OPINIONS

Δεν έφυγε σαν Σπαρτιάτης

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την επιστροφή του Ρικ Πιτίνο στο μπάσκετ που ανήκει και τα χέρια που λύνει στον Παναθηναϊκό. Αναμένεται με ενδιαφέρον η θέση των "πράσινων".

Μία νέα μέρα ξημέρωσε για τον Παναθηναϊκό καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη ή τις επόμενες σεζόν του και τον τρόπο που θα πορευτεί, έχοντας κάνει ήδη τις πρώτες σκέψεις.

Σε μία δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο το "τριφύλλι" μπαίνει σε μία διαδικασία ν’ αναζητήσει το διάδοχο του Ρικ Πιτίνο στην τεχνική ηγεσία, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει άμεσα.

Μία εξέλιξη που αν ερχόταν πριν από δύο μήνες θα άφηνε ξεκάθαρα μια πολύ πιο πικρή γεύση. Από τη μία η έξαρση του κορονοϊού που σαφώς αποτελεί πιο σοβαρό ζήτημα για όλους από την άλλη όμως, η πορεία την οποία είχε ο Παναθηναϊκός από το τέλος Ιανουαρίου θα έβαζε τη διοίκηση σε διαδικασία σκέψεων. Για το λόγο αυτό, η γνωστοποίηση της συμφωνίας του Πιτίνο με το Αϊόνα, μόνο σε δύσκολη θέση δε βάζει τους "πράσινους" καθώς η σχέση των δύο πλευρών οδηγείται στο διαζύγιο μία ώρα αρχύτερα.

Από την άλλη όμως θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Παναθηναϊκού για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς ο Πιτίνο έχει συμβόλαιο σε ισχύ και για την επόμενη σεζόν (έχοντας το δικαίωμα να φύγει το καλοκαίρι) και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι φετινές υποχρεώσεις έχει συμφωνήσει ήδη με το Αϊόνα.

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες κι εν μέσω των άσχημων εμφανίσεων του "τριφυλλιού" στη EuroLeague, ο Πιτίνο επικαλέστηκε τους Σπαρτιάτες, ώστε να δώσει κίνητρο στους παίκτες του. Η αλήθεια όμως είναι ότι εκείνος δεν έφυγε σα Σπαρτιάτης από τον Παναθηναϊκό, ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του συμβολαίου του.

Αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ώστε να βρεθεί κοντά στην οικογένεια του λόγω της έξαρσης του κορονοϊού κι έφτασε ν’ ανακοινώνεται από το Αϊόνα… Βρέθηκε σε μία ομάδα που γνώρισε μεγάλη αγάπη και σε μία χώρα που πέρασε πάρα πολύ καλά. Ποτέ όμως δε μπόρεσε να γίνει πραγματικό μέλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ και της γενικότερης φιλοσοφίας που επικρατεί, ειδικά όταν μιλάμε για επαγγελματίες παίκτες και όχι κολεγιόπαιδα.

Ανέλαβε τους "πράσινους" πέρσι σε μία περίοδο που η χρονιά έμοιαζε να είναι χαμένη. Έδωσε κίνητρο στους παίκτες, κατάφερε να τον οδηγήσει στα playoffs και κάπου εκεί, κέρδισε το μεγάλο στοίχημα με τον απαιτητικό κόσμο, προκειμένου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι παρά την πρόθεση που είχε να παραμείνει, όποτε έβρισκε την ευκαιρία ( όπως και στην συνέντευξή του στο Sport24.gr) έκανε τα παράπονα του για τις συνθήκες δουλειάς και ενδεχομένως όχι άδικα αφού είχε μάθει σε ένα άλλο τρόπο για πάρα πολλά χρόνια. Αυτόν τον τρόπο δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει ούτε μέσα στο γήπεδο και αυτό αποδείχτηκε σε σημαντικό βαθμό σε αυτή τη δεύτερη θητεία του.

Το δημοσίευμα του CBS Sports δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα για έναν άνθρωπο που έχει διαγράψει τεράστια πορεία στο NCAA, έχει μπει στο Hall of Fame κι έχει κερδίσει τον απεριόριστο σεβασμό. Ο επιβλητικός χαρακτήρας του και το χάρισμα το οποίο είχε στην επικοινωνία είχαν αποτέλεσμα σε όσα ήθελε να πει, κάτι το οποίο φαινόταν στις συνεντεύξεις Τύπου. Επί της ουσίας όμως, όλα αυτά φαίνεται πως έχουν πραγματικό αποτέλεσμα σε παίκτες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα πριν περάσουν σε επαγγελματικό επίπεδο και σε ομάδες όπου ο Πιτίνο έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Κάπως έτσι δεν μπόρεσε να μπει απόλυτα στο ρόλο που έχει ένας προπονητής της EuroLeague σε ομάδες που έχουν υψηλούς στόχους. Για να μην παρεξηγηθούμε αυτό δεν έχει να κάνει με τις ικανότητες στην προπονητική αλλά περισσότερο στη διαχείριση και τη φιλοσοφία. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν ήταν εφικτό να ταιριάξει απόλυτα, οπότε ο Πιτίνο επιστρέφει στο μπάσκετ και τον κόσμο που ανήκει.

Μάλιστα μετά τα τελευταία αποτελέσματα και όσα είχαν γίνει αυτή η εξέλιξη λύνει τα χέρια στους "πράσινους" εφόσον βέβαια το επόμενο βήμα είναι προσεκτικό. Δηλαδή, να υπάρξει το απαραίτητο πλάνο και ο προπονητής που θα επιλεγεί να μπορεί και να έχει το χρόνο για να το υπηρετήσει, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις αποφάσεις της EuroLeague και της ΕΚΟ Basket League θα ξεκαθαριστεί αν ο Πιτίνο θα κάνει τις τελευταίες του εμφανίσεις στον πάγκο του "τριφυλλιού".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ