OPINIONS

Η πιο… ρεαλίστρια Εθνική των τελευταίων ετών

Η πιο… ρεαλίστρια Εθνική των τελευταίων ετών
Eurokinissi EUROKINISSI

Μία μέρα πριν από την πρεμιέρα της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Χάρης Σταύρου γράφει για την ομάδα που δουλεύει με φόντο τα νοκάουτ παιχνίδια της διοργάνωσης.

Λέγαμε στη διάρκεια των φιλικών αγώνων, από το Ηράκλειο Κρήτης μέχρι την Σουτσόου, ότι δεν χρειάζονταν ακραίες αντιδράσεις για την εικόνα της Εθνικής, για τις αδυναμίες της στο σετ παιχνίδι και την αναποτελεσματικότητά της στο μακρινό σουτ. Δεν υπήρχε λόγος για αποθέωση, φυσικά ούτε για ισοπέδωση. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος επέλεξε στον δρόμο για την Κίνα να μην προχωρήσει η Εθνική στα κόκκινα, να μην πατήσει υπερβολικά το γκάζι και μάλιστα το παραδέχθηκε στις δηλώσεις του στην συνέντευξη Τύπου στο Nanjing Gymnasium.

" Η ομάδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η δουλειά που έγινε ήταν κουραστική αλλά καλή. Σε μεγάλα διαστήματα δοκιμάσαμε σχήματα, όταν ζητήσαμε συγκεκριμένα δεδομένα η εικόνα ήταν πολύ θετική. Σε σχέση με την ομάδα που είδατε στο Ακρόπολις, υπάρχουν πολλές αλλαγές. Μένουν κάποιες ειδικές καταστάσεις με τον Σλούκα, τις οποίες θα δουλέψουμε τις επόμενες μέρες" εξήγησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και αν ήμασταν μια φορά αισιόδοξοι γι’ αυτή την ομάδα, τώρα είμαστε αρκετές περισσότερες ειδικά μετά και απ’ όσα είπε ο Γιάννης Μπουρούσης .

Και οι δύο, προπονητής και αρχηγός, μιλούσαν με άνεση για τη δεύτερη φάση και εξηγούσαν πως τα τρία πρώτα ματς με το Μαυροβούνιο, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία θα χρησιμεύσουν ώστε η ομάδα να βρει ακόμη καλύτερο ρυθμό και να πάει από το 80% (όπως είπε ο Σκουρτόπουλος) σε ένα νούμερο που θα πλησιάζει το απόλυτο. Την ίδια ώρα, ο κόουτς της Βραζιλίας, Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς, αλλά και εκείνος της Νέας Ζηλανδίας, Πολ Χενάρε, δεν είχαν καμία όρεξη για να κοιτάξουν πέρα από τη μεταξύ τους αναμέτρηση…

Στις προπονήσεις της Εθνικής βλέπεις μόνο σοβαρά πρόσωπα. Ακους φωνές προπονητών, να δίνουν κατευθύνσεις και να επαναλαμβάνουν ασκήσεις. Βλέπεις τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πιο σοβαρός απ’ όλους, βλέπεις τον Λαρεντζάκη και τον Μάντζαρη να επιδίδονται σε trash talking για το ποιος θα βάλει τα περισσότερα σουτ, βλέπεις μια ισορροπία που σε κάνει να πιστεύεις πως όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή την ομάδα αντιλαμβάνονται πρώτα τους ρόλους τους και στη συνέχεια αυτή την ιστορική ευκαιρία που έχουν για διάκριση. Για κάποιους διάκριση θα είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για κάποιους άλλους το μετάλλιο, υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι αυτή η Εθνική είναι ικανή ακόμη και για το τρόπαιο. Προσέξτε, όλοι βρίσκονται εκτός ομάδας, διότι στα ενδότερα ουδείς μιλάει για συγκεκριμένους στόχους πλην της πρόκρισης στα προημιτελικά.

Οι Κινέζοι είναι ενθουσιασμένοι που θα παρακολουθήσουν από κοντά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, άλλωστε η αγάπη τους για το ΝΒΑ είναι γνωστή και μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο κι ας μην υπάρχουν πλέον στη Λίγκα ο Γιάο Μινγκ, ο Γι Τζιανλιάν, ο Τζέρεμι Λιν. Αυτό το πάθος των ντόπιων θα κάνει την Εθνική να αισθανθεί πως παίζει εντός έδρας κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου που θα πάρει πολλά από τον Greek Freak, αλλά θα πρέπει και να τον βοηθήσει για να την εκτοξεύσει. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος στα γήπεδα της Κίνας, ελπίζουμε πως η Εθνική θα ταξιδέψει και στη Σεντζέν και στη Σαγκάη ή την Ντονγκουάν και στο φινάλε θα πάει και στο Πεκίνο για τον ημιτελικό και γιατί όχι ακόμη και για τον τελικό της διοργάνωσης.

Το μοναδικό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κώστας Σλούκας. Τον είδαμε να παίρνει κανονικά μέρος στο πρόγραμμα της Παρασκευής, το ίδιο έκανε και το Σάββατο. Σίγουρα δεν είναι στο 100%, ίσως ούτε κοντά σε αυτό, είναι όμως υγιής, έχει τρομερή κλάση, εμπειρία, θέληση και τρομερό πείσμα όταν παίζει με τη φανέλα της Εθνικής. Πίεσε πολύ τον εαυτό του τις τελευταίες εβδομάδες και μάλλον έχει κουραστεί, γι’ αυτό και η λογική λέει πως –αν οι συνθήκες το επιτρέψουν- ο Σκουρτόπουλος δεν θα τον χρησιμοποιήσει για μεγάλα διαστήματα στο πρώτο ίσως και στο δεύτερο παιχνίδι της πρώτης φάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ