OPINIONS

Η μεγαλύτερη νίκη του Γιάννη δεν θα είναι το MVP

Η μεγαλύτερη νίκη του Γιάννη δεν θα είναι το MVP
AP Photo/Aaron Gash AP PHOTO/AARON GASH

Το success story των Μπακς περιλαμβάνει πέντε μικρές νίκες, όλες αποτέλεσμα της εκτόξευσης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην elite του ΝΒΑ. Ο Χάρης Σταύρου τις ξεδιπλώνει μία προς μία και προβλέπει τις επόμενες, έως το καλοκαίρι του 2020.

Στην έκτη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι απλά ένας καλός παίκτης, ένας σούπερσταρ, ένας franchise player. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, είναι ένας από τους τέσσερις-πέντε κορυφαίους της Λίγκας μαζί με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον Κέβιν Ντουράντ, τον Τζέιμς Χάρντεν και τον Στέφεν Κάρι. Έχει προσπεράσει -για πολλούς και διάφορους λόγους- υπεραθλητές όπως ο Άντονι Ντέιβις, ο Ράσελ Γουέστμπρουκ, ο Καϊρί Ίρβινγκ κι ο Καγουάι Λέοναρντ και όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο θα προσεγγίζει την κορυφή. Το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου το έχει σχεδόν κλειδώσει στις αποσκευές του, όμως η αλήθεια είναι πως έχει ήδη πετύχει μερικές νίκες που, μακροπρόθεσμα, θα αποδειχθούν πολύ μεγαλύτερες από το "παράσημο" που θα βάλει στο τέλος της χρονιάς στο βιογραφικό του.

"Περπατάμε" τις πρώτες μέρες του Μαρτίου και οι Μπακς έχουν το καλύτερο ρεκόρ όχι μόνο στην Ανατολική Περιφέρεια (όπου έχουν χτίσει και μια μικρή διαφορά από τους Τορόντο Ράπτορς, τους οποίους έχουν νικήσει με 3-1 στα μεταξύ τους παιχνίδια), αλλά σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Έχουν ρεκόρ καλύτερο και από εκείνο των Πρωταθλητών Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και πλέον αντιλαμβάνονται καλύτερα απ' όλους πόσο σημαντικό θα είναι να μείνουν στην κορυφή ώστε να πάρουν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Σαφώς και δεν μπορεί να θεωρείται αυτοσκοπός τους το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ από τη στιγμή που δεν έχουν περάσει τον πρώτο γύρο στην εποχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ωστόσο από τη στιγμή που κερδίζουν τους πάντες εντός κι εκτός έδρας, από τη στιγμή που βρίσκουν απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα και μπορούν να καλύπτουν την απουσία οποιουδήποτε μέλους τους, οφείλουν στους εαυτούς τους να διεκδικήσουν το αβαντάζ έως και τους NBA Finals στους οποίους ελπίζουμε ότι θα φτάσουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η μεγαλύτερη νίκη του Γιάννη δεν θα είναι το MVP
AP Photo/Kathy Willens AP PHOTO/KATHY WILLENS

Είπαμε, όσο οι Μπακς κερδίζουν, τόσο ο Γιάννης θα κρατά το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στα χέρια του. Ο Τζέιμς Χάρντεν κάνει ό,τι μπορεί για να μπει στη συζήτηση και να διεκδικήσει το MVP, οι Χιούστον Ρόκετς όμως δεν παίζουν καλό μπάσκετ, δεν κερδίζουν με τη συχνότητα που κερδίζει η ομάδα του Μιλγουόκι και ο ηγέτης τους έχει μετατρέψει ένα ομαδικό άθλημα σε προσωπικά ρεσιτάλ που είναι χορταστικά στα μάτια αρκετού κόσμου, αλλά και αποκρουστικά για πολλούς.

Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΕΙΣΟΝ ΚΙΝΤ

Το σημαντικότερο βήμα, έγινε πέρυσι τον χειμώνα όταν οι παράγοντες των Μπακς απέλυσαν τον Τζέισον Κιντ και πορεύθηκαν με τον Τζο Προύντι. Η απόφασή τους δεν ήταν εύκολη, μας το είχε εξηγήσει και ο εκ των ιδιοκτητών Μαρκ Λάσρι στη συζήτηση που κάναμε πέρυσι τέτοια εποχή στο Λος Άντζελες , ήταν όμως αναγκαία καθώς ο οργανισμός έπρεπε να πάει προς τα εμπρός και να μη σπαταλήσει τα καλά χρόνια του κορυφαίου του παίκτη. Σε βάθος χρόνου ο αποκλεισμός από τους Μπόστον Σέλτικς στα περσινά playoffs θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τα Ελάφια, με τον Αντετοκούνμπο να μετράει σε διάστημα λίγων μηνών διαδοχικές -εκτός αγωνιστικού χώρου- νίκες που δείχνουν ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό και για εκείνον, αλλά και για τον σύλλογο που επένδυσε στο ταλέντο του το καλοκαίρι του 2013 όταν αυτός ήταν άγνωστος μεταξύ αγνώστων.

Η πρώτη νίκη του Γιάννη ήρθε το καλοκαίρι του 2018. Οι Μπακς προετοιμάζονταν να μετακομίσουν από το BMO Harris Bradley Center στο νέο τους σπίτι, το Fiserv Forum και ταυτόχρονα αναζητούσαν τον νέο τους προπονητή. Ο Τζο Προύντι ήταν υπηρεσιακός και γνώριζε τη μοίρα του, οι διαθέσιμοι head coaches έβαλαν ο κάθε ένας τα δικά του μέσα για να έρθουν σε επαφή με τον GM Τζον Χορστ, ακόμη και τεχνικοί που δεσμεύονταν με συμβόλαιο (!) προσπάθησαν να διεκδικήσουν την καλύτερη "ανοιχτή" θέση που υπήρχε στο ΝΒΑ. Οι Νεοϋορκέζοι ιδιοκτήτες είχαν όμως ξεχωρίσει από νωρίς τον εκλεκτό κι αυτός ήταν ο Μάικ Μπουντενχόλζερ που είχε δείξει σπουδαία δείγματα δουλειάς στους Ατλάντα Χοκς. Ο Bud συνάντησε τα αφεντικά των Μπακς στη Νέα Υόρκη και την επόμενη μέρα έφαγε πρωινό με τον Αντετοκούνμπο και τον Μίντλετον στο Μιλγουόκι, για να ξεκινήσει έτσι μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή για την ομάδα του Γουισκόνσιν. Γιατί ο Μπουντενχόλζερ ήθελε αυτή τη δουλειά; Μα φυσικά γιατί θα έβαζε κάτω από τα φτερά τον έναν 24χρονο υπεραθλητή που μπορεί να εξελιχθεί στον κορυφαίο NBAer για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η δεύτερη νίκη του Γιάννη ήταν τα μικρά συμβόλαια που υπέγραψαν ο Ερσάν Ιλιασόβα (7 εκατομμύρια ετησίως για τρία χρόνια) και ο Μπρουκ Λόπεζ (3.4 εκατομμύρια δολάρια για μία σεζόν). Και οι δύο πίστεψαν στον προπονητή και τον αστέρα των Μπακς και οι δύο δικαιώνονται για την επιλογή τους να μετακομίσουν στο Μιλγουόκι.

Η μεγαλύτερη νίκη του Γιάννη δεν θα είναι το MVP
AP Photo/Aaron Gash AP PHOTO/AARON GASH

Η τρίτη νίκη του Αντετοκούνμπο ήταν το γεγονός ότι ο Άντονι Ντέιβις έβαλε το Μιλγουόκι στη λίστα με τους τέσσερις προορισμούς στους οποίους θα ήθελε να βρεθεί μέσω ανταλλαγής από τους Πέλικανς. Ο Greek Freak είχε πει στον κορυφαίο ψηλό του ΝΒΑ πως τον θέλει στο πλευρό του, μεταξύ σοβαρού κι αστείου μετά από τη μεταξύ τους αναμέτρηση στο Fiserv Forum κι εκείνος προφανώς θεώρησε πως οι Μπακς έχουν ένα καλό σύνολο στο οποίο θα ήθελε να παίξει και να υπογράψει και πρόωρη επέκταση συμβολαίου. Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Ντέιβις έβαλε τα "Ελάφια" στη συζήτηση, η κίνησή του έδειξε πως το Μιλγουόκι δεν είναι πλέον μία μικρή αγορά των ΗΠΑ, αλλά ένα μέρος στο οποίο θα μπορούν οι κορυφαίοι να διεκδικήσουν τίτλους και πορείες βαθιά στα playoffs.

Η τέταρτη νίκη του 24χρονου φόργουορντ ήταν το γεγονός ότι ο Πάου Γκασόλ επέλεξε τους Μπακς για να τελειώσει τη σεζόν και όχι τους Γουόριορς, τους Θάντερ, τους Λέικερς ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα έχει φιλοδοξίες για να πετύχει φέτος κάτι μεγάλο. Στα 38 του, βαδίζοντας προς τα 39 πλέον, ο Ισπανός που αποδεσμεύθηκε από τους Σαν Αντόνιο Σπερς θα είχε τουλάχιστον δέκα προτάσεις να έβγαινε στην αγορά ως free agent. Και ομως, από όλες τις επιλογές, προτίμησε εκείνη των Μπακς για να γίνει ο backup σέντερ πίσω από τον Μπρουκ Λόπεζ, να παίζει λίγα ποιοτικά λεπτά και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα.

Η πέμπτη νίκη του Greek Freak είναι η συμφωνία των Μπακς με τον Έρικ Μπλέντσο που είχε αποφασίσει να αναζητήσει ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές στα 20 εκατομμύρια τον ερχόμενο Ιούλιο, αλλά τελικά έκανε... έκπτωση, άφησε 10 εκατομμύρια και υπέγραψε τετραετή επέκταση αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων με την ομάδα του Μιλγουόκι χθες τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Καλύτερα χρήματα θα έβρισκε το καλοκαίρι. Ιδανικότερη κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο όμως όχι.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ 2020

Επόμενος στόχος των Μπακς είναι να κρατήσουν το καλοκαίρι τον Κρις Μίντλετον που λογικά θα κάνει opt-out για να υπογράψει νέο συμβόλαιο, να προσφέρουν επέκταση στον Μάλκολμ Μπρόγκντον και να διατηρήσουν στο ρόστερ τους έναν εκ των Νίκολα Μίροτιτς - Μπρουκ Λόπεζ, αν όχι και τους δύο! Αν τα καταφέρουν αυτά, τότε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα έχει ούτε μισό λόγο να μην υπογράψει το καλοκαίρι του 2020 πρόωρη επέκταση για να μείνει για άλλα πέντε χρόνια στα Ελάφια με το μεγαλύτερο ποσό που θα έχει δει ποτέ το ΝΒΑ όπως έχετε ήδη διαβάσει στο Sport24.gr.

Πριν από μερικές εβδομάδες αγόρασε την έπαυλη στην οποία ζούσε μέχρι πέρυσι ο Μίρζα Τελέτοβιτς, λατρεύει την ηρεμία της πόλης, βλέπει την ομάδα να χτίζεται γύρω από εκείνον και να κάνει συνεχώς υπερβάσεις και θα συνεχίσει να είναι ο Βασιλιάς του Μιλγουόκι με στόχο να κατακτήσει πρωταθλήματα και να γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών. Η απόφαση είναι φυσικά δική του, μπασκετικά όμως ο δρόμος είναι ένας και είναι πλέον ο ασφαλέστερος για να τον οδηγήσει εκεί που ονειρεύεται.

Καλό λοιπόν το βραβείο του MVP, ακόμη σημαντικότερα όμως όσα έχτισαν τους τελευταίους μήνες οι Μπακς με στόχο να πρωταγωνιστήσουν για πολλά χρόνια στο ΝΒΑ με μπροστάρη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σε αυτόν οφείλουν την επιστροφή τους στην elite της Λίγκας.

Υ.Γ.: Τρίτη σερί σεζόν που τα γόνατά του τον φρενάρουν. Και όμως, κάποιοι ακόμη τον κατηγορούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ