OPINIONS

Μιλγουόκι Μπακς: Πήραν την λογική απόφαση με τον Μπρόγκντον

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo passes the ball to Malcolm Brogdon during an NBA preseason basketball game Friday, Oct. 12, 2018, in Milwaukee. Milwaukee won 143-121. (AP Photo/Mike Roemer)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo passes the ball to Malcolm Brogdon during an NBA preseason basketball game Friday, Oct. 12, 2018, in Milwaukee. Milwaukee won 143-121. (AP Photo/Mike Roemer) AP

Γιατί οι Μπακς προτίμησαν τους Μίντλετον - Λόπεζ και γιατί έδωσαν τον Μπρόγκντον στους Πέισερς; Οι φόροι πολυτελείας, ο repeater tax και οι επόμενες κινήσεις της ομάδας του Μιλγουόκι. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Η 1η Ιουλίου ξημέρωσε με ανάμεικτα συναισθήματα για τους φίλους των Μπακς, που είδαν την ομάδα τους να δένει τους Τζορτζ Χιλ - Κρις Μίντλετον - Μπρουκ Λόπεζ με νέες συμφωνίες, να αποκτά τον Ρόμπιν Λόπεζ για τη θέση του αναπληρωματικού σέντερ και να αφήνει τον Μάλκολμ Μπρόγκντον να μετακομίσει στους Ιντιάνα Πέισερς . Η πρώτη μέρα της Free Agency 2019 βρήκε τους παράγοντες της ομάδας του Μιλγουόκι απόλυτα προετοιμασμένους, έστω κι αν στα μάτια του απλού φίλου του ΝΒΑ τα Ελάφια έκαναν βήματα προς τα πίσω από τη στιγμή που έχασαν τους Μπρόγκντον - Μίροτιτς, δύο πολύ αποτελεσματικούς σκόρερ τους οποίους καλούνται να αντικαταστήσουν ώστε να διατηρηθούν στην ελίτ της Ανατολικής Περιφέρειας και να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στους NBA Finals τους οποίους πλησίασαν τη σεζόν που μας πέρασε.

Αυτή τη στιγμή, το απόγευμα της 1ης Ιουλίου του 2019, οι Μπακς έχουν στο μισθολόγιό τους 124.034.482 δολάρια από τα οποία τα 120.692.912 είναι εγγυημένα. Με το cap στα 109.140.000 δολάρια και με το luxury cap στα 132.627.000 δολάρια, βρίσκονται σε μια μάλλον ζόρικη κατάσταση καθώς υπάρχουν στο ρόστερ τους 12 παίκτες (δύο μη εγγυημένα συμβόλαια, αυτά των Πατ Κόνακτον στα 1.723.050 δολάρια και Στέρλινγκ Μπράουν στα 1.618.520 δολάρια) και ελάχιστα χρήματα αν δεν προκύψει κάποια ανταλλαγή. Ερσάν Ιλιασόβα (7.000.000) και Τζον Λουρ (9.508.043) είναι οι υποψήφιοι για trade, με τους Μπακς να ρίχνουν ως "δόλωμα" τα draft picks που πήραν από τους Πέισερς για να στείλουν τον Μπρόγκντον στην Ιντιανάπολις (ένα Α' και δύο Β' γύρου).

Μιλγουόκι Μπακς: Πήραν την λογική απόφαση με τον Μπρόγκντον
AP Photo/Aaron Gash AP PHOTO/AARON GASH

Επιθυμία των Μπακς ήταν να τους κρατήσουν όλους, ωστόσο στην πράξη μπορούσαν να κρατήσουν δύο από τους Μπρόγκντον - Μίντλετον - Λόπεζ, καθώς ο πρώτος ήθελε το maximum, ο δεύτερος το ίδιο κι ο τρίτος ένα πολύ καλύτερο συμβόλαιο από το μονοετές των 3.5 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει το καλοκαίρι του 2018.

Η απόφαση του GM Τζον Χορστ και του προπονητή Μάικ Μπουντενχόλζερ ήταν να μείνουν ο Μίντλετον κι ο Λόπεζ, αυτούς θεώρησε σημαντικότερους, μάλλον και αναντικατάστατους στον δρόμο προς την κατάκτηση τίτλων. Ο πρώτος πήρε κάτι λιγότερο από το maximum και ως αντάλλαγμα player option για την πέμπτη χρονιά, ο δεύτερος έμεινε με 12-13 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και το... κερασάκι στην τούρτα ήταν η παραμονή του Τζορτζ Χιλ με το μισό συμβόλαιο από εκείνο που είχε μέχρι πέρυσι. Ο τελευταίος θα έχει και τον ρόλο της... ασφάλειας στις θέσεις των γκαρντ, καθώς ουδείς μπορεί να στηριχθεί στον Έρικ Μπλέντσο. Οι Μπακς βιάστηκαν να επεκτείνουν το συμβόλαιό του πριν "βγει" η χρονιά και τώρα είναι αναγκασμένοι να πιουν μέχρι τελευταίας σταγόνας το πικρό ποτήρι καθώς ο εκρηκτικός, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων γκαρντ είναι δεμένος μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Υπήρξαν αρκετές φωνές για την απόφαση των Μπακς να μην κρατήσουν και τον Μπρόγκντον, ωστόσο πρακτικά αυτό ήταν αδύνατο. Ναι, μπορούσαν να το κάνουν, όμως μια τέτοια κίνηση θα έμοιαζε με... "αυτοκτονία". Δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς πως λειτουργεί το salary cap, είναι όμως εύκολο να πει πως " οι Μπακς είναι χειρότεροι γιατί έχασαν τον Μπρόγκντον" ή " έκαναν μεγάλο λάθος που δεν τον κράτησαν γι' αυτόν και γι' αυτόν τον λόγο". Πάμε να δούμε τι θα γινόταν αν στο Μιλγουόκι κρατούσαν και τον 26χρονο (θα γίνει 27 τον Δεκέμβριο) περιφερειακό.

* Το μισθολόγιό τους θα εκτοξευόταν στα τουλάχιστον 144 εκατομμύρια δολάρια, θα ξεπερνούσε δηλαδή κατά πολύ το luxury cap. Θα είχαν ακόμη δύο θέσεις να καλύψουν και θα ξεπερνούσαν κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δολάρια το σχετικό όριο, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσουν 3.25 δολάρια για κάθε ένα πάνω από το luxury cap.

* Κάτι παρόμοιο θα έπρεπε να συμβεί την επόμενη (2020/21) αλλά και τη μεθεπόμενη (2021/22) σεζόν, όταν αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο supermax συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο που σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις θα αγγίξει τα 252 εκατομμύρια δολάρια. Αν φυσικά η ομάδα το δώσει στον Greek Freak και εκείνος το πάρει. Οι Μπακς θα μετρούσαν τρεις σερί σεζόν πάνω από το luxury tax και εκεί θα "άναβε" το επικίνδυνο λαμπάκι του tax repeater που θα εκτόξευε ακόμη ψηλότερα τους φόρους πολυτελείας.

* Με τον tax repeater πάνω από το κεφάλι τους, οι Μπακς γνώριζαν ότι τη σεζόν 2021/22 θα έχουν τέσσερις παίκτες (Αντετοκούνμπο, Μίντλετον, Μπλέντσο, Λόπεζ) με μεγάλα συμβόλαια. Αυτοί οι τέσσερις αναμένεται να φτάσουν τα 110 εκατομμύρια, λίγο κάτω από το salary cap. Με τον Μπρόγκντον ως πέμπτο, θα ξεπερνούσαν τα 132 εκατομμύρια, θα διέλυαν τα κοντέρ και θα έπρεπε να βρουν ακόμη 8-10 παίκτες για να συμπληρώσουν το ρόστερ.

Μιλγουόκι Μπακς: Πήραν την λογική απόφαση με τον Μπρόγκντον
AP Photo/Morry Gash AP PHOTO/MORRY GASH

Στο Μιλγουόκι προτίμησαν να βαδίσουν σε πιο... λογικά μονοπάτια γνωρίζοντας ότι σημασία δεν έχει μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον (κυρίως το μέλλον), όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα πάρει τη μεγαλύτερη επέκταση στην ιστορία της Λίγκας . Για εκείνος ο Greek Freak είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο και οι Μίντλετον - Λόπεζ οι δύο που "κουμπώνουν" καλύτερα στο πλευρό του. Αυτή είναι η άποψή τους, χωρίς να κρίνουμε αν είναι σωστή ή όχι, αυτό άλλωστε θα το δείξει η ιστορία. Εκτός όλων, τρόμαξαν από τα 34 παιχνίδια που έχασε πέρυσι ο Μπρόγκντον και τα 18+8 που έχασε φέτος σε κανονική περίοδο και playoffs και προτίμησαν να τον δώσουν στους Πέισερς για να πάρουν πίσω τρία draft picks (ένα πρώτου και δύο δεύτερου γύρου) που μάλλον θα παραχωρήσουν για να ξεφορτωθούν έναν εκ των Ιλιασόβα - Λουρ, αν όχι και τους δύο μαζί για να "ανασάνει" το μισθολόγιό τους.

Το Depth Chart των Μπακς διαμορφώνεται ως εξής:

PG: Έρικ Μπλέντσο, Τζορτζ Χιλ

SG: Πατ Κόνακτον, Στέρλινγκ Μπραουν, Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο

SF: Κρις Μίντλετον

PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Τζον Λουρ, Ερσάν Ιλιασόβα, Ντι Τζέι Γουίλσον

C: Μπρουκ Λόπεζ, Ρόμπιν Λόπεζ

Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη ανάγκη των Μπακς είναι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Μάλκολμ Μπρόγκντον, ο παίκτης δηλαδή που θα γίνει ο βασικός τους σούτινγκ γκαρντ. Στην αγορά υπάρχουν αξιόλογες περιπτώσεις free agent με καλό περιφερειακό σουτ όπως ο Γουέσλι Μάθιους, ο Ίαν Κλαρκ, ο Ντάριους Μίλερ, ο Τζάστιν Χόλιντεϊ, ο Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ, ο Τζαμάλ Κρόφορντ, ο Τζέιμς Ένις, ο Τζεφ Γκριν θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση με τον Μίντλετον να κατεβαίνει σε αυτή την περίπτωση μια θέση, ίσως επιλέξουν κάποιον που θα καλύπτει και το δύο και το τρία.

Θα χρειαστούν επίσης έναν συμπληρωματικό άσο, αυτόν δεν θα δυσκολευθούν να τον βρουν και ίσως προτιμήσουν τον Τιμ Φρεϊζίερ και από εκεί και πέρα θα δοκιμάσουν πολλούς στο Σάμερ Λιγκ του Λας Βέγκας και στο training camp ώστε να γεμίσουν τον πάγκο τους με το 14ο και το 15ο συμβόλαιο. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Μιλγουόκι θέλουν να κρατήσουν τον Πάου Γκασόλ που δεν κατάφερε να τους βοηθήσει τη σεζόν 2018/19 αλλά αν είναι υγιής μπορεί να κάνει τη διαφορά με ποιοτικά 10-15 λεπτά ανά αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ