OPINIONS

Παναθηναϊκός: Για την πάρτη του και μόνο

SUPERLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Πανιώνιος, Παναθηναϊκός, Κάτσε, Κουρμπέλης (eurokinissi) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ με το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στον… ορίζοντα, για τα κίνητρα του τριφυλλιού και το Όσκαρ του Σάββα Παντελίδη.

Μέχρι χθες το ΠαναθηναϊκόςΠΑΟΚ ήταν ένα ματς στο οποίο το ενδιαφέρον εστιαζόταν θεωρητικά περισσότερο στη διατήρηση του αήττητου του Δικέφαλου. Όχι μόνο από την πλευρά του ΠΑΟΚ, ο οποίος συνεχίζει την αήττητη πορεία του με στόχο να γράψει ανεξίτηλη ιστορία, αλλά και από την πλευρά του τριφυλλιού: πράσινο είναι ως τώρα το μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα στην ιστορία της Α΄Εθνικής. Αυτό του 1964…

ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΑΗΤΤΗΤΑΘΑ ΣΠΑΣΕΙ

Από χθες το ματς της προσεχούς Κυριακής στο ΟΑΚΑ πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ξαναβάλει «φωτιά» στο πρωτάθλημα; Πολλοί – οι περισσότεροι αν θέλετε – δεν πιστεύουν ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να χάσει αυτόν τον τίτλο, ακόμη κι αν δεν φύγει νικητής από το Ολυμπιακό Στάδιο. Και η αλήθεια είναι ότι αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο πρόγραμμά του, θα διαπιστώσει ότι θεωρητικά αυτό είναι το πιο δύσκολο από τα τελευταία οκτώ παιχνίδια του. Από την άλλη πλευρά, όμως, ποιος μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος αν η διαφορά φτάσει στο -5 ή στο -4 από τον Ολυμπιακό, δεδομένου ότι ο οργανισμός του ΠΑΟΚ δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους πίεση κι ας έχει αντεπεξέλθει θαυμάσια εφέτος στα ντέρμπι;

Σε κάθε περίπτωση, στο ΟΑΚΑ θα κριθούν πολλά, αν όχι όλα για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Και στο Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ και στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός σε τρεις εβδομάδες. Όμως οι πράσινοι έχουν να κοιτάξουν μόνο τον καθρέφτη τους! Για να δουν κατάματα αυτό το αποκρουστικό πρόσωπο που συνεχίζουν να παρουσιάζουν εκτός έδρας ( πάλι μία ευκαιρία σε 94 λεπτά χθες στη Νέα Σμύρνη, όπως είχε συμβεί και στη Λιβαδειά και σταΓιάννενα!), να παραμερίσουν τα αρνητικά σφυρίγματα όσο κι αν έχουν επηρεάσει τη βαθμολογική θέση τους στον β΄γύρο και να βρουν τις ποδοσφαιρικές λύσεις που ψάχνουν.

Η επιστροφή των Γιόχανσον – Ινσούα θα είναι πολύ σημαντική ενίσχυση στα άκρα του τριφυλλιού, το ΟΑΚΑ δεν θα έχει 3.000 φιλάθλους στην κερκίδα, τα κίνητρα της πέμπτης θέσης και της «επανασύνδεσης» με το κοινό του είναι ισχυρότατα. Πολύ δύσκολο να τα καταφέρει, δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζει αυτή την περίοδο, αλλά ας μην αποκλείσουμε τίποτα, δεδομένου ότι στο ΟΑΚΑ είναι αήττητος και μόνο μία ομάδα έχει παρουσιάσει καλύτερη εικόνα σε μεταξύ τους ματς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος: ο Ατρόμητος που είχε ηττηθεί 1-0, έχοντας δει τη μπάλα δύο φορές στα δοκάρια και τον Σωκράτη Διούδη να αποκρούει το πέναλτι του Ευθύμη Κουλούρη. Πλέον, βεβαίως, μετά και από την πάρα πολύ επώδυνη ήττα στη Νέα Σμύρνη, ο Παναθηναϊκός είναι ένα πολύ καθαρό αουτσάιντερ για την πέμπτη θέση…

ΤΟΟΣΚΑΡ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ

Διότι αν ηSuperLeagueείχε καθιερώσει τα δικά της Όσκαρ τη βραδιά που όλοι περιμένουν την απονομή των αγαλματιδίων, το πρώτο και καλύτερο, αυτό της σκηνοθεσίας, θα ανήκε χθες δικαιωματικά στον Σάββα Παντελίδη. Με απουσίες δύο βασικών στελεχών, προερχόμενος από γκέλα με τον Πανιώνιο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και έχοντας να αντιμετωπίσει τη μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που δεν είχε χάσει ούτε βαθμό εντός έδρας, παρουσίασε ένα πλάνο με το οποίο η ομάδα του κατέγραψε την καλύτερη εμφάνιση αντιπάλου εναντίον του Δικέφαλου σε ολόκληρη τη σεζόν, μετά από τον Ολυμπιακό του «Γ. Καραϊσκάκης» στο οποίο οι ερυθρόλευκοι είχαν χάσει σωρεία ευκαιριών και τελικά είχαν ηττηθεί με 1-0.

Ο Άρης βοηθήθηκε και από τον Λουτσέσκου ο οποίος έχει πλέον καθιερώσει το 4-2-3-1 με Καντουρί – Ζαμπά στα άκρα και τον Μπίσεσβαρ «δεκάρι» γύρω – γύρω από τον Ακπόμ, πίστεψε ότι με το ίδιο πλάνο που κατανίκησε τον Ολυμπιακό θα βρει την άκρη και εναντίον του Άρη, αλλά ο Παντελίδης έστησε την ομάδα του πολύ πιο σοφά απ’ ότι είχε κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς. Στον κεντρικό άξονα, λόγω και του αργοκίνητου Σάκχοφ, δεν επρόκειτο να είχε προβλήματα. Το πρόβλημά του (όπως και όλων εναντίον του ΠΑΟΚ) είναι τα δίδυμα των άκρων με Βιεϊρίνια – Μάτος, οι στατικές φάσεις και τα τρεξίματα.

Ο ΑΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΣΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ

Εφόσον ο Άρης έτρεξε πολύ και στους σωστούς χώρους (δηλαδή με μελετημένες καλύψεις), αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα φάουλ και τα κόρνερ και δεν απειλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα άκρα, του έλειπε μόνο το γκολ. Το βρήκε από θέση οφσάιντ (απίστευτη πάλι η δήλωση Λουτσέσκου «περιμένω ένα λάθος, μόνο ένα λάθος υπέρ μας» όταν όλη η Ελλάδα θυμάται τουλάχιστον αυτό το βολεϊκό «καρφί» του Βιεϊρίνια στη Λαμία) και τελικά η ιστορία του ντέρμπι γράφτηκε όπως ακριβώς την περιέγραψε ο Τσάρλυ: «Ένα γκολ που λανθασμένα μέτρησε, έδωσε δικαιοσύνη για την ομάδα που προσπάθησε περισσότερο».

Ο Άρης ευνοήθηκε, αλλά έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε, αλλά ήταν στα μαύρα του τα χάλια για ακόμη μια φορά εκτός έδρας. Πλέον ο Άρης δεν έχει μόνο το «+3» της βαθμολογίας (-3 βάσει αποτελεσμάτων, αλλά κουβαλούν και την ποινή έξι βαθμών οι πράσινοι…), αλλά και δύο σημαντικά πλεονεκτήματα.

Το ψυχολογικό αβαντάζ και την εικόνα της καλύτερης ομάδας. Διότι η πασιφανής αλήθεια είναι ότι στον β΄γύρο οι «Κίτρινοι» - με τη βοήθεια και των χειμερινών μεταγραφών τους – είναι πιο δεμένο, πιο αποδοτικό και με καλύτερηποδοσφαιρική ταυτότητα σύνολο από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ήταν ανώτερος στον πρώτο γύρο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ