OPINIONS

Αν οι διαιτητές δεν σταματήσουν το "νιαούρισμα", τοbullyingθα συνεχιστεί

Αν οι διαιτητές δεν σταματήσουν το "νιαούρισμα", τοbullyingθα συνεχιστεί

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ατολμία των Σκουλά - Παπαπέτρου, τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία των διαιτητών και την προς στιγμήν πλήρη επικράτηση του bullying μετά την επίθεση στον Θανάση Τζήλο.

Τελείωσε το 2018 με την «μαφιόζικη» επίθεση στον Θανάση Τζήλο, του οποίου οι κραυγές στοvideoπου είχε κυκλοφορήσει ακόμα ηχούν στ’ αυτιά όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Τρόμο προκαλούν ακόμα οι φωτογραφίες από το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε αλυσίδα εξελίξεων.

Απόφαση των διαιτητών για αποχή, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων από όλους (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, ομάδες), «συναγερμός» σε κυβέρνηση και αστυνομία για έρευνα και τελική σύλληψη των δραστών.

Στις 4 Ιανουαρίου λαμβάνει χώρα στα γραφεία της ΕΠΟ σύσκεψη στην οποία μετέχουν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, οι επικεφαλής της ΕΠΟ και ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, ο «υπερσύβουλος» Πέτερ Φούσεκ και οι τρεις της ΚΕΔ (Περέιρα – Μαρίν – Λίντμπεργκ) μαζί με τον ταξίαρχο Δημήτρη Αθανασόπουλο και τρεις εκπροσώπους των διαιτητών: τους διεθνείς Τάσο Παπαπέτρου, Γιάννη Παπαδόπουλο, Πολυχρόνη Κωσταρά.

Εκφράζουν τα παράπονά τους και άρουν την αποχή οι διαιτητές.Ο Βασιλειάδης τους παροτρύνει «εφεξής να καταγγέλλουν κάθε μορφή πίεσης και κακής συμπεριφοράς, γιατί ό,τι δεν καταγγέλλεται, δεν τιμωρείται» διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση της ΕΠΟ.

«Μη φοβάστε, να καταγγείλετε τα πάντα και θα δείτε αντίδραση», προσθέτει ο Γραμμένος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περέιρα που τους έχει παροτρύνει πολλάκις να γράφουν τα πάντα στο φύλλο αγώνα και να καταγγέλλουν κάθε μορφήbullying.

ΚΑΝΑΝΤΙ, ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΚΑΙ «ΚΕΝΑ» ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ

Μετά απ’ όλα αυτά ξεκινά το πρωτάθλημα. Και τι γίνεται στην πρώτη κιόλας αγωνιστική του 2019; Ο προπονητής του Ατρόμητου Νταμίρ Κάναντι την «πέφτει» στο (παρόντα στο meeting!!!) Παπαπέτρου μετά τη λήξη του Ατρόμητος – Παναιτωλικός 2-2.

Για τις καθυστερήσεις και επειδή «δεν μας σεβάστηκε» όπως είπε ο Αυστριακός κόουτς στη συνέντευξη Τύπου. Ο Κάναντι του Ατρόμητου, από τον οποίο προέρχεται παραγοντικά ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Βαγγέλης Μπαταγιάννης, που επίσης ήταν παρών στη σύσκεψη όπου «του ζητήθηκε οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας να ρίξουν τους τόνους!» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΠΟ. Σουρεαλιστικό, έτσι δεν είναι;

Προφανώς δεν γράφει τίποτα ο Παπαπέτρου στο φύλλο αγώνα, γι’ αυτό και ο Κάναντι δεν κλήθηκε σε απολογία από τη Σούπερ Λίγκα. Ο Παπαπέτρου ο διεθνής. Ο Παπαπέτρου που εκπροσωπούσε τους διαιτητές στη συνάντηση με όλους τους φορείς. Δεν έγραψε τίποτα για κάτι που το έχει δει μέσω ΕΡΤ και ιστοσελίδων όλη η Ελλάδα! Για κάτι αληθές, φανερό και βιντεοσκοπημένο!

Την επόμενη ημέρα στην Τρίπολη, Λουτσέσκου – Κωνσταντινίδης –Σαραϊδάρης και ένα «βουνό» κατευθύνονται προς τον ρέφεριMανώλη Σκουλά μετά τη λήξη του ημιχρόνου: 0-0 το σκορ με σόου Πασχαλάκη στις πάμπολλες ευκαιρίες του Αστέρα και λανθασμένα (από τον βοηθό, όχι από τον Σκουλά) ακυρωθέν γκολ του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ για οφσάιντ.

Προφανώς πάλι ο Σκουλάς δεν γράφει τίποτα στο φύλλο αγώνα. Διότι αν είχε γράψει, θα είχαν κληθεί σε απολογία όσοι διαμαρτυρήθηκαν εντός αγωνιστικού χώρου. Ο Σκουλάς που θεωρείται (και δικαίως, διότι είναι ήδη καλός διαιτητής και ο Νο 1 ανερχόμενος στην Ελλάδα) το «πουλέν» της ΚΕΔ! Ο Σκουλάς που χρίστηκε διεθνής χωρίς να έχει συμπληρώσει καλά – καλά δύο σεζόν στη Σούπερ Λίγκα: τόσο πολύ τον πιστεύει ο Περέιρα!

Και τόσο πολύ τον «πρόδωσε» τον Πορτογάλο στην Τρίπολη, όπως και ο Παπαπέτρου στο Περιστέρι. Ο Σκουλάς, ο οποίος λίγες ημέρες πριν (8/1/2019) είχε παραχωρήσει «την πρώτη συνέντευξη μετά από 15 χρόνια στονSport Fm89.5 του Βόλου και είχε πει μεταξύ άλλων:

«Είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου, είμαστε σαν τους ποδοσφαιριστές, απλώς δεν έχουμε την ίδια αντιμετώπιση από την κοινή γνώμη. Βλέπουμε καθημερινά το πρόσωπό μας σε πρωτοσέλιδα, όπου είμαστε στοχοποιημένοι πολλές φορές. Υπάρχουν και στοχευμένα δημοσιεύματα από τη μέρα του ορισμού ως τη μέρα του αγώνα, που εντάσσονται σ’ έναν ψυχολογικό πόλεμο.

Προφανώς δε λέμε ότι δε φταίμε κι εμείς, αλλά δεν είναι δυνατόν όλα τα κακά του ποδοσφαίρου να εντοπίζονται στους διαιτητές.Υπάρχουν και προπονητές και ποδοσφαιριστές που κάνουν λάθη και λογικό είναι, γιατί είναι άνθρωποι. Ωστόσο, το λάθος του διαιτητή είναι αυτό που μένει κι αυτό που σχολιάζεται.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να ασχολείσαι με τη διαιτησία στην Ελλάδα, το να δέχεσαι συνεχώς κριτική και πιστέψτε με ότι οι καλές στιγμές και οι σωστές αποφάσεις είναι πολύ περισσότερες από τις κακές, αλλά δυστυχώς οι κακές αναδεικνύονται».

ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ – «ΦΟΥΣΚΕΣ» ΚΑΙ «ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ» ΠΕΡΕΪΡΑ

Υπάρχει, λοιπόν, κάποια ελπίδα όταν μετά από όοοολα αυτά που έχουν συμβεί ο Νο 1 ανερχόμενος Έλληνας διαιτητής και ο διεθνής Παπαπέτρου που εκπροσώπησε τους συναδέλφους του στη σύσκεψη της 4Ιανουαρίου δεν γράφουν τίποτα στα φύλλα αγώνα για τον Κάναντι και τον ΠΑΟΚ; Η απάντηση είναι «όχι, δεν υπάρχει»!

Προς το παρόν τα «παχιά λόγια» των διαιτητών σκάνε σαν φούσκες. Προς το παρόν το bullyingδεν νικά απλώς, αλλά θριαμβεύει! Κι αν συνεχίσουν έτσι αυτού του επιπέδου οι Έλληνες διαιτητές, δηλαδή οι θεωρούμενοι «top», δεν πρόκειται να σφυρίξουν σε ντέρμπι μέχρι να σβήσει ο ήλιος! Ούτε πρόκειται να ανέβουν κατηγορία στηFIFA, ούτε να πάρουν πολλά ευρωπαϊκά ματς.

Ο Μέλο Περέιρα που δικαίως μπορεί να αισθάνεται «προδομένος» από αυτούς τους δύο διαιτητές, έχει κάθε λόγο να τους αφήσει εν συνεχεία εκτός από «μεγάλα» ματς «τύπου Αστέρας – ΠΑΟΚ». Για ντέρμπι, ούτε λόγος. Ξένοι ρέφερις και στον δεύτερο γύρο, με ανοιχτό ενδεχόμενο μόνο για τον Τάσο Σιδηρόπουλο.

Ίσως θα έπρεπε να τους «τιμωρήσει» κιόλας, για να περάσει το μήνυμα προς όλους! Στην παρ. 4 του άρθρου 73 του κανονισμού Διαιτησίας ορίζεται ως «διαιτητικό παράπτωμα» η «παράλειψη πλήρους και λεπτομερούς συμπλήρωσης του Φύλλου Αγώνα».

ΑΝ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Ναι, είναι… επικίνδυνο σπορ η διαιτησία στην Ελλάδα, έχουν δίκιο οι ρέφερις. Ναι, ζουν και αναπνέουν στη δυσωδία. Σε ατμόσφαιρα μαφίας και υποκόσμου. Μεmediaκές επιθέσεις, με πολλούς παράγοντες- «κάφρους», με στοχοποίηση. Και έχουν ως μοναδικό στόχο (μιλάμε για τους «κανονικούς», όχι για σκουριασμένα γρανάζια παλαιότερων συστημάτων) να γευτούν το νέκταρ και την καταξίωση ευρωπαϊκών αγώνων.

Όμως, από την άλλη πλευρά, αν κάποιοι εξ αυτών υπ’ αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν σηκώσουν ανάστημα, δεν δείξουν προσωπικότητα και άντερα για τα αυτονόητα και τα στοιχειώδη, δεν θα αλλάξει τίποτα.

Έχουν αυτή την περίοδο την πιο ισχυρή (υπο)στήριξη κυβέρνησης, αστυνομίας, ΕΠΟ, UEFA, FIFA. Ας μην την αφήσουν να πάει στράφι! Ας σεβαστούν πρωτίστως τους εαυτούς τους για να τους σεβαστούν και όλοι οι υπόλοιποι. Για να μην παραπονιούνται σαν κλαίουσες ότι «οι παίκτες και οι παράγοντες συμπεριφέρονται διαφορετικά στους ξένους διαιτητές».

Εκείνοι τους δίνουν αυτό το δικαίωμα να συμπεριφέρονται έτσι! Και σε τελική ανάλυση, ας σκεφτούν ότι υπάρχει και το «όποιος φοβάται, πάει και κοιμάται»! Κι αν δεν «κοιμηθεί» θα μείνει μια ζωή στάσιμος, εδώ στο Ελλάντα. Να παίρνει το… «Αστέρας – ΠΑΟΚ» και το… «Ατρόμητος – Ολυμπιακός» ως το σημαντικότερο ματς της καριέρας του και να βλέπει ξένους ρέφερις στα ντέρμπι.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ