόμα… φουλ δουλειά στην αμυντική του λειτουργία. Μπορεί αυτή την φορά ο Πεδουλάκης να ετοιμάζεται να… λανσάρει έναν πολύ πιο επιθετικό Παναθηναϊκό αλλά η άμυνα θα είναι και πάλι η κολώνα της ομάδας. Και το βασικότερο στοιχείο της κακής αμυντικής λειτουργίας του Παναθηναϊκού είναι το ριμπάουντ. Κάτι που έχει φανεί σε όλα τα φιλικά. Για την ιστορία απέναντι στην Μακάμπι οι "πράσινοι" είχαν 20-3 και οι Ισραηλινοί 32-11. Δηλαδή 20 παραπάνω… Απέναντι στον "Ζοτς" ο Παναθηναϊκός είχε 21-6 και οι Τούρκοι 19-13… Καλύτερη απόδοση, αλλά και πάλι χαμένος….

*Ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι κατάφερε να κάνει το μειονέκτημά του πλεονέκτημα. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το τρίποντο. Οι "πράσινοι" έχουν μετατραπεί σε…. Δολοφόνοι πίσω από την γραμμή των 6,75 μέτρων. Το Σαββατοκύριακο είχαν ποσοστό που άγγιξε το 40,2%. Στον πρώτο αγώνα είχαν 9/26 (34,6%) ποσοστό που αν είχαν πέρσι θα έκαναν… πάρτι, ενώ χθες τελείωσαν την αναμέτρηση με 11/24. Δηλαδή, σχεδόν 46%.

*Η Jimmermania ξεκίνησε πολύ νωρίς στο ΟΑΚΑ. Ο Αμερικανός είναι αποφασισμένος να τρελάνει κόσμο και άμυνες, αφού έχει προλάβει να αποδείξει πως στα βράδια του θα πάρουν… φωτιά τα διχτάκια. Στον ημιτελικό ο Φριντέτ είχε 3/5 τρίποντα και χθες 5/5. Δηλαδή τελείωσε το "Παύλος Γιαννακόπουλος" με 8/10 τρίποντα και 80%. Το θέμα, όμως, είναι πως θα μπορέσει να μείνει ανεπηρέαστος από όλες τις άμυνες που θα προσαρμόζονται πάνω του και θα τον τρελάνουν στο ξύλο… Μπασκετικά πάντα.

*Ο Ταιρίς Ράις ήρθε και απέδειξε πως είναι ο παίκτης που έψαχνε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια. Με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του μόνο για back up δεν λογίζεται, ενώ είναι ευλογία για τον Νικ Καλάθη και τον Αργύρη Πεδουλάκη. Την μοιράζει με κλειστά τα μάτια και την βάζει από παντού σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα. Μεγάλο πράγμα για τον "Άρτζι" να ξέρει πως έχει την δυνατότητα να τραβήξει τον Νικ στον πάγκο και να μην χάσει από… ποιότητα η ομάδα του.

*Και μιας και ο λόγος για τον Καλάθη, 11 ασίστ το Σάββατο, 12 την Κυριακή και μια ανάσα από το triple double (9 πόντοι, 12 ασίστ και 9 ριμπάουντ) με το… καλημέρα!

*Τέλος ο Ίαν Βουγιούκας. Ο παίκτης που οι ειδικοί αποφάσισαν το καλοκαίρι πως δεν έχει θέση στον Παναθηναϊκό. Ο Έλληνας σέντερ δεν αγωνίστηκε κόντρα στην Μακάμπι, αλλά απέναντι στην Φενέρμπαχτσε έστησε… πάρτι. Με κινήσεις που θα ζήλευε ακόμα και ο Καλάθης έκανε… χαζούς τους ψηλούς της Φενέρμπαχτσε και αγωνιζόμενος για 20 λεπτά είχε 9 πόντους με 4/2 δίποντα και ½ βολές, αλλά και 2 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Όντας ο δεύτερος της ομάδας του στην σχετική λίστα, πίσω από τον Καλάθη.

ΥΓ1: "Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνάς" είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για τον Παύλο και τον Θανάση…Όποιος έχει βρεθεί στην θέση αυτή, να χάσει έναν δικό του άνθρωπο μπορεί να καταλάβει απολύτως την σημασία των λέξεων αυτών!

ΥΓ2: "Ο Παύλος Γιαννακόπουλος με έκανε καλύτερο άνθρωπο" είπε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς…

ΥΓ3: Είναι πολύ αστείο να βλέπεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από αγώνες. Η για να είμαστε πιο σωστοί είναι αστείο και… τραγικό μαζί. Το Σάββατο το βράδυ ο Παναθηναϊκός δεν έμπαινε στην οκτάδα της Ευρωλίγκας με τίποτα και ο Αργύρης Πεδουλάκης θα έπρεπε να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο και την Κυριακή η ομάδα μπήκε στην οκτάδα και με λίγη τύχη πάει Final-4. Και όλα αυτά από τις… ανυπόγραφες καρικατούρες των social media. Η αλήθεια είναι πως με τέτοιες προσωπικότητες δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να βγάζει τα συμπεράσματά του. Το θέμα είναι όμως πως όσοι έχουν την ελάχιστη γνώση από το άθλημα ξέρουν ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή, μιας και ακόμα είναι 23 Σεπτεμβρίου και η σεζόν δεν έχει καν αρχίσει…

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ