OPINIONS

Μόνο με τρέλα ο Παναθηναϊκός, μόνο για υπέρβαση ο Ολυμπιακός

Μόνο με τρέλα ο Παναθηναϊκός, μόνο για υπέρβαση ο Ολυμπιακός
EUROKINISSI SPORTS

Το "τρελό" πρόγραμμα του Παναθηναϊκού που μπορεί να "επιβιώσει" με τον ενθουσιασμό του κι ο Ντέιβιντ Μπλατ που δεν παίρνει παίκτη για να μη διαταράξει τις ισορροπίες στον Ολυμπιακό. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Το ντεμπούτο του Πιτίνο στον πάγκο του Παναθηναϊκού συνδυάστηκε με θρίαμβο επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε ένα κατάμεστο και ηλεκτρισμένο ΟΑΚΑ, με όμορφο και αποτελεσματικό μπάσκετ. Οι οπαδοί της ομάδας αναθάρρησαν, στον Τύπο γράφτηκαν -ως συνήθως- υπερβολές, εδώ όμως λέγαμε πως δεν χρειάζεται ενθουσιασμός, αλλά σκληρή δουλειά .

Τι ακολούθησε; Κακή εμφάνιση και ήττα από τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και εύκολη νίκη απέναντι στην αποκαρδιωτική Μπάγερν Μονάχου για το 8-9 που έβαλε τους πράσινους στην οκτάδα. Χωρίς λαμπερό μπάσκετ, χωρίς κάποιο στοιχείο που να μας πείθει ότι ο Παναθηναϊκός θα "επιβιώσει" τους επόμενους δύο μήνες όταν θα κληθεί να παίξει επτά φορές μακριά από το σπίτι του απέναντι στις Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις Κάουνας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. 7/9 εκτός έδρας δεν συνιστούν ένα απλά δύσκολο πρόγραμμα, αλλά μια πάρα πολύ επικίνδυνη αποστολή.

Οι απουσίες των Κιθ Λάνγκφορντ - Θανάση Αντετοκούνμπο στέρησαν από τον Ρικ Πιτίνο έναν καλό mid-range σκόρερ που είναι ταυτόχρονα αξιόλογος αμυντικός στο ένας εναντίον ενός και έναν energy-guy που τρέχει ασταμάτητα το παρκέ, κόβει σουτ, αλλοιώνει κατοχές, κερδίζει μερικές, κυνηγά το επιθετικό ριμπάουντ και το φόλοου. Ο Ντέρικ Γουίλιαμς ήταν σπουδαίος στο ΟΑΚΑ, μόνος του όμως δεν μπορούσε να κερδίσει τον Πρωταθλητή Ελλάδας που θα πρέπει στη συνέχεια να παρουσιαστεί πολύ πιο δυνατός και ακόμη πιο ισορροπημένος.

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo (34) drives around Brooklyn Nets' Sean Kilpatrick during an NBA basketball game Saturday, Dec. 3, 2016, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo (34) drives around Brooklyn Nets' Sean Kilpatrick during an NBA basketball game Saturday, Dec. 3, 2016, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Ο Σον Κιλπάτρικ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά, θα λέγαμε (και δεν είναι υπερβολή) πως ο Αμερικανός γκαρντ μπορεί να έχει πολύπλευρη προσφορά στον Παναθηναϊκό ανάλογη με εκείνη του Νικ Καλάθη. Θα παίξει άμυνα σε τέσσερις θέσεις (στο ΝΒΑ έχει μαρκάρει ακόμη και πάουερ φόργουορντς, ρωτήστε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που τον βρήκε απέναντί του στα ματς των Μπακς με τους Νετς), θα βάλει το σώμα του στα σκριν, θα επιδιώξει τις επαφές, θα ορμήξει στη ρακέτα, θα εκτελέσει από την περιφέρεια, θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει. Αρκεί, φυσικά, να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν "κολλούν" όλοι οι καλοί παίκτες στο επίπεδο της EuroLeague και δεν γίνονται κακοί από τη μία μέρα στην άλλη αν δεν ταιριάξουν στο νέο τους περιβάλλον. Σίγουρα, πάντως, ο Κιλπάτρικ έχει ποιότητα, εμπειρία, φιλοδοξία και μπορεί να εξελιχθεί στον... Ντέρικ Γουίλιαμς του Παναθηναϊκού. Κι εκείνος με την ταμπέλα του παίκτη που δεν τα κατάφερε στο ΝΒΑ ήρθε στα μέρη μας, για να γίνει ένα από τα κορυφαία τεσσάρια της διοργάνωσης μέσα σε λίγους μήνες και να τον ονειρεύεται η μισή Ευρώπη.

Η επιστροφή του Παπαπέτρου έδωσε πνοή στον Παναθηναϊκό στα ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Μπάγερν Μονάχου, ίσως να συμβεί το ίδιο και με τους Λάνγκφορντ - Αντετοκούνμπο, ίσως ο ενθουσιασμός κι ο τσαμπουκάς του Κιλπάτρικ εκτοξεύσουν τους πράσινους που χρειάζονται και αρκετή "τρέλα" για να μπουν σε τροχιά οκτάδας. Και τώρα βρίσκονται σε αυτή, όχι όμως σε τροχιά για να μείνουν εκεί στο τέλος της κανονικής περιόδου. Ίσως γυρίσει κι ο Πιτίνο τον διακόπτη στα εκτός έδρας παιχνίδια. Ποιος ξέρει.

Ο Παναθηναϊκός έκανε στροφή 180 μοιρών και όσο ζόρικο κι αν είναι το πρόγραμμα, πρέπει να παλέψει για να χωρέσει στην οκτάδα. Με τη Μπαρτσελόνα να προέρχεται από διπλό στο Μιλάνο, οι πράσινοι θα πρέπει να μπουν στο Παλάου Μπλαουγκράνα με το μαχαίρι στα δόντια. Αν δεν το κάνουν, στο Κάουνας και το Τελ Αβίβ τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ... ΜΑΚΚΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ανάγκη του Ολυμπιακού για έναν σκληροτράχηλο περιφερειακό και έναν backup σέντερ εντοπίστηκε πολύ νωρίς στη σεζόν, ωστόσο οι Πειραιώτες -που κοιτάζουν συνεχώς την αγορά εδώ και μήνες- δεν προχώρησαν στην ενίσχυση του ρόστερ ακόμη και όταν γνώρισαν διαδοχικές ήττες και δέχθηκαν υπερβολική πίεση.

Ο Πάτρικ ΜακΚό ήταν ξεκάθαρα ένας περιφερειακός που αρέσε στον Ντέιβιντ Μπλατ , έχει ύψος (2μ.01), μακριά άκρα, φιλοδοξία, είναι καλός αμυντικός, έπαιξε για δύο σεζόν στους Πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, δεν γινόταν όμως να έρθει στην Ευρώπη. Αν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο στο μυαλό του, θα το είχε επιλέξει όταν είχε "δεμένα χέρια", δεν έπαιρνε την qualifying πρόταση των "Πολεμιστών", έμενε εκτός δράσης για μήνες και μπορούσε να παίξει αποκλειστικά εκτός ΗΠΑ ως restricteed free agent (όπως είχε κάνει ο Τζος Τσίλντρες δηλαδή).

Ο ΜακΚό υπέγραψε στους Καβαλίερς για να "γλιτώσει" από τους Γουόριορς, στη συνέχεια αποδεσμεύθηκε από την ομάδα του Κλίβελαντ και ενώ ενδιαφέρθηκαν για εκείνον μια ντουζίνα οργανισμοί του ΝΒΑ, επέλεξε να συμφωνήσει χθες βράδυ με τους Τορόντο Ράπτορς για το minimum των αποδοχών έως το τέλος της τρέχουσας περιόδου . Με απλά λόγια, ο ΜακΚό είχε πολλές επιλογές και δεν θεώρησε ποτέ ελκυστικό προορισμό για εκείνον τον Ολυμπιακό.

Golden State Warriors guard Patrick McCaw (0) in the second half of an NBA basketball game Monday, Feb. 13, 201, in Denver. The Nuggets won 132-110. (AP Photo/David Zalubowski)
Golden State Warriors guard Patrick McCaw (0) in the second half of an NBA basketball game Monday, Feb. 13, 201, in Denver. The Nuggets won 132-110. (AP Photo/David Zalubowski) AP

Ο συγκεκριμένος, ναι, ήταν ο " πραγματικά καλός παίκτης" που εξηγεί ο Ντέιβιντ Μπλατ ότι θέλει στην ομάδα του. Ο πολύπειρος τεχνικός αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε λύσεις τύπου Ντόμινικ Γουότερς, Ντορόν Πέρκινς, Μάρντι Κόλινς, δεν θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες που έχει βρει στην περιφερειακή γραμμή και τη χημεία των τεσσάρων γκαρντ. Γουίλιαμς-Γκος, Μάντζαρης, Σπανούλης, Στρέλνιεκς δεν τρελαίνουν κόσμο, προσαρμόζονται όμως στους ρόλους και τα δεδομένα, καλύπτουν ο ένας τον άλλο, έχουν αντιληφθεί την φιλοσοφία του προπονητή τους και εκείνος δεν θέλει να μπερδέψει την κατάσταση με περιφερειακό αμφιβόλου αξίας. Αν προκύψει μια πραγματικά καλή περίπτωση που θα "χωρά" στα οικονομικά δεδομένα του Ολυμπιακού, τότε οι Πειραιώτες θα ασχοληθούν μαζί της περισσότερο απ' όσο έχουν ασχοληθεί με κάθε άλλο έως τώρα.

Προς το παρόν ο Ντέιβιντ Μπλατ αισθάνεται άνετα με το υλικό που διαχειρίζεται.

Το σίγουρο είναι πως απέναντι στη Μπασκόνια επιβεβαιώθηκε πως ο Αμερικανοισραηλινός στηρίζεται μεν υπερβολικά στους Γουίλιαμς-Γκος, Παπανικολάου, Πρίντεζη, την ίδια ώρα βέβαια έδειξε για ακόμα μία φορά πως είναι ένας πολύ δίκαιος άνθρωπος. Σπανούλης - Στρέλνιεκς δεν ήταν σε καλή βραδιά και έμειναν στον πάγκο, ο Τίμα μπήκε στο 8', έκανε λάθος, είχε κακές αντιδράσεις στην άμυνα, ένα άστοχο τρίποντο και δεν πήρε άλλη ευκαιρία, ο ΛεΝτέι έπαιξε όλο το δεύτερο μέρος όταν πίστεψε στον εαυτό του, στο τέλος της βραδιάς όμως ο Ολυμπιακός νίκησε στην παράταση μια ομάδα που αγωνίστηκε χωρίς τον βασικό της άσο και τον κορυφαίο της παίκτη, όταν μάλιστα αποβλήθηκε με πέντε φάουλ ο βασικός της σέντερ.

Οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται και περιφερειακό και ψηλό για να κάνουν πρωταθλητισμό στη EuroLeague και να κοιτάξουν στα μάτια ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Φενέρμπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτή η ανάγκη δεν προέκυψε ξαφνικά, υπάρχει εδώ και μήνες, ο Ντέιβιντ Μπλατ ασχολείται με όσους βρίσκονται στο ΣΕΦ και η ομάδα του παραμένει σε τροχιά τετράδας. Κερδίζει χρόνο, έχει πολύ δρόμο να διανύσει, αλλά βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ομαλή διαδικασία που προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει σημαντικές αναταράξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ