OPINIONS

Πόλεμος και όπου βγει για τον Παναθηναϊκό

Πόλεμος και όπου βγει για τον Παναθηναϊκό

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την διαφορά του Παναθηναϊκού με την Ρεάλ όταν ο Καλάθης δεν είναι σε καλή βραδιά, τα παιχνίδια μυαλού του Καμπάτσο και τη μάχη για την επιστροφή στη Μαδρίτη

Η τεράστια προσπάθεια στο πρώτο ματς που δεν συνοδεύτηκε με νίκη για πολλούς και όχι μόνο αγωνιστικούς λόγους δεν συνεχίστηκε για τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα ήταν απογοητευτικός στο μεγαλύτερο διάστημα της δεύτερης αναμέτρησης. Δεν είχε την τόλμη και τη διάθεση του πρώτου αγώνα όπου και πάλι δεν πολύ καλή απόδοση. Επί της ουσίας δεν ήταν έτοιμος για το δεύτερο παιχνίδι.

Ο Νικ Καλάθης δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνον που βλέπαμε πριν ξεκινήσουν τα playoffs και ήταν θέμα χρόνου για να φτάσουν σε άνετη επικράτηση οι γηπεδούχοι αλλά δεν είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για την κατηφόρα στο δεύτερο ματς. Αρκεί να σκεφτούμε πώς ο Λάσο έβαζε στο παρκέ τον Κοζέρ κι ευστοχούσε σε δύο τρίποντα, κι ο Πιτίνο τον Λοτζέσκι και δεν έπαιρνε τίποτα. Έπαιζε χωρίς τον Γιουλ, χωρίς δημιουργό και δεν επέτρεψε να φανεί με τον Καμπάτσο να κάνει τα πάντα στο παρκέ βγάζοντας πνευματικά εκτός αγώνα τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Και αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα αφού υπάρχει διαφορά ποιότητας κι επιλογών ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Πόλεμος και όπου βγει για τον Παναθηναϊκό

Τα πράγματα είναι απλά για τους "πράσινους" αφού όπως εξηγήσαμε και μετά το πρώτο παιχνίδι, όταν ο Καλάθης δεν είναι σε καλό βράδυ είναι πιο εύκολο να λυγίσει ο Παναθηναϊκός αφού οι λύσεις του δεν είναι πολλές. O διεθνής γκαρντ έψαχνε να βρει αυτοπεποίθηση μέσα από το σουτ και το σκοράρισμα, αφού δεν είχε πολλές επιλογές και κάπως έτσι παρασύρθηκε στην άμυνα των γηπεδούχων. Σε μία βραδιά μάλιστα που κανείς δεν μπόρεσε να διασωθεί. Είναι δεδομένο πώς η Ρεάλ Μαδρίτης έχει περισσότερες επιλογές, ωστόσο εδώ που έχουμε φτάσει δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η ομάδα του "τριφυλλιού" πρέπει ν' ανασυνταχθεί και στο ΟΑΚΑ να πολεμήσει με όλες της, τις δυνάμεις για να επιστρέψει στη Μαδρίτη. Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει ηττηθεί τρεις φορές από την Ρεάλ και είναι καιρός οι "πράσινοι" να δείξουν εγωισμό. Σαφώς και πλέον βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Οι Ισπανοί ήταν από την αρχή το μεγάλο φαβορί της σειράς, ωστόσο δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

Με πρόθεση να βάλει τη μπάλα στο post και να πάει τον ρυθμό στα μέτρα του ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός, ωστόσο η Ρεάλ ήταν εκείνη που μπήκε σε θέση οδηγού από νωρίς. Ο Καλάθης μπήκε όπως και στο πρώτο ματς της σειράς, παρασύρθηκε από την άμυνα των Ισπανών κάνοντας δύο λάθη πολύ γρήγορα και κάπως έτσι ακολουθούσε όλη η ομάδα. Αυτή η εικόνα είχε ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να δημιουργήσουν πολύ γρήγορα διψήφια διαφορά.

Οι γηπεδούχοι γι' ακόμα ένα παιχνίδι έπαιζαν κλειστά στη ρακέτα στα πικ εν ρολ του "τριφυλλιού" που ήταν άστοχο στο ξεκίνημα και ο Καλάθης δυσκολευόταν να βρει τον ψηλό. Χωρίς δημιουργία και το ένα λάθος μετά το άλλο οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο έδειχναν πολύ κακό πρόσωπο. Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν εφιαλτικό με τους "πράσινους" να έχουν πέντε λάθη, μόλις μία ασίστ και οκτώ πόντους τη στιγμή που η Ρεάλ έκανε ότι ήθελε στο παρκέ.

Πόλεμος και όπου βγει για τον Παναθηναϊκό

Με επιθετική αιχμή τον Τζέιμς Γκιστ και τον Θανάση Αντετοκούνμπο να δίνει λύσεις στην άμυνα, η ομάδα του "τριφυλλιού" έδειξε να συνέρχεται στη δεύτερη περίοδο. Γι' ακόμα ένα ματς στο πρώτο μέρος ο Παναθηναϊκός δεν είχε καλή παρουσία και το γεγονός ότι δεν είχε ανοίξει πολύ η διαφορά, έδινε ένα θετικό δείγμα πώς κάποια στιγμή θα επιστρέψει. Αν αναλογιστούμε πώς μέχρι εκείνο το σημείο ο Καλάθης ήταν εκτός κλίματος με αρνητική αξιολόγηση (-1) στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου, και τον Λάσο ν' αλλάζει συνεχώς παίκτες πάνω στην άμυνα. Επίσης, ήταν χειρότερος στο transition σε σχέση με τους γηπεδούχους οι οποίοι λόγω ρυθμού έβρισκαν λύσεις ακόμα και σε δύσκολες προσπάθειες και μάλιστα μετά από ντρίμπλα στην περιφέρεια όπως αυτά του Πρέπελιτς.

ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το αισιόδοξο μήνυμα της μικρής διαφοράς -που ήταν και το μοναδικό στο ματς- δεν φάνηκε τελικά στην πράξη. Οι "πράσινοι" μπήκαν καλά στην τρίτη περίοδο, όμως για μικρό διάστημα. Πολύ γρήγορα ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις λανθασμένες επιλογές με τον Ρικ Πιτίνο ν' αναζητά την πεντάδα που θα σταθεί σωστά στο ματς. Γι' αυτό άλλωστε, πήρε το τάιμ άουτ νωρίτερα από το τηλεοπτικό (και μάλιστα δύο στο τρίτο δεκάλεπτο), αποσύροντας παράλληλα τον Γιώργο Παπαγιάννη που δεν ήταν ανταγωνιστικός μέχρι εκείνο το σημείο. Την ίδια στιγμή η Ρεάλ Μαδρίτης εκτελούσε στο transition με καλά ποσοστά και ο Παναθηναϊκός εκτελούσε με τον λάθος τρόπο. Άλλωστε, δεν μπορούσε να κάνει και κάτι περισσότερο από τη στιγμή που δεν είχε επιλογές στο πέντε εναντίον πέντε. Όσο περνούσε η ώρα, τα πράγματα γίνονταν ολοένα και χειρότερα για τους "πράσινους" καθώς ήταν εμφανές πλέον πώς είχαν μείνει από δυνάμεις και δεν μπορούσαν ν' ακολουθήσουν.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ