OPINIONS

Tα δέκα ερωτήματα για τον Πιεμπονγκσάντ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΩΝΗ ΜΕ ΠΑΙΡΟΤΖ ΠΙΕΓΚΜΠΟΝΣΑΝΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΩΝΗ ΜΕ ΠΑΙΡΟΤΖ ΠΙΕΓΚΜΠΟΝΣΑΝΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ αν τελικά αναλάβει τα ηνία του Παναθηναϊκού και για τα πραγματικά ερωτήματα της επόμενης ημέρα στο Τριφύλλι.

Η ιστορική στιγμή πλησιάζει. Θα είναι η τρίτη αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ από το 1979 έως το 2008 (29 χρόνια) η οικογένεια Βαρδινογιάννη και μόνο αυτή διαφέντευε τη μοίρα του συλλόγου. Πρώτη αλλαγή το 2008 με την «πολυμετοχικότητα». Δεύτερη το καλοκαίρι του 2012 με τη μετάβαση (και ενώ οι «πολυμετοχικοί» επενδυτές είχαν αυτοβούλως «απενεργοποιηθεί») από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη στον Γιάννη Αλαφούζο. Τρίτη τώρα, εν έτει 2018, από τον 61χρονο εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ στον Ταϊλανδό επιχειρηματία Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ.

Αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των υπογραφών και από τη γενική συνέλευση μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στις 21 Σεπτεμβρίου θα δρομολογηθεί και τυπικά η αλλαγή σελίδας στην ιστορία του συλλόγου. Και τι αλλαγή! Για πρώτη φορά στα 110 χρόνια του ο Παναθηναϊκός θα έχει στο τιμόνι του έναν αλλοδαπό.

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγσκάντ, ο γιος του Πιτ και οι στενοί συνεργάτες τους, μετά από το επικοινωνιακό κρεσέντο των πρώτων 15 – 20 ημερών, όταν κυρίως ο ίδιος ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας θέλησε να συστηθεί στο ελληνικό και στο παναθηναϊκό κοινό μέσω 2-3 ολιγόλεπτων συνεντεύξεών τους, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Και το στόμα τους! Ακόμη και το προηγούμενο Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο, όταν ο Πιεμπονγκσάντ εμφανίστηκε μαζί με τον γιο του, τον Αβράμ Γκραντ και αρκετούς συνεργάτες του, απέφυγε τελικώς και επιμελώς τις δηλώσεις. Θα μπορούσε πανεύκολα να «στήσει» το ίδιο βράδυ ακόμη και συνέντευξη Τύπου ή να σταθεί μπροστά στις κάμερες για μια «τυπική/κλισέ» δήλωση ή για δυο – τρεις ερωτήσεις. Δεν θέλησε να το κάνει.

Και πιθανότατα δεν θα το κάνει ούτε αφού οριστικοποιηθεί η εξαγορά των μετοχών της ΠΑΕ. Θα μιλήσει δημοσίως μόνο μετά την 21η Σεπτεμβρίου, αν και όταν περιέλθει στην κυριότητά του το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ. Έως τότε, έως δηλαδή δώσει απαντήσεις δημοσίως, καταγράφουμε τα βασικά ερωτήματα στα οποία ο Ταϊλανδός πρέπει να απαντήσει...

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

- Ποιος είναι ο στόχος του fund για τον Παναθηναϊκό. Είναι μακροπρόθεσμος; Δηλαδή να «ριζώσει» η νέα ιδιοκτησία, να ξεπεράσει το μεταβατικό στάδιο, να αρχίσει τις επενδύσεις (ακόμη και για νέο γήπεδο ενδεχομένως) για να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στο ανώτατο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου; Η’ απλώς να τον «εξυγιάνει» οικονομικά, να επαναφέρει την ομαλότητα στην «κανονική» ζωή μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας και σε 2-3 χρόνια να αναζητεί το επόμενο επενδυτή για να τον πουλήσει;

- Ποιος (ποιοι) θα διοικούν την ΠΑΕ στην καθημερινότητά της. Όχι εκ του μακρόθεν, από το εξωτερικό. Ο Πιεμπονγκσάντ, ο γιος του Πιτ, ο οικονομικός σύμβουλος Τζακ Σρισουμρίντ και ο Αβράμ Γκραντ δεν θα μένουν μόνιμα στην Αθήνα. Ποιοι (Ελληνες) συνεπώς, θα αναλάβουν να «τρέχουν» την ΠΑΕ σε όλα τα ζητήματα (πολιτικής, ανάπτυξης, αναδιοργάνωσης, αγωνιστικό) υπό την υψηλή εποπτεία του Γκραντ και των Πιεμπονγκσάντ;

- Πόσα χρήματα σκοπεύει να επενδύσει σε ορίζοντα τουλάχιστον διετίας στον Παναθηναϊκό. Πόσα εξ’ αυτών προορίζονται για χρέη και οφειλές, πόσα για την επόμενη ημέρα της ομάδας;

- Πώς θα κατανεμηθεί η επένδυση του fund τα δύο επόμενα χρόνια, δεδομένου, μάλιστα, ότι ο Παναθηναϊκός είναι τιμωρημένος από την UEFA για έναν χρόνο και η ποινή αυτή θα διαγραφεί στην πρώτη σεζόν που θα εξασφαλίσει «ευρωπαϊκό» εισιτήριο (αμφίβολο, δηλαδή, αν θα τη «σβήσει» εφέτος). Ποιο ποσοστό των χρημάτων θα δοθεί για την ενίσχυση του αγωνιστικού τμήματος (σε παίκτες και στελέχη), ποιο για την αναδιοργάνωση της ΠΑΕ (στελεχιακό δυναμικό, εργαζόμενοι, άλλες δράσεις), ποιο για κινήσεις σε άλλα πεδία.

- Ποιοι είναι οι χρηματοδότες της κίνησης για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ. Ποια είναι η μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα αναλάβει τα ηνία του Παναθηναϊκού και ποιοι άλλοι (Έλληνες ή ξένοι) συνδράμουν εμφανώς ή αφανώς τον Πιεμπονγκσάντ σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

- Ποια άλλα επενδυτικά σχέδια έχει στην Ελλάδα και σε ποιο βαθμό εξαρτάται η ενασχόληση και το μέλλον του fund στον Παναθηναϊκό με την πρόοδο των υπόλοιπων επαγγελματικών κινήσεων του Πιεμπονγκσάντ (ως πρόσωπο) ή του «Pan Asia Investment» fund στη χώρα μας.

- Ποιες οι σκέψεις της νέας ιδιοκτησίας για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΠΑΕ και τη σχέση που θα οικοδομήσει με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ίσως και επί προσωπικού με τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ΠΑΕ. Ο Γιάννης Αλαφούζος άλλαξε στάση απέναντί τους, ο Πιεμπονγσκάντ θα αναλάβει από ένα παράξενο και «άβολο» σημείο εκκίνησης στο «stratego» του ελληνικού ποδοσφαίρου…

- Ποια η θέση της απέναντι στην τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας, ποια η σχέση και η στάση της απέναντι στην κυβέρνηση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο ανέκαθεν (και ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια) τα «αφεντικά» των μεγάλων ΠΑΕ έχουν και συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις οι οποίες ενίοτε επηρεάζουν και τη ζωή των ομάδων τους…

- Ποιες είναι οι προθέσεις και οι ιδέες της πλευράς Πιεμπονγκσάντ για το θέμα του γηπέδου. Ποια είναι η θέση της για τη Λεωφόρο, τι σκέφτεται για το ΟΑΚΑ (το οποίο μπορεί από την επόμενη σεζόν να βρίσκεται υπό τη διαχείριση του «Athens Alive»), αν υπάρχει πλάνο για κατασκευή νέου γηπέδου και πού ακριβώς.

- Πώς προτίθεται να διαχειριστεί τη σχέση ΠΑΕ – Ερασιτέχνη και ειδικότερα τη σχέση ΠΑΕ – Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η οποία μετά από περίοδο σφοδρής αντιπαράθεσης έχει περάσει στο επίπεδο της… απλής «ψύχρας» και δεν υπάρχει περίπτωση να ομαλοποιηθεί όσο ο Γιάννης Αλαφούζος παραμένει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ