OPINIONS

Παναθηναϊκός - Γκραν Κανάρια 102-87: Σκληρός και καταιγιστικός

Παναθηναϊκός - Γκραν Κανάρια 102-87: Σκληρός και καταιγιστικός
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για το ξέσπασμα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με περισσότερους παίκτες να βγαίνουν μπροστά σε σχέση με το ματς του Μονάχου, την πρόοδο και το ζητούμενο μακριά από το "σπίτι" του.

Σε μία σεζόν με πολλούς και δύσκολους αγώνες η EuroLeague μας έχει μάθει πώς χρειάζεται ψυχραιμία αφού μέσα σε λίγα 24ωρα ενδέχεται να δούμε πολλές ανατροπές. Σαφώς και ο Παναθηναϊκός δεν έχει λύσει τα θέματα του αλλά η αντίδραση στο ματς με τη Γκραν Κανάρια ήταν αρκετά καλή, με εξαίρεση το τελευταίο δεκάλεπτο όπου έπεσε η ταχύτητα.

Τουλάχιστον από πλευράς συγκέντρωσης και από το γεγονός ότι βοήθησαν οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Το σημαντικό σε αυτόν το... μαραθώνιο είναι η ομάδα του "τριφυλλιού" να διατηρήσει το αήττητο στην έδρα της και στην πορεία να “χτίσει” ξανά τον χαρακτήρα της μακριά από το ΟΑΚΑ για να πάρει τις απαραίτητες νίκες. Η Γκραν Κανάρια λοιπόν, προερχόταν από μία μεγάλη νίκη απέναντι στη Μπαρτσελόνα και ο Παναθηναϊκός πέρα από την ήττα στο Μόναχο, είχε να διαχειριστεί την απουσία του Ματ Λοτζέσκι και φυσικά την κούραση. Η ψυχολογία στις εντός έδρας αναμετρήσεις είναι διαφορετική. Αυτό φάνηκε ακόμα μία φορά από το γεγονός πώς οι "πράσινοι" πέτυχαν τον στόχο τους με τρόπο που ίσως να μην περιμέναμε.

Με παίκτες που μπήκαν στη μάχη από νωρίς να βάζουν το “λιθαράκι” τους κάτι το οποίο δεν έγινε στη Γερμανία, με υπομονή στις επιθέσεις και όχι βιαστικές επιλογές από το 6.75. Φανέρωσε στοιχεία που δείχνουν πρόοδο και μπορεί να κρατήσει την απόδοση του Λούκας Λέκαβίτσιους για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, του Ιωάννη Παπαπέτρου και τα βήματα που κάνει σιγά-σιγά ο Γιώργος Παπαγιάννης, ώστε να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Παίκτες δηλαδή που χρειάζονταν μια καλή εμφάνιση συν τον Παππά ο οποίος συνεχίζει με την ίδια σταθερότητα. Με εξαιρετικό διάβασμα στην επίθεση στη μεγαλύτερη διάρκεια. Άλλωστε οι 102 πόντοι με μόλις τρία εύστοχα τρίποντα, δείχνει την δουλειά που έγινε στο παρκέ επιθετικά. Αλλά το σημαντικότερο είναι πώς έγινε σκληρός όταν έπρεπε και είναι ενθαρρυντικά τα σημάδια, μένει όμως να έχει συνέχεια μακριά από το ΟΑΚΑ και να βρει σταθερότητα από τους παίκτες της “φροντ λάιν”.

Φρέσκος, αποφασιστικός και συγκεντρωμένος

Η εξέλιξη που είχε η αναμέτρηση με τη Μπάγερν δεν άρεσε σε κανέναν και ήταν θέμα χρόνου από τους παίκτες του “τριφυλλιού” να τη διαγράψουν μια και καλή. Αυτό που έλειπε ήταν μία πειστική εμφάνιση απέναντι στη Γκραν Κανάρια. Για τον λόγο αυτό οι “πράσινοι” επιδίωξαν μέσα από την άμυνα τους να βάλουν δύσκολα στους φιλοξενούμενους από το ξεκίνημα της αναμέτρησης και να “χτυπήσουν” στοtransition,κάτι το οποίο κατάφεραν.

Για πρώτη φορά ο Τσάβι Πασκουάλ έριξε από την αρχή στο ματς τον Θανάση Αντετοκούνμπο και όχι τον Ιωάννη Παπαπέτρου ο οποίος στα προηγούμενα παιχνίδια τηςEuroLeague,έβγαινε νωρίς από τον ρυθμό. Η Γκραν Κανάρια τιμωρούσε όλα τα λάθη μέχρι που ο τεχνικός του “τριφυλλιού” ξεκίνησε το ροτέισον. Προηγήθηκε βέβαια το τάιμ άουτ στο 6' όπου έβαλε τις φωνές για τα καλά και στη συνέχεια είδε το μάτι των παικτών του επιτέλους να... γυαλίζει με συνέπεια να βελτιώσουν την άμυνα τους.

Ο Παπαπέτρου μπήκε απόλυτα συγκεντρωμένος δίνοντας πολλές λύσεις στις δύο πλευρές του γηπέδου, ο Παπαγιάννης βοήθησε στο χρόνο που έμεινε στο παρκέ αλλά το σημαντικό για τον Πασκουάλ ήταν πώς είδε τους παίκτες που έρχονταν από τον πάγκο να έχουν εξαιρετική απόδοση. Με πρώτο τον Λούκας Λεκαβίτσιους ο οποίος επέτρεψε με την εικόνα του να ξεκουραστεί ο Καλάθης και φυσικά με τον Ντεσόν Τόμας ο οποίος επιθετικά τελείωσε πολλές φάσεις.

Η ενέργεια και η αποφασιστικότητα που είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν εκείνη η οποία βοηθούσε, ώστε ν' ανοίξει η διαφορά, παρότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου δεν ήταν καλή η άμυνα στο πικ εν ρολ. Με υπομονή στην επίθεση και περνώντας τη μπάλα κοντά στο καλάθι, οι γηπεδούχοι έβαλαν τις βάσεις για την επικράτηση, χωρίς να υπάρχει η επίμονη στα σουτ από τα 6.75.

Τα κέφια του Λάνγκφορντ και η αποθέωση του Καλάθη

Με το... γκάζι πατημένο συνέχισε ο Παναθηναϊκός χωρίς να μειώνεται η διαφορά και με τον Πασκουάλ να φωνάζει σε κάθε ολιγωρία των παικτών του. Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Λάνγκφορντ ανέλαβε δράση εκτελώντας με απόλυτη συνέπεια, τη στιγμή που ανέβασε την απόδοση του ο Νικ Καλάθης. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού μοίραζε τη μία ασίστ μετά την άλλη γνωρίζοντας την αποθέωση ακόμα και στα λάθη του αλλά αυτή τη φορά δε χρειαζόταν να κάνει όλη τη δουλειά αφού ο Λεκαβίτσιους ανταποκρινόταν με τον καλύτερο τρόπο.

Με εξαίρεση τη χαλάρωση στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, οι “πράσινοι” έκαναν βήματα προόδου κι έχουν το χρόνο μπροστά τους για να προετοιμαστούν ενόψει της επόμενης εβδομάδας απέναντι στη Ζαλγκίρις για να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ