OPINIONS

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Θέλει ενίσχυση για να ελπίζει

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει το πισωγύρισμα στην εικόνα του Παναθηναϊκού, που καλείται να διορθώσει πράγματα στο παιχνίδι και το ρόστερ του άμεσα ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Όσα πράγματα και ν' αλλάξουν στην ψυχολογία απ' ότι φαίνεται δεν φτάνουν στον Παναθηναϊκό , προκειμένου να κάνει το μεγάλο βήμα και να καλύψει το χαμένο έδαφος στην EuroLeague. Η εμφάνιση που πραγματοποίησαν οι "πράσινοι" έμοιαζε με πισωγύρισμα φέρνοντας στο μυαλό εικόνες τις οποίες παρουσίαζαν πριν από την έλευση του Ρικ Πιτίνο.

Το πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή δεν είναι στο ΣΕΦ αλλά η εμφάνιση που έκανε ο Παναθηναϊκός δείχνοντας μετά από καιρό τις ατέλειες που έχει στο ρόστερ του. Και αν η προτεραιότητα ήταν στον περιφερειακό όπου οι πρώτες επαφές έγιναν με τον Σον Κιλπάτρικ πριν από μερικές ημέρες (χωρίς αίσιο τέλος μέχρι τώρα), ίσως να μην φτάνει με τις αδυναμίες που υπάρχουν και κοντά στο καλάθι. Τη στιγμή που ο Μιλουτίνοφ είχε περισσότερα ριμπάουντ απ' όλους τους ψηλούς του Παναθηναϊκού και τον Ντίνο Μήτογλου σε πολλές στιγμές να μοιάζει μόνος στη θέση "4" αναφορικά με το αμυντικό κομμάτι.

Όπως και να έχει από το ξεκίνημα της αναμέτρησης οι "πράσινοι" δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το πλάνο τους, με το πρόβλημα να είναι στη ρακέτα αμυντικά κι εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην επίθεση όπου δεν υπήρχε δημιουργία. Ο Νικ Καλάθης άργησε να μπει στην εξίσωση και οι "πράσινοι" ήταν στατικοί. Πλέον ακολουθεί εβδομάδα με δύο αγώνες. Οι εντός έδρας νίκες είναι μονόδρομος κι εκτός αναζητούνται θετικά αποτελέσματα, ώστε μην χαθεί η είσοδος στα playoffs. Και όλα αυτά πρέπει να γίνονται παράλληλα με τη βελτίωση, ώστε να βάλει ο Πιτίνο τα στοιχεία που θέλει χωρίς να υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο ΝΤΙΝΟΣ "ΓΛΥΚΑΝΕ" ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Η εκκίνηση του Παναθηναϊκού ήταν απογοητευτική, όχι τόσο λόγω της διαφοράς (το -6 στο 5' δεν ήταν το πρόβλημα), όσο του τρόπου με τον οποίο δεχόταν τα καλάθια. Με τρόπο που απεχθάνεται ο Ρικ Πιτίνο. Μέσα από τη ρακέτα, λόγω αδυναμίας να προστατευτεί η ρακέτα αλλά κι επιθετικά που θύμιζε την εικόνα του πριν από μερικές εβδομάδες. Η είσοδος του Ντίνου Μήτογλου σουλούπωσε αρκετά αυτή την αδυναμία, έδωσε στην ομάδα του "τριφυλλιού" τη δύναμη που χρειαζόταν.

Γι αυτό κιόλας η παρουσία του στο παρκέ (μαζί με εκείνη του Θανάση Αντετοκούνμπο) συνοδεύτηκε από ένα πολύ καλό -τουλάχιστον αμυντικά- τετράλεπτο στο φινάλε της πρώτης περιόδου, που έφερε το -2 (16-14). Από κει και πέρα, είναι σαφές πως οι συνήθειες σε μια ομάδα δεν μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Ούτε σε δέκα, ούτε σε είκοσι μέρες. Γι αυτό κιόλας, όσο αυξανόταν η πίεση πάνω στην μπάλα από την πλευρά του Ολυμπιακού, οι "πράσινοι" παρέκκλιναν από τα "θέλω" και τα "πρέπει" του Ρικ Πιτίνο, γυρίζοντας στις κακές συνήθειες του πρώτου τριμήνου της σεζόν.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Θέλει ενίσχυση για να ελπίζει

Τι σημαίνει αυτό; Προβλήματα στο αμυντικό transition, αργές αντιδράσεις και -πολύ περισσότερο- ένας τρόπος επίθεσης που έφερνε εκνευρισμό. Τα 2/15 τρίποντα που είχε η ομάδα του "τριφυλλιού" στην ανάπαυλα εξηγούν ως ένα βαθμό το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί δεν μεγαλύτερη ακόμη σημασία για τους προπονητές είχε ο τρόπος με τον οποίο προέκυψαν αυτά τα σουτ: κατά βάση μετά από ντρίμπλα, πάνω σε άμυνα ή υπό την πίεση χρόνου. Σε καμία περίπτωση δηλαδή με αυτά που είδαμε μια εβδομάδα νωρίτερα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στα παραπάνω, προσθέστε τη δεδηλωμένη αδυναμία των ψηλών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να ματσάρουν έναν σέντερ των κυβικών και της τεχνικής κατάρτισης του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο τρόπος με τον οποίο ο βασικός σέντερ του Ολυμπιακού "κλείδωνε" τους αντιπάλους του και έπαιρνε καλύτερη θέση εξηγήθηκε ανάγλυφα από το νταμπλ νταμπλ (10 πόντοι, 12 ριμπάουντ) στο ημίχρονο -σε 15'43'' συμμετοχής. Αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου μέρους ήταν η σημαντική διαφορά που είχαν πάρει οι γηπεδούχοι και τον Παναθηναϊκό ν' αναζητά τον καλό του εαυτό.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

Με τον Ολυμπιακό να έχει πάει το παιχνίδι στον δικό του ρυθμό και τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να αντιπαραβάλει ούτε τη δύναμη, ούτε την ένταση των γηπεδούχων, το παιχνίδι δεν είχε γυρισμό. Ο αργός τρόπος εκτέλεσης των επιθέσεων προκαλούσε ανισορροπία και... θολούρα στο μυαλό των παικτών του Ρικ Πιτίνο, που ούτε στην άμυνα έδειχναν ικανοί να αντιδράσουν. Όχι ότι οι "ερυθρόλευκοι" έβγαζαν λαγούς από το καπέλο τους ή έκαναν κάτι διαφορετικό από αυτό που μας έχουν συνηθίσει. Απλά αυτή τη φορά δεν υπήρχε το ΟΑΚΑ για να σταματήσει το κακό διάστημα και να φέρει λίγο ενθουσιασμό, παρά ο κόσμος του Ολυμπιακού.

Είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα του "τριφυλλιού" δεν γινόταν να αλλάξει ριζικά εικόνα σε δέκα μέρες. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος έως ότου οι "πράσινοι" φτάσουν στο σημείο να μιλούν την ίδια γλώσσα με τον νέο προπονητή τους. Μέχρι τότε, αυτό που έχει σημασία είναι να έρθουν οι νίκες στο ΟΑΚΑ και να προκύψει μια εκτός έδρας νίκη. Σε μία κατάσταση που γνωρίζαμε από τις πρώτες ώρες του Πιτίνο στην Ελλάδα πώς θα είναι δύσκολη αφού δεν θα ήταν εφικτό ν' αλλάξει εντελώς η εικόνα μιας ομάδας η οποία έχει ατέλειες.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ