OPINIONS

Να γίνει η στενοχώρια πείσμα

Να γίνει η στενοχώρια πείσμα
EUROKINISSI SPORTS

Οι αλλοπρόσαλλοι Νεοζηλανδοί που δεν προπονήθηκαν την Τετάρτη, τα εισιτήρια που πρέπει να γράφουν Σεντζέν και όχι Ντονγκουάν και οι ατάκες όλο νόημα από Σκουρτόπουλο και Σλούκα. Γράφει από τη Ναντζίνγκ ο Χάρης Σταύρου.

Ξημερώματα 5ης Σεπτεμβρίου στην Ναντζίνγκ, περασμένα μεσάνυχτα στην Ελλάδα και ο πρώτος do-or-die αγώνας της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκεται ώρες μακριά μας. Ήρθε νωρίτερα απ' όσο περιμέναμε, γράψαμε χθες για όσα έγιναν στη διάρκεια της αναμέτρησης με τη Βραζιλία και τώρα πρέπει να λειτουργήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης απέναντι σε μια ομάδα που είναι απρόβλεπτη, αλλά έχει περιορισμένες δυνατότητες. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι ενδεχόμενη ήττα θα συνιστά παταγώδη αποτυχία, δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι αντί για τη Σεντζέν θα πρέπει να ταξιδέψουμε λίγο βορειότερα, στην Ντονγκουάν για τις θέσεις κατάταξης 17-32 και για μια θέση σε προολυμπιακό τουρνουά, δεν χωράει στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στις 16 κορυφαίες του κόσμου.

Μιλήσαμε με τον ταλαντούχο φόργουορντ Άιζακ Φοτού και τον ακούσαμε να μας λέει πως "η ομάδα σας είναι ακόμη από τα φαβορί για το τρόπαιο, όμως εμείς θέλουμε να σας κερδίσουμε για να συνεχίζουμε στη διοργάνωση" . Μιλήσαμε και με τον Ρομπ Λο (πρώην του ΚΑΟΔ) που σουτάρει σαν τον... Λάουρι Μάρκανεν και τον ακούσαμε προσγειωμένο, συγκεντρωμένο και αποφασισμένο να κυνηγήσει τις πιθανότητες που του αναλογούν. Είδαμε τον coach Χενάρε να ακυρώνει και την πρωινή, αλλά και την βραδινή προπονηση.

Καλά διαβάσατε, οι Tall Blacks που είναι έτοιμοι για την Χάκα απέναντι στον Αντετοκούνμπο και την παρέα του, δεν γυμνάστηκαν -άγνωστο γιατί ακύρωσαν το πρόγραμμά τους 20 λεπτά πριν από την έναρξή του- την παραμονή αυτού του κρίσιμου ματς. Σίγουρα πάντως πρόκειται για ομάδα με τρομερή χημεία, φανταστικό κλίμα στις προπονήσεις και παιδιά-μαχητές που "σκοτώνουν" για ένα καλύτερο μέλλον.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ... ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ

Δεν μπορεί να μαντέψει κάποιος αν ο αγώνας θα είναι εύκολος, δύσκολος, επικίνδυνος για την Ελλάδα. Σίγουρα όμως η ήττα από την Βραζιλία και ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε αυτό το +17 που έχτισε η ομάδα στα τέλη του πρώτου μέρους, έχουν αφήσει σημάδια στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Δεν ακουγόταν... κιχ στο δεκάλεπτο που είχαμε το δικαίωμα να παρακολουθήσουμε στην προπόνηση της Τετάρτης, με τους παίκτες του Σκουρτόπουλου "μουτρωμένους" και πολύ απογοητευμένους απο όσα προηγήθηκαν στο παρκέ του Ναντζίνγκ Τζιμνάσιουμ ένα 24ωρο πριν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε μουσκέψει την μπλούζα του και αποχώρησε πέντε λεπτά πριν από το τέλος του προγράμματος, αφού πρώτα χαιρέτησε τον Γιάννη Καλαμπόκη, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν , ο Κώστας Σλούκας εξηγούσε πως το ματς δεν χάθηκε από την δική του βολή , αλλά αρκετές φάσεις νωρίτερα.

Οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή είχαν αρκετό ενδιαφέρον, κρατήσαμε ατάκες που σηκώνουν αρκετή συζήτηση όπως αυτή για την ελευθερία, αλλά όχι ασυλία, κινήσεων που έχουν οι Καλάθης - Σλούκας. Το γράφαμε και στο χθεσινό μας blog πως όταν έχεις τον Καλάθη στο ρόστερ σου, οφείλεις να του δώσεις το δικαίωμα να ρισκάρει. Παίκτης από το πρώτο ράφι της EuroLeague, κάποιες φορές θα δικαιωθεί, κάποιες φορές όχι. " Δεν μπορείς να τους κόψεις την έμπνευση, είναι σαν να τους αλλοιώνεις ως αθλητές" είπε ο Σκουρτόπουλος, που ταυτόχρονα παραδεχόταν ότι " στην άμυνα δεν υπήρχαν χέρια, δεν υπήρχε ένταση, δεν υπήρχαν καλές συνεργασίες, γίνονταν αλλαγές χωρίς να τις έχουμε ζητήσει".

Από την αρχή της προετοιμασίας, από την αρχή του Αυγούστου, λέγαμε ότι αυτή η ομάδα με τις δεδομένες αδυναμίες στην επίθεση, πρέπει να αποκτήσει έναν αμυντικογενή χαρακτήρα και να βρίσκει ρυθμό μέσα από την άμυνά της. Δεν το έκανε απέναντι στη Βραζιλία, πρέπει να το κάνει απέναντι στην πολύ πιο αλλοπρόσαλλη Νέα Ζηλανδία που εκτελεί στα 6-7 πρώτα δευτερόλεπτα κάθε επίθεσης και έχει παίκτες που σουτάρουν σε όλες τις θέσεις. Από τον άσο Κόρι Γουέμπστερ (πρώην του Κοροίβου Αμαλιάδας), μέχρι τον Ρομπ Λο (πρώην του ΚΑΟΔ). Το κομμάτι του αμυντικού ριμπαουντ θα κρίνει πολλά και μένει να δούμε ποιος θα είναι ο ψηλός που θα κυνηγήσει στην περιφέρεια τον Λο.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ RESPECT ΣΤΟΝ ΣΛΟΥΚΑ

" O καθένας μπορεί να κάνει την κριτική του, αρκεί να την εκφράζει με κόσμιο τρόπο" έλεγε με παράπονο ο Σκουρτόπουλος, που προσπαθεί από το βράδυ της Τρίτης να πείσει τους πάντες γύρω του ότι η ζωή συνεχίζεται και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια απογοήτευση στην Ναντζίνγκ και υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους που θα αναλυθούν την κατάλληλη στιγμή. Αν θέλετε τη γνώμη μας, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Το ματς με την Βραζιλία δεν μας έδειξε κάτι που δεν γνωρίζαμε, πρέπει όμως να γίνει ένα καλό μάθημα για τη συνέχεια. Αυτό το group παικτών είναι πολύ ταλαντούχο, πολύ έμπειρο, πολύ ικανό για να γυρίσει την κατάσταση από εδώ και πέρα.

Αντί επιλόγου, ένα χειροκρότημα για τον Κώστα Σλούκα και τις δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τετάρτης: " Οι Βραζιλιάνοι μου έκαναν δώρο με το φάουλ στο τέλος, ο διαιτητής μπορούσε και να μην το δώσει. Δεν χάσαμε από την τελευταία βολή το παιχνίδι, δυστυχώς. Η πικρία μας είναι ότι πετάξαμε διαφορά 17 πόντων πολύ εύκολα. Μπηκαμε στον ρυθμό τους και στο τέλος η άμυνά μας δεν ήταν αυτή που έπρεπε, φάγαμε 49 πόντους στο δεύτερο μέρος! Αν θέλουμε να πάμε ψηλά, θα πρέπει να κερδίζουμε και αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα που επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο. Συζητήσαμε, ξέρουμε τι κάναμε λάθος και προχωράμε".

Έξι τελικούς έχει μπροστά της η Εθνική, ας στοχεύσει σε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν ακατόρθωτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ