OPINIONS

Ο εγγυητής της ομαλής μετάβασης

Ο εγγυητής της ομαλής μετάβασης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη συμφωνία του Γιάννη Αλαφούζου με τον Νίκο Νταμπίζα, τη στάση του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντκαι τις κινήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σε μια εποχή όπου όλα στον Παναθηναϊκό είναι ρευστά.

Συνήθως οι "επιστροφές" των παικτών δεν είναι επιτυχημένες στις ομάδες. Υπάρχουν, βεβαίως και εξαιρέσεις. Όπως του Γιώργου Καραγκούνη, ο οποίος μετά τη θητεία του στην Ιντερ και στην Μπενφίκα, έφτασε στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ και στους "32" τουEuropaμε τον Παναθηναϊκό, πήρε το μοναδικό νταμπλ της καριέρας του και διεκδίκησε άλλα δύο πρωταθλήματα που έχασε στο φινάλε με το Τριφύλλι στο στήθος. Ο φίλος του, Νίκος Νταμπίζας, θα τα καταφέρει άραγε στη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό;

Το σίγουρο είναι ότι αναλαμβάνει και πάλι σε πολύ δύσκολη εποχή, όπως και το 2013, όταν και πάλι ο Παναθηναϊκός ήταν τιμωρημένος από τηνUEFAγια τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τότε ο Νταμπίζας είχε κάνει εκπληκτική δουλειά μαζί με τον Γιάννη Αναστασίου, προτού ο κόουτς αλλάξει… ρότα. Εκπληκτική δουλειά στις μεταγραφές με το απίστευτο 11/12 (πλην του Μπαϊράμι), στο αγωνιστικό τμήμα, στην ΠΑΕ, παντού. Τώρα;

Τώρα οι συνθήκες είναι κάπως διαφορετικές. Και θα έχει στο κεφάλι του και τον Αλαφούζο που "διόρθωσε" το μεγαλύτερο λάθος της πενταετίας του στον Παναθηναϊκό, αλλά και τον Πιεμπογκσάντ με τους συνεργάτες του, που έχουν λόγο για την ομάδα και σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο.

Ο Νταμπίζας δεν συνιστά πανάκεια δια πάσαν παναθηναϊκή νόσον. Δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα του κλαμπ. Όμως είναι ένας εγγυητής ομαλότητας σε μια ομάδα στην οποία καλείται ως τώρα να διαπραγματευτεί με τους παίκτες για νέα συμβόλαια ο Βασίλης Κωνσταντίνου, τον οποίο οι παίκτες δεν ήθελαν να βλέπουν στο Κορωπί, λόγω της αναξιόπιστης εικόνας που άθελά του έχτισε προς τους ποδοσφαιριστές.

Ταυτόχρονα, δε, ο Νταμπίζας προσφέρει και ένα "μαξιλαράκι ασφαλείας" στον Αλαφούζο και στο κλαμπ αν τελικά ο Πιεμπονγκσάντ δεν αναλάβει τις τύχες της ομάδας. Το "μνημονιακό" πλάνο το ξέρει καλά, αυτό που ζητούσε και ζητά από τον Αλαφούζο είναι μόνο η συνέπεια! "Λίγα, αλλά πάντα στην ώρα τους και πάμε με ποδοσφαιρική λογική": αυτή είναι η απαίτησή του. Και ο Αλαφούζος δεν είναι σε φάση… Εσιέν. Άρα, κοινός προσανατολισμός.

ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟFUNDOΝΤΑΜΠΙΖΑΣ

Αν την επόμενη εβδομάδα η προφορική συμφωνία Νταμπίζα – Αλαφούζου με το πράσινο φως του Πιεμπονγκσάντ ανακοινωθεί και επισήμως, αυτό τοdealθα εξυπηρετήσει αφάνταστα όχι μόνο τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, αλλά και τους επίδοξους αγοραστές της ΠΑΕ. Τοfund, εκτός από τη δεδομένη καθυστέρηση των διαδικασιών που προκαλούν προβλήματα για την επόμενη σεζόν στον Παναθηναϊκό, αντιμετωπίζει ένα ακόμα, σοβαρότερο πρόβλημα.

Είναι κάτι "ξένο" στους φίλους της ομάδας. Δεν έχει λαϊκίσει ο Ταϊλανδός, δεν έχει πουλήσει ελπίδα, δεν έχει τάξει πρωταθλήματα και Κύπελλα, μεταγραφές και παικταράδες, πρωταθλήματα και Κύπελλα. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, τοfundμοιάζει αυτή την περίοδο κάτι πολύ μακρινό και απρόσωπο στον οπαδό και τον φίλο της ομάδας. Δεν έχει έναν φανερό εκπρόσωπο στην Ελλάδα, δεν έχει έναν "ποδοσφαιρικό" άνθρωπο στην ομάδα του.

Γι’ αυτό και αντιμετωπίζεται με συστολή και "ψύχρα" από την πλειονότητατων οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι ασφαλώς και επιπροσθέτως κατατρύχονται και από τα βαθύτατα κατάλοιπα της εποχής Τσάκα και αντιμετωπίζουν με εγγενή αρνητισμό σχεδόν καθετί ξενόφερτο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΠΑΕ.

Ο Νταμπίζας, λοιπόν, θα προσφέρει χωρίς να το επιδιώκει – μόνο και μόνο με το προφίλ που έχει στους οπαδούς της ομάδας – μεγάλες "υπηρεσίες" στοfund. Υπηρεσίες "αξιοπιστίας"! Σε μια περίοδο που ο Πιεμπονγκσάντ και οι Έλληνες συνεργάτες του ακόμη… αναζητούν τον "τοποτηρητή" που θα συζητά στην Αθήνα τα σημαντικά θέματα με τον Αλαφούζο και τους τωρινούς διοικούντες την ΠΑΕ, ο Νταμπίζας μοιάζει το ιδανικό όχημα για το δύσκολο πέρασμα του Παναθηναϊκού από τη μεταβατική περίοδο στη "νέα εποχή", αν ασφαλώς στις 30 Ιουνίου έχουμε υπογραφές, τζίφρες, κάμερες και φωτογράφους. Είναι το πρόσωπο που εν μέρει "καλύπτει" το σοβαρό κενό του "PanAsia Investement"fundσ’ αυτό το μεσοδιάστημα, διότι έχει "εγκριθεί" και από τον Ταϊλανδό και την ομάδα του.

ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ "ATHENSALIVE" ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Την ίδια στιγμή, πάντως, που τοfundτου Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ αρχίζει τον οικονομικό έλεγχο (με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά έχοντας την 27+20 εκατ. ευρώ προσφορά στο χέρι), ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να παρατήσει την προσπάθειά του για τον Παναθηναϊκό. Φάνηκε και από τη συνέντευξή του στονSport24Radio, αλλά και από την απόφασή του να αναλάβει τις τύχες του Ερασιτέχνη.

Αν υλοποιήσει αυτή την απόφασή του, ο Γιαννακόπουλος θα προσφέρει σωσίβιο σε τμήματα που φυτοζωούν, θα συσπειρώσει στο πρόσωπό του περισσότερους φίλους του Παναθηναϊκού και θα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του συλλόγου, ακόμη κι αν δεν διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ.

Αυτό για το οποίο θα πρέπει να "τρέξει" είναι η έγκριση του "AthensAlive" πρότζεκτ, για το οποίο πέρα από τα ωραία λόγια του εκπροσώπου της "RedStone", Μαρκ Αλεξάντερ, έχει "κολλήσει". Μ.ο.U μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών δεν μπορεί να υπογραφεί, το δεύτερο σχέδιο που κατατέθηκε από την κοινοπραξία στα αρμόδια Υπουργεία είναι ευάλωτο στο Σ.τ.Ε και το όλο θέμα προς το παρόν έχει "κολλήσει".

Αν ο Παναθηναϊκός καταλήξει στοfundτου Πιεμπονγκσάντ, ο Βοτανικός θα είναι προ των πυλών και χωρίς τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, οι εγκαταστάσεις της Καλογρέζας μπορεί να εξελιχθούν σε ένα καλύτερο "Σταύρος Νιάρχος" με αθλητική χροιά, όχι όμως και με πράσινο χρώμα.

"Δεν χρειάζεται να είμαστε οι ιδιοκτήτες για να παρέχουμε στον Παναθηναϊκό το "σπίτι" που του αξίζει. Αν το deal προχωρήσει, θα μιλήσουμε μετά χαράς με τον νέο ιδιοκτήτη" ήταν το πιο σημαντικό από όσα είπε χθες ο Μαρκ Αλεξάντερ. Δεν το είπε στη δήλωσή του, αλλά στοtwitter.

Και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο γήπεδο μπάσκετ του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, αν τελικά ο σύλλογος μετακομίσει στον Βοτανικό, μαζί με τα ερασιτεχνικά του τμήματα. Συνεπώς, υπομονή. Το καλοκαίρι ακόμη δεν έχει αρχίσει και οι "παίκτες" έχουν και εναλλακτικά πλάνα, ανάλογα και με τις κινήσεις της άλλης πλευράς. Μπορεί, επί παραδείγματι, να κάνει κίνηση και τοfund του Πιεμπονγκσάντ για τον Ερασιτέχνη!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ας έχουμε το εξής στο μυαλό μας: ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα είναι σταθερά ένας εν δυνάμει ηγέτης και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Και ειδικά αν υλοποιηθεί το "AthensAlive" πρότζεκτ έστω δίχως τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, αλλά στον Βοτανικό, αίσθηση μου είναι ότι κάποια στιγμή μελλοντικά, ο Γιαννακόπουλος θα πάρει και την ΠΑΕ.

Γιατί θα έχει βρει από το εξωτερικό τους συμπαίκτες που δεν βρήκε στην Ελλάδα για να τον στηρίξουν οικονομικά ώστε και το μπάτζετ του Εξάστερου να αυξηθεί και την ΠΑΕ να μπορέσει να αποκτήσει και να την καταστήσει ανταγωνιστική.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ