OPINIONS

Ο Φρεντέτ διάβασε... Καλάθη

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για το πρώτο δείγμα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη EuroLeague με τον Καλάθη να παρασέρνει τους υπόλοιπους, τον Φρεντέτ να... διαβάζει για το καλό της ομάδας και τα πολλά βήματα που επιβάλλεται να κάνουν οι "πράσινοι".

Οι πρεμιέρες πάντα κρύβουν κινδύνους και πρώτο ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ήταν να μην την πατήσει στην πρώτη αγωνιστική της EuroLeague κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα ( 87-82), στην επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ στο ΟΑΚΑ. Οι "πράσινοι" κατά διαστήματα έπαιξαν καλό μπάσκετ, αλλά ακόμα έχουν δρόμο να διανύσουν, ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο.

Μπορεί οι μεταγραφές να ήταν εκείνες που έκλεψαν την παράσταση το καλοκαίρι, αλλά σε αυτές τις αναμετρήσεις αποδεικνύεται πως ο παλιός είναι αλλιώς. Και όταν το πράγματα άρχισαν να... στραβώνουν ο Νικ Καλάθης ήταν εκεί, ώστε να βγει μπροστά και να παρασύρει τους συμπαίκτες του και ν' αλλάξει η ροή του αγώνα, έχοντας συμπαραστάτη ακόμα έναν παίκτη που ήταν και πέρσι στο ρόστερ. Ο λόγος για τον ΝτεΣόν Τόμας οποίος στο δεύτερο μέρος ήταν εντυπωσιακός κι έφτασε να έχει κάνει νταμπλ-νταμπλ πριν καν ολοκληρωθεί το τρίτο δεκάλεπτο.

Για να φτάσουμε ως εκεί βέβαια, χρειάστηκε ν' αλλάξει η προσέγγιση από τον Τζίμερ Φρεντέτ στο παιχνίδι. Μετά το πρώτο κακό κομμάτι του παιχνιδιού μπήκε ξανά στο παρκέ στην τρίτη περίοδο με προτεραιότητα τη δημιουργία πριν παγιδευτεί από το αμυντικό πλάνο των φιλοξενούμενων. Από κει και έπειτα τα πράγματα έγιναν πιο απλά ενώ κι ο ίδιος πήρε μία γεύση για όσα θ' ακολουθήσουν αφού αμυντικά θα είναι ο πρώτος στόχος όλων των ομάδων.

Στην αλλαγή του ρυθμού βοήθησε πολύ ο Τάιρις Ράις και αμυντικά ο Γιώργος Παπαγιάννης. Εκείνοι που φάνηκε ότι έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν είναι τόσο ο Τζέικομπ Γουάιλι όσο και ο Ριόν Μπράουν. Είναι ένα στοίχημα για τον Παναθηναϊκό να τους βάλει στο κλίμα της απαιτητικής EuroLeague και να πάρει πολλά πράγματα, όπως και από πολλούς παίκτες. Αυτό που μετράει είναι η νίκη αλλά επιβάλλεται να γίνουν βήματα προόδου για την ομάδα του "τριφυλλιού".

ΡΑΪΣ ΚΑΙ ΤΖΟΝΣΟΝ ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΩΘΗΣΗ

Ο Ερυθρός Αστέρας βρέθηκε στο ΟΑΚΑ για να βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό και στη διάρκεια του πρώτου μέρους τα κατάφερε πολύ καλά αφού οι γηπεδούχοι ήταν νωθροί στο ξεκίνημα. Το πρώτο πρόβλημα ήρθε από τον Τζέικομπ Γουάιλι καθώς ο Τζέιμς Γκιστ τον "χτύπησε" με πρόσωπο από το high post και στο ριμπάουντ που είχε πέντε επιθετικά. Με τον Τζίμερ Φρεντέτ στο παρκέ δεν υπήρχε κίνηση καθώς όλοι τον αναζητούσαν με αποτέλεσμα να είναι κακές οι συνεργασίες.

Αυτή η εικόνα είχε ως αποτέλεσμα, ο Αργύρης Πεδουλάκης να εφαρμόσει από νωρίς το plan b με Καλάθη και Ράις στην πεντάδα. Η παρουσία των δύο σε συνδυασμό με την είσοδο του Γουέσλι Τζόνσον άλλαξαν για τα καλά το ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός έβγαλε συνεχόμενες καλές άμυνες και κατάφερε να βρει πόντους στον αιφνιδιασμό, παίρνοντας το προβάδισμα στο ημίχρονο. Όσο περνούσε η ώρα οι "πράσινοι" έλυναν τα ζητήματά τους, παρά την αστοχία από τα 6.75 (1/8 τρίπ.) και την αδυναμία στο αμυντικό ριμπάουντ.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός επέβαλε το ρυθμό του, ήταν θέμα χρόνου ν' ανοίξει και τη διαφορά. Ο Νικ Καλάθης έκανε ότι ήθελε στο παρκέ και μοναδικό ζητούμενο ήταν πώς θ' αντιδράσει ο Τζίμερ Φρεντέτ στις άμυνες των φιλοξενούμενων. Ο Αμερικανός γκαρντ διάβασε σωστά την επιθετική άμυνα και τα hedge out των Σέρβων καθώς μοίρασε τη μπάλα πολύ γρήγορα, δίνοντας εύκολους πόντους σε Παπαγιάννη και Τόμας. Μάλιστα, στην τρίτη περίοδο, τρία καλάθια προήλθαν είτε από άμεσες, είτε από δεύτερες ασίστ του Φρεντέτ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο τρόπος που κινήθηκε στο παρκέ ήταν καθοριστικός, προκειμένου να βελτιωθεί η επίθεση του "τριφυλλιού". Η μπάλα κυκλοφορούσε πιο γρήγορα από τη στιγμή που είχε πρώτη επιλογή την πάσα και όχι να επιλέξει την ατομική προσπάθεια. Οι 29 πόντοι που σημείωσαν οι "πράσινοι" στη τρίτη περίοδο άνοιξαν και το δρόμο για την επικράτηση. Οι παίκτες του Πεδουλάκη δεν έδειξαν την ίδια διάθεση στο τελευταίο δεκάλεπτο, ωστόσο δεν το πλήρωσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ