OPINIONS

Παναθηναϊκός: Με -9 η πεντάδα είναι μακριά

SUPERLEAGUE / ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ËÅÂÁÄÅÉÁÊÏÓ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον βαρετό, "χλωμό" και άτολμο Παναθηναϊκό, ο οποίος «πέταξε» βαθμούς που δεν θα ξαναβρεί στην κούρσα για την πέμπτη θέση.

Από σήμερα, έκτος ο Παναθηναϊκός. Δυο διαδοχικές νίκες ο Άρης με το ισχνό, αλλά πολύτιμο 1-0 (επί Ξάνθης και ΠΑΣ Γιάννινα), τσουπ, στην πέμπτη θέση. Από κοντά και ο Παναιτωλικός, ξέφυγε πάλι ο Ατρόμητος, που έκανε την πρώτη του νίκη στον β΄ γύρο (επί της ΑΕΛ). Η... «σπίθα» για την οποία είχε κάνει λόγο ο Γιώργος Δώνης στην ομιλία τους προς τους παίκτες πριν από τη νίκη στο Αγρίνιο, έσβησε γρήγορα στη Λιβαδειά...

Ταμείο πρώτης τετράδας αγώνων, με Ξάνθη, Λαμία, ΑΕΛ, Λεβαδειακό: 12 βαθμοί στον πρώτο γύρο 3 στον δεύτερο! Ε, πώς να μην πέσει ο Παναθηναϊκός στην έκτη θέση; Και έτσι όπως τα κατάφεραν οι Πράσινοι, η αλήθεια είναι πως πλέον – παρά την περί του αντιθέτου κοινή αίσθηση- δεν αποτελούν το φαβορί για το «τελευταίο» ευρωπαϊκό εισιτήριο, ώστε να διαγράψουν την ποινή που δημιούργησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.

ΧΩΡΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Πέταξαν πάρα πολλούς βαθμούς σ' αυτά τα πρώτα ματς του 2019, δεν ενισχύθηκαν μεταγραφικά, τουλάχιστον προς το παρόν δεν παίρνουν ουσιαστική έξτρα ενίσχυση και προσφορά από τους Μουνιέ και Άλτμαν τους οποίους περίμενε ο Γιώργος Δώνης, συνεχίζουν να παίζουν non stop οι Μακέντα - Χατζηγιοβάνης - Μπουζούκης, είχαν αστοχίες, κακοτυχίες και μια αρνητική διαιτησία: όλα μαζί στο μίξερ και στο τέλος μια στυφή, πικρή γεύση...

Δεν θα τους βρει πουθενά αυτούς τους «πεταμένους» βαθμούς ο Παναθηναϊκός εναντίον ομάδων που - αν μη τι άλλο - δεν είναι ανώτερές του. Το 3Χ5=15 στην ενθουσιώδη και εκκωφαντική εκκίνηση της σεζόν ήταν τα θεμέλια για να πάρει μπρος η μηχανή, να ζεσταθεί ο φίλος του Τριφυλλιού, να απαγκιστρωθεί η ομάδα από το βάρος του -6.

Αυτό το «-9» ως τώρα συγκριτικά με τα αντίστοιχα «βατά» ματς του α' γύρου ίσως να είναι στο ταμείο αυτό που θα λείπει για την 5η ή ακόμα και για την 4η θέση. Διότι το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού από 'δω και πέρα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Δε «στρώνει». Αγκάθια βγάζει. Στα Γιάννενα, στο ΟΑΚΑ με τον Αστέρα, στη Νέα Σμύρνη και μετά με τρία σερί ντέρμπι στο Ολυμπιακό Στάδιο. Έχει ήδη χαθεί πολύ έδαφος για τους Πράσινους και θα φανεί στο μέλλον...

ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΟΛΜΙΑ

Όπως στο μέλλον θα φανεί αν θα καταφέρει να βρει την άκρη στους γρίφους ο Γιώργος Δώνης. Σήμερα πήγε να πάρει το ματς όπως στο Αγρίνιο. «Προσεκτικά». Χωρίς δεύτερο επιθετικό δίπλα στον Μακέντα, με «ασφάλειες» στα μετόπισθεν. Έλα, όμως, που ο Λεβαδειακός δεν είναι Παναιτωλικός και απολύτως λογικά οι Πράσινοι είχαν συντριπτικά μεγαλύτερη κατοχή μπάλας στο α' μέρος. Ο Μακέντα... μόνος του δεν μπόρεσε, φάσεις σε 1 Vs 1 δεν μπόρεσε να βγάλει ο Παναθηναϊκός, ο Ινσούα ήταν περιορισμένος, από στατικές φάσεις δεν σκοράρει...ποτέ αυτή η ομάδα, το ματς απαιτούσε διαφορετική διαχείριση από εκείνο του Αγρινίου.

Κι όμως, ο κόουτς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Καμπετσή μόλις στο 80' αντί του εξαντλημένου πια Μπουζούκη. Γιατί; Διότι προφανώς περίμενε «κάτι» από τον 20χρονο μεσοεπιθετικό. Μια κάθετη, ένα άνοιγμα, ένα σουτ, μια ιδέα, μια έμπνευση. Και – επίσης προφανώς – επειδή έτερο τόσο δημιουργικό μέσο δεν διαθέτει.

ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ «ΝΙΝΗΣ» Ο ΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ

Ο Μπουζούκης, όμως, δεν είναι για... χόρταση. Παίζει τρεις εβδομάδες με οικονομία δυνάμεων και στα β΄ 45λεπτα περισσότερο με το μυαλό, παρά με το σώμα του. Και – αν μη τι άλλο – δεν είναι λογικό ένα παιδί με 36 λεπτά συμμετοχής στο περυσινό πρωτάθλημα να είναι εφέτος ο μοναδικός του Παναθηναϊκού με 19/19 συμμετοχές στη Super League.

Οι αρμόδιοι ξέρουν τα πάντα καλύτερα από εμάς. Τις μετρήσεις, τις αντοχές, τον οργανισμό του παίκτη. Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε πώς είχε «κάψει» τον 17χρονο τότε Σωτήρη Νίνη ο Βίκτορ Μουνιόθ που... αποθεωνόταν από όλους διότι είχε δώσει την ευκαιρία στον μικρό.

Όχι, δεν είναι ίδιες οι δύο περιπτώσεις. Είναι πολύ πιο ομαλή και φυσιολογική η εξέλιξη του 20χρονου Μπουζούκη: βήμα – βήμα, όχι με «έκρηξη» και... 60 ματς τη χρονιά με τον σύλλογό του και τις εθνικές ομάδες. Όμως, από την άλλη, ο "Γιαννάκης" παρουσιάζει εδώ και αρκετά ματς δείγματα κόπωσης...

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΣΕΙ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Κατά τα λοιπά... τα ίδια και τα ίδια. Τρομερό πρόβλημα του Παναθηναϊκού να διασπάσει διπλή ζώνη άμυνας στο α' μέρος, ανικανότητα στα «1-2» και στα σουτ εκτός περιοχής, αναλαμπές στο β' ημίχρονο από τη δεξιά πτέρυγα των Κουλιμπαλί - Γιόχανσον - Χατζηγιοβάνη, δεν τα κατάφερε ο Μακέντα δυο φορές, πάπαλα. Θα μπορούσε να φύγει και ηττημένος αν ήταν και πάλι... «γκαντέμης», αλλά το υπέροχο σουτ του ταχύτατου Στανόγεβιτς από 35 μέτρα έδωσε ως highlight μόνο το στιγμιότυπο της πρόσκρουσης μπάλας – συμβολής δοκών.

Πλέον, δεδομένων των απωλειών σ' αυτά τα τέσσερα ματς του β' γύρου (εμβόλιμη αγωνιστική η νίκη επί του Παναιτωλικού), ο Παναθηναϊκός θα ζήσει με την πίεση μέχρι το Μάιο. «Εύκολα» αποκλείεται να πάρει την πέμπτη θέση, αν την πάρει. Κι ' αυτό κέρδος είναι: να μάθουν να ζουν και να διαχειρίζονται έστω αυτή την ελάχιστη συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό του παρελθόντος πίεση άπαντες στο αγωνιστικό τμήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ