OPINIONS

Ένας άλλος Μπαρτζώκας

Ένας άλλος Μπαρτζώκας

Μια τυπική media day ήταν αρκετή για να δείξει ο Γιώργος Μπαρτζώκας ότι γύρισε στον Ολυμπιακό με ρεαλισμό και κυνικότητα, ώστε στη δεύτερη θητεία του να στηριχθεί περισσότερο στην εμπειρία και λιγότερο στο συναίσθημα. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Για την απόφαση των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου να πορευθούν με τον Γιώργο Μπαρτζώκα σε μια νέα σελίδα του τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού, έγραψε στο Sport24.gr ο Σπύρος Καβαλιεράτος . Για το τι θα αλλάξει ο Έλληνας προπονητής στους ερυθρόλευκους -που δεν έχουν χάσει το τρένο για την οκτάδα και τα playoffs της EuroLeague, ακούσατε όσα είπε ο ίδιος στη media day του αγώνα με την Άλμπα Βερολίνου (14/1 στις 21:00) ή τα διαβάσατε με κάθε λεπτομέρεια το απόγευμα της Δευτέρας.

Ένα είναι σίγουρο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γύρισε με τους δικούς του όρους στο λιμάνι και από την πρώτη του κιόλας επαφή με τα media φρόντισε να δείξει πόσο "σκληρός" θα είναι στη δεύτερη θητεία του στους Πειραιώτες.

Με το "καλησπέρα" ο 54χρονος προπονητής ξεκαθάρισε πως " η απόφασή μου να γυρίσω δεν ήταν συναισθηματική, αλλά καθαρά επαγγελματική" και διέλυσε έτσι το... συννεφάκι που έλεγε ότι ο Μπαρτζώκας επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του. Πεντέμιση χρόνια μετά από την επεισοδιακή του αποχώρηση δεν έχει ξεχάσει ούτε τον τρόπο με τον οποίο του συμπεριφέρθηκε μερίδα οπαδών στο parking του ΣΕΦ, ούτε τα λάθη που έκανε και εκείνος έχοντας παρασυρθεί από τα συναισθήματά του. Όπως άλλωστε είπε, " στη ζωή τα πράγματα αλλάζουν".

Ένας άλλος Μπαρτζώκας

Ο Μπαρτζώκας προσπάθησε να ντριμπλάρει τις ερωτήσεις που τον αφορούσαν, ωστόσο το απόγευμα της Δευτέρας βρήκε την ευκαιρία για να τερματίσει μια και καλή τις συζητήσεις για το παρελθόν. " Ζούμε στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα. Ξέρουμε καλά ποια είναι τα συναισθήματα και ποιες οι αντιδράσεις όταν βρίσκεσαι στον Ολυμπιακό. Είμαι προετοιμασμένος για ακραία συναισθήματα αγάπης και αποθέωσης, αλλά και για το αντίθετο. Έζησα το parking με 20.000 κόσμο όταν γυρίσαμε με την Ευρωλίγκα, το έζησα και διαφορετικά" ήταν τα λόγια του, λόγια με πικρία, αλλά και με ρεαλισμό διότι όταν βρίσκεσαι σε έναν οργανισμό όπως ο Ολυμπιακός, μαθαίνεις να ζεις με μια απίστευτη πίεση στις πλάτες σου σε καθημερινή βάση. Προφανώς και δεν είναι αυτό το νόημα του αθλητισμού, ο Μπαρτζώκας όμως γύρισε σοφός κι αποφασισμένος να μην επαναλάβει λάθη -ή "λάθη"- της πρώτης θητείας του.

Για τις σχέσεις του με τον Βασίλη Σπανούλη έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα, ο Μπαρτζώκας όμως καταλαβαίνει ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στο 2012, το 2013 ή το 2014. Έχουμε μπει στο 2020 και " οι παίκτες που υπάρχουν ακόμη στην ομάδα δεν είναι ίδιοι χαρακτήρες με τότε, όπως δεν είμαι κι εγώ ίδιος". Νέα αρχή, νέα δεδομένα, νέες ανάγκες και απαιτήσεις, ένας κοινός σκοπός: να χωρέσει ο Ολυμπιακός στην οκτάδα της EuroLeague και να συμμετάσχει στα playoffs. Το καλοκαίρι είναι ακόμη μακριά.

Για προσθήκες και αποχωρήσεις, ο Μπαρτζώκας δεν ήθελε να πει πολλά πριν από δύο τόσο κρίσιμους αγώνες όπως ο αυριανός με την Άλμπα Βερολίνου κι ο επόμενος με τη Μπάγερν Μονάχου, άλλωστε θέλει πρωτα να αξιολογήσει τους παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του. Είναι προφανές ότι η ατάκα " δεν έχουμε ασχοληθεί με μεταγραφές" δεν μπορεί να ισχύει στον απόλυτο βαθμό, καθώς κάθε προπονητής αυτού του επίπεδου έχει ανά πάσα στιγμή λίστες με πιθανούς στόχους, απλώς ο Έλληνας τεχνικός ήθελε να τονίσει ότι όντως δεν έχει προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Είναι επίσης προφανές ότι γνωρίζει ποιους αναλαμβάνει, άλλωστε παραδέχθηκε πως έβλεπε τους αγώνες της ομάδας, οπότε αυτή τη στιγμή, πριν "βγει" η εβδομάδα, δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξει μεταγραφική εξέλιξη.

Ένας άλλος Μπαρτζώκας

Μετά από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, ο Μπαρτζώκας πήγε στο Final Four του 2016 με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, συνέχισε στη Μπαρτσελόνα, πέρασε από τη Χίμκι, έμεινε στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague και επιστρέφει στη χώρα του με συμβόλαιο δυόμιση χρόνων και απολαβές παρόμοιες με εκείνες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ενός άλλου Έλληνα προπονητή που υπέγραψε τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της Μακάμπι Τελ Αβίβ . Δεν είναι πια ο νεαρός από το Μαρούσι και τον Πανιώνιο, αλλά ένας κορυφαίος τεχνικός κι ο καλύτερος απ' όσους ήταν διαθέσιμοι αυτή την περίοδο.

Για να αναλάβει τον Ολυμπιακό, ο Μπαρτζώκας έπεισε τον εαυτό του να προσαρμοστεί στα δεδομένα, όπως ο ίδιος είπε, κυρίως όμως γύρισε πιο σκληρός, πιο... σκληρόπετσος αν θέλετε, ώστε να αντέξει τους τριγμούς που έχει ένα καράβι σαν αυτό που θα οδηγεί για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Από τις πρώτες του χειραψίες έβλεπε κανείς έναν άνθρωπο με ύφος " αφήστε τα λόγια και στρωθείτε στη δουλειά", ο ίδιος είπε ότι " θέλω να βάλουμε συγκεκριμένους κανόνες" και κάπως έτσι μια σεζόν που έμοιαζε να χάνεται νωρίς, αποκτά ενδιαφέρον κι ας αποδειχθεί πως οι επόμενοι 16 αγώνες είναι το στρώσιμο για την επόμενη περίοδο.

Διαβολοεβδομάδα Euroleague: Ενισχυμένη απόδοση στο Stoiximan.gr να κάνουν το 4/4 οι Ολυμπιακός & Παναθηναϊκός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ