OPINIONS

Αυτός δεν ήταν Ολυμπιακός

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΕΑΛ / ΦΙΛΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ; EUROKINISSI)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΕΑΛ / ΦΙΛΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ; EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ματς της 14ης Σεπτεμβρίου 2018 με τη Ρεάλ Μαδρίτης θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια από τους ανθρώπους, αλλά και τους φίλους του Ολυμπιακού. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Ρόστερ Ολυμπιακού: Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος , Βασίλης Τολιόπουλος, Αξέλ Τουπάν, Βασίλης Σπανούλης, Γιάνις Τίμα , Νίκολα Μιλουτίνοβ , Γιάνις Στρέλνιεκς , Αλέξανδρος Βεζένκοβ , Γιώργος Πρίντεζης , Κώστας Παπανικολάου , Βαγγέλης Μάντζαρης , Νίκος Αρσενόπουλος , Δημήτρης Αγραβάνης , Γιώργος Μπόγρης, Ζακ ΛεΝτέι.

Όπως βλέπετε, από το υλικό που θα έχει στα χέρια του ο Ντέιβιντ Μπλατ στη διάρκεια της σεζόν 2018/19, στην Ισπανία για το τουρνουά "Costa del Sol" ταξίδεψαν μόλις πέντε παίκτες. Οι Τολιόπουλος, Τουπάν, Σπανούλης, Μπόγρης και ΛεΝτέι.

Απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα οι Πειραιώτες τα πήγαν περίφημα, σκόραραν 94 πόντους και πήραν εύκολα την νίκη. Μία μέρα μετά, απέναντι στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ ο Ολυμπιακός ήταν σπουδαίος στο πρώτο μέρος (38-43), πριν ο Μπλατ ξεκουράσει τον Σπανούλη, χάσει τον ΛεΝτέι και δει τους Μαδριλένους να τρέχουν ένα σερί 16-0 στο φινάλε που τους έδωσε τη νίκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΕΑΛ / ΦΙΛΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ; EUROKINISSI)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΕΑΛ / ΦΙΛΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ; EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Απέναντι στη Ρεάλ του Πάμπλο Λάσο που είχε "κανονική" ομάδα να διαχειριστεί (Κοζέρ, Φερνάντεθ, Ρέγες, Κάρολ, Γιουλ, Ταβάρες, Τέιλορ, Τόμπκινς, Πρέπελιτς, Ταβάρες αγωνίστηκαν, χρόνο συμμετοχής πήραν ο 18χρονος Πάντζαρ κι ο 16χρονος Γκαρούμπα, έλειψαν οι Καμπάτσο, Γιούστα, Αγιόν), ο Μπλατ ξέμεινε με τους Τουπάν, ΛεΝτέι και Μπόγρη, συν τους βοηθητικούς Μάνι Χάρις, Στεφανίδη, Λαμπρόπουλο, Μιλόσεβιτς και Τσάπμαν. Η ομάδα που είδαμε το βράδυ της Παρασκευής (14/9) ήταν "Ολυμπιακός" μόνο στο όνομα και τη φανέλα, οπότε ιδιαίτερα συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν. Σίγουρα, όμως, είδαμε ξανά τι προσπαθεί να εφαρμόσει ο Αμερικανοισραηλινός.

Εναντίον της "γεμάτης" Ρεάλ, ο Ολυμπιακός του πρώτου μέρους τα πήγε περίφημα. Σκόραρε 43 πόντους με γρήγορο μπάσκετ, γρήγορες εκτελέσεις, συνεχή κίνηση. Η μπάλα έφτανε με ταχύτητα στο μισό γήπεδο, ο Σπανούλης ήταν σε καλή κατάσταση, ο Λαμπρόπουλος κι ο Στεφανίδης που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στο ματς με τη Μάλαγα προτιμήθηκαν αντί των Στυλιανού - Μιλόσεβιτς, ο Ποκουσέφσκι μπήκε στο ματς πριν το ημίχρονο και οι Πειραιώτες είχαν σταθερά ένα μικρό προβάδισμα. Όσα έγιναν στο δεύτερο μέρος δεν χρειάζονται ανάλυση, καθώς ο Σπανούλης πήγε για μπάνιο και ξεκούραση, ο ΛεΝτέι υπέστη κράμπα και έφυγε στο 27' για τον πάγκο και ο Μπλατ περίμενε απλά να μηδενίσει το ρολόι.

Ενδιαφέρουσες οι αντιδράσεις του 59χρονου coach που είδε τη Ρεάλ Μαδρίτης να μπαίνει με ένα σερί 5-0 στη δεύτερη περίοδο και πήρε αμέσως timeout. Δεν άφησε τους παίκτες του Λάσο να πατήσουν το τούρμπο, αντ' αυτοί είδε τους δικούς του αθλητές να γυρίζουν στο παρκέ, να απαντούν με ένα δικό τους 4-0 και να κρατούν τον έλεγχο του αγώνα.

Αυτός δεν ήταν Ολυμπιακός

Ο Κλιντ Τσάπμαν έπαιξε και πάλι αρκετά, αυτή τη φορά έμεινε στο παρκέ 26 λεπτά, όμως ήταν πολύ άστοχος από την περιφέρεια. Είχε 0/8 τρίποντα και συνολικά 17 προσπάθειες! Ο 29χρονος Αμερικανός που συζητήθηκε πολύ μετά το ματς με τη Μάλαγα θα βρει ομάδα, στη χειρότερη θα γυρίσει στην Ιαπωνία όπου έχει φτιάξει καλό όνομα, το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται με τον Ολυμπιακό και τους center του. Θα λύσει ο Μιλουτίνοβ όλα τα "ζητήματα" στην καρδιά της ρακέτα; Θα την καλύψει επαρκώς με τους ΛεΝτέι - Μπόγρη ή μήπως θα πρέπει ο Μπλατ και οι συνεργάτες του να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο ενίσχυσης, τουλάχιστον μέχρι να είναι ο Αγραβάνης έτοιμος να βοηθήσει; Ο Τσάπμαν θα μπορούσε να είναι μια επιλογή αν δεν έπιανε θέση ξένου (οι Πειραιώτες έχουν ήδη έξι στο roster τους), είναι εργατικός, σκληρός, είναι όμως... Αμερικανός.

Ο Ζακ ΛεΝτέι, από την πλευρά του, δείχνει ότι θα χρειαστεί λίγο καιρό μέχρι να νιώσει άνετα στο σύστημα του Ολυμπιακού. Ήταν και πάλι aggresive στην επίθεση, πήρε τα ανοιχτά σουτ κι ας μη βρήκε στόχο, τελείωσε φάσεις κοντά στο καλάθι, είχε αρκετές συνεργασίες με τον Βασίλη Σπανούλη, έκανε όμως και μερικά "παιδιάστικα" λάθη όπως τις δύο προσποιήσεις που "έφαγε" από τον Τρέι Τόμπκινς στην περιφέρεια. Δεν ήταν καλά διαβασμένος, πρέπει να δώσει έμφαση στις λεπτομέρειες αν θέλει να καθιερωθεί σε αυτό το επίπεδο, έχει το ταλέντο και μένει να δούμε αν είναι και πνευματικά έτοιμος γι' αυτή την πρόκληση μετά από την πρώτη σεζόν της καριέρας του που τον βρήκε στο Ισραήλ να παίζει σχεδόν 40 λεπτά ανά αγώνα και να κάνει ό,τι θέλει σε μια μέτρια ομάδα. Ακόμη και το κόψιμο που δέχθηκε από τον 16χρονο Ουσμάν Γκαρούμπα δείχνει ότι δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει λόγος να κριθεί αυστηρότερα.

Για τον Αξέλ Τουπάν δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Πολύ ποιοτικός, σε ανοδική πορεία, τρομερά βελτιωμένος σε σχέση με τον παίκτη που είδαμε πέρυσι στη Ζάλγκιρις Κάουνας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Δεν είναι αποκλειστικά ο "αμυντικός εξολοθρευτής" που είχαμε συνηθίσει, αλλά ένας σύγχρονος all-around παίκτης που δείχνει ότι μπορεί να γίνει ένας νέος Γουίλ Κλάιμπερν στα χέρια του Μπλατ. Πιέζει πολύ την αντίπαλη άμυνα, σουτάρει από το τρίποντο, διεισδύει, παίζει άμυνα σε τέσσερις θέσεις, είναι ένας πάρα πολύ χρήσιμος και τρομερά αθλητικός παίκτης που λες ότι " δεν γίνεται να μην κολλήσει σε αυτόν τον Ολυμπιακό".

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΕΑΛ / ΦΙΛΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ; EUROKINISSI)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΕΑΛ / ΦΙΛΙΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ; EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Κρατήστε αυτά τα δύο ονόματα: Μέλβιν Πάντζαρ - Ουσμάν Γκαρούμπα. Ο πρώτος είναι ένας 18χρονος point guard που έβαλε ο Πάμπλο Λάσο στο ανδρικό τμήμα, ο δεύτερος ένας 16χρονος forward που μπορεί στο μέλλον να εξελιχθεί σε έναν άριστο undersized ψηλό. Θα πάρουν και οι δύο ευκαιρίες στη διάρκεια της σεζόν, καθώς οι Μαδριλένοι ψάχνουν να βρουν τον επόμενο Λούκα Ντόντσιτς. Είναι και οι δύο παίκτες με σπουδαίο ταλέντο.

Την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ δεν την παρακολούθησα, είδα μόνο τα πρώτα λεπτά της. Ο Γιώργος Οικονόμου θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συνέβη σε αυτή την αναμέτρηση, αν και ούτε από εκείνη μπορούν να βγουν ιδιαίτερα συμπεράσματα. Άλλωστε, στη διάρκεια της σεζόν, δεν πρόκειται να δούμε τους Καλαϊτζάκη - Σακελλαρίου στη βασική πεντάδα των "πρασίνων" ή τους Μωραΐτη - Τσαλμπούρη σε εκείνη των "κιτρινόμαυρων". Όχι, δεν είναι αδιάφοροι αυτοί οι αγώνες, δεν υπάρχει αδιάφορο ματς, κάθε αναμέτρηση έχει πράγματα να προσφέρει στους προπονητές, όμως χρειάζεται ένα μέτρο στα σχόλια γιατί οι απουσίες των κορυφαίων ομάδων είναι πολλές, είναι σημαντικές και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη μέση της προετοιμασίας όπου τα πόδια είναι "βαριά" και τα χέρια σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ