OPINIONS

Η λάμψη του Ντίνου!

Η λάμψη του Ντίνου!
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την σπουδαία νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΤΣΣΚΑ που βασίστηκε στο επόμενο μεγάλο τεσσάρι του ελληνικού μπάσκετ και τον Καλάθη.

Η δεύτερη σερί εκτός έδρας νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (αμφότερες με τον Ρικ Πιτίνο στον πάγκο) αποτελεί ιδανική εκκίνηση για τον Παναθηναϊκό στο νέο έτος. Το 2020 μπήκε με τον καλύτερο τρόπο, με μια νίκη - δήλωση εν όψει της συνέχειας. Ένα αποτέλεσμα πάνω στο οποίο το τριφύλλι είναι... υποχρεωμένο να "χτίσει". Κι αυτό έχει να κάνει με τη μονομαχία απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο σε μια εβδομάδα.

Από μόνη της, η νίκη επί των Πρωταθλητών Ευρώπης είναι σπουδαία. Εφόσον όμως, συνδυαστεί με ακόμη ένα διπλό στο Mediolanum Forum, τότε από πολύ νωρίς οι πράσινοι θα έχουν βάλει τις βάσεις για να κοιτάξουν ψηλότερα κι από την εξάδα στη regular season. Το σίγουρο είναι όμως, πως όχι μόνο αντέδρασαν αλλά έδειξαν ότι γνωρίζουν τι θέλουν για τη συνέχεια.

Στο Καλίνινγκραντ, οι πράσινοι στηρίχθηκαν σε τέσσερις παίκτες. Επί της ουσίας ο Νικ Καλάθης, ο Ντίνος Μήτογλου, ο Ιωάννης Παπαπέτρου κι ο Τζίμερ Φρεντέτ έκαναν τη διαφορά. Εκείνος που έκλεψε την παράσταση βέβαια, ήταν ο Μήτογλου και δικαίως. Έλαμψε στη Ρωσία με την παρουσία του δείχνοντας πως έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει το επόμενο μεγάλο τεσσάρι του ελληνικού μπάσκετ. Έκανες όλες τις δουλειές σωστά κι έβαλε το... κερασάκι με την πάσα στην αδύνατη πλευρά, προκειμένου να εκτελέσει ελευθερος ο Καλάθης για την ισοφάριση. Δουλεύει σωστά και στα 23 του μπορεί ν’ αποτελεί λύση πρώτης γραμμής και όχι συμπληρωματική.

Για τη συνέχεια όμως, δεν φτάνουν μόνο αυτοί. Χρειάζονται κι άλλοι. Το... ταβάνι των πρασίνων δεν ξέρουμε ακόμη ποιο είναι. Μένει να φανεί στην πράξη, όταν κι εφόσον μπουν περισσότεροι στην εξίσωση των αγώνων.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΥΤ ΤΟΥ ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗ

Το έκανε πέρσι, το επανέλαβε φέτος. Στον Μήτογλου αναφερθήκαμε πιο πάνω αλλά ο Νικ Καλάθης ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη ζημιά στο φινάλε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε ευστοχήσει σε τρίποντο με ταμπλό στα 0.2'' για το τέλος, για να δώσει τη νίκη στο τριφύλλι. Χθες το βράδυ έβαλε το μεγάλο σουτ (στα 7.2'') για να φέρει την ισοπαλία και να δώσει στην ομάδα του Ρικ Πιτίνο τη δυνατότητα να παλέψει για πέντε λεπτά ακόμη. Πέραν αυτού όμως, ήταν κι εκείνος που αποδείχθηκε συνεπής στις βολές.

Πέραν όλων αυτών, το να γράφει 17 ασίστ για 1 λάθος δεν μπορεί να εξηγηθεί με ευκολία. Απέναντι σε μια σκληρή περιφερειακή άμυνα, απέναντι σε ένα σύνολο που τον κυνήγησε πολύ και τον αντιμετώπισε με διαφορετικούς τρόπους. Άφησε πίσω την κούραση, βρήκε έναν ψηλό (Ντίνος Μήτογλου) για να τελειώσει φάσεις κοντά στο καλάθι και έκανε ακόμη ένα εντυπωσιακό νταμπλ νταμπλ στην καριέρα του.

ΔΥΟ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

Εκείνος που βγήκε μπροστά και έκανε τη διαφορά όμως (εν συγκρίσει με όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής) ήταν ο Ντίνος Μήτογλου. Ήδη από το πρώτο τετράλεπτο (ξεκίνησε βασικός) έδειξε πόσο σημαντικός είναι για τον Παναθηναϊκό. Τόσο γενικά, όσο κι ειδικά. Μια ομάδα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ, δεν έχει την πολυτέλεια να μην αφήνει για πολλή ώρα τον συγκεκριμένο παίκτη στο παρκέ. Δεν είναι μόνο τα 16 ριμπάουντ, είναι η ασφάλεια που προσφέρει σε μια front line που "πονάει" πολύ στον αέρα. Αυτός κι ο Γιώργος Παπαγιάννης (7 ριμπάουντ σε 19'06'') μοιάζουν να κρατάνε μόνοι τους όλη την γραμμή ψηλών του τριφυλλιού, που για ακόμη ένα παιχνίδι δεν πήρε τίποτα στα ριμπάουντ από τον ΝτεΣον Τόμας (σε 30'50'') και τον Τζέικομπ Γουάιλι (10'33'').

ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

Από πολύ νωρίς φάνηκε η πρόθεση των πρασίνων να δώσουν το αριστερό χέρι στον Μάικ Τζέιμς, κυρίως γιατί από εκεί είναι περισσότερο προβλέψιμος. Στο πρώτο μέρος το έκαναν σε πολύ καλό βαθμό, σε σημείο που έφεραν τις κακές επιλογές του και τα 2/7 σουτ. Σταδιακά όμως, η κούραση των παικτών του Ρικ Πιτίνο σε συνδυασμό με την απόφαση του Δημήτρη Ιτούδη να του δώσει πολλές κατοχές μέσα από το ίδιο σύστημα (το "Spanoulis" όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, με τον κοντό να ξεκινάει από τη γωνία με ένα back screen και hand off στην κορυφή από τον ψηλό), άλλαξαν τη φυσιογνωμία της αναμέτρησης και τον μετέτρεψαν στον βασικότερο λόγο της ανατροπής των γηπεδούχων.

Η επιμονή του τριφυλλιού σε αυτό όμως ήταν εμφανής μέχρι το φινάλε. Κι εκεί ήρθε η δικαίωση. Στην τελευταία φάση του σαρανταλέπτου (μετά από το τάιμ άουτ του Δημήτρη Ιτούδη), οι πράσινοι τον οδήγησαν στο κέντρο με αριστερή ντρίμπλα. Κι εκεί έκανε το λάθος (βήματα), που κράτησαν όρθιο τον Παναθηναϊκό. Παρεμπιπτόντως, η προηγούμενη ήττα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε "κλειστό" παιχνίδι ήρθε με παρόμοια φάση, αφού στο Astroballe ο 29χρονος γκαρντ από το ίδιο σημείο που το βράδυ της Παρασκευής έκανε βήματα, είχε αστοχήσει με αποτέλεσμα η νίκη να καταλήξει στη γαλλική ομάδα.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

Η νίκη αυτή δίνει μεγάλη ώθηση στον Παναθηναϊκό, δεδομένου ότι διατηρεί την απόσταση της μίας νίκης από την έβδομη θέση και του επιτρέπει να κοιτάξει λίγο ψηλότερα από την έκτη. Το παιχνίδι που έρχεται όμως, είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που προηγήθηκε. Στο Mediolanum Forum σε μια εβδομάδα, οι πράσινοι έχουν την ευκαιρία να ρεφάρουν την εντός έδρας ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο, να παραμείνουν σταθερά στην έκτη θέση και να βγουν "από πάνω" σε οποιοαδήποτε ισοβαθμία με την ιταλική ομάδα στο τέλος της regular season. Έχουμε έναν ολόκληρο γύρο μπροστά μας, αλλά είναι τεράστια η ευκαιρία που έχει ο Παναθηναϊκός από τόσο νωρίς να βάλει για τα καλά από κάτω έναν ανταγωνιστή του και να τον έχει σταθερά εκεί σε ενδεχόμενες ισοβαθμίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ