OPINIONS

Μπριάντε Γουέμπερ, ένα "πίτμπουλ" με φιλοδοξίες

Houston Rockets guard Briante Weber (0) walks up court during the second half of an NBA basketball game against the Detroit Pistons, Saturday, Jan. 6, 2018, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio)
Houston Rockets guard Briante Weber (0) walks up court during the second half of an NBA basketball game against the Detroit Pistons, Saturday, Jan. 6, 2018, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio) AP

Σε πείσμα όσων επέμεναν πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται σκόρερ, ο Ντέιβιντ Μπλατ επενδύει σε έναν γκαρντ με έφεση στην άμυνα. Ο Χάρης Σταύρου γράφει για τον Μπριάντε Γουέμπερ που μπορεί να κάνει τα πάντα στο παρκέ σε τουλάχιστον ικανοποιητικό βαθμό.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έψαχνε γκαρντ εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες, από τις αρχές Νοεμβρίου ήταν κοινό μυστικό πως κοιτούσε λίστες, ρωτούσε ατζέντηδες και προσπαθούσε να φτιάξει ένα group 4-5 αθλητών που θα μπορούσαν να φορέσουν την φανέλα του Ολυμπιακού .

Ήξερε πως με τον ποιοτικό αλλά "άγουρο" Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, τον 36χρονο Βασίλη Σπανούλη, τον δαντελένιο Γιάνις Στρέλνιεκς και τον παροπλισμένο Βαγγέλη Μάντζαρη δεν μπορούσε να βγάλει τη σεζόν, ωστόσο δεν βιάστηκε και χρησιμοποίησε τον χρόνο για να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή επιλογή. Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό πως ο εκλεκτός είναι ο Μπριάντε Γουέμπερ, ένας φιλόδοξος παίκτης που ξεχωρίσαμε πριν από τρεις μήνες στο blog με τον τίτλο "στο μυαλό του Ντέιβιντ Μπλατ" .

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ

Ο Γουέμπερ είναι γεννημένος στις 29 Δεκεμβρίου του 1992, είναι δηλαδή 26 ετών και έχει ύψος 1μ.88. Παίζει και στις δύο θέσεις των γκαρντ, δεν είναι πολύ δυνατός, είναι όμως εξαιρετικός αμυντικός και στο ένας εναντίον ενός και στις αλλαγές, με αποτέλεσμα αυτή η έφεσή του να καλύπτει το μικρό του μέγεθος. Έπαιξε στο Great Bridge High School της Βιρτζίνια στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, συνέχισε στο Βιρτζίνια Κόμονγουελθ και έμεινε εκεί από το 2011 έως το 2015.

Ήταν ο κορυφαίος αμυντικός της περιφέρειάς του στις τρεις από τις τέσσερις σεζόν, ήταν πρώτος σε εθνικό επίπεδο στα κλεψίματα (3.46 μέσο όρο) την περίοδο 2013/14, στην senior χρονιά του όμως υπέστη σοβαρό τραυματισμό. Έκοψε τον χιαστό του στις 31 Ιανουαρίου του 2015 και ενώ χρειαζόταν μόλις 12 κλεψίματα για να γίνει ο κορυφαίος στην ιστορία του NCAA, έμεινε στην τρίτη θέση πίσω από τους Τζον Λίνεχαν - Έρικ Μέρντοκ.

Virginia Commonwealth guard Briante Weber stands on the court with crutches before an NCAA college basketball second round game against Ohio State in Portland, Ore., Thursday, March 19, 2015.   Weber is out with a right knee injury. (AP Photo/Greg Wahl-Stephens)
Virginia Commonwealth guard Briante Weber stands on the court with crutches before an NCAA college basketball second round game against Ohio State in Portland, Ore., Thursday, March 19, 2015. Weber is out with a right knee injury. (AP Photo/Greg Wahl-Stephens) AP

Undrafted το καλοκαίρι του 2015, ο Γουέμπερ είχε όνειρο να παίξει στο ΝΒΑ, όμως ο τραυματισμός στο γόνατο ήταν αρκετός για να αποθαρρύνει τις 30 ομάδες της Λίγκας. Παρόλα αυτά, πήρε ευκαιρίες στους Μέμφις Γκρίζλις, τους Μαϊάμι Χιτ, τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, τους Σάρλοτ Χόρνετς, τους Χιούστον Ρόκετς και πέρασε από δύο ομάδες της G-League (Σιου Φολς Σκάιφορς και Ρίο Γκράντε Βάλεϊ Βάιπερς) στην οποία αγωνίζεται φέτος και έχει 15.1 πόντους με 51.7% στα συνολικά σουτ (5.9/11.5), 42.5% στα τρίποντα (0.9/2.2), 78.7% στις βολές (2.2/2.8), 4.5 ριμπάουντ, 6.2 ασίστ, 2.9 κλεψίματα, 0.4 μπλοκ και 2.8 λάθη ανά 31.4 λεπτά σε 33 αγώνες.

Σε 45 αγώνες στο ΝΒΑ, ο Γουέμπερ έχει μόλις 3.2 πόντους, 1.9 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 0.9 κλεψίματα ανά 13.6 λεπτά συμμετοχής.

ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αντίθετα με όσα πιστεύει και γνωρίζει ο κόσμος, ο Ολυμπιακός δεν θα πάρει ως ελεύθερο τον Μπριάντε Γουέμπερ , αλλά θα πληρώσει το ποσό των 45.000 δολαρίων στην G-League για το letter of clearance του Αμερικανού. Μπορεί το συγκεκριμένο ποσό να φαίνεται μικρό, όμως ισοδυναμεί με μισθό ενός μήνα σε παίκτη των 500.000 δολαρίων για μία σεζόν.

ΑΥΤΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΓΟΥΕΜΠΕΡ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ

Όποιος περίμενε παίκτη που θα μπορεί να σκοράρει 25 πόντους, θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως οι ανάγκες του Ντέιβιντ Μπλατ ήταν διαφορετικές. Γουίλιαμς-Γκος, Σπανούλης, Στρέλνιεκς και Μάντζαρης δεν είναι πρωτοκλασάτοι περιφερειακοί αμυντικοί, στη γραμμή των γκαρντ δεν υπήρχε ένας "κέρβερος", ένας εξολοθρευτής, ο Τουπάν είναι καλός αμυντικός, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως γκαρντ στην επίθεση και ο προπονητής του Ολυμπιακού κατάλαβε πως είναι προτιμότερο να επενδύσει σε έναν σκληροτράχηλο αθλητή ώστε να βοηθήσει τους υπόλοιπους τρεις (Γουίλιαμς-Γκος, Σπανούλη, Στρέλνιεκς) να ξεδιπλώσουν τις επιθετικές αρετές τους έχοντας στο πλευρό τους έναν γκαρντ που θα μπορεί να καλύπτει αρκετές τρύπες στο πίσω μέρος του γηπέδου.

Ο Γουέμπερ είναι ένας τρομερά φιλόδοξος παίκτης, γι' αυτό και προσπαθεί να "χωρέσει" στο ΝΒΑ εδώ και τέσσερα χρόνια, γι' αυτό παλεύει στην G-League και δεν έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη ή την Κίνα όπου υπάρχουν καλά λεφτά και ομάδες που έχουν ανάγκη αθλητές σαν κι αυτόν. Θα δώσει σπουδαία ενέργεια, πάθος στην άμυνα, έχει πολύ μακριά άκρα που τον βοηθούν στα... deflections που τόσο αγαπά ο προσεχής αντίπαλός του, Ρικ Πιτίνο.

Miami Heat point guard Briante Weber jumps for Miami Herald photographer Al Diaz,  during the Miami Heat media day, Monday, Sept. 26, 2016, in Miami, Fla. (AP Photo/Marta Lavandier)
Miami Heat point guard Briante Weber jumps for Miami Herald photographer Al Diaz, during the Miami Heat media day, Monday, Sept. 26, 2016, in Miami, Fla. (AP Photo/Marta Lavandier) AP

Θα βουτήξει στο παρκέ για μια κατοχή, θα "σπάσει" το σκριν που θα προσπαθήσει να τον κρατήσει μακριά από τον παίκτη του, θα βάλει τις φωνές στους συμπαίκτες του για να παίξουν με περισσότερο πείσμα, θα κυνηγήσει με λύσσα το μαρκάρισμά του όταν εκείνος κινείται χωρίς τη μπάλα, με απλά λόγια θα πέσει σε γκαρντ όπως ο Νικ Καλάθης, ο Σέρχιο Γιουλ, ο Κώστας Σλούκας, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο Μάικ Τζέιμς και όλοι αυτοί οι κοντοί που κάνουν τη διαφορά στη EuroLeague. Δεν θα το κάνει επειδή θα του το ζητήσει ο προπονητής του, θα το κάνει επειδή αυτό το παιχνίδι του αρέσει, σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να κάνει τη διαφορά, με αυτό το στυλ έκανε σπουδαία καριέρα στο NCAA.

Πολύ αξιόλογος ριμπάουντερ για το μέγεθός του, ξανά λόγω των μακριών του άκρων, δεν είναι το ίδιο ταλαντούχος στην επίθεση. Δεν θα παίξει ένας εναντίον ενός για να σουτάρει από το τρίποντο, θα πάρει όμως το μακρινό σουτ αν το φτιάξει ο συμπαίκτης του και του το δώσει η αντίπαλη άμυνα. Βελτίωσε πολύ τις επιδόσεις του από τη δεύτερη σεζόν της κολεγιακής του καριέρας κι έπειτα, ωστόσο δεν θα τον δούμε να έχει ελευθερία κινήσεων στο εμπρός μέρος του γηπέδου. Θα κινηθεί καλά χωρίς την μπάλα για να τελειώσει φάσεις κοντά στο καλάθι, δεν θα πάρει πολλά τζαμπ σουτ, θα διεισδύσει όμως στη ρακέτα και θα βάλει τις βολές.

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΒΑ, ΑΛΛΑ...

Όπως λένε οι Αμερικανοί, ο Γουέμπερ είναι ένας defense-first-minded παίκτης, ένας αμυντικογενής γκαρντ που θέλει να κερδίζει. Αν δεν είχε υποστεί τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο τον Ιανουάριο του 2015, η καριέρα του θα ήταν πολύ διαφορετική, σίγουρα κάποια ομάδα θα είχε επενδύσει σε εκείνον στο Draft και με τον τρομερά εργατικό του χαρακτήρα ο 26χρονος αθλητής θα είχε καθιερωθεί στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Charlotte Hornets' Ramon Sessions (7) drives against Miami Heat's Briante Weber (12) in the first half of a preseason NBA basketball game in Charlotte, N.C., Thursday, Oct. 20, 2016. (AP Photo/Chuck Burton)
Charlotte Hornets' Ramon Sessions (7) drives against Miami Heat's Briante Weber (12) in the first half of a preseason NBA basketball game in Charlotte, N.C., Thursday, Oct. 20, 2016. (AP Photo/Chuck Burton) AP

Το γεγονός ότι μετά από τέσσερα χρόνια και κάποιες ευκαιρίες στο ΝΒΑ ο Γουέμπερ έμεινε στην G-League, ταξίδευε με την ομάδα του με πτήσεις της γραμμής και πολύ συχνά με πούλμαν αποστάσεις πολλών ωρών για να παλεύει σε μικρά γυμναστήρια, δείχνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται το μέλλον του. Δεν ήθελε να φύγει έξω από τις ΗΠΑ, ήθελε να βρίσκεται στα... πόδια των παραγόντων της μεγάλης Λίγκας, αυτή τη φορά όμως ο Ντέιβιντ Μπλατ επέμεινε, τον έπεισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη και αν όλα πάνε καλά, στο τέλος της σεζόν θα αισθάνονται και οι δυο δικαιωμένοι για την επιλογή τους.

Δείτε πως ο Μπριάντε Γουέμπερ άγγιξε πέρυσι το quadruple-double με 18 πόντους, 11 ριμπάουντ, 12 ασίστ και 9 κλεψίματα σε ματς των Σιου Φολς Σκάι Φορς στην G-League:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ