OPINIONS

Ο Παναθηναϊκός το χρωστάει στον εαυτό του

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ που πέταξε μια μεγάλη ευκαιρία στη Μαδρίτη και την απάντηση που οφείλει στη Ρεάλ.

" Αν σουτάρουμε καλά, μπορούμε να περάσουμε τους πάντες", είπε ο Ρικ Πιτίνο στην πρόσφατη συνέντευξη του στοSport24.gr και μπορεί ο Παναθηναϊκός να είχε κοντά στο 50% από τα 6.75 αλλά στα τελευταία λεπτά σίγησε, πηγαίνοντας σε κακές επιλογές.

Ο Νικ Καλάθης άργησε να κάνει αισθητή την παρουσία του, το γύρισε μόνος του, ωστόσο όταν οι «πράσινοι» πήραν το προβάδισμα στο τέλος δεν είχαν καθαρό μυαλό για να τελειώσουν τη δουλειά και ο αρχηγός τους δεν είχε σωστές επιλογές. Φυσικά σε μία ομάδα που έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από έναν παίκτη είναι φυσιολογικό να φαίνονται όλα σε υπερθετικό βαθμό.

Σε μια βραδιά που δεν ήταν η καλύτερη του «τριφυλλιού», μπορεί όλα να ήταν διαφορετικά για μερικές λεπτομέρειες . Σε αυτές τις λεπτομέρειες βέβαια, συμπεριλαμβάνεται και η διαφορά φιλοσοφίας στα σφυρίγματα των διαιτητών το τελευταίο τρίλεπτο καθώς άφησαν τις επαφές στην άμυνα της Ρεάλ σε αντίθεση με την άλλη πλευρά του γηπέδου που πήγαιναν με ευκολία οι γηπεδούχοι στη γραμμή των βολών. Η πολυτέλεια για να μείνει ο Παναθηναϊκός σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει.

Στόχος είναι το επόμενο και τοbreakπου χρωστάει στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οφείλει να παρουσιαστεί συγκεντρωμένος και να δώσει τη δική του απάντηση, διορθώνοντας τα λάθη του και τα κενά διαστήματα καθώς γι’ ακόμα ένα παιχνίδι κόντρα στην ομάδα του Λάσο, έμεινε χωρίς καλάθι στα κρίσιμα λεπτά.

ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΣΟ ΔΕΝ ΕΤΡΕΧΕ

Στο μισό γήπεδο ήταν καλός, στο άλλο μισό του έλειπε η ευστοχία. Αμυντικά οι «πράσινοι» προσπαθούσαν να κρατήσουν χαμηλά τους γηπεδούχους παρά την αρχική ζημιά από τον Τέιλορ, ωστόσο δεν ήταν συνεπείς στο επιθετικό κομμάτι, κάτι που βοήθησε τη Ρεάλ να βρει ρυθμό. Με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας και χωρίς καλή δημιουργία οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο αναγκάστηκαν ν’ ακολουθούν στο σκορ, όμως ήταν κοντά κι έδειχναν πού θέλουν να οδηγήσουν το παιχνίδι.

Σε αυτό το επίπεδο το κάθε λάθος πληρώνεται και αυτό προσπάθησε να διορθώσει ο Πιτίνο στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Μέχρι τότε οι καλές άμυνες των «πράσινων» κατέληγαν σε κακές επιθετικές επιλογές. Εκεί ήταν ένα σημαντικό σημείο, προκειμένου να μην ανοίξει η διαφορά. Με μόλις 3 ασίστ και δύο πόντους σε αιφνιδιασμό, γίνεται κατανοητό το πρόβλημα του Παναθηναϊκού που από τη μία δεν μπορούσε να τρέξει στο γήπεδο με ευκολία και από την άλλη όταν προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τοtransitionδεν είχε αποτέλεσμα.

Επίσης, οι γηπεδούχοι έδιναν τα σουτ μέσης απόστασης, με τον σέντερ να μένει στη ρακέτα και τον κοντό να «σπάει» τα σκριν. Εκεί οι φιλοξενούμενοι δεν τα πήγαν καλά. Αρκεί να δούμε πώς μαζί Καλάθης και Κιλπάτρικ είχαν μόλις ένα εύστοχο σουτ σε δέκα προσπάθειες. Επί της ουσίας μόνο ο Λάνγκοφορντ ανταποκρίθηκε σε αυτή την περίσταση δίνοντας επιθετικές λύσεις.

Από κει και πέρα, στην άμυνα στόχος του Παναθηναϊκού ήταν να «κόβει» τα κεντρικά πικ εν ρολ, οδηγώντας τους παίκτες της Ρεάλ στο πλάι και μικραίνοντας τις αποστάσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό, το επιθετικό του κομμάτι ήταν εκείνο το οποίο δεν του επέτρεπε να έχει το προβάδισμα αλλά το θετικό ήταν πώς έμενε κοντά στο σκορ.

ΕΦΤΑΣΕ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Σε όλα τα παραπάνω ο Παναθηναϊκός είχε να διαχειριστεί κάτι πολύ σημαντικό σε αυτές τις μάχες. Δηλαδή την στοιχειώδη απειλή από τα 6.75 που δεν υπήρχε μέχρι εκείνο το σημείο του παιχνιδιού. Σε συνδυασμό με την κακή βραδιά του Καλάθη δεν μπορούσε ν’ αναζητήσει κάτι περισσότερο απέναντι σε μία ομάδα με πολύ ταλέντο και λύσεις. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» έδειχνε «εγκλωβισμένος» στην άμυνα της Ρεαλ Μαδρίτης και κάπως έτσι οι «πράσινοι» αναζητούσαν την επιστροφή με άλλους τρόπους.

Την ίδια στιγμή η προσήλωση της Ρεάλ ήταν ξεκάθαρη. Να μην επιτρέπει στους φιλοξενούμενους να τρέχουν. Όταν ο Ταβάρες ήταν στο παρκέ, πήγαινε για το επιθετικό ριμπάουντ και οι άλλοι τέσσερις επέστρεφαν αμέσως στην άμυνα. Το σημαντικό με την εξέλιξη που είχε η αναμέτρηση ήταν πώς ακόμα με τα άσχημα του, τα λάθη του, ο Παναθηναϊκός ήταν πάντα κοντά, με σκοπό ν’ αναζητήσει την αντεπίθεση στο τελευταίο δεκάλεπτο. Με τον Καλάθη ν’ ανεβάζει την απόδοσή του στο κρίσιμο σημείο και τους παίκτες του Πιτίνο να βάζουν υπομονή στην επίθεσή του, οι «πράσινοι» πέρασαν μπροστά με δύο συνεχόμενα τρίποντα από τον αρχηγό τους και τον Τόμας (67-64) στο 36'.

Επιτέλους, βρήκε αυτό που έψαχνε. Το μακρινό σουτ. Η συνέχεια περιλάμβανε μεγαλύτερη πίεση για τους γηπεδούχους και το «τριφύλλι» να μπαίνει από θέση οδηγού στο τελευταίο πεντάλεπτο. Παρόλα αυτά η Ρεάλ επέμεινε στην τακτική της επιτρέποντας το σουτ στον Καλάθη και μάλιστα κόντρα στη ροή του αγώνα και τελικά δικαιώθηκε. Παράλληλα, στην τελική ευθεία τα κριτήρια των διαιτητών άλλαξαν και οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν την ψυχραιμία να διαχειριστούν το προβάδισμα, με επιπόλαιες επιλογές και τους παίκτες της Ρεάλ να πηγαίνουν στις βολές. Κάπως έτσι πέταξαν μια μεγάλη ευκαιρία γιαbreak.

Αν με αυτή την εικόνα ο Παναθηναϊκός έφτασε μια ανάσα από την επικράτηση τότε δικαιούται να θέλει πολλά περισσότερα στο δεύτερο παιχνίδι. Το χρωστάει πρώτα στον εαυτό του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ