OPINIONS

Μόνο ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν φορμαρισμένος στο Μόναχο

EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την ήττα του Παναθηναϊκού στο Μόναχο, το backup του Καλάθη που δεν έχει βρεθεί και το Plan B του Τσάβι Πασκουάλ που μάλλον δεν έχει αλλάξει. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε λογικό για μία ομάδα να είναι φορμαρισμένη σε αυτή τη φάση της σεζόν, ειδικά όταν μιλάμε για σύνολο σαν αυτό που Παναθηναϊκού στο οποίο προστέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι τέσσερις μονάδες που θεωρούνται βασικές (Λάνγκφορντ, Παπαπέτρου, Τόμας, Λάσμε) στο rotation.

Το πρώτο δείγμα των πρασίνων στη EuroLeague 2018/19 ήταν αρκετά καλό, απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ, όμως στο Μόναχο τα πράγματα δεν ήταν εξίσου... όμορφα. Στο AUDI Dome η Μπάγερν είχε την πίεση για το αποτέλεσμα και εκείνη πήρε τη νίκη ( 80-79 ), έστω και με "δωράκι" του Τζέιμς Γκιστ , την ώρα που ο Τσάβι Πασκουάλ προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει όσα έγιναν σε έναν πολύ "γεμάτο" αγώνα, που όμως δεν είχε την ποιότητα που δείχνει το τελικό σκορ.

Ναι, υπήρχαν θετικά στοιχεία στο Μόναχο για τον Εξάστερο. Τα 24/39 δίποντα (ποσοστό 62%) και οι 19/21 βολές (ποσοστό 91%) είναι αριθμοί εντυπωσιακοί για παιχνίδι εκτός έδρας. Το ίδιο εντυπωσιακή επίδοση ήταν και τα 4/20 τρίποντα (ποσοστό 20%), αλλά από την... ανάποδη.

Το βράδυ που ο Παναθηναϊκός δεν έβρισκε στόχο από την περιφέρεια, ο Ματ Λοτζέσκι πονούσε στη γάμπα, έπαιζε μόλις δέκα λεπτά κι ο Πασκουάλ έχανε τον ξεκάθαρα κορυφαίο σουτέρ του. Εκεί, ο Καταλανός χρειαζόταν ένα Plan B, ειδικά από τη στιγμή που ο Νικ Καλάθης δεν κυριαρχούσε όπως στον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αυτό το Plan B ήταν ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο συγκλονιστικός για να είμαστε ακριβείς στα τελευταία λεπτά Κιθ Λάνγκφορντ που μπήκε στα παπούτσια του Μάικ Τζέιμς, αλλά δεν κατάφερε να κουβαλήσει ολόκληρη την ομάδα. Θα ήταν ιδανικό να έπαιρνε ο 35χρονος Αμερικανός τη μπάλα στα τελευταία δευτερόλεπτα, άξιζε το τελευταίο σουτ, όμως το λάθος του Τζέιμς Γκιστ δεν του επέτρεψε να γίνει ήρωας. Και κάπως έτσι, MVP στο AUDI Dome ήταν ο κόσμος της ομάδας που δημιούργησε μια τρομερή ατμόσφαιρα και ανάγκασε τους φίλους των γηπεδούχων να ακολουθήσουν στον ρυθμό του.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ PLAN B ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ

EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το δεύτερο ματς, είναι αρκετά. Μπορούν ο Στεφάν Λάσμε (5 ριμπάουντ σε 42 λεπτά) και ο Τζέιμς Γκιστ (3 ριμπάουντ σε 47 λεπτά) να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στο κομμάτι των "σκουπιδιών"; Θα βρει ο Ιωάννης Παπαπέτρου τον ρόλο που ονειρεύονταν ο ίδιος και οι παράγοντες του Παναθηναϊκού (6 πόντοι με 3/5 σουτ, 4 ριμπάουντ σε 28 λεπτά); Είναι ο ΝτεΣόν Τόμας πάουερ φόργουορντ που μπορεί να αντικαταστήσει σε έστω ικανοποιητικό βαθμό τον Κρις Σίνγκλετον (12 πόντοι με 3/13 σουτ σε 35 λεπτά). Θα μπει ο Γιώργος Παπαγιάννης στο ροτέισον; Θα κάνει ο Νίκος Παππάς το step-up που όλοι περιμένουν εδώ και χρόνια από εκείνον; Θα δώσει ο Πασκουάλ πραγματικές ευκαιρίες στον Λούκας Λεκαβίτσιους που ήταν αρκετά καλός στη δεύτερη περίοδο του αγώνα με τη Μπάγερν;

Και το σημαντικότερο όλων: είναι το plan b, όταν όλα πηγαίνουν στραβά, το παιχνίδι απομόνωσης του Κιθ Λάνγκφορντ; Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να αποκοπεί από το isolation του Μάικ Τζέιμς, στο Μόναχο όμως επέστρεψε σε μια παρόμοια κατάσταση, στην οποία χρειαζόταν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, το ένας εναντίον ενός που σε αυτό το ρόστερ μπορεί να δώσει σε υψηλό επίπεδο μόνο ο 35χρονος Αμερικανός.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BACKUP ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΗ;

EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Είπαμε μετά το ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ -που ήταν... εύκολο να κοιτάξει κάποιος με περισσότερη ψυχραιμία πίσω από τους βαθμούς της νίκης- πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να διαχειριστεί σοφά τον Νικ Καλάθη , αν θέλει να φτάσει στο Final Four της Βιτόρια. Εξηγήσαμε πως οι πράσινοι δεν έχουν πίσω από τον ηγέτη τους άλλο δημιουργό, καθώς ούτε ο Λάνγκφορντ, ούτε ο Παππάς, ούτε ακόμη κι ο Λεκαβίτσιους μπορούν να λειτουργήσουν ως πλέι μέικερς, καθώς πρόκειται για παίκτες-σκόρερ που έχουν μάθει να παίζουν σε ένα συγκεκριμένο στυλ. Λίγες μέρες μετά, στο Μόναχο, ο Καλάθης άγγιξε μεν το double-double (9 πόντοι, 8 ασίστ), όμως έδειξε πως χρειάζεται ένα στήριγμα για να γίνει το παιχνίδι της ομάδας του πιο ορθολογικό. Τα πράγματα ίσως εξελίσσονταν διαφορετικά αν ο Ματ Λοτζέσκι δεν πονούσε στη γάμπα και έπαιζε στο δεύτερο μέρος, ακόμη κι έτσι όμως είναι φανερό πως ο Πασκουάλ καλείται να βρει εκ των εσω (εκτός αν υπάρχει ενδεχόμενο ενίσχυσης) λύσεις για τις βραδιές που ο Καλάθης δεν θα κυριαρχεί. Θα έρθουν και τέτοιες, πάντα ερχονται.

Ο ΝτεΣόν Τόμας δεν έχει την κλάση του Κρις Σίνγκλετον, αλλά δεν πρέπει ούτε να προσπαθεί να τον αντικαταστήσει, ούτε ο κόσμος να περιμένει από εκείνον εμφανίσεις σαν αυτές που έκανε ο προκάτοχός του, ο Παπαπέτρου παλεύει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του και η εντός έδρας αναμέτρηση με τη Γκραν Κανάρια θα είναι μια καλή ευκαιρία για να ανέβει ψυχολογικά, ο Ντίνος Μήτογλου βρίσκεται σε διαρκή άνοδο και δείχνει ότι στα λεπτά που θα παίρνει, θα παίζει στα κόκκινα, θα πιέζει για το επιθετικό ριμπάουντ, θα απειλεί από τα πέντε-έξι μέτρα και ο Αντετοκούνμπο θα συνεχίσει να βγάζει ενέργεια που δεν μπορεί να ματσάρει κανείς στην Ευρώπη.

Φτάνουν όλα αυτά για να κυνηγήσει ο Παναθηναϊκός μια θέση στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου και μαζί το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ