OPINIONS

Εθνική -προσωρινών- χαμηλών ταχυτήτων

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική που θα παίζει... εντός έδρας, ο Σλούκας που θα μπει σε έναν κορμό 7-8 παικτών, ο ρεαλισμός και η αισιοδοξία για την Ελλάδα που τσουλάει στο ρελαντί εν όψει Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γράφει ο Χάρης Σταύριου.

Το πρώτο -από τα τρία- φιλικά της Εθνικής στην Σουτσόου ολοκληρώθηκε χωρίς να προσφέρει κάτι "μεγάλο" στον κόσμο, στον Θανάση Σκουρτόπουλο, στους 12 παίκτες που αντιμετώπισαν την αδύναμη Ιορδανία . Δεν ήταν ματς που θα θυμόμαστε για καιρό, ήταν όμως η αρχή μιας πορείας επί κινεζικού εδάφους που ελπίζουμε πως θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της 15ης Σεπτεμβρίου με ένα μετάλλιο στο Πεκίνο. Ήταν μια προπόνηση για όσα θα έρθουν, ένα ξεμούδιασμα ανάλογο με εκείνα απέναντι στην Ουγγαρία και το Ιράν στο Ηράκλειο Κρήτης, ήταν η έναρξη του τρίτου σταδίου της προετοιμασίας μιας ομάδας με δεδομένες αδυναμείες και ξεκάθαρα πλεονεκτήματα.

Μόλις δύο μέρες μετά την άφιξή της στη Σουτσόου, η Εθνική μπήκε σε ρυθμό αγώνων. Σημαντικές οι προπονήσεις, αλλά οι παίκτες χρειάζονται ματς για να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα. Οι περισσότεροι διεθνείς μπήκαν στο... ρελαντί στην αναμέτρηση με τους Ιορδανούς, κυρίως εκείνοι με την περισσότερη εμπειρία. Καλάθης, Παπανικολάου, Μπουρούσης, πήγαν "σβηστοί" από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο το παιχνίδι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Δεν πηγαίνει ποτέ στο ρελαντί. Δεν το έκανε απέναντι στην Ουγγαρία και το Ιράν, δεν το έκανε στο Ακρόπολις, δεν το έκανε ούτε τώρα. Ενθουσιάστηκε από τα μαρκαρίσματα του Ζαΐντ Αμπάς, του το είπε κιόλας, πίεσε τους περιφερειακούς χαμηλώνοντας τα γόνατα, κυνήγησε τους αιφνιδιασμούς, σκόρπισε τρόμο με το μάκρος του, έκλεισε διαδρόμους, οδήγησε σε λάθη τους Ιορδανούς, χάρισε θέαμα στον κόσμο.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με τον MVP του ΝΒΑ στη σύνθεσή της, η Εθνική θα είναι μία από τις πιο συμπαθείς ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έκανε στρέτσινγκ πριν από το τζάμπολ ο Greek Freak; Αποθεωνόταν. Έπαιρνε πάσα στην κορυφή; Αποθεωνόταν. Πήγαινε να την πιάσει εκτός αγωνιστικών γραμμών; Αποθεωνόταν. Αστοχούσε σε βολή; Ακουγόταν ένα επιφώνημα απογοήτευσης από τους Κινέζους στο κλειστό της Σουτσόου. Ο Γιάννης είναι στο μικροσκόπιο των πάντων και η αύρα που θα υπάρχει γύρω από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα είναι μαγική.

Η αρένα της Ναντζίνγκ θα γεμίσει με 20.000 φίλους του μπάσκετ που σίγουρα θα χαρούν για τους βετεράνους Βραζιλιάνους, τον Νίκολα Βούτσεβιτς και τη Χάκα των Νεοζηλανδών, αλλά θα υποστηρίξουν την Ελλάδα χάρη σε αυτόν τον υπεραθλητή.

ΚΟΡΜΟΣ, ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, μετά από μια ψύχραιμη ανάγνωση του αγώνα με την Ιορδανία, βλέπει κανείς ότι η Εθνική είχε στόχο να ξεκινήσει ομαλά αυτές τις τρεις εβδομάδες που θα ζήσει στην Κίνα. Ο Σκουρτόπουλος δεν ήθελε να ρισκάρει το παραμικρό, σίγουρα προβληματίστηκε από αρκετές αντιδράσεις των παικτών του σε άμυνα κι επίθεση, όμως επί της ουσίας μικρή σημασία έχουν τα αποτελέσματα, τα στατιστικά και τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας σε αυτό το τουρνουά. Άλλη ομάδα θα δούμε με τον Σλούκα στη δωδεκάδα και οι τρεις αγώνες στη Ναντζίνγκ θα είναι τα πραγματικά "φιλικά" προετοιμασίας πριν από τους κρίσιμους αγώνες που θα ακολουθήσουν απέναντι στην Team USA (υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι ο Greek Freak δεν θα κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να κερδίσει τους NBAers;;;) και την Τουρκία των Γουίλμπεκιν - Κορκμάζ - Οσμάν - Ιλιασόβα.

Προς το παρόν η Εθνική προχωρά σε χαμηλές στοφές και η λογική λέει πως ούτε τη Δευτέρα (14:30) απέναντι σε Κίνα ή Δομινικανή Δημοκρατία, ούτε την Τρίτη (11:30 ή 14:30) θα πιεστεί πολύ περισσότερο. Η φάση των ομίλων προσφέρεται για καλύτερη προετοιμασία από τους αγώνες στη Σουτσόου, αρκεί φυσικά η ομάδα να είναι σοβαρή και να στηριχθεί στην άμυνά της.

Με τον Σλούκα παρόντα ( θα ταξιδέψει την Τρίτη για τη Ναντζίνγκ και θα περιμένει την αποστολή της ομάδας που θα φτάσει την Τετάρτη από την Σουτσόυ ), η Εθνική θα έχει έναν πολύ συγκεκριμένο κορμό παικτών στους οποίους θα στηριχθεί απέναντι σε αντιπάλους όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Team USA και όσους ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν στα νοκ-άουτ. Επτά-οκτώ άτομα θα τραβήξουν το περισσότερο κουπί, ο Καλάθης που θα μένει +30 λεπτά στο παρκέ, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου, ο Παπαπέτρου, ο Πρίντεζης, ο Γιάννης και ο Μπουρούσης. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν τον ρόλο τους και όποιος από τους Κόνιαρη, Λαρεντζάκη, Παπαγιάννη, Βασιλόπουλου, Θανάση δώσει κάτι παραπάνω, θα βάλει το λιθαράκι του σε μια επιτυχημένη πορεία.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ

Προβλήματα στο σετ παιχνίδι υπάρχουν. Αναξιοπιστία στο μακρινό σουτ επίσης. Δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη Dream Team αυτή η Εθνική, δεν θα πάρει με μεταγραφή τον Τζο Χάρις ή τον Μάρκο Σιμόνοβιτς ή τον Τζο Ινγκλς, παρόλα αυτά στα επίσημα η εικόνα θα είναι καλύτερη. Ο Καλάθης ξέρει ποιοι βρίσκονται γύρω του και συνεργάζεται μαζί τους με κλειστά μάτια, η συνύπαρξή του με τον Σλούκα για πολλά λεπτά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, το ίδιο και η έμφαση που θα δοθεί στις γρήγορες επιστροφές, στην πίεση στη μπάλα και στην περιφερειακή άμυνα.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η γκρίνια που υπάρχει για την αδυναμία της Ελλάδας να παίξει... φαντασμαγορικό μπάσκετ σε σετ παιχνίδι είναι εν μέρει δικαιολογημένη, υπάρχουν ( και πρέπει να υπάρχουν ) απαιτήσεις από ένα τόσο δυνατό ρόστερ, ωστόσο πρέπει όλοι να καταλάβουν πως σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας η Εθνική βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης.

Λίγη σημασία θα έχει αν κάνει το 3/3 στην πρώτη φάση με 95 πόντους επίθεση και 65 πόντους παθητικό. Ακόμη λιγότερη αν σκοράρει 80 και δέχεται 70. Το σημαντικό θα είναι να κερδίζει, να μην έχει τραυματισμούς, να βελτιώνει κομμάτια του παιχνιδιού της και από την φάση των 16 κι έπειτα να δείξει τι πραγματικά μπορεί να κάνει. Εχουμε δει καλοκαιρινές προετοιμασίες με την Εθνική να θυμίζει... Dream Team και στη συνέχεια να κάνει μια τρύπα στο νερό, έχουμε δει και καλοκαιρινές προετοιμασίες με έντονο προβληματισμό που οδήγησαν σε θριάμβους. Δεν χρειάζονται ακραία συναισθήματα, χρειάζεται ρεαλισμός, συνεργασίες και αισιοδοξία. Αν υπάρχουν αυτά, όλα γίνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ